A možeš li mi objasniti zašto se autonomna Pravoslavna crkva u Crnoj Gori zvala 'Srpsko-pravoslavna crkva u Bosni i Hercegovini? Možeš li mi objasniti zašto je na popisu stanovništva 1910. godine svi pravoslavci izjasnili kao pripadnici 'srpsko-pravoslavne vjere', zašto je 1905. godine priznata crkveno-narodna prosvjetna autonomija Srbima, da se odvija na srpskom jeziku, a Srbi u Bosni i Hercegovini i njihov srpski jezik bili formalno priznati 1903. godine?
Statut Srpske pravoslavne crkve u BiH, odobren, 13. avgusta 1905. godine, ima ukupno 264. člana, koji se tiču srpskog jezika i ćirilice, priznanja narodno-crkvene zastave Srba (crveno-plavo-bijele trobojke) i brojnog niza odredbi koje su se ticale Crkve i obrazovanja.
Petar Kočić nije ni doživio 1916. godinu, znači li to da on nikada nije bio Srbin?
Molim vas sve da se malo bolje informišete o historiji Bosne i Hercegovine; ono što sljedeće možemo očekivati jeste da su do 1992. godine postojali samo Jugosloveni, a da su onda izmišljeni Slovenci, Hrvati, Makedonci i dr. odvajanjem od Jugoslovena. Poslije svega što sam čuo ovako nešto i očekujem.![]()
1910.su grkopravoslavci postali srpski pravoslavci , a od sredine 19. vijeka počinje proces djelovanja iz susjedne Srbije u BiH. Tome su se procesu priključili i katolici iz Hrvatske. Tako su pravljeni Srbi i Hrvati u BiH.