Nacionalizam kao dijagnoza

A ovo je primer dubokomislenih argumenata...:mrgreen::smeker:

Naklonot prema zastavi svoje zemlje, grbu, istoriji i prema narodu koji tu zivi, rodjacima, komsijama i prijateljima, celom jednom narodu se u Srbiji definise kao nacionalizam.
Mozes to nazvati i patriotizam, nema neke bitne razlike.

Nacionalizam nije ruzna rec pa da bude definisana kao negativan pojam, ali sumnjam da ces ti to razumeti.

Evo ti engleske definicije.

nationalism definition. The strong belief that the interests of a particular nation-state are of primary importance. Also, the belief that a people who share a common language, history, and culture should constitute an independent nation, free of foreign domination

dlugomire, prosle su dve nedelje a jos uvek nisi odgovorio na ovaj post
Citat Original postavio BG5 Pogledaj poruku
Kako to da se ja secam?
Sta da ti odgovorim? Ti si imao obavezu da mislis samo na sebe, a ja kao mod na sve vas. Da ne pominjem to sto imam 15 puta vise postova. Secam se jedino da si me smarao za medalju.
Nego mi druga stvar nije jasna: koliko sam razumeo ti si zagovornik liberalnog kapitalizma. To je sasvim u redu, ali ta ideologija podstice individualnost, odnosno pojedinca i njegovu licnu inicijativu stavlja u prvi plan. S druge strane, nacionalizam (kao i komunizam) je klasicna kolektivisticka ideologija koja svako iskakanje pojedinca smatra losim i neretko ga zbog toga i kaznjava. Zato nije cudno sto su mnogi komunisti preko noci postali veliki nacionalisti, ali jeste neobicno da pristalica liberalnog kapitalizma to podrzava.

Овде се треба умешати....

НАЦИОНАЛИЗАМ је обележје пропадности неког Народа!
И ништа друго!
razmišljaš ko hrvatski nacionalista.
nacionalizam je ideologija. učenje. izmišljotina jednih ljudi koju prihvataju drugi.
a narod je rodstveno povezana zajednica ljudi. peirodno - činjenično stanje.
Човек ти не одговара да не би дискиминисао Србе, као Народ, и себе као Србина.
kakva crna diskriminacija srba?

istinska vrednost nikoga ne diskriminiše. ona je dobrobit za svakoga.
a lažna nikome od krajnje koristi nije.
to je tako po logici stvari. nema veze bio u pitanju čovek (individua), narod ili nacija (zajednica).

Poslednja izmena:
razmišljaš ko hrvatski nacionalista.
nacionalizam je ideologija. učenje. izmišljotina jednih ljudi koju prihvataju drugi.
a narod je rodstveno povezana zajednica ljudi. peirodno - činjenično stanje.

kakva crna diskriminacija srba?

istinska vrednost nikoga ne diskriminiše. ona je dobrobit za svakoga.
a lažna nikome od krajnje koristi nije.
to je tako po logici stvari. nema veze bio u pitanju čovek (individua), narod ili nacija (zajednica).

Теби је комуњаризам тотално попио мозак, невидиш ни свој нос.

nije tačno. eto vidim da ne umeš razmišljati.

a li da ti fali štošta. čim tako neargumentovano nasrćeš na drugoga kad kritikoje nacionalizam i ljudsko vezivanje za to smeće.
Ти би требао бити банован, да се ја питам.

Вређаш Нацију, вређаш и институцију и интелигенцију.

Нације су постојеће, а твој испран мозак демагошко секташким злом, не оправдава те.

Према томе, да ниси увредио и човечанство и мене лично, не би мој коментар био онакав какав си добио.

Ти би требао бити банован, да се ја питам.
Вређаш Нацију, вређаш и институцију и интелигенцију.
Нације су постојеће, а твој испран мозак демагошко секташким злом, не оправдава те.
Према томе, да ниси увредио и човечанство и мене лично, не би мој коментар био онакав какав си добио.
tvoj komentar je tvoj primitivizam.)

nacija i nacionalizam jesu nažalost postojeće stanje stvari u svetu. opšterašireno zlo.štetno po nacionaliste same ali i ostale ljude koji ne pripadaju "njihovoj" zajednici.
svaki nacionalizam je jedno nakaradno učenje koje ljudi prihvate i implementiraju u vlastito biće.
otuda osećaj uvredjonosti u nacionaliste. napadati nacionalizam je isto kao da njih vredjaš.

Poslednja izmena:
Bice da vi namerno brkate sovinizam sa nacionalizmom, sto je posledica podlosti koje nosite u sebi.

Posledica mrznje kojom ste zadojeni do fanatizma.
nisi jedini koji ne razlikuje nacionalizam od rodoljublja. naciju od naroda.
nacija je izmišljotina političkih projekata.
a narod je rodovsko jezički povezana skupna ljudi.
nacija je skup istomišljenika. a narod objektivna istina.

evo ti na dar jedne definicije nacije sa sh wiki:
---------------------------
Nacija je izraz koji označava grupu ljudi koji dijele ili smatraju da dijele zajednički identitet odnosno nacionalnu svijest temeljenu na nekim zajedničkim elementima kao što su jezik, religija, kultura i historija, odnosno zajedničko porijeklo.

Nacija je izraz koji potiče od latinske reči Natio, i ni na jednom jeziku Slovena ne znači ništa. Sloveni su koritili izraz NAROD za zajedničku etničku pripadnost. Nacije su instalirane u Evropi između 10-12 veka, od strane kleriko-feudalne elite kako bi se narodi razdrobili i lakše kontrolisali, a pogotovu zbog Slovena koji su činili 70-80% populacije tadašnje Evrope.

Nacije se vrlo često smatraju istovjetnim etničkim grupama, mada postoje slučajevi da pojedine nacije tvore pripadnici različitih etničkih grupa.

Uz naciju se vezuje pojam nacionalne države, odnosno države kojoj je svrha okupiti i štititi interese pripadnika određene nacije. Pripadnici nacije koji žive van granica svoje nacionalne države se smatraju pripadnicima određene nacionalne manjine.

Uz naciju se također vezuje ideologija nacionalizma.

U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu, što je ponekad čest izvor nesporazuma.

.. ja bih nacionalizam zavela pod .. dijagnoze ..
.. razlozi su višestruki ..:

1.
.. čovek je čovek .. a nije pas ..
.. psihologija nacionaliste je psihologija psa koji pripada čoporu ..

2.
.. nacionalizam se bazira na iracionalnom osećaju pripadnosti ..

3.
.. nacionalizam se bazira na duboko ukorenjenoj iracionalnoj mržnji ..

4.
.. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama ..

.. setiću se ja još .. ovo za početak ..

1.Човек би требао бити човек, а како видимо то се ретко дешава, углавном је нешто мање или много мање од човека,

а тек понекад и врло ретко, нешто више од човека.

Тачно је да човек није пас, али је исто тако тачно да човек није ни тиква без корена.

А да смо чопоративна бића јесмо, били смо и бити ћемо. Пишемо, читамо и говоримо језиком (језицима) који су из, од и за чопор,

живиш и радиш у чопору, родила си се у чопору и чопор ће те испратити са овога света....

2.".. nacionalizam se bazira na iracionalnom osećaju pripadnosti .." јесте свакако тачно пошто је мало нелогично

да осећај буде рационалан, мада не оспоравам да има ликова који рационално осећају (и то много њих), највише их има

међ` политички коректним зомбијима. Иначе сам национализам је врло рационалан јер се првенствено базира на свести

о идентитету.

3.".. nacionalizam se bazira na duboko ukorenjenoj iracionalnoj mržnji .." јест глупост пар екселанс (par excellence)

не толико због овог ирационалног колико због ове мржње, мсм ти навијаш за Звезду зато што мрзиш Партизан?

Волиш Шопенхауера зато што мрзиш Хегела? Волиш поезију зато што мрзиш прозу? Пишеш латиницом зато што мрзиш ћирилицу?

4.".. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama .." у најширем смислу то је тачно

из простог разлога јер је национализам жив, а све што је живо има од неког или нечег страх, страх је једноставно саставни

део живота. Рецимо мој страх од Американаца, Немаца или Енглеза је врло оправдан и историјски утемељен.

С друге стране национализам повлачи за собом одређене филије... у односима с другим нацијама ..

.. i drugo .. može postojati neki .. recimo .. kanadski nacionalizam ..?

Канадски национализам свакако да постоји као што постоји и канадски нацизам.

Канадски националисти или исправније "Канатански националисти" су урођеници ("Индијанци"), а канадски нацисти су

бели досељеници који су спроводили геноцид (и спроводе) над домаћим националистима. 2008. званична канадска власт

је кроз уста тадашњег премијера Стивена Харпера то признала и формално се извинила, што их свакако не спречава да наставе са

устаљеном праксом до последње капи нафте, атома злата или уранијума.

.. ja bih nacionalizam zavela pod .. dijagnoze ..
.. razlozi su višestruki ..:

1.
.. čovek je čovek .. a nije pas ..
.. psihologija nacionaliste je psihologija psa koji pripada čoporu ..

2.
.. nacionalizam se bazira na iracionalnom osećaju pripadnosti ..

3.

4.
.. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama ..

Bože, koliko si ne upravu... vidi se da nemaš pojma o životu.
Pričaš o šovinizmu...

Administracija ako je adekvatna neka sankcioniše postavljanje tema lupetavim članovima.

Poslednja izmena:
Lako se moze uociti da je nacionalizam uglavnom posledica siromastva, kako duhovnog, tako i materijalnog. Zato u bogatijim i sredjenijim drzavama slabije pusta korenje.

dulgomire ne brukaj se po stare dane dugo si na forumu, dozvoljavaš sebi da spadaš na nivo postavljačice teme... pa u bogatijim i sređenijim zemljama žive pravi nacionalisti koji imaju sve atribute nacionaliste, vole svoju zemlju, narod, rade za dobrobit iste, pošteni su, manje krše zakone, manje korupcije itd. kod nas su uglavnom licemjeri zato nam je ovako uglavnom. Primarni faktor smo mi, pa onda spoljni.

Vi svi imate pogešnu sliku koji kritikujete nacionalizam, prvo brkanje sa mržnjom i šovinizmom,
drugo smatrate da je nacionalista onaj ko urla kosovo, stavlja sliku legije i arkana za profil, putina itd.
Ne.
Nacionalista je dobar, pošten, radi za dobrobit zajednice...

Poslednja izmena:
..3.

4.

Postoji i službeni naziv za jednu od ovih iracionalnih fobija koju si spomenula, tzv kroatofobija, iracionalni strah i mržnja prema svemu hrvatskom... :per:

E sad, je li to psihički poremećaj ili ne, teško mi je reći, nisam te struke... :mrgreen:

Postoji i službeni naziv za jednu od ovih iracionalnih fobija koju si spomenula, tzv kroatofobija, iracionalni strah i mržnja prema svemu hrvatskom... :per:

E sad, je li to psihički poremećaj ili ne, teško mi je reći, nisam te struke... :mrgreen:

На чијој страни је мржња и ко је негује показује Јасеновац, Јадовно, логори за децу, Олуја, стална реторика државних фактора из Хрватске према Србима, мржња према ћирилици, разбијање таблица, слављење протеривања Срба, масовна посећеност Томпсонових концерта, итд, итд.

Сличних ствари код Срба нема. Па и тај ,,србијански политичар" Шешељ у Србији је, тренутно, ван цензуса.

Тако да, кроатофобија код Срба не постоји. Пре бих рекао да код неких Срба постоји ирационална и неразумна кроатофилија. ;)

На чијој страни је мржња и ко је негује показује Јасеновац, Јадовно, логори за децу, Олуја, стална реторика државних фактора из Хрватске према Србима, мржња према ћирилици, разбијање таблица, слављење протеривања Срба, масовна посећеност Томпсонових концерта, итд, итд.

Točno, postoji i srbofobija, albanofobija, antisemitizam, pa čak i germanofobija, antiamerikanizam, a pazi sad, ima i katalanofobija, strah od Katalonaca... :mrgreen:

U kojoj mjeri su to psihički poremećaji i mogu li se te fobije okarakterizirati kao psihički poremećaji ne znam, nisam stručan, ali ako je klaustrofobija psihički poremećaj, onda je vjerojatno i kroatofobija isto psihički poremećaj, jel'...

Сличних ствари код Срба нема. Па и тај ,,србијански политичар" Шешељ у Србији је, тренутно, ван цензуса.

Тако да, кроатофобија код Срба не постоји. Пре бих рекао да код неких Срба постоји ирационална и неразумна кроатофилија. ;)

Ja, kao zakleti pobornik empirizma, predlažem ti jedan eksperiment, ako si voljan iskusiti kroatofobiju. Recimo, napravi klon profil na ovom forumu na kojem ćeš se predstaviti kao Hrvat, i pokušaj sudjelovati u diskusijama, recimo na politici, pa ćeš vidjeti reakcije ovdašnjih kroatofoba... :per:

Eto, vrlo jednostavan eksperiment, a vjeruj mi da bi ti otvorio nove vidike i dao ti novi uvid u ljudsku psihologiju, naravno, pod uvjetom da si otvorenog uma za nove spoznaje.

Točno, postoji i srbofobija, albanofobija, antisemitizam, pa čak i germanofobija, antiamerikanizam, a pazi sad, ima i katalanofobija, strah od Katalonaca... :mrgreen:

U kojoj mjeri su to psihički poremećaji i mogu li se te fobije okarakterizirati kao psihički poremećaji ne znam, nisam stručan, ali ako je klaustrofobija psihički poremećaj, onda je vjerojatno i kroatofobija isto psihički poremećaj, jel'...

Ма ја ти само кажем да тако нешто као што је кроатофобија у српском народу не постоји. Бар не у оној мери у којој постоји србофобија код Хрвата која је масовна. Већина Срба не мрзе Хрвате, док већина Хрвата мрзи Србе. Тако да, ако си заиста искрен и против си сваке фобије према коме год била усмерена, узми мало погледај у своје двориште уместо што јуриш неку измишљену ,,кротаофобију" код Срба. Кажем ти, сви они логори и злочини почињени у име ,,Бога и Хрватске" над Православним Србима, сведочи код кога је која фобија заступљенија. Према томе, гледај своје двориште, мани се туђег. ;)

Ja, kao zakleti pobornik empirizma, predlažem ti jedan eksperiment, ako si voljan iskusiti kroatofobiju. Recimo, napravi klon profil na ovom forumu na kojem ćeš se predstaviti kao Hrvat, i pokušaj sudjelovati u diskusijama, recimo na politici, pa ćeš vidjeti reakcije ovdašnjih kroatofoba...

Eto, vrlo jednostavan eksperiment, a vjeruj mi da bi ti otvorio nove vidike i dao ti novi uvid u ljudsku psihologiju, naravno, pod uvjetom da si otvorenog uma za nove spoznaje.
Дал ти схваташ да форуми нису показатељ општег народног стања. Да је по овом форуму, Вучић никада не ни прешао цензус, а Двери или радикали би били власт. Тако да форуми нису показатељ. А и када би то урадио, не верујем да би наишао на неку мржњу, већ на указивање историјских чињеница у вези усташа, Јасеновца, логора за децу, итд. Е сад, ви сте и помињање тога прогласили за ,,мржњу према Хрватима". :roll:

Али, како рекох, форуми нису показатељ, али масовна посећеност Томпсонових концерата, масовно одушевљавање прославом протеривања Срба, масовни протести против ћирилице: све то јесу показатељи масовне хрватске мржње према свему српском. Сличних ствари код Срба према Хрватима нема. Зато ти и кажем да треба да гледаш своје (ваше) двориште, а не туђе.

Ма ја ти само кажем да тако нешто као што је кроатофобија у српском народу не постоји. Бар не у оној мери у којој постоји србофобија код Хрвата која је масовна. Већина Срба не мрзе Хрвате, док већина Хрвата мрзи Србе. Тако да, ако си заиста искрен и против си сваке фобије према коме год била усмерена, узми мало погледај у своје двориште уместо што јуриш неку измишљену ,,кротаофобију" код Срба. Кажем ти, сви они логори и злочини почињени у име ,,Бога и Хрватске" над Православним Србима, сведочи код кога је која фобија заступљенија. Према томе, гледај своје двориште, мани се туђег. ;)

Ja nisam ocjenjivao koliko čega ima, nego sam samo ustvrdio da takve pojave postoje, ne znam zašto ti sad kvantificiraš te pojave kad ja o tome uopće nisam pisao?

Kroatofobija postoji, koliko ima pacijenata s tim psihičkim poremećajem, ako se to može okvalificirati kao psihički poremećaj, jel', ja ne znam, ali sasvim sigurno znam da postoji, jer sam se u to uvjerio ossobnim iskustvom, kao što postoji i srbofobija.

Дал ти схваташ да форуми нису показатељ општег народног стања. Да је по овом форуму, Вучић никада не ни прешао цензус, а Двери или радикали би били власт. Тако да форуми нису показатељ. А и када би то урадио, не верујем да би наишао на неку мржњу, већ на указивање историјских чињеница у вези усташа, Јасеновца, логора за децу, итд. Е сад, ви сте и помињање тога прогласили за ,,мржњу према Хрватима". :roll:

Naravno da si u pravu, forum nije pokazatelj stvarnog stanja nekog društva, daleko od toga, ja to nisam niti tvrdio, ja sam ti ukazao na činjenicu da kroatofobija postoji, pa i na ovom forumu, u što bi se ti i empirijski mogao uvjeriti kad bi bio toliko otvorena uma da sprovedeš onaj moj mali eksperiment koji sam ti preporučio.

Jedan od simptoma kroatofobije je upravo okrivljavanje svih Hrvata za ove stvari o kojima ti pišeš, generalni stav da su svi Hrvati krivi i odgovorni za Jasenovac i ostale ustaške zločine, jel', možda kad bi razmislio kakav je to profil čovjeka, odnosno kakva je to psihoza u pitanju, kad se za Jasenovac okrivljuju svi Hrvati, u koje spadaju i recimo moja djeca, okriviti primjerice moju djecu, kao pripadnike hrvatskog naroda, za Jasenovac, je po meni psihički poremećaj. Isto vrijedi i obrnuto, šta misliš je li psihički poremećaj proglasiti sve Srbe za koljače hrvatskog naroda?

Ili recimo, na ovom forumu se može pročitati žal za propuštenom prilikom, u kojem forumaš žali za time što Rusi nisu istrijebili sve Nijemce, eto, je li to po tebi psihički poremećaj, žaliti što narod od 60 000 000 pripadnika nije istrijebljen do posljednjeg, žene, djeca, starci, pravi i krivi? Za mene je to psihički poremećaj, ja ne znam kako bih to drugačije okarakterizirao, ono, lud čovjek, poremećen, psihopata, žaliti za propuštenom prilikom što nije pobijeno 60 000 000 Nijemaca. On bi ih valjda vlastoručno ubijao samo da može. Ja mislim da bi takve trebalo zatvarati, a ne im dati da pišu po forumu. Germanofobija u punom sjaju, poremećaj...

Али, како рекох, форуми нису показатељ, али масовна посећеност Томпсонових концерата, масовно одушевљавање прославом протеривања Срба, масовни протести против ћирилице: све то јесу показатељи масовне хрватске мржње према свему српском. Сличних ствари код Срба према Хрватима нема. Зато ти и кажем да треба да гледаш своје (ваше) двориште, а не туђе.

Srbofobije u Hrvata svakako ima, to nitko ne spori.

Како то ономад рече Боб Дилан:"Уколико вам је неки предак био робовласник или припадник Кју Клукс Клана, црнци то могу да осете.

Као што Јевреји могу да осете нацисту, или Срби Хрвате."

Тешко да Дилана можемо прогласити за кроатофоба или великосрпског клерофашистичког националисту.

А што се тиче тебе и твоје деце, желим вам дуг живот и добро здравље, али док год својим улицама и својим трговима

дајете имена усташких великана, док год сматрате да је најбољи међу вама у вашој тисућљетној култури Степинац,

очито да сами са собом имате проблем који треба да решите.

А ти сад сам процени шта ти је проблем у животу, усташофилија већег или мањег броја Хрвата или

кроатофобија већег или мањег броја Срба.

Ja, kao zakleti pobornik empirizma, predlažem ti jedan eksperiment, ako si voljan iskusiti kroatofobiju. Recimo, napravi klon profil na ovom forumu na kojem ćeš se predstaviti kao Hrvat, i pokušaj sudjelovati u diskusijama, recimo na politici, pa ćeš vidjeti reakcije ovdašnjih kroatofoba... :per:

Ti si pacijent, i svjestan si toga.

Back