ostensibly
Početnik
- Poruka
- 17
Постоји тај импулс код неких људи, да не могу да одоле и задовоље неку своју жељу, не размишљајући о последицама, али већина учи и после негативног искуства су опрезнији.
Американци се налазе у таквој ситуацији да новца има у изобиљу и дан када треба вратити дуг може стално да се одлаже, па је њима теже да стекну дисциплинованије понашање.
За коју земљу говриш?
У Србији инфлација варира у просеку је била око 9%, а прошле године је ишла и до 12%, пошто нисам убеђен да ће власт заиста остати и жељеним лимитима очекујем око 10% инфлације ове године. Стварне цифре држава објављује тек средином наредне године.
Novca ima u izobilju za neke... za Vorena Bafeta, JP Morgan i one oko njih (citaj QE). Za druge (ljude sa jeftinijim ulaznicama), Demokrate imaju tackice za hranu, zatvori su nikad puniji (citaj besplatna radna snaga za odrzavanje infrastrukture), hrana se pumpa hormonima i Raundapom.
Volmart placa ispod minimalca pa zaposleni dobijaju dotacije od drzave (u stvari Volmart dobija...).
Nije bas da novca ima kao pleve. Trziste nekretnina se malo oporavilo, ali eto neki krah trzista stanova se valja iza brda u Torontu (ne mislim odmah sutra, vec za 2-10 godina), a bogami i u engleskoj (za manje od 5 godina). Trziste obveznica ce da zvekne, a evo i Blekberi je trsnuo juce skroz (dobro to mi nije ni malo zao).
Bice veselo na berzi...
Dug se moze odlagati i nekada je to pozeljno zato sto su i obicni gradjani poreski obveznici (E to bih voleo da vidim u Srbiji), a kamata na morgidz je poreski odbitak. Pa zasto onda ne bi odbijali porez.
Niko od nas ne voli da placa porez.
Dobro, eto uracunaj 12% za Srbiju u dinarima, kod mene je ispod 2%. (1% Kamata centralne banke). I nemoj ti da gledas sta vlast kaze. U zemlji u kojoj se ne mozes bas nesto pouzdati u drzavne informacije sam probaj da izracunas inflaciju. Prati koliko si trosio prosle godine pa preracunaj koliko to kosta danas. A mozes i da racunas inflaciju u evrima ili dolarima. Mozda je tako lakse.