Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene je uvijek čudilo da se "Gorski vijenac" učio u školama u SFRJ, s obzirom na "istragu poturica" i mogućnost podsticanja negativnih emocija kod Muslimana.
Kako su se osjećala ta djeca dok su to slušala, i ako je profesor bio pametan, i šta su kasnije mislila?
Da li se radilo o perfidnosti ili nečem drugom u socijalističkoj nam domovini, ja ne mogu argumentovati.

Pa ima tamo dobrih stihova, npr . :Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom!
Osim toga, religija i njena zloupotreba je u Jugoslaviji bila proskribovana od svih, nije bilo govora o Svetosavlju , govorilo se - hodže i popovi najveći lopovi.
Pa ni sada nema na ulazu u Njegošev mauzolej krsta na ulazu, mada neki očekuju i komentarišu - gdje je krst ...
Bila je to atmosfera u kojoj su sve vjere bile na udaru, dakle nije samo islam.

Slavene@ kako onda mozes da objasnis da je Njegos u svom G. Vijencu upravo spominjao Bosnjake za koje ti ovde prosipas ideju da su novokomponovani?

Kako mozes da objasnis Karadjordja i njegovo spominjanje Bosnjaka i prije Njegosa? mada tacno je da su pravoslavci tada nas Bosnjake zvali Turcima,vise zbog uvrede misleci da nas vrijedjaju.

Nije tačno.
O tome sam već pisao.
Stanovnici Bosne su se sve od Kulina Bana zvali Bošnjani=Bosanci=Bošnjaci.

Razlika je samo u tome, da su se ranije svi tako zvali a danas je to ime rezervisano isključivo za muslimane.

To je jedino novokomponovano.

Nije tačno.
O tome sam već pisao.

Razlika je samo u tome, da su se ranije svi tako zvali a danas je to ime rezervisano isključivo za muslimane.

Ma ne brini , bilo je mnogo migracije na Balkanu, vidiš da su Srbi dobacili do Hrvatske ..
Pa i kod dolaska A-U ljudi su išli ka Turskoj , neki ostali u Srbiji ...

Неће да ми отвори, пише "This video is not available in your country". :confused:

Шта је то, нека ваша народна, терористичка?

Pa vi onda u Kini ..
Gradonačelnik Tuzla Bešlagić telefonski razgovara sa generalom Pračerom, komadantom aerodroma Dubrave, Pračer mu nudi da proglasi autonomiju, Bešlagić mu kaže - Ja imam samo jednu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.Šta ti imaš sa Srbijom i Crnom Gorom - Pračer mu ukazuje na veliku razliku snaga , Bešlagić kaže - Pobijte nas, u istoriji će ostati zapisano da je srpski narod genocidan. bosanski Srbi nisu genocidan narod.
Prave dogovor da Pračer ne dejstvuje avijacijom, a da njih Teritorijalna odbrana ne dira.
Sve začinjeno emocijom i psovkom ...

Pa ima tamo dobrih stihova, npr . :Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom!
Osim toga, religija i njena zloupotreba je u Jugoslaviji bila proskribovana od svih, nije bilo govora o Svetosavlju , govorilo se - hodže i popovi najveći lopovi.
Pa ni sada nema na ulazu u Njegošev mauzolej krsta na ulazu, mada neki očekuju i komentarišu - gdje je krst ...
Bila je to atmosfera u kojoj su sve vjere bile na udaru, dakle nije samo islam.
Izgleda da smo se mimoišli. Nisam mislio na suzbijanje religije, već na izazivanje i usmjeravanje antagonizma.

A ko li je bio župan Nikola Altomanović? :) Od Hercegovine.

Vojinovići su bili humski vladari. Ups, znači li to da je granica istočne Republike Srpske prema federaciji opravdana, jer predstavlja isti 'narodni korpus' sa Srbijom i Crnom Gorom (+povratak pogranične teritorije uz dubrovačko primorje)?

:roll:

Nemojte vi plaho preko Drine, imamo i mi šta tražiti sa druge strane ...
Ako je Dušan nešto oteo , poslije Tvrtko otimo oteto ...

Izgleda da smo se mimoišli. Nisam mislio na suzbijanje religije, već na izazivanje i usmjeravanje antagonizma.

Ne znam na šta misliš , za vrijeme Tita se njegovalo bratstvo i jedinstvo za vrijeme , svaki oblik nacionalizma je gušen, ustaše i četnici bili domaći izdajnici.
A što se Otomanske carevine tiču u 19. vijeku su se protiv nje digli i bosanski Husein-kapetan Gradaščević, a potom i hercegovački Ali-paša Rizvanbegović, a u 20. vijeku i sami Turci.

Nije tačno.
O tome sam već pisao.

Tako je.
Ogromna vecina stanovnika BiH nikad se nisu vezivali nacionalno za srbijance tj. srbe ili hrvate sve do balkanskih ratova. Tek su tada pravoslavci i katolici u BiH a posebno pravoslavci pod okriljem crkve sebe preko noci proglasili necim sto fakticki nisu,ali sta je tu je.
Ako su Bosnjaci ''geografska'' odrednica onda zasto Srbi ne bi bili geografska odrednica :think:
ovaj misim geografske odrednice su cudo

Nemojte vi plaho preko Drine, imamo i mi šta tražiti sa druge strane ...
Ako je Dušan nešto oteo , poslije Tvrtko otimo oteto ...

Ja sam od preko Drine (i to daleko), a ko smo to "mi"? Trebalo bi da prestanete više sa tim primitivnim klasifikacijama, "mi", "vi", "oni", stereotipnim podjelama; sve je to vrlo neukusno za ozbiljnu diskusiju.

Kakve veze ima car Dušan sa županom Nikolom Altomanovićem?

Kakvo pobogu 'vraćanje otetoga' od strane Tvrtka? O čemu je riječ?

Tako je.
Ogromna vecina stanovnika BiH nikad se nisu vezivali nacionalno za srbijance tj. srbe ili hrvate sve do balkanskih ratova. Tek su tada pravoslavci i katolici u BiH a posebno pravoslavci pod okriljem crkve sebe preko noci proglasili necim sto fakticki nisu,ali sta je tu je.
Ako su Bosnjaci ''geografska'' odrednica onda zasto Srbi ne bi bili geografska odrednica :think:
ovaj misim geografske odrednice su cudo

Nije lepo menjati iskaz.Moraćeš se sa paničnim dogovoriti oko svega, pošto on besedi drugačije.

Srbi nisu geografska odrednica,kao što nisu ni Bugari npr. Kome li ja pričam...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back