Nacionalizam kao dijagnoza

Ма ја сам говорио о самом принципу националног јединства. И нисам рекао да ми Срби треба да будемо јединствени око лошег, већ око свог националног интереса, циља и борбе. Не треба да дозволимо да нас партије, странке и разне секте цепају и деле. Већ да будемо сви за једно и један за све. Хрвати, шта год мислио о њима и колико год их ја мрзео, јесу такви то им се мора признати. Код њих нема партија, код њих нема демократије, то је још и Свети Владика Николај приметио.
i fašistička nemačka je bila jedinstvenija više od hrvata i u NDH i današnjih.to što ti navodiš je upravo smisao uvaljivanja nacionalizma ljudima.

nacionalizam je ideologija čiji je cilj lako upravljanje ljudima radi ostvarivanja političkih ciljeva. nacionalizam svodi čoveka na zombeto (biće nesposobno da misli drugačije) a sve radi akumulacija energije ljudi. tako se efikasnije postiže ciljano u obračunu s protivnicima.

pa to ujedinjavanje koje ti smatraš vrednošću nisu dobri ni za nacionaliste ni za druge. druge ljude snaga koju su postigli proganja i uništava. a od svojih pristaša nacinalizam pravi topovsko meso i mentalne bogalje.
То што се држе један за другог, то што их води максима ,,сви за једног, један за све" је више него позитивно. За њих, наравно. Кад би смо се и ми тако држали, имали би успеха и изборили би смо се за своја права и циљеве. Док смо били такви, успели смо да створимо и своју државу и ослободимо своје територије, сад кад се делимо, кад се гадимо на ,,једноумље", губимо и територије и народ и државу. Па ти сад види шта је ту боље...
dakle nije pozitivno što se drže jedno za drugog oko pogrešne stvari. shvati to kao da svi ti jedinstveni srljaju u ambis. pa tako gledajući bilo bi daleko bolje za njih da nisu tako jedinstveni. vidiš jedinstvo nije dovoljan kriterijum, važnije je oko čega se to jedinstvo gradi.

njihova jedinstvo bi bilo pozitivno kada bi njihova stvar bila krajnje dobra i za njih i za druge. razumeš sad?

-sve u svemu, da konstatujem, ništa dobro nisi našao u hrvatskom nacionalizmu jer toga i nema.
-da prizovemo sad nekog hrvatskog nacionalistu da on pokuša pohvaliti štogod kod srpskog nacionalizma?

Poslednja izmena:
Очигледно немаш аргументован одговор на оно што сам написао. И то се види и по томе што си игнорисао мој одговор теби где сам показао колико твоје тврдње нису тачне. И како замишљаш да говоримо о национализму, а да не спомињемо конкретне примере где се види како се национализам манифестовао код нација где је постојао? Споменуо сам пример Срба и Хрвата јер нам је тај пример најближи. Алчи, можемо спомињати и друге примере.

Не може се о национализму само говорити у општим цртама јер, како рекох, национализам много зависи и од нације из које извире. Према томе постоје негативни и позитивни национализми. И ту своју тезу сам аргументовано доказао на конкретним примерима. Ајде критичари национализма, покажите да то није тако, пробајте да оповргнете оно што сам написао. А не да скрећете са теме. Ако би о национализму говорили само у општим цртама, како ви желите, онда би се испоставило да сте ви у праву, а онда би свака дискусија изгубила смисао.
Jedino si dokazao svoju pristrasnost i neobjektivnost, sto su i inace sustinske kakarkteristike nacionalizma. Naravno da je i srpski nacionalizam bio los kad su iz njega proistekli zlocini.

Него, ево да вам још једном поновим: национализам није мржња, ни параноја, нити било шта од онога што сте ви овде писали. То су сами стереотипи које су тоталитарне антинационалне идеологије шириле о национализму и на које сте ви насели. Национализам је политичка идеологија која легитимише национална осећања једног народа (који постао нација) и која се бори за његова права и циљеве.
Prvo kazes da nisu svi nacionalizmi isti, a onda navodis primere u kojima se vidi da je tudj los. Onda kazes kako nacionalizam nije mrznja i paranoja, a naveo si primere tudjih koji to itekako jesu. Naravno da je i srpski, kao i ostali, ali to si naravno precutao. Samom sebi skaces u stomak.

- - - - - - - - - -

Национализам је љубав према свом народу и нацији никакво негативно осећање осим ако није у функцији профитерства.и лицемерја.
A kad je u funkciji unistenja drugih naroda, kao sto je cesto bivalo?

Oćeš istinu?

Na neki svetski forum, svaka zemlja ima svoj forum, pa i Balkan. Ja sam u našem, da ti kažem, bez uvrede, ovi naši su najgori! Preopterećeni su politikom, mržnjom i nacionalizmom. Posećujem druge balkanske forume koliko sam se prijatno iznenadila, fini ljudi s smislom za šalu i humor! :eek:

Jedino si dokazao svoju pristrasnost i neobjektivnost, sto su i inace sustinske kakarkteristike nacionalizma. Naravno da je i srpski nacionalizam bio los kad su iz njega proistekli zlocini.

Да, да, фразе, пароле, етикете. То су једини ваши ,,аргументи". Ништа конкретно нисте написали од када смо почели дискусију на ову тему.

Злочини из српског национализма? То су појединачни злочини били, који су вршени од стране појединаца. Иначе, злочина има на свакој страни, ниједна идеологија не може да се похвали да у њено име нису вршени злочини. Ниједна. Чак су интернационалистичке идеологије биле горе по том питању: комунисти су убили много више људи него српски националисти. Притом су злочини комуниста били систематски организовани. Дакле, српски национализам никада није имао геноцидни и злочиначки карактер. Зато је то позитиван национализам.

Prvo kazes da nisu svi nacionalizmi isti, a onda navodis primere u kojima se vidi da je tudj los. Onda kazes kako nacionalizam nije mrznja i paranoja, a naveo si primere tudjih koji to itekako jesu.

Па наравно када сам објашњавао да постоје негативни и позитивни национализми. Зато сам навео пример српског национализма као позитиван и хрватски као негативан. Тако да не прави се луд и блесав. Национализам у основи није ни мржња, ни параноја и ништа од тога, али то је у теорији, док је у пракси другачије.

Naravno da je i srpski, kao i ostali, ali to si naravno precutao. Samom sebi skaces u stomak.

Па мораћеш, за промену, конкретно да докажеш своје тврдње за српски национализам а не само да етикетираш и понављаш једне те исте фразе. ;)

i fašistička nemačka je bila jedinstvenija više od hrvata i u NDH i današnjih.to što ti navodiš je upravo smisao uvaljivanja nacionalizma ljudima.

Не разумеш ти шта ја хоћу да кажем, узалуд пишем...

nacionalizam je ideologija čiji je cilj lako upravljanje ljudima radi ostvarivanja političkih ciljeva. nacionalizam svodi čoveka na zombeto (biće nesposobno da misli drugačije) a sve radi akumulacija energije ljudi. tako se efikasnije postiže ciljano u obračunu s protivnicima.

Национализам је идеологија која легитимише национална осећања и бори се за права и циљеве народа/нације. То је најкраћа (и најбоља) дефиниција. Иначе и теби препоручујем књигу Ђура Бодрожића ,,Национална држава".

pa to ujedinjavanje koje ti smatraš vrednošću nisu dobri ni za nacionaliste ni za druge. druge ljude snaga koju su postigli proganja i uništava. a od svojih pristaša nacinalizam pravi topovsko meso i mentalne bogalje.

Зашто не би било добро, рецимо за Србе, да буду јединствени око свог националног циља и интереса? Како то било коме наноси штету? Дакле?

dakle nije pozitivno što se drže jedno za drugog oko pogrešne stvari. shvati to kao da svi ti jedinstveni srljaju u ambis. pa tako gledajući bilo bi daleko bolje za njih da nisu tako jedinstveni. vidiš jedinstvo nije dovoljan kriterijum, važnije je oko čega se to jedinstvo gradi.

Па ја нисам помињао то око чега се они уједињују, ја сам само говорио о том принципу националог јединства који је свакако позитиван. Јер, понављам, јачи је онај ко је јединствен и сложан. Па наш нас грб човече позива на слогу и јединство (четри С) а ти причаш како је то лоше и негативно.

О самом принципу говорим, а не о томе око чега се Хрвати конкретно уједињују. И ја не предлажем да се ми уједињујемо око погрешне и лоше ствари, ја кажем да се морамо ујединити око наших српских националних циљева и интереса. А циљ нам је и интерес да бранимо нашу браћу Србе тамо где су угрожени. Ту нема ничег лошег, напротив.

njihova jedinstvo bi bilo pozitivno kada bi njihova stvar bila krajnje dobra i za njih i za druge. razumeš sad?

Не схваташ да говорим о принципу сада, а не о конкретним разлозима њиховог јединства и око чега су они окупљени. Сам тај принци који се налази у њиховом национализму је позитиван, а ти си ме питао шта тамо има позитивно и ја сам ти то навео. Према томе, толико.

-sve u svemu, da konstatujem, ništa dobro nisi našao u hrvatskom nacionalizmu jer toga i nema.
-da prizovemo sad nekog hrvatskog nacionalistu da on pokuša pohvaliti štogod kod srpskog nacionalizma?

Све у свему ти не разумеш (или се правиш да не разумеш) о чему ја говорим и зато извлачиш погрешне закључке.

Па мораћеш, за промену, конкретно да докажеш своје тврдње за српски национализам а не само да етикетираш и понављаш једне те исте фразе. ;)
Nema sta da dokazujem, ideologija je opsta stvar, ne srpska, hrvatska ili bilo cija. Tvoj pokusaj da neciju negativnu stranu prikazes kao pozitivnu je samo dokaz u prilog tezi da je nacionalizam pristrasna i neobjektivna ideologija zasnovana na lazi i obmani. Hajdemo sad jedan prost primer - onomad su u Veterniku razlupali autobus sa hrvatskim sportistima. Zato sto je hrvatski. U Dalmaciji su neki lupali automobile sa srpskim tablicama. Zato sto su srpski. Sad mi molim te objasni u cemu je razlika u mentalnom sklopu izmedju pomenutih budala sklonih razbijanju?

Национализам је идеологија која легитимише национална осећања и бори се за права и циљеве народа/нације. То је најкраћа (и најбоља) дефиниција. Иначе и теби препоручујем књигу Ђура Бодрожића ,,Национална држава".
osećanje je iracionalna kategorija. bazira se na profilu individuoe.. vaspitaj sadistu i on će se radovati kad učini svaki sadizam. pa ga još pusti na demokratske izzbore i eto ti pobede sadizma u toj državi.

hebem djuru i sve koji veličaju nešto što se zove nacinalna država. takve bi trebalo ili u ludaru ili u ćuzu.

svaka država treba biti anacionalna. isto prvedna za sve ljude koji u njoj žive.

osim što ustrojstvo države treba biti anacionalno ono treba biti i optimalno. najbolje moguće. dakle od oba smo ova kriterijuma daleko.

Зашто не би било добро, рецимо за Србе, да буду јединствени око свог националног циља и интереса? Како то било коме наноси штету? Дакле?
Па ја нисам помињао то око чега се они уједињују, ја сам само говорио о том принципу националог јединства који је свакако позитиван. Јер, понављам, јачи је онај ко је јединствен и сложан. Па наш нас грб човече позива на слогу и јединство (четри С) а ти причаш како је то лоше и негативно.

О самом принципу говорим, а не о томе око чега се Хрвати конкретно уједињују. И ја не предлажем да се ми уједињујемо око погрешне и лоше ствари, ја кажем да се морамо ујединити око наших српских националних циљева и интереса. А циљ нам је и интерес да бранимо нашу браћу Србе тамо где су угрожени. Ту нема ничег лошег, напротив.

Све у свему ти не разумеш (или се правиш да не разумеш) о чему ја говорим и зато извлачиш погрешне закључке.
ja sam tebe pitao da navedeš šta je to pozitivo u tom hrvatskom nacionalizmu. a to nisi naveo niti ćeš navesti.

samo tada jedinstvo oko pozitivne stvari ima smisla. jedinstvo oko negativnog cilja nije valjan odgovor.

svakako da je dobro da ljudi budu jedinstveni oko nečega što je pozitivna vrednost za sve. i tada to nije nacionalno.

samo sloga oko istinskih vrednosti ljude (pa i srbe) spašava.

ja sam tebe pitao da navedeš šta je to pozitivo u tom hrvatskom nacionalizmu. a to nisi naveo niti ćeš navesti.

samo tada jedinstvo oko pozitivne stvari ima smisla. jedinstvo oko negativnog cilja nije valjan odgovor.

svakako da je dobro da ljudi budu jedinstveni oko nečega što je pozitivna vrednost za sve. i tada to nije nacionalno.

samo sloga oko istinskih vrednosti ljude (pa i srbe) spašava.

Овде се треба умешати....

Човек ти не одговара да не би дискиминисао Србе, као Народ, и себе као Србина.

Твоја провокативна питања а на која постоје одговори, намера су залажење у грехе Срба извучених из контекста времена, историје...

Хрвати и те како имају добар разлог да буду нациналисти, на основу грешака Срба, вечим делом, а мањим због своје наивности и неспремности у ранијим вековима за одбрану од војевача...

Ти си неки хрвоје? :think:

- - - - - - - - - -

НАЦИОНАЛИЗАМ је обележје пропадности неког Народа!

И ништа друго!

Nema sta da dokazujem, ideologija je opsta stvar, ne srpska, hrvatska ili bilo cija. Tvoj pokusaj da neciju negativnu stranu prikazes kao pozitivnu je samo dokaz u prilog tezi da je nacionalizam pristrasna i neobjektivna ideologija zasnovana na lazi i obmani. Hajdemo sad jedan prost primer - onomad su u Veterniku razlupali autobus sa hrvatskim sportistima. Zato sto je hrvatski. U Dalmaciji su neki lupali automobile sa srpskim tablicama. Zato sto su srpski. Sad mi molim te objasni u cemu je razlika u mentalnom sklopu izmedju pomenutih budala sklonih razbijanju?

Ако гледамо национализам као општу ствар (само у теорији како ти желиш), онда је он позитиван и нема ничег негативног у њему. Јер, ако тако гледамо, национализам је борба за слободу, права и циљеве једног народа/нације. То је у теорији, национализам, а не ово што ти наводиш (мржња, параноја и сличне небулозе). Али, наравно, ја нисам толики идеалиста и ја схватам да је теорија једно, а пракса је друго. Национализам у пракси неће бити исти у сваком народу и нацији, већ ће зависити од тога каква је нација у којој се неки национализам рађа и из које израња. Па чак ни комунизам, као једна крајње интернационална идеологија, није се исто манифестовао код разних народа и нација (постоји совјетски, југословенски, румунски, бугарски, кинески, кубански комунизам, итд и сви су различити један од другог) а да не говорим о национализму. Зато постоје позитивни и негативни национализми и не може се само опште гледати на ту појаву у историји.

А што се тиче твог примера: слушај будала, изгредника има свуда. И нема то везе са идеологијама. Будале и изгредници су будале и изгредници, па чак и када се позивају на неку идеологију, опет то ништа не значи. Да ли су, рецимо, све леве идеје аутоматски лоше и негативне зато што неки хулиган, у име тих идеја, баца молотовље коктел или прави нереде и хаос?

Главна ствар по којој гледамо да ли је српски национализам позитиван или негативан је по томе да ли он има геноцидан и злочиначки карактер или нема. Тачка. Тако то одређујемо. А појединачни хулигански испади и изгреди (који своје лудовање правдају позивањем на српски национализам) нам ипак не могу бити мерило за то.

osećanje je iracionalna kategorija. bazira se na profilu individuoe.. vaspitaj sadistu i on će se radovati kad učini svaki sadizam. pa ga još pusti na demokratske izzbore i eto ti pobede sadizma u toj državi.

Па ја сам говорио о националном осећању (тј. родољубљу који је љубав према свом народу) а не о томе шта осећа неки садиста. Опет вршиш замену теза.

hebem djuru i sve koji veličaju nešto što se zove nacinalna država. takve bi trebalo ili u ludaru ili u ćuzu.

svaka država treba biti anacionalna. isto prvedna za sve ljude koji u njoj žive.

osim što ustrojstvo države treba biti anacionalno ono treba biti i optimalno. najbolje moguće. dakle od oba smo ova kriterijuma daleko.

Национална држава значи да сваки народ/нација влада у својој држави. На свом простору. То је основно и најнормалније и најморалније право једног народа/нације. А шта значи ,,анационална" држава? То значи да неком државом сви владају, да је цепају а да матични народ (а тако увек иде по правилу, Србија је ту најбољи пример) има најмање права у тој држави.

А вероватно, пошто то заговараш, ти дозвољаваш да у твојој кући газдује ко хоће, да свако у њој ради шта хоће и има већа права од тебе и твоје породице. Па не бих рекао. Е па видиш, као што сваки човек има право да буде газда у својој кући, тако и сваки народ има право да буде газда у својој држави. Е то се зове национална (народна) држава.

А шо се тиче ћузе и лударе, када Србија једном коначно буде ослобођена југословенског, комунистичког и еуропејског ропства (а верујем да ће тај дан кад тад доћи) управо ће они који заговарају такве глупости као што су ,,анационална држава", ,,нова Југославија" или ,,ЕУ нема алтернативу" бити смештени у ћузу или лудару. Због здравља нације такви морају бити ућуткани, јер доста су они коло водили и тровали и уништавали овај добри народ.

Пази, моја поента је да Срби треба да буду јединствени око својих права, својих циљева и интереса. А ти си ме питао шта је добро у њиховом национализму, ја сам навео пример самог принципа, а не саме ствари око које се они окупљају. Дакле, о принципу ја говорим, то ниси разумео или не желиш да разумеш.

samo sloga oko istinskih vrednosti ljude (pa i srbe) spašava

Да, а српски национализам се залаже за слогу Срба око истинских и позитивних вредности. Зато је српски национализам позитивна појава у историји. :ok:

Poslednja izmena:
Па ја сам говорио о националном осећању (тј. родољубљу који је љубав према свом народу) а не о томе шта осећа неки садиста. Опет вршиш замену теза.

Национална држава значи да сваки народ/нација влада у својој држави. На свом простору. То је основно и најнормалније и најморалније право једног народа/нације. А шта значи ,,анационална" држава? То значи да неком државом сви владају, да је цепају а да матични народ (а тако увек иде по правилу, Србија је ту најбољи пример) има најмање права у тој држави.

А вероватно, пошто то заговараш, ти дозвољаваш да у твојој кући газдује ко хоће, да свако у њој ради шта хоће и има већа права од тебе и твоје породице. Па не бих рекао. Е па видиш, као што сваки човек има право да буде газда у својој кући, тако и сваки народ има право да буде газда у својој држави. Е то се зове национална (народна) држава.

А шо се тиче ћузе и лударе, када Србија једном коначно буде ослобођена југословенског, комунистичког и еуропејског ропства (а верујем да ће тај дан кад тад доћи) управо ће они који заговарају такве глупости као што су ,,анационална држава", ,,нова Југославија" или ,,ЕУ нема алтернативу" бити смештени у ћузу или лудару. Због здравља нације такви морају бити ућуткани, јер доста су они коло водили и тровали и уништавали овај добри народ.

Пази, моја поента је да Срби треба да буду јединствени око својих права, својих циљева и интереса. А ти си ме питао шта је добро у њиховом национализму, ја сам навео пример самог принципа, а не саме ствари око које се они окупљају. Дакле, о принципу ја говорим, то ниси разумео или не желиш да разумеш.

Да, а српски национализам се залаже за слогу Срба око истинских и позитивних вредности. Зато је српски национализам позитивна појава у историји. :ok:

tebi se srpski nacionalizam svidja jer je tvoj um oblikovan prema negovom šablonu. hrvatu se hrvatski nacionalizam svidja iz istih razloga samo je šablon drugi. to je prirodna privlačnost uma i učenja. falš je u tome da je učenje nakrivo.

ako i preskočimo to što se jeftinom matricom nakrivo formira um nacionaliste. na nacionalizmu stvorena država je duboko nepravedna prema pripadnicima dugih zajednica. pa sloga srba oko nepravde drugima nije pozitivana.:bye:)))

tebi se srpski nacionalizam svidja jer je tvoj um oblikovan prema negovom šablonu. hrvatu se hrvatski nacionalizam svidja iz istih razloga samo je šablon drugi. to je prirodna privlačnost uma i učenja. falš je u tome da je učenje nakrivo.

ako i preskočimo to što se jeftinom matricom nakrivo formira um nacionaliste. na nacionalizmu stvorena država je duboko nepravedna prema pripadnicima dugih zajednica. pa sloga srba oko nepravde drugima nije pozitivana.:bye:)))

Пази, да ли схваташ да ништа конкретно ниси написао? Расправљамо се овде, и покушавам стварно нешто да ти објасним, а ти само вртиш једне те исте фразе. То не води никуда.

А то, ако си искрени заговорник анационалне државе, онда вероватно дозвољаваш да у твојој кући сви газдују и господаре, а не ти, зар не? А ако тако не радиш у својој кући, зашто онда заговараш да држава твог народа буде уређена по том принципу?

Пази, да ли схваташ да ништа конкретно ниси написао? Расправљамо се овде, и покушавам стварно нешто да ти објасним, а ти само вртиш једне те исте фразе. То не води никуда.
rekao sam da je nacionalna ideologija zlo učenje. zlo za sledbenika i za druge ljude.. isto tako nacionalna država . i obješnjavao ti i objašnjavao...doduše bez uspeha.
А то, ако си искрени заговорник анационалне државе, онда вероватно дозвољаваш да у твојој кући сви газдују и господаре, а не ти, зар не? А ако тако не радиш у својој кући, зашто онда заговараш да држава твог народа буде уређена по том принципу?
:eek:naravno da nisam. o čemu ti?
svaki čovek u nekoj zajednici treba da ima ista prava i slobode. te da se ista zajednica prema svakom pojedincu odnosi isto pravedno.

to nije moguće u ujdurmi zvanoj nacionalna država.

.. ja bih nacionalizam zavela pod .. dijagnoze ..
.. razlozi su višestruki ..:

1.
.. čovek je čovek .. a nije pas ..
.. psihologija nacionaliste je psihologija psa koji pripada čoporu ..

2.
.. nacionalizam se bazira na iracionalnom osećaju pripadnosti ..

3.
.. nacionalizam se bazira na duboko ukorenjenoj iracionalnoj mržnji ..

4.
.. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama ..

.. setiću se ja još .. ovo za početak ..

To o cemu pricas moze biti etnocentrizam, a ne nacionalizam.
Nacionalizam je kada neko voli svoje selo, svoje pleme i narod koji tu zivi.
Ako je to iracionalan osecaj pripadnosti onda ne znam sta da ti kazem osim da je to glupo.
Biti deo neke porodice i familije koja te voli i pomogla bi ti u tezim trenucima nije iracionalan osecaj pripadnosti.
Doba liberalizma gde se vrednuje samo novac i sve prodaje za novac je kao aktuelno i tu moze postojati iracionalan osecaj pripadnost znas zasto? Zato sto u danasnjem niko nema istinske prijatelje :lol: i mislimo da je to savrseno normalno.
Prijatelji se prodaju za 3 ciganske pare.

Mogao bi neko i tebi da postavi dijatnozu. Autosovinizam na primer?;)

rekao sam da je nacionalna ideologija zlo učenje. zlo za sledbenika i za druge ljude.. isto tako nacionalna država . i obješnjavao ti i objašnjavao...doduše bez uspeha.

Каква ће бити национална идеологија, зависи од нације из које извире. Дакле, ту се не може генерализовати. У сваком случају ја сам написао шта подразумева национална идеологија: борбу за права и интересе народа, легитимисање његових народних осећања и борба за његову државу.
Ајд сад ти мени реци шта у томе има лоше?

:eek:naravno da nisam. o čemu ti?
Како ниси? Пази, да те подсетим, ти си написао следеће:

Дакле, написао си да држава треба да буде анационална, што значи да си се залагао за такво државно уређење.

svaki čovek u nekoj zajednici treba da ima ista prava i slobode. te da se ista zajednica prema svakom pojedincu odnosi isto pravedno.

to nije moguće u ujdurmi zvanoj nacionalna država.

Пази, сваки човек у својој кући не може да има иста права са својим гостима. Не могу гости имати већа права са домаћином и не могу бити једнаки. Исто је и са државом, која је једна велика народна кућа, где је већински народ, државотворни народ, њен домаћин. И он је газда куће, он влада њом и не може бити једнак са гостима (мањинама, странцима, итд). То је нешто сасвим нормално и легитимно.

То за шта се ти залажеш је ненормално а и неморално. ;)

Nacionalizam je ideologija rulje pajaca koji su bezidejni pa nalaze najkreativnijeg pajaca među sobom I svi ga oponašaju...
(Nekad su Tita,pa Slobu,a sad Vučka :roll:)
Kad dođe stani-pani gube orjentaciju I ponašaju se kao metiljave ovce...:sad2:

Ово показује да ти не знаш шта је национализам и да никада о томе ниси ништа прочитао.

Inače od fobija koje Sanja pominje kod nacionalista je redovna ksenofobija.
Ksenofobija označava strah ili anksioznost prema strancima ili nepoznatom, etimološki riječi dolazi od grčkih riječi ξένος (ksenos), što znači stranac i φόβος (fobos) - strah. Pojam se općenito rabi za opisivanje straha ili mržnje prema stranicima ili općenito, prema ljudima drugačijim od samoga sebe. Na primjer, rasizam se ponekad opisuje kao oblik ksenofobije.

Ksenofobija implicira vjerovanje (bez obzira na njenu istinitost) da je objekt straha (mržnje) na neki način stran. Predrasude protiv žena ne mogu se smatrati oblicima ksenofobije u ovom smislu, osim u ograničenim slučajevima ekskluzivno muških društava (institucija). Pojam ksenofilija odnosi se na suprotnu pojavu, simpatiziranju stranaca.

"DSM-IV" pravilnik u opisu ove fobije spominje "intenzivnu anksioznost" koja slijedi izlaganju objektu fobije, bilo u stvarnom životu ili putem mašte ili video zapisa.

Postoje dva glavna objekta ove fobije:
prvi je grupa građana u društvu, koja se po nekom kriteriju smatra izdvojenom, to su često nedavni doseljenici, no ksenofobija može biti usmjerena i prema grupi koja je dio društva već stoljećima. Ovaj oblik ksenofobije može uzrokovati (potaknuti) nasilne reakcije, a krajnji vid mu je genocid. Šovinizam je agresivni oblik nacionalizma koji iskazuje ksenofobiju.
drugi oblik ksenofobije je primarno kulturalni, a objekti fobije su kulturalni elementi koje smatramo stranima. Sve kulture su podložne stranim utjecajima, no kulturalna ksenofobija je često vrlo usmjerena, na primjer prema posuđenicama iz stranih jezika. Ovaj oblik ksenofobije rijetko izaziva nasilje prema ljudima, no može uzrokovati političke kampanje za kulturnu ili jezičnu čistoću (rabi se izraz purizam). Izolacionizam, opća odbojnost prema svemu stranom ne može se opisati kao oblik ksenofobije.

Back