Nacin zivota

Постоји тај импулс код неких људи, да не могу да одоле и задовоље неку своју жељу, не размишљајући о последицама, али већина учи и после негативног искуства су опрезнији.
Американци се налазе у таквој ситуацији да новца има у изобиљу и дан када треба вратити дуг може стално да се одлаже, па је њима теже да стекну дисциплинованије понашање.

За коју земљу говриш?

У Србији инфлација варира у просеку је била око 9%, а прошле године је ишла и до 12%, пошто нисам убеђен да ће власт заиста остати и жељеним лимитима очекујем око 10% инфлације ове године. Стварне цифре држава објављује тек средином наредне године.

Novca ima u izobilju za neke... za Vorena Bafeta, JP Morgan i one oko njih (citaj QE). Za druge (ljude sa jeftinijim ulaznicama), Demokrate imaju tackice za hranu, zatvori su nikad puniji (citaj besplatna radna snaga za odrzavanje infrastrukture), hrana se pumpa hormonima i Raundapom.
Volmart placa ispod minimalca pa zaposleni dobijaju dotacije od drzave (u stvari Volmart dobija...).
Nije bas da novca ima kao pleve. Trziste nekretnina se malo oporavilo, ali eto neki krah trzista stanova se valja iza brda u Torontu (ne mislim odmah sutra, vec za 2-10 godina), a bogami i u engleskoj (za manje od 5 godina). Trziste obveznica ce da zvekne, a evo i Blekberi je trsnuo juce skroz (dobro to mi nije ni malo zao).
Bice veselo na berzi...

Dug se moze odlagati i nekada je to pozeljno zato sto su i obicni gradjani poreski obveznici (E to bih voleo da vidim u Srbiji), a kamata na morgidz je poreski odbitak. Pa zasto onda ne bi odbijali porez.
Niko od nas ne voli da placa porez.

Dobro, eto uracunaj 12% za Srbiju u dinarima, kod mene je ispod 2%. (1% Kamata centralne banke). I nemoj ti da gledas sta vlast kaze. U zemlji u kojoj se ne mozes bas nesto pouzdati u drzavne informacije sam probaj da izracunas inflaciju. Prati koliko si trosio prosle godine pa preracunaj koliko to kosta danas. A mozes i da racunas inflaciju u evrima ili dolarima. Mozda je tako lakse.

Мислио сам на период пре кризе, сад вероватно и њима није свеједно.

Мени није проблем то да пратим, али је проблем просечном грађанину, исувише је променљивих.
Мој је утисак да су људи данас много опрезнији, губитак прихода је увек могућ, многи су осетили да кредити нису јефтини, посебно кад су увидели какве проблеме имају они који су узели стамбене кредите индексиране у францима. Већина, иако не зна тачну рачуницу, је свесна да већи кредит мора да прати одрицање.

Банке су такође пооштриле услове издавања кредита, траже веће гаранције него раније.

Obicnim ljudima nije svejedno. Kuce im propadaju, nemaju za odrzavanje. Mnogi su umesto ulaganja u obveznice i berzu kupovali kuce kao oblik stednje (orocen na duzinu trajanja morgidza sa povratom na investiciju 6-10%).
Znam sta ce sad neko da kaze. pa sto nisu ulagali u banku... Kamata na stednju gde je garantovana glavnica je do 1.4%. Sve preko toga je kocka.

Sto se tice pracenja... Mora da se prati. Kad je tvoj dzep u pitanju nije vazno koliko promenljivih ima. Najgore je ako se onaj koji uzima kredit oslanja na neizvesnu srecnu mogucnost olicenu u maksimi, ma smislicu nesto ako zapne. Sta ces da smislis?
Krediti nikada nisu ni bili jeftini. Direktno ili indirektno, banksteri ce uvek sve troskove prebacivati na klijente, a oni ce da uzimaju kajmak. Kao sto sad rade sa QE. Ispade da je FED najveci hedz fond na svetu. A raja jede gloginje.
Ovoliki transfer bogatstva sa srednje klase na oligarhiju nije postojao cini mi se nikad pre... Ljudima se pretstavlja da ako Vorenu Bafetu i banksterima prestanu da daju pare kroz QE morace da inflatorno stampaju pare. Pa sta je QE ako ne hiper inflacija.
Onda oni te pare koje su prakticno besplatno dobili koriste da kupuju velike udele u kompanijama. Ljudi su decenijama stedeli i skupljali i sad jedan bankster (ili grupa njih) kupi sve i kontrolise ekonomiju kroz potisnutu cenu novca, zlata...
Pa vidi samo kako manipulisu cenom srebra. Cak i kad su insajderi prijavili JP Morgan vlastima, nista se nije desilo. Nista. Kao imaju 5 godina da istraze... Klinac... CFTC je imala sve podatke, a nista ne rade.

Људи негде морају да живе, а цене некретнина су расле за све, по мени најгоре су прошли они који су могли да плате, али им је кућа била у насељу где већина људи није могла да плати, па су остали у напуштеним насељима. А ни новац није сигуран, посебно кад почне да губи вредност.

Читао сам нешто о томе, неке одредбе из 2003. дозвлиле су банкама да директно учествују на робном тржишту, сад покушавају да врате стара ограничења.

http://www.bloomberg.com/news/2013-...odity-trading-policy-cftc-s-chilton-says.html

The Federal Reserve should reverse a decade-old ruling that lets banks trade physical commodities, Commodity Futures Trading Commission member Bart Chilton said.

“I don’t want a bank owning an electric service, or cotton, corn or feedlots,” Chilton, a Democrat, said in remarks prepared for delivery today at a conference of U.S. cotton growers in Lake Tahoe, California. “I don’t want banks owning warehouses, whether they have aluminum, gold, silver or anything else in them.” The Fed “can and should reverse” the policy, he sai

http://www.risk.net/energy-risk/fea...ysical-commodity-trading-comes-under-scrutiny
Amid a review of a 2003 determination by the Federal Reserve, the involvement of US banks in physical commodities has come under fire from regulators, politicians and the media. Could they really be forced to exit physical trading? Alexander Osipovich reports

А изгледа и да ће Морган морати да плати казну за нешто.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d6ffe352-20a7-11e3-9a9a-00144feab7de.html#axzz2fzHtmtdy

Banks were put on the back foot last July when a US senator held a hearing into their role in the supply of energy and metals. The same month, JPMorgan Chase announced it was considering a sale of its physical commodities business and agreed to pay $410m to settle a federal probe into its electricity trading.

A, tesko ce to da ide... Posto vise vlade ne vladaju, nego korporacije i bankari, od regulacije nema cini mi se nista. Zasto bi banka sama sebe regulisala?
To je kao kada bi sada Berni Mejdof poceo da posteno vraca pare. Razlika izmedju Mejdofa i Bernankea je to sto bernanke ima presu za stampanje novca.

Kao sto nam sad sole pamet pricajuci kako GDP raste i kako nam je svima super, tako ljudi koji rade za platu (za razliku od krvopija sa Volstrita) kao da zive u finansijskom getou. Kao da sad svi mi zivimo u Pojasu Gaze u kampu, a preko zida (leskareci na jahtama) uzivaju JP Morgan, Bernake, Mark Karni...

Non stop trube kako nema inflacije (ima samo nisu uracunali naduvane cene nekretnina i jos par stvarcica), kako GDP raste (rastu profiti kompanija. Citaj, bonusi CEO) i kako poto nema inflacije nema potrebe samim tim povecavati plate (pa cak ni minimalce).

Ono sto sada cini "Nacin Zivota" iz naslova teme je samo ostatak takvog nacina zivota koji je cvetao do pocetka osamdesetih, kada je ukinuta zlatna podloga i kada se preslo na "Petro Dolar". Samo senka tog vremena. Ljudi koji su tako odziveli svoj radni vek imali su cenu nafte od 20$ za barel. Kolika je nasa danasnja cena, a? Deca tih ljudi sada (ako imaju srece) nastavljaju tim smerom, ali to sve teze ide. Posla nema, para nema, nema ko da kupi te kuce.
MI nismo potrebni finansijskom sektoru vise. Mi, ljudi, smo balast na brodu finansijskih jihadista. Ne gradi se vise GDP na realnoj proizvodnoj podlozi, nego na finansijskom spekulantstvu.
Kad je US vlada htela da ih regulise Henk Polson (bivsi CEO Goldman Saksa) je rekao u kongresu da ce sve da leti u tri lepe ako im se ne daju pare... I tako od regulacije nece biti nista...

Sto se tice gubljnja vrednosti novca... s jedne strane ako nemate stomak da ulozite na berzu mozete ulagati u: 1. Nekretnine 2. Zlato 3. Konzervativni oblik stednje u banci sa garantovanim povracajem glavnice.
U svakom slucaju ne gubite puno. Ali glavnica je najvecim delom sacuvana. Ono kako ja vidim danasnjicu i sutrasnjicu je da nema vajde razmisljati o zaradi i uvecanju kapitala, vec imati gotovinu blizu sebe, konzervirati kes (pa makar i sa malim gubitkom) i imati plemenite metale (uzimajte sefove, ljudiiii) u opipljivom obliku, a ne kao bankarske vaucere.

Доста се пише о томе, нешто ће морати да ураде, јер овде се сукобљавају различити делови економије, макар да замажу очи.

Иначе ово им је добра фора, регулишу снабдевање алуминијума и тако му подижу цену, зарађујући милијарде.

http://www.nytimes.com/2013/07/23/b...storage-of-commodities-by-big-banks.html?_r=0
A tactic devised by Goldman Sachs and other financial players that has inflated the price of aluminum — and ultimately cost consumers billions of dollars — is coming under federal scrutiny.

http://www.nytimes.com/2013/07/27/opinion/goldman-sachss-aluminum-pile.html?_r=0
History is filled with examples of financial speculators who tried to make big profits by hoarding commodities like gold, silver and copper. Now, some big users of aluminum, including Coca-Cola and MillerCoors, say that the practices of large financial institutions like Goldman Sachs have driven up the price of that important metal.

Сличне махниције постоје и на осталим тржиштима, тако да није баш јасно где уложити, али на дуге стазе некретнина на доброј локацији неће изгубити вредност. Штедња, код нас, омогућава да се очува вредност, док банка и држава постоје, а ниједно није сигурно.

Tacno, nekretnina na dobroj lokaciji je investicija. Tako i oni razmisljaju. Ko ne zna gde da ulozi na berzi taj kupi kucu u predgradju.
Medjutim pravila igre su se promenila i vise toliko ne isplati kupiti kucu sat voznje autoputem od grada. Samo troskovi posedovanja 2 automobila su preko $17000 godisnje( znam da zvuci cudno, ali kad se sve stavi na papir izadje i vise. Ukljucujuci i nirisljavu jelkicu). Ko ima decu mora da vrlo cesto uzma i dadilju (barem isto toliko koliko i za automobile). Pa odvajati deci za skolovanje, pa odrzavanje kuce barem $5000 godisnje... Eeeee, ima trista troskova. Na kraju kad saberes, bracni par sa iznad prosecnim primanjima ne moze sebi da priusti kucu cak ni na periferiji. Kuce vise nisu tako jeftine ni u novoizgradjenim naseljima bogu iza nogu.
Evo, jedan moj kolega putuje oko 55Km i kod njega su kuce preko $350000. Pa ti sad vidi... 'Vrlo cesto se moze sad cuti i da ljudi sa dobrim primanjima kazu da jednostavno nece da kupuju nista jer su cene toliko naduvane da ne zele da se toliko zaduzuju, sto pokazuje konacno da su ljudi koliko toliko poceli da razmisljaju.
Oni koji navijaju za rast cena su brokeri nekretnina, poreska sluzba, bankari, osiguravajuca drustva, razni instalateri, auto industrija... Svi zele da ti iscede poslednji dinar. A ti ako si brzoplet i ne izracunas sve jako, jako dobro, neces bas dobro proci.

У Србији је то једноставније, купиш стан у центру или близу центра града (већи градови су сигурнији), њиве поред пута, пошумљене парцеле (могу да се продају као парцеле или да се продају дрва).

Иначе подстако си ме на размишљање, ако неко не жели да улаже паре, већ само да чува вредност, уметничка дела са историјом нису лоша, слике, скулптуре, затим ретки новчићи и маркице, квалитетан накит, наравно треба бити опрезан да се не купи фалсификат.

Tacno, nekretnina na dobroj lokaciji je investicija. Tako i oni razmisljaju. Ko ne zna gde da ulozi na berzi taj kupi kucu u predgradju.
Medjutim pravila igre su se promenila i vise toliko ne isplati kupiti kucu sat voznje autoputem od grada. Samo troskovi posedovanja 2 automobila su preko $17000 godisnje( znam da zvuci cudno, ali kad se sve stavi na papir izadje i vise. Ukljucujuci i nirisljavu jelkicu). Ko ima decu mora da vrlo cesto uzma i dadilju (barem isto toliko koliko i za automobile). Pa odvajati deci za skolovanje, pa odrzavanje kuce barem $5000 godisnje... Eeeee, ima trista troskova. Na kraju kad saberes, bracni par sa iznad prosecnim primanjima ne moze sebi da priusti kucu cak ni na periferiji. Kuce vise nisu tako jeftine ni u novoizgradjenim naseljima bogu iza nogu.
Evo, jedan moj kolega putuje oko 55Km i kod njega su kuce preko $350000. Pa ti sad vidi... 'Vrlo cesto se moze sad cuti i da ljudi sa dobrim primanjima kazu da jednostavno nece da kupuju nista jer su cene toliko naduvane da ne zele da se toliko zaduzuju, sto pokazuje konacno da su ljudi koliko toliko poceli da razmisljaju.
Oni koji navijaju za rast cena su brokeri nekretnina, poreska sluzba, bankari, osiguravajuca drustva, razni instalateri, auto industrija... Svi zele da ti iscede poslednji dinar. A ti ako si brzoplet i ne izracunas sve jako, jako dobro, neces bas dobro proci.

U gradovima ( barem u centrima velikih gradova, metropola) jako malo ljudi radi. Industrija, ali ni ove "nove tehnologije", centrale firmi nisu vise u gradovima.
Barem je tako ovde kod mene u Nemackoj, a ako pogledas i Beograd takodje je sve vec izmesteno na Novi Beograd, a tendencija ce biti " sto dalje o centra".
Ulaganje u nekretnine jeste momentalno unosan posao ( jer je i jedini osim kockanja na berzi) jer su cene za iznajmjivanje stanova otisle u velike visine.
Krediti imaju jako niske kamate tako da se isplati investirati u kucu/stan.

- - - - - - - - - -

У Србији је то једноставније, купиш стан у центру или близу центра града (већи градови су сигурнији), њиве поред пута, пошумљене парцеле (могу да се продају као парцеле или да се продају дрва).

Иначе подстако си ме на размишљање, ако неко не жели да улаже паре, већ само да чува вредност, уметничка дела са историјом нису лоша, слике, скулптуре, затим ретки новчићи и маркице, квалитетан накит, наравно треба бити опрезан да се не купи фалсификат.

Zeznuto je kada prodajes jer ti tog momenta treba kesh. Uvek si na gubitku.

Nisam ni rekao da se ne isplati ulagati u nekretnine... Ali posto su cene toooliiikooo napucane kod mene, trenutno nema rezona kupiti bilo sta u pristojnom komsiluku. Ima i jeftinijih kvartova, ali ja tamo ne bih ziveo... Hvala lepo.

Back