Nacionalizam kao dijagnoza

Ne postoji zlatna sredina.
Postoji samo prosek, blato. (*edit blato: nit je zemlja nit je voda)
ili jesi ili nisi.
Da se vizigoti nisu ponosili time da su vizigoti nego time da su ljudi, danas bi evropa bila postojbina mentalno zdravih i srecnih ljudi.
Ovako je postojbina militantnih nacija koje u miru drzi jedino strah. Da nema straha - klali bi se ko u bosni.

Poslednja izmena:
Znaš ono pismo iz 1920. ..Andrićevo djelo ... tu on piše o strahu i mržnji prisutnima na tom malom prostoru sa četiri nacije ...RS i federacija su put ka boljem rješenju ...
Lako je zavaditi nacije kada postoji strah i mržnja
Ne znam kolliko je strah prisutan među Evropskim nacijama, ali trenutno stanje baš i ne govori tome u prilog ..nacionalno ostvarene nacije nemaju razloga za strah ....
Evo pronašla sam ovdje tu pripovjetku u cjelini

http://dovla.net/2010/04/ivo-andric-pismo-iz-1920-godine/

Моја тема о лечењу хомосексуализма је закључана,
из истих разлога треба закључати и ову тему.
Како неко може да одлучује да ли је нешто болест, поготову ако се ради о једном начину размишљања, па не можемо говорити да су националисти болесни јер нам се не свиђа како размишљају.
лепо рече онај
нема горих фашиста од либерала.

Моја тема о лечењу хомосексуализма је закључана,
из истих разлога треба закључати и ову тему.
Како неко може да одлучује да ли је нешто болест, поготову ако се ради о једном начину размишљања, па не можемо говорити да су националисти болесни јер нам се не свиђа како размишљају.
лепо рече онај
нема горих фашиста од либерала.
.. ja uopšte nisam liberal .. ja sam anarhista .. ako si mislio na mene ..
.. na izbore ne izlazim skoro 38 godina .. (.. to da te poštedim daljih nagađanja ..)

.. moja argumentacija se ne svodi na to da mi se ne sviđa nečije mišljenje ..
.. argumenti su mi vrlo jasni .. i nije se našao još niko da ih obori ..

.. za tvoju temu ne znam ništa ..
.. ali .. kako sam anarhista .. ja sam generalno protiv zaključavanja .. ako ti to nešto znači ..
(.. i za kraj .. tema nisu nacionalisti .. per se .. nego nacionalizam ..)

Pa uvijek su postojale neke grupacije, ljudi su se ponosili pripadnošću toj grupi, da tako pojednostavim, čak su se i varvarski narodi ponosili svojom pripadnošću istima..huni, vizigoti, germani i sl.
Ponositi se svojom nacijom bila bi zlatna sredina između fanatizma i odbacivanja svoje nacije ...
.. ovo nije odgovor ..
.. pitala sam šta znači ponositi se svojom nacijom ..
(.. ne znaš odgovoriti ..? .. taj je osećaj ponosa u stvari .. nešto toliko besmisleno .. iracionalno .. da mi i ne možeš odgovoriti ..? ..)

.. ponositi se svojim dedovima .. je nešto sasvim drugo ..
.. tvoj komšiluk .. zajednički .. izgradi zadrugu .. i zadruga radi .. na korist svih .. i ti se ponosiš svojim komšilukom zbog te zadruge ..
.. ali .. i to je nešto sasvim drugo ..
.. odrastao si uz neke pesme .. i te su pesme .. lepota .. i možeš ih kao lepotu ponuditi svetu .. i drago ti je zbog toga ..
.. ali i to je nešto drugo ..

.. zlatna sredina je besmislica .. kriješ se iza pogrešno interpretiranog andrića i muljavih termina .. jer nemaš argumente ..
.. nacionalizam je .. voleti sve što je srpsko .. ili .. voleti sve što je hrvatsko .. voleti sve što je nemačko ..
.. i to .. samo zato jer je srpsko .. ili hrvatsko .. ili nemačko ..
.. i to je toliko besmisleno da razuman čovek ne može podneti .. tu količinu besmisla ..

Možda bih, ako tako mora biti, i pristao još da padnem kao žrtva mržnje, ali da živim u mržnji i sa mržnjom, da učestvujem u njoj, to ne mogu. A u zemlji kao što je sadašnja Bosna, onaj koji ne ume ili, što je još više i teže, onaj koji svesno neće da mrzi, uvek je pomalo tuđin i izrod, a često mučenik.
.. ovo nije nikakvo opravdanje za deljenje bosne .. trebao bi se stideti onaj koji andrića nastoji iskoristiti za opravdavanje takvog nečega ..
.. vaše podele upravo potiču iz mržnje .. koju andrić nije mogao podneti ..

Znaš ono pismo iz 1920. ..Andrićevo djelo ... tu on piše o strahu i mržnji prisutnima na tom malom prostoru sa četiri nacije ...RS i federacija su put ka boljem rješenju ...
.. ta je podela .. put ka ratu ..
.. i ti to znaš .. to svi znaju ..

Lako je zavaditi nacije kada postoji strah i mržnja
.. pa .. tvoj "put ka boljem rešenju" je posledica mržnje i straha ..

Ne znam kolliko je strah prisutan među Evropskim nacijama, ali trenutno stanje baš i ne govori tome u prilog ..nacionalno ostvarene nacije nemaju razloga za strah ....
.. bog te mazo koja konstrukcija .. nacionalno ostvarena nacija ..
.. koj mu to racku znači .. nacionalno ostvarena nacija ..?
(.. daj neki primer nacionalno ostvarene nacije .. života ti .. s detaljnijim osvrtom na aspekte ostvarenosti ..)

.. ja uopšte nisam liberal .. ja sam anarhista .. ako si mislio na mene ..
.. na izbore ne izlazim skoro 38 godina .. (.. to da te poštedim daljih nagađanja ..)

.. moja argumentacija se ne svodi na to da mi se ne sviđa nečije mišljenje ..
.. argumenti su mi vrlo jasni .. i nije se našao još niko da ih obori ..

.. za tvoju temu ne znam ništa ..
.. ali .. kako sam anarhista .. ja sam generalno protiv zaključavanja .. ako ti to nešto znači ..
(.. i za kraj .. tema nisu nacionalisti .. per se .. nego nacionalizam ..)

Прво није проблем у аргументацији (њу ћу побити у овом посту пошто је лабава и произвољна) него у Вашој перцепцији национализма.
Дакле мени је засметало то што Ви сматрате да je једно мишљење, схватање, дијагнозa (шта год да то значи).
Друго почињете једну веома озбиљну и провокативну дискусију а да не дефинишете појам о којем се дебатује (због свог интегритета ја ћу то учинити управо сада у наставку овог поста)
Лексикон страних речи и израза
издање Просвета
аутор Милан Вујаклија
Национализам (фр.nationalisme) народњаштво, родољубље;
друштвено, политичко и културно деловање са националног становишта које се испољава у различитим облицима:
1.као друштвено-политички и културни покрет грађанске класе у циљу буђења националне свести, ослобођења, уједињења и стварања националне државе;
2.као идеолошки и политички израз затварања, самодовољности и култа сопствене нације којег карактерише шовинистички однос и потцењивање права и вредности других нација.
Е тек сада, када смо дефинисали појам можемо дискутовати, свака дискусија без дефинисаног појма беспредметна је, кажу научници.
Е а сада Ваша "аргументација"

1. Да сте бар мало проучили психологију, социологију, историју или било коју другу друштвену науку, схватили бисте, да је човек увек тежио уједињењу са другим људима, тежио заједници, човек је политичка животиња, његова је природа да буде са другим људима, у једном тренутку, током еволуције, та заједница постала је нација (сада сам дужан да Вам објасним шта је нација.
Постоје два концепта нације грађански и етнички.
По првом који се развијао на западу, почев од Француске револуције,
НАЦИЈА ЈЕ СКУП УЈЕДИЊЕНИХ ИНДИВИДУА КОЈЕ СТОЈЕ ПОД ЗАЈЕДНИЧКИМ ЗАКОНОМ И КОЈЕ ЗАСТУПА ИСТА ЗАКОНОДАВНА СКУПШТИНА.-E. J. Сјејес
или по речнику Француске академије наука и уметности нација је
УКУПНОСТ СТАНОВНИШТВА ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ КОЈИ ЖИВЕ ПОД ИСТОМ ЗАСТАВОМ.
С друге стране у средњој, источној и југоисточној Европи ставља се акценат на културно-језички појам.(насупрот политичко-територијалном концепту))

2. Шта је ирационалан а шта рационалан осећај припадности? Заправо за сваки осећај припадности може се рећи и једно и друго, а ја тврдим да осећај припадности не може бити ирационалан, осим ако Вам неко речима или делом не скрене пажњу да Ви негде не припадате, или у оквиру групе у којој мислите да припадате много, такорећи, штрчите.

3.Национализам нема везе са мржњом, осим ако се временом не претвори у мржњу, али то говори да Ви не знате ни шта је нација ни шта је национализам, а да о томе дискутујете, што је страшно, и поврх свега осећај припадности некој нацији желите да прогласите дијагнозом (што такође нисте дефинисали, шта је за Вас тачно дијагноза и шта подразумевате под тим појмом) што је још страшније.

4.Какве фобије дајте пример, уосталом фобија јесете дијагноза ако се развије код човек, али она код национализма не постоји, осим ако се, понављам, накнадно не створи рецимо вештом пропагандом.

Све ово нас доводи до закључка да национализам не значи ни мржњу, ни апсолутно слагање са другим припадницима исте нације, нити да припадници исте нације морају бити истог етничког порекла, нација је, рецимо то на овај начин, ДРЖАВА национализам је патриотизам, тако је на западу као што је и објашњено, код нас мало је другачије али и то је објашњено, дакле патриотизам је национализам и обрнуто, али када тај национализам оде у крајност постане све оно лоше шта сте Ви наводили.
Мада не знам ни што Вам све то наводим када Вас то и не занима, Ви ћете и даље терати по свом из незнања, вређајући припаднике једне идеје идеје национализма називајући их болеснима.
А када сте се већ декларисали ред је да и ја то учиним, ја сам комуниста све нације су ми исте, љубав према домовини ми је изнад свега, и то не изједначавам са српством или било којом другом етничком групом мишљења сам да је то небитно(ко је које етничке припадности или порекла) и исто као и Ви не гласам али ја то не чиним јер немам за кога.
Ове арументе побих, а када се сетите још неког Ви јавите.

Poslednja izmena:
... човек је политичка животиња, његова је природа да буде са другим људима, у једном тренутку, током еволуције, та заједница постала је нација
...
А када сте се већ декларисали ред је да и ја то учиним, ја сам комуниста све нације су ми исте, љубав према домовини ми је изнад свега, .

Sada cu ja malo da vadim iz konteksta:
Zivotinja koju vodi politika nazivamo, citiracu Dzonija "lutke bez ideje, ubice na cesti".
Molim da ne generalizujete. Nismo svi "политичка животиња". Ne hvala. Oslovljavajte me sa "covek" ili me ne oslovljavajte.

Ako covek koga pominjete ima "природа да буде са другим људима", i "та заједница постала је нација", gde je ta nacija? Koja je to nacija? Recite ime te nacije?
Ima ih hiljade.
Nacija je opravdanje za deobu, ratove, pljacke, osvajanja i ubistva.
Nacija je orudje kojim se ljudi dele. Ali se ne dele po sposobnosti ili znanju, nego po teritoriji, toru, da bi pastir lakse upravljao torom.

Ako su Vama sve nacije iste, onda Vam je i ljubav prema svacijoj domovini ista i iznad svega. !??!

Komunista se ne odrice nacije da bi se oslobodio podela nego da bi stvarao nove, idejne podele, koje ume lakse da kontrolise. Torovi sa elektricnom ogradom su takodje torovi.

Kada pocnemo da prihvatamo da smo ljudi, mozda cemo to i postati.
Dokle god sebe nazivamo srbi, turci, jevreji, ******, grobari, svabe, komunisti... dotle cemo se kao zveri ubijati.
Podele podsticu samo oni koji od njih imaju koristi: crkva i politicari.

Nije nuzno navijati za zvezdu ili drugaricu Pepcu da bi bio covek. Ljudi se razlikuju, ali su stvarne razlike sakrivene izmisljenim podelama na ostrogote i vizigote.

Kada bi izbrisali virtuelne kategorije (pripadnost naciji, klubu, partiji, ideji) ostao bi samo covek.

Tada bi se videle stvarne razlike. Videli bi da su podele izmislili losi ljudi da bi sebe maskirali.

Grbavac nosi bradu da bi ga zvali bradonja.

Poslednja izmena:
Simptomatican je taj strah od gubitka covecnosti. Valjda usled njega gube iz vida granicu izmedju defanzivnog i ofanzivnog.. valjda usled njega olako nazivaju druge pedofilima, palikucama, blatom i ne mogu da shvate da je moguce voleti vise stvari odjednom jer se one ne iskljucuju.. negde usput isprani mozgovi.. "liberali", "kosmopolite".. utabali im stazu i sada idu njom verujuci da je njihovih ruku delo, da su slobodni i cista srca.. za razliku od drugih ciji su pogledi zamuceni, a pamet pomucena.. opasni kao ziva soda redjaju cipele po Knez Mihailovoj .. siluju umno sve koji ne misle kao oni.. naravno, sve demokratski..

Iliti, ne bacaj bisere pred svinje.

... ne mogu da shvate da je moguce voleti vise stvari odjednom jer se one ne iskljucuju... .

Problem je sto se iskljucuju.
Delija ne moze voleti partizan. Nije drustveno prihvatljivo. Dobice batine koje se pamte. Od svojih.
Ustasa se ne moze radovati uspehu prvih komsija Srba. Ne moze jer se od njega ocekuje da mrzi.
Skinheads ne moze voleti crnca. I ako, kao covek zeli, bice osudjen, prognan i bice mu oduzet identitet i pripadnost grupi. bice izdajnik. neprijatelj.
Komunista ne moze voleti fasistu. Ni kapitalistu. Od njega se ocekuje krvava borba do smrti. Cak i ako su mu roditelji ili deca. Bira slepilo.
Pripadnik jedne nacije ne sme voleti svoje susede, zato sto susedi uvek imaju teritorijalne pretenzije. A naravno da se kroz istoriju ratovalo iskljucivo sa susedima. Zato sto su nam na putu.

Blato. Ni zemlja ni voda.

Poslednja izmena:
Simptomatican je taj strah od gubitka covecnosti. Valjda usled njega gube iz vida granicu izmedju defanzivnog i ofanzivnog.. valjda usled njega olako nazivaju druge pedofilima, palikucama, blatom i ne mogu da shvate da je moguce voleti vise stvari odjednom jer se one ne iskljucuju..

.. na šta se ovo odnosi ..?
.. na moju opasku da među srbima ima pedofila .. i ubica .. i palikuća ..?
.. a šta .. ti tvrdiš da nema ..? .. srbi su savršen .. božanski narod .. i svi njegovi pripadnici su karakterno na nivou kneza miškina ..?

Прво није проблем у аргументацији (њу ћу побити у овом посту пошто је лабава и произвољна) него у Вашој перцепцији национализма.
Дакле мени је засметало то што Ви сматрате да je једно мишљење, схватање, дијагнозa (шта год да то значи).
Друго почињете једну веома озбиљну и провокативну дискусију а да не дефинишете појам о којем се дебатује (због свог интегритета ја ћу то учинити управо сада у наставку овог поста)
.. e .. baš mi drago kad se neko tako hrabro usudi obratiti pažnju na argumente ..
.. ali .. koliko ja videh .. ni na jedan od mojih argumenata nisi obratio pažnju ..
(.. 'ajd da ne persiramo .. glupo je ..)

Лексикон страних речи и израза
издање Просвета
аутор Милан Вујаклија
Национализам (фр.nationalisme) народњаштво, родољубље;
друштвено, политичко и културно деловање са националног становишта које се испољава у различитим облицима:
1.као друштвено-политички и културни покрет грађанске класе у циљу буђења националне свести, ослобођења, уједињења и стварања националне државе;
2.као идеолошки и политички израз затварања, самодовољности и култа сопствене нације којег карактерише шовинистички однос и потцењивање права и вредности других нација.
Е тек сада, када смо дефинисали појам можемо дискутовати, свака дискусија без дефинисаног појма беспредметна је, кажу научници.

.. potpuno se slažem .. definicija ključnog pojma je ključ kvalitetne diskusije ..
.. zato sam ja i tražila da mi definišu nacionalizam .. i .. majkumu .. izgleda niko ne ume .. sem vujaklije ..

.. idemo redom .. problem s tačkom jedan ..
.. unutar nje imamo jedan muljav .. nedefinisan pojam .. tačnije .. jednu besmislenu konstrukciju ..
.. ta konstrukcija glasi .. "nacionalna svest" ..
.. možeš mi definisati "nacionalnu svest" ..?

.. s tačkom dva se slažem .. i ide mi u prilog .. te na nju nemam primedbi ..

Е а сада Ваша "аргументација"

1.(сада сам дужан да Вам објасним шта је нација.
.. tako je .. hvala na uviđavnosti ..

Постоје два концепта нације грађански и етнички.
По првом који се развијао на западу, почев од Француске револуције,
НАЦИЈА ЈЕ СКУП УЈЕДИЊЕНИХ ИНДИВИДУА КОЈЕ СТОЈЕ ПОД ЗАЈЕДНИЧКИМ ЗАКОНОМ И КОЈЕ ЗАСТУПА ИСТА ЗАКОНОДАВНА СКУПШТИНА.-E. J. Сјејес
или по речнику Француске академије наука и уметности нација је
УКУПНОСТ СТАНОВНИШТВА ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ КОЈИ ЖИВЕ ПОД ИСТОМ ЗАСТАВОМ.
.. to znači da su i kinezi sa srpskim državljanstvom .. u zemlji srbiji .. pod srpskim zakonima .. u stvari srbi ..?
.. svi koji žive u srbiji su nužno srbi ..?

(.. definicija atoma je nekada bila drugačija nego danas ..
.. nadam se da shvataš da definicije mogu zastareti .. i postati neadekvatne ..
.. ovu gornju bi smatrao adekvatnom .. da se opiše ono što je nacionalizam danas ..? )

С друге стране у средњој, источној и југоисточној Европи ставља се акценат на културно-језички појам.(насупрот политичко-територијалном концепту))
.. hrvati u srbiji govore srpski ..
.. dok srbi iz hrvatske govore hrvatski ..
.. kultura .. recimo .. urbana .. u kojoj odrastaju srbin i hrvat u srbiji .. identična ..

.. dakle .. kulturno jezička odrednica često pada .. i često ne znači ama baš ništa ..
2. Шта је ирационалан а шта рационалан осећај припадности? Заправо за сваки осећај припадности може се рећи и једно и друго, а ја тврдим да осећај припадности не може бити ирационалан, осим ако Вам неко речима или делом не скрене пажњу да Ви негде не припадате, или у оквиру групе у којој мислите да припадате много, такорећи, штрчите.
.. a .. pa nemoj molim te .. počeo si lepo .. odlučno .. a sad krećeš s muljavinama ..
.. iracionalno je ono za šta se ne može pokazati da je racionalno .. (.. prosta stvar ..)
.. dakle .. da bi me pobio moraš pokazati da je osećaj pripadnosti naciji racionalan ..

.. probaj s pedofilima ..
.. osećaš snažnu povezanost sa srpskim pedofilima .. po pitanju toga što ste vi zajedno .. srbi ..
.. šta je u tome racionalno ..?

3.Национализам нема везе са мржњом, осим ако се временом не претвори у мржњу,
.. bogami ima .. i to po stavki 2 vujaklijine definicije koju si sam ponudio ..

4.Какве фобије дајте пример, уосталом фобија јесете дијагноза ако се развије код човек, али она код национализма не постоји, осим ако се, понављам, накнадно не створи рецимо вештом пропагандом.
.. u pravu si .. nije fobija .. maj mistejk ..
.. više je .. onako .. paranoja ..
.. konstatni osećaj ugroženosti .. nacije ..

Све ово нас доводи до закључка
.. molim te .. ako bi mogao u jednini ..
.. ovo "nas" stvara osećaj da to što si pisao dovodi i mene do istih zaključaka ..
.. a ne dovodi ..
(.. opet .. hvala još jednom što si se usudio boriti se argumentima ..
.. jeste da si izgubio bitku .. ali ti junaštva ne manjka ..)

.. e .. baš mi drago kad se neko tako hrabro usudi obratiti pažnju na argumente ..
.. ali .. koliko ja videh .. ni na jedan od mojih argumenata nisi obratio pažnju ..
(.. 'ajd da ne persiramo .. glupo je ..)

.. potpuno se slažem .. definicija ključnog pojma je ključ kvalitetne diskusije ..
.. zato sam ja i tražila da mi definišu nacionalizam .. i .. majkumu .. izgleda niko ne ume .. sem vujaklije ..

.. idemo redom .. problem s tačkom jedan ..
.. unutar nje imamo jedan muljav .. nedefinisan pojam .. tačnije .. jednu besmislenu konstrukciju ..
.. ta konstrukcija glasi .. "nacionalna svest" ..
.. možeš mi definisati "nacionalnu svest" ..?

.. s tačkom dva se slažem .. i ide mi u prilog .. te na nju nemam primedbi ..

.. tako je .. hvala na uviđavnosti ..

.. to znači da su i kinezi sa srpskim državljanstvom .. u zemlji srbiji .. pod srpskim zakonima .. u stvari srbi ..?
.. svi koji žive u srbiji su nužno srbi ..?

(.. definicija atoma je nekada bila drugačija nego danas ..
.. nadam se da shvataš da definicije mogu zastareti .. i postati neadekvatne ..
.. ovu gornju bi smatrao adekvatnom .. da se opiše ono što je nacionalizam danas ..? )

.. hrvati u srbiji govore srpski ..
.. dok srbi iz hrvatske govore hrvatski ..
.. kultura .. recimo .. urbana .. u kojoj odrastaju srbin i hrvat u srbiji .. identična ..

.. dakle .. kulturno jezička odrednica često pada .. i često ne znači ama baš ništa ..

.. a .. pa nemoj molim te .. počeo si lepo .. odlučno .. a sad krećeš s muljavinama ..
.. iracionalno je ono za šta se ne može pokazati da je racionalno .. (.. prosta stvar ..)
.. dakle .. da bi me pobio moraš pokazati da je osećaj pripadnosti naciji racionalan ..

snažnu povezanost sa srpskim pedofilima .. po pitanju toga što ste vi zajedno.. probaj s pedofilima ..
.. osećaš .. srbi ..
.. šta je u tome racionalno ..?

.. bogami ima .. i to po stavki 2 vujaklijine definicije koju si sam ponudio ..

.. u pravu si .. nije fobija .. maj mistejk ..
.. više je .. onako .. paranoja ..
.. konstatni osećaj ugroženosti .. nacije ..

.. molim te .. ako bi mogao u jednini ..
.. ovo "nas" stvara osećaj da to što si pisao dovodi i mene do istih zaključaka ..
.. a ne dovodi ..
(.. opet .. hvala još jednom što si se usudio boriti se argumentima ..
.. jeste da si izgubio bitku .. ali ti junaštva ne manjka ..)

У реду нећу ти више персирати,
али у сваком случају овом поруком закључићу нашу дискусију јер она нема сврху, јер се међусобно не можемо убедити ни у шта.
1.Националну свест не морам да објашњавам то је патриотизам, осећај припадности, жеља да се ослободите окупатора који намеће своју културу и обичаје, отима, пали и малтретира без ограничења, дакле та свест представља свест о томе да се то око вас дешава, а на интелектуалцима је тежак задатак да остале пробуде из дремежа и помогну им да то увиде.
2. Хрвати у Србији говоре, као и Мађари српским у службеној комуникацији (мада знам много Мађара који живе у Србији ко зна која генерација и НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ), ово за Кинезе нећу да коментаришем јер сте поцепали дефиницију (модели се разликују у Србији и на истоку уопште, и на западу Француска, САД...)
Дакле ако сам рецимо Мађар и цео живот живим у Мађарској, ако знам српски то не значи да сам Србин, зар не, мој матерњи језик је мђарски, али сам српски научио ради себе, дакле говори се о МАТЕРЊЕМ језику.
Култура, под тим појмом, забога, мисли се на религију, обичаје, а то није исто Хрват слави божић једног дана а Србин другог, дакле разлика постоји без обзира где одрастате...
3.iracionalno je ono za šta se ne može pokazati da je racionalno
Ово је заиста срамота, ако овако расправљамо онда стварно...
Ја кажем једно а ти обрнеш. Ја ћу сада обрнути па ти докажи...
Да ли је љубав рационални или ирационални осећај?
Глупо питање зар не, исто је и са припадношћу нацији, и са било чим другим, шта је рационално а шта ирационално...
Лепо је све што није ружну, а ружно је све што није лепо, све то је недовољно дефинисано да бисте се на то позивали,
објасни појам рационално, па да наставимо са дискутсијом о овој тачки, без тога тај аргумент више не постоји.
4.Ово са педофилима, ниси прочитао мој пост, лепо сам рекао да то што смо припадници једне нације не значи да се ја слажем са њим или да сам нужно веома близак са њим или да сам повезан са њим у сваком погледу, пи и мој рођак ако силује или убије неког не значи да се ја слажем са тим зато што смо род, иста крв, то просто нема везе, зато постоје закони и санкције унутар једне нације државе, да би се чланови те нације државе санкционисали ако крше правила те нације државе, то значи да та нација држава има нека правила, и да се не слаже са сваким поступком неког од својих припадника, супротно анархији...
5. Мржња.
Ставка два говори о једном начину на који се може испољити идеја национализма, дакле може и не мора, ако сам ја националиста веруј ми да никога не мрзим ја само волим домовину, што не значи нужно да ако нешто волим нешто морам и да мрзим то је апсурдно и не вреди побијати нешто што је апсурдно.
6. Фобија параноја а која је разлика, ја сам националиста али нисам ни паранојичан нити имам било какву фобију, нити се осећам угрожено, дакле ако ја нисам такав не можемо генерализовати, односно има изузетака, дакле цела ставка паде у воду....
И на крају завршићу као што сам и почео ова дискусија нема сврху јер ни ја тебе ни ти мене нећеш убедити ни у шта...

ако силује или убије неког не значи да се ја слажем са тим зато што смо род, иста крв, то просто нема везе, зато постоје закони и санкције унутар једне нације државе, да би се чланови те нације државе санкционисали ако крше правила те нације државе, то значи да та нација држава има нека правила, и да се не слаже са сваким поступком неког од својих припадника, супротно анархији...
...

Zakoni koje pominjes daleko prevazilaze i naciju i drzavu.
Ti zakoni se nalaze u svesti coveka.

Slabi ljudi se odricu svoje svesti i dozvoljavaju da njima vladaju zakoni drzave.
A drzava je ogradjena blatnjava povrsina u kojoj najjaci baja u vase ime odredjuje sta je dobro a sta ne.

Prihvatanjem i priznavanjem ograde covek se odrice sebe. Coveka. Svesti.
Bog nam je dao svest da je koristimo i da se njome upravljamo.
Mi se odricemo svesti i podredjujemo je pripadnosti krdu. Trcimo za vodjom, onim sa najvecim zvoncem oko vrata, stalno u strahu od odbacivanja.
Niko ne vidi bisere koje neko baci, svi gledaju u preCednika krda.
Idealizujemo svoje vodje, a u drugim krdima i drugim vodjama prepoznajemo opasnost.

Ne, hvala.

1.Националну свест не морам да објашњавам то је патриотизам, осећај припадности, жеља да се ослободите окупатора који намеће своју културу и обичаје, отима, пали и малтретира без ограничења, дакле та свест представља свест о томе да се то око вас дешава, а на интелектуалцима је тежак задатак да остале пробуде из дремежа и помогну им да то увиде.
.. to brate .. to volim da čujem ..
.. pa .. na to i ja mislim kada pominjem nacionalnu svest .. upravu na tu duboku nesvest mislim ..

.. dakle .. dokazali smo paranoju kao nužno vezanu uz nacionalizam ..
.. jer .. ako nema nikoga koji nas mrzi i nameće nam svoje .. i želi nas uništiti ..
.. onda takvog nužno moramo uobraziti .. kako bismo održali nacionalnu svest ..?

.. dakle .. nacionalna svest je osećaj koji se održava stalnim postojanjem neprijatelja nacije ..?
(.. pa to sam i ja rekla .. čak mi je to jedna od osnovnih postavki ..
.. hvala što si je dokazao ..)

2. Хрвати у Србији говоре, као и Мађари српским у службеној комуникацији (мада знам много Мађара који живе у Србији ко зна која генерација и НЕ ЗНАЈУ СРПСКИ),
.. irelevantni su primeri u kojima neko govori jezik države samo službeno ..
.. pogledaj izbeglice iz knina .. posle skoro dve decenije u beogradu .. skoro svi i dalje govore hrvatski ..
.. kapula .. spužva .. prekrižiti .. i tako dalje ..

.. srbin i hrvat rođeni beograđani ..
.. možeš po nečemu prepoznati koji je koji ..?
.. ne .. ne možeš .. jer je ta razlika .. po naciji .. besmislena razlika .. nepostojeća .. nešto što se u čoveku ne može naći ..

ово за Кинезе нећу да коментаришем јер сте поцепали дефиницију (модели се разликују у Србији и на истоку уопште, и на западу Француска, САД...)
.. svejedno .. malopre mi sinulo da je čak i prva definicija toliko besmislena da se lako dokazuje kao besmislena ..
.. mogu da ti demonstriram .. ako ipak ne odustaneš od diskusije ..
(.. to jest .. ako zaključiš da je potreba za istinom ipak važnija od potrebe da me ubediš u svoj stav ..)
Дакле ако сам рецимо Мађар и цео живот живим у Мађарској, ако знам српски то не значи да сам Србин, зар не, мој матерњи језик је мђарски, али сам српски научио ради себе, дакле говори се о МАТЕРЊЕМ језику.
.. kada se osporava neka definicija .. onda nisu bitni primeri koji joj idu u prilog ..
.. loša definicija se obara tako što se pokaže da postoje primeri koje je ispustila .. i koje ne pokriva ..

.. dakle .. to što ti meni govoriš kako je mađar iz mađarske koji od malena govori mađarski u stvari mađar .. to je glupost .. to je izvrdavanje suštine ..
.. a suština je u tome .. da mi nikako ne možeš objasniti postojanje slovenca koji živi u srbiji i od malena govori srpski .. a slovenački .. recimo .. tek natuca .. onako rekreativno ..

Култура, под тим појмом, забога, мисли се на религију, обичаје, а то није исто Хрват слави божић једног дана а Србин другог, дакле разлика постоји без обзира где одрастате...
.. šta ćemo sa srbima ateistima .. koji ne slave božić ..?
.. ti nisu srbi ..?
.. ili .. srbi neateisti .. koje nije briga za religiju ..?

.. lapota je bio običaj .. u istočnoj srbiji .. sin odvede oca u šumu pa ga ubije .. jednom pljosnatom drvenom alatkom ..
.. običaji su naša dragocenost ..? .. nešto čega se ne smemo odreći ni po koju cenu ..?

.. drugo ..
.. svi srbi imaju iste običaje ..?

.. treće .. religija je nešto čega se ne smemo odreći ako želimo ostati srbi ..?
.. ali .. onda smo već s odricanjem peruna prestali biti srbi ..

3.iracionalno je ono za šta se ne može pokazati da je racionalno
Ово је заиста срамота, ако овако расправљамо онда стварно...
Ја кажем једно а ти обрнеш. Ја ћу сада обрнути па ти докажи...
Да ли је љубав рационални или ирационални осећај?
.. ja ne teram kontru .. samo te tučem argumentima ..
(.. ne zameri .. delovao si mi hrabro i otporno .. pa rekoh .. podnećeš ..)
.. jašta .. ljubav je iracionalna ..

Глупо питање зар не,
.. zašto bi bilo glupo ..?
.. ljubav je iracionalna ..
.. ali je ipak .. prirodna ..
.. za razliku od "nacionalne svesti" za koju čak ne postoji definicija .. jer niko normalan ne zna šta bi to moglo biti ..

исто је и са припадношћу нацији, и са било чим другим, шта је рационално а шта ирационално...
.. ma .. šta je racionalno a šta iracionalno se jasno da utvrditi ..
.. dovoljno je samo biti racionalan .. da se to pokaže ..
(.. kad je neko razuman .. lako dokazuje da su razumne stvari razumne .. s tim nema nikakvih problema ..)

Лепо је све што није ружну, а ружно је све што није лепо, све то је недовољно дефинисано да бисте се на то позивали,
.. a ne .. to se ti pozivaš na nedovoljno definisane stvari ..
.. recimo .. u samoj definiciji nacije stoji nedovoljno definisan pojam .. "nacionalna svest" ..

.. moja je tvrdnja upravo ta ..
.. to i ne može biti definisano .. zato jer je .. ništa .. jer je mrka kapa .. duplo golo .. nada .. niente .. niks ..
.. nacionalna svest je čista besmislica .. i zbog toga i ne postoji definicija iste ..

објасни појам рационално, па да наставимо са дискутсијом о овој тачки, без тога тај аргумент више не постоји.
.. racionalno je ono za šta postoji razuman razlog ..
.. ono što se razumno može objasniti ..
.. u najširem smislu .. racionalno je ono što je smisleno .. što se ne može svesti na besmisao ..

4.Ово са педофилима, ниси прочитао мој пост, лепо сам рекао да то што смо припадници једне нације не значи да се ја слажем са њим или да сам нужно веома близак са њим или да сам повезан са њим у сваком погледу, пи и мој рођак ако силује или убије неког не значи да се ја слажем са тим зато што смо род, иста крв, то просто нема везе, зато постоје закони и санкције унутар једне нације државе, да би се чланови те нације државе санкционисали ако крше правила те нације државе, то значи да та нација држава има нека правила, и да се не слаже са сваким поступком неког од својих припадника, супротно анархији...
.. niko ne kaže da se anarhija slaže sa svim postupcima svih ..
.. ali tema nije anarhija ..

.. nisi me razumeo ..
.. između srbina pedofila i muslimana pedijatra .. za koga pri pre rekao da spada u .. "tvoje" ..
.. kad kažeš .. "mi srbi" .. to te stavlja u isti koš s srbinom pedofilom .. ili s muslimanom pedijatrom ..?
.. drugo .. ako se nacija voli .. i ako je to neko svojstvo svih pripadnika nacije ..
.. ti nužno voliš tog pedofila .. slagao se s njim ili ne ..

5. Мржња.
Ставка два говори о једном начину на који се може испољити идеја национализма, дакле може и не мора, ако сам ја националиста веруј ми да никога не мрзим ја само волим домовину, што не значи нужно да ако нешто волим нешто морам и да мрзим то је апсурдно и не вреди побијати нешто што је апсурдно.

.. biti nacionalista ne znači voleti domovinu ..
.. tesla je voleo domovinu .. hrvatsku ..
.. teško da je bio hrvatski nacionalista ..
.. dakle .. domovina nema veze s nacionalizmom ..
.. srpskim gastarbajterima razne domovine .. a među njima .. neki .. koji su veliki nacionalisti ..

6. Фобија параноја а која је разлика, ја сам националиста али нисам ни паранојичан нити имам било какву фобију, нити се осећам угрожено,
.. a šta je s ovim ..:

то је патриотизам, осећај припадности, жеља да се ослободите окупатора који намеће своју културу и обичаје, отима, пали и малтретира без ограничења, дакле та свест представља свест о томе да се то око вас дешава, а на интелектуалцима је тежак задатак да остале пробуде из дремежа и помогну им да то увиде.

?

И на крају завршићу као што сам и почео ова дискусија нема сврху јер ни ја тебе ни ти мене нећеш убедити ни у шта...
.. pa .. ja sam otvorena za svaku istinu .. čak i eventualnu istinu da nisam u pravu ..
.. ali .. to će biti teško dokazati .. (.. jerbo .. svi su izgledi da baš jesam u pravu ..)

Poslednja izmena:
.. ne sećam se tog odlomka .. bi li ga mogao citirati ..?

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd.

Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka žila (Jules).

To je onaj Sartrov žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova «tajna», da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

Back