Način čitanja knjige

nesakemp

Početnik
Poruka
3
Zanima me kako vi citate knjige.
Ja sam procitao samo nekih 40-tak knjiga, i shvatio sam da sam ih citao bez nesto mnogo razmisljanja o procitanom ili neke analize.
Napisite da li vi razmisljate dok citate i kako. Da li postoji neki metod za delotvorno citanje?

Svidjaju mi se sva tri odgovora. Izgleda da sam naisao na pravo mesto za ovakvo pitanje.
probaci da primenim i ulazak u knjigu, ali i papir i olovku. O tome sam ja vec razmisljao.
Nadam se da ce biti jos zanimljivih odgovora.

Mene interesuje kako je moguće čitati knjigu, a ne razmišljati o onome o čemu se čita.
Dobrih knjiga se moraš sećati, a loših... Zašto bi se i sećao, zašto bi ih i čitao? Osim, ako ne moraš zbog škole ili ako pišeš neke kritike, prevodiš.

Mislim da je sve stvar paznje.Neki ljudi ne mogu da usresrede potpunu paznju na bilo sta god rade,a kamoli na citanje.Naravno,bitno je dal je stivo i dovoljno kvalitetno da ti odrzi tu paznju,da je zanimljivo.
I ono najbitnije,zelja za citanjem.Ako nemas istinsku zelju,tesko da ces naci nesto da te zainteresuje dovoljno da je valjano procitas.Setimo se samo lektira i ljudi koji mrze da citaju.Ne vide u tome nista vise od obaveze...

Kod mene se, recimo, potpuno razlikuje nacin citanja knjige za ispit (iz knjizevnosti) od citanja knjige za svoju dusu. Citanje za ispit ne vredi bez zapisivanja detalja, citata, svojih zapazanja, a istu knjigu za svoju dusu citam sa fokusom na sasvim druge stvari i mogu je citati vise puta i svaki put je drugacije doziveti, zavisi u kakvom sam trenutno filmu.

Back