- Poruka
- 29.534
I ja isto, ali vecina je onih koji se poistovecuju sa odredjenom nacijom...
Vecina nije u pravu .

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ja isto, ali vecina je onih koji se poistovecuju sa odredjenom nacijom...
nikad se nebi odselila u jednu rvatsku ili u neki grad u federaciji
nebi im palila kucu ali nebi pomogla da gasim istu, njihova je sta me briga
vaterno podrzavam ocepljene republike srpske iz jedne nametnute fbih
botu ne volim smatram da je on covek propasti
i naravno da se ne druzim sa bosnjacima ili rvatima
to je sasvim ok
.. srđan dragojević bi verovatno samo zakolutao očima na ovu interpretaciju ..Film "lepa sela lepo gore" je oslikao tu tragicnu komponentu coveka iz Bosne kome dojucerasnji prijatelj postaje najveci neprijatelj. Ni jedan ni drugi nisu imali nista protiv nacije (veroispovesti,imena..) onog drugog, nisu bili indoktrinirani od strane bilo koga,nisu bili nauceni da mrze...kada se cepa sve, svako ide na svoju stranu...svi se okrecu onom sustinskom u sebi...onome sto osecaju svojim
.. to deklarativno "ne treba mešati" ništa ne znači .. ako se argumentovano ne pokaže zašto ne treba mešati ..Ne treba mesati nacionalizam i sovinizam.
.. ja imam svoj identitet .. lični .. znam ko sam ja ..Po mom misljenju zreo covek mora imati svoj identitet, i svest o tome ko je, sta je, odakle potice.
.. po čemu su hrišćanstvo i islam kao ulje i voda ..?Konkretno u Bosni, hriscanstvo i islam su kao ulje i voda...nemoguce ih je izmesati u kompaktnu celinu nikada...tolike godine provedene u zajednickom zivotu i vec posle prve varnice svi su zauzeli strane...
.. pa .. i pedofilu je fino .. on ne smatra da je to nešto loše .. niti da loše utiče na njega ..ja sam nacionalista makar me tako zovu rvati i muslimani
meni fino nisam primijetila da to negativno utice na mene![]()
.. naravno ..i naravno da se ne druzim sa bosnjacima ili rvatima
.. kao što rekoh ..to je sasvim ok
Ja nemam taj osecaj pripadnosti odredjenom narodu...
Sebe dozivljavam kao individuu![]()
.. na način što šraf u mašini .. ili pčela u košnici .. ili ovca u stadu .. nisu individue ..Na koji nacin bi te osecaj pripadnosti odredjenom narodu ucinio neindividuom?
To je onda slucaj sa osecanjem pripadnosti i svakoj drugoj "grupaciji"?
.. nacionalizam .. inače .. upravo zbog toga što je posledica određenih .. poremećaja u glavi .. onemogućava osobu da racionalno argumentuje svoje stavove u diskusiji ..Boze o cemu i ti pricas pa to je katastrofa!
.. srđan dragojević bi verovatno samo zakolutao očima na ovu interpretaciju ..
.. u filmu je to jasno .. imaš normalne ljude .. predstavljene kroz ta dva prijatelja ..
.. i imaš nacionaliste ..
.. nacionalisti su predstavljeni kroz likove ..
1.
.. petra božovića .. onoga koji širi mržnju .. koji celu priču "zakotrljava" ..
.. kod nas je bio neki ilija .. isto tako .. pojavio se odnekud i krenuo da zakotrljava te kretenske nacionalističke priče ..
2.
.. ona dva idiota arkanovca .. koji pale i pljačkaju .. kojima bjelogrlić preseca noge mitraljezom ..
3.
.. dva polupismena jadnika iz srbije .. ovi kumovi .. kojima se u mozgu nalazi isključivo ono što je ubačeno iz TV-a ..
(.. poznajem dosta takvih polupismenih jadnika .. nacionalizam je utočište neukih ..
.. kaže neko .. ponosi se što je srbin .. ili hrvat ..
.. ako .. ****** .. nek se i glupi i nepismeni imaju bar nečim ponositi .. jer ničim drugim i nemaju ..)
.. ostali .. koji su pre rata bili normalni .. polako bivaju zahvaćeni bolešću i sami ..
.. ali .. osnovna poenta filma je upravo u tome .. da je to bolest ..
.. film prikazuje kako je jedan svet .. oboleo .. smrtno ..
. to deklarativno "ne treba mešati" ništa ne znači .. ako se argumentovano ne pokaže zašto ne treba mešati ..
.. ja imam svoj identitet .. lični .. znam ko sam ja ..
.. vrlo dobro znam odakle potičem .. znam priče svojih dedova .. poznavala sam pradedove ..
.. znam svoje pretke do askurđela ..
.. znam srpsku istoriju .. znam srpske pesme .. one stare .. volim srpsku epiku ..
.. i ja .. odlučno .. nisam .. srpski nacionalista ..
.. po čemu su hrišćanstvo i islam kao ulje i voda ..?
.. zbog popova koji huškaju na ubijanja i klanja ..?
.. ljudi .. su iznad nacije .. iznad religije ..
.. biti čovek pre svega .. to znači biti mentalno zdrav ..
.. sve ispod toga je .. za dijagnozu ..
.. ako je tako .. onda se tvoja interpretacija .. isto kao njegova .. ne može uzeti kao bilo kakav argument .. nego samo kao subjektivno mišljenje ..Srdjan Dragojevic moze da koluta ocima kol'ko hoce,on je stvorio delo i pustio ga u domove ljudi, i apsolutno nikakve veze njegov sud nema sa licnom interpretacijom bilo koga ko pogleda film....
.. pacifisti nisu nosili oružje u ratu ..A nije da ne poznajem ljude kojima su najbolji prijatelji bili druge veroispovesti, i koji su po prirodi pacifisti,odgajani u bratstvu i jedinstvu, ali koji su nosili oruzje u ratu..
.. moj otac je bio u ratu .. vojno lice .. rat u bosni ...i to ne zbog moranja vec sto su to smatrali svojom duznoscu,obavezom i sto su verovali da se bore za nesto vredno.
.. i ja .. to je druga stvar ..Nisu svi nacionalisti krvnici, ni zlocinci. Poznajem ljude koji su spasavali zivote svojih komsija druge veroispovesti,a istovremeno se borili u ratu...
.. a ne .. ovi koji su bili spremni da ginu za .. nacionalne ideale .. činili su to kao pripadnici nacije .. a ne kao ljudi ..Hocu da kazem,ljude koj su bili spremni da poginu za ,evo da kazem nacionalne ideale,ali koji su ipak u svakom trenutku pre svega bili Ljudi.
.. to podrazumeva ljubav prema kristijanu goluboviću ..?Nacionalizam je ljubav prema svojoj naciji i domovini. To ne podrazumeva mrznju prema svima koji nisu deo te nacije, .
.. da .. to stoji ..Pripadnost jednoj naciji jeste pripadnost drustvenoj grupi koja deli isti jezik, istu kulturu, istu istoriju, iste obicaje, isti mentalitet,nacesce i istu veroispovest. Veliki deo onoga sto cini identitet jednog coveka..
.. kristijan golubović je tvoj ..? .. voliš čoveka .. jer je tvoj ..?Jedno su oni koji vole svoje
.. ali .. čekaj .. ako si ti nacionalista koji voli svoje .. onda su i takvi tvoji .. i ti ih voliš ..?,a drugo su oni koji su sposobni na najstasnija dela a sve u ime nacionalizma. To su oni sa predispozicijama koje ostvaruju kada im se pruzi mogucnost...
.. ja ne osuđujem pojedince koji su nacionalisti za klanje ..,
Ali ne mozes tako kolektivno osuditi sve...i postaviti dijagnozu..
.. dakle .. i kristijana ..?,
Evo ja jesam nacionalista. Volim sve sto je srpsko i uvek cu voleti.
.. ali i krivce voliš .. doduše .. samo srpske krivce ..A krivci su cesto vodjeni nekim drugim emocijama, pre nego ljubavlju prema naciji...i krivaca je mnogo, sto poznatih sto nepoznatih.....ma...
.. ne .. pokušavam (i to uspešno) da pokažem kako je nacionalizam iracionalan osećaj pripadnosti čoporu .. ništa više ..@sanja
Kakve veze sad silovatelji, pedofili i razni imaju sa nacionalizmom? Sve vreme pokusavas da provuces tezu da su nacionalisti krvozedni manijaci koji sa nozem u ustima jurisaju na decu i starce.
.. pitanje je uobičajeno pitanje .. kojim se tarži definisanje pojma ..I kakvo je to pitanje sta je grupacija? Porodica, preduzece, fakultet, navijaci, sektasi.. sta hoces.. ali mene je zanimao besmrtin odgovor..
.. prepoznavanje bliskosti po nečemu nije isto što i osećaj pripadnosti čoporu ..Ja npr. jos uvek volim kada upoznam nekog svog kolegu, mada se sada udaljavam od teme, ali nema veze, posluzice.. i npr. kada te upoznaju sa nekim a studirali ste isti faks, nece reci "ovo je marko sa vozdovca" nego "ovo je marko, tvoj kolega".. takodje, mislim da je verovatnoca da sa tim covekom imas nesto zajednicko malo veca nego sa "samo" nenadom.. iako moze biti sasvim suprotno..
.. pedofili i silovatelji imaju veze upravo po tome .. što su .. kad se nacija uzme u obzir .. i oni ti "tvoji" ..p.s. Za mene nacionalizam nije nista drugo do - volim svoje, postujem tudje (i ocekujem isto).
.. pa .. ja je vodim argumentima ..Naravno da samo iznosim moj licni stav.
Nacin na koji vodis ovu diskusiju mi je..hm..
.. ne .. majkumu .. upravo to što sam u pravu mi i pada teško ..Evo, neka bude da si u pravu...da li ti je lakse?.
.. pa ja nacionaliste shvatam ..Da li ces, ako si u pravu,pokusati ipak da shvatis taj moj licni stav koji sam iznela? Da razumes, iako se ne slazes?
.. tako je ..inace, ljudi nesposobni da razumeju sve ono sto je drugacije od njih samih su upravo oni o kojima ti pokusavas da pricas
.. to nema veze s pacifizmom ..* sto se tice momenta da su pacifisti,da. Gledam ih sada, valda umorni od uzaludne zrtve, razocarani..ne postoji nista cega se vise gade od oruzja i rata...niti su poleteli u taj rat in the firt place
.. pa eto .. pametan se uči na tuđim greškama .. glup na svojim .. a oni koji imaju dijagnozu nemaju mogućnost bilo kakvog učenja .. na greškama ..Ali znam da bi opet isto. Slucajno, jer ih poznajem dobro.
.. aha .. ti nisi iz srbije ..?E da, ko je Kristijan Golubovic? .
Na koji nacin bi te osecaj pripadnosti odredjenom narodu ucinio neindividuom?
.. šta znači ponositi se svojom .. nacijom ..?Jedno je ponositi se svojom nacijom, drugo sramiti se nje i iz straha da nije dovoljno dobra projektovati taj strah na drugu naciju u cilju njegog uništenja ..mediji to znaju vrlo dobro iskoristiti ...
.. šta znači ponositi se svojom .. nacijom ..?
.. kako su ljudi živeli bez tog ponosa .. u vreme pre nego što su postojale nacije ..?