На трагу открића моштију деспота Стефана Лазаревића

Konstantin Filozof
Žitije despota Stefana Lazarevica
Preuzeto iz: Konstantin Filozof, Povest o slovima (Skazanije o pismeneh) - Žitije despota Stefana Lazarevica, Stara srpska književnost u 24 knjige, knjiga 11.
prilagodavanje na savremeni srpski jezik Lazar Mirkovic;
redakcija prevoda Gordana Jovanovic; prir. Gordana Jovanovic,
Prosveta - Srpska književna zadruga, Beograd, 1989.

(O odlascima na Portu)
Tebe sada smatram kao najstarijega i vazljubljenoga sina i javljam pred svima - mojima i istocnima. Jer ko je kod mene u takvoj casti kao ti? Ja sam vec u starosti. Zato ili cu u boju ili od bolesti umreti. ...

kako protumaciti ovaj deo teksta ?
ko, i kada, ovo govori Visokom ?

То му је рекао Бајазит кад је Високи дошао да му се извине после Миличине интервенције, због веза са Угрима. Само то није веродостојан извор, јер је Филозоф то преузео са турског извора, у коме пише да је битка на Марици била 1363 и да су се сви Хришћани пијани утопили у Марици бежећи испред Турака, а многи били побијени мађу којима и Мрњачевићи, само се неки мађарски краљ Лујис спасио и у повратку сазидао цркву Маризел у Аустрији због захвалности што се спасио. Историјски податци на википедији и разним веб сајтовима, нарочито америчким, нису баш историјски.

slazem se da web i neki izvori ne moraju biti bas (potpuno) verodostojni,
uljucujuci (Konstantin Filozof, ili prepisivanje_prekomponovanje njegovog teksta) ...

razmotrimo neke logicne mogucnosti ...

(O odlascima na Portu)
Tebe sada smatram kao najstarijega i vazljubljenoga sina i javljam pred svima - mojima i istocnima. Jer ko je kod mene u takvoj casti kao ti? Ja sam vec u starosti. Zato ili cu u boju ili od bolesti umreti. ...

ukoliko je ovo bilo receno negde 1390-ih godina, bajezit je bio u svojim 30-im, okruzen sa desetak, verovatno lepih i vrucih zena ...
jedan od najuspesnijih vojskovodja svog vremena ...
mala je mogucnost, da je on govorio o svojoj starosti i bolesti, ...
mozda nam zenski spol s ovog foruma moze nesto vise reci o tome ?

posebno ne visokom, s kime se borio rame-uz-rame i koji mu, verovatno, spasao zivot bar jednom ...

logicnije bi bilo, da je ovo (ukoliko je uopste) govorio murad, i da je visoki priblizno bajezitov vrsnjak, ali malo stariji od njega, dakle rodjen 1350-ih ... onda se i ono o vuku rodjenom 1360 g. logicki slaze ... i mnogo drugih stvari iz vizantijskih i anzujskih arhiva_dokumenata_originala iz 14 veka ...

lazar. 1389-(60...65)=1324 ... 1329
ovi C14 ? podaci se priblizno slazu sa vecinom pismenih izvora_prepisivaca_kreatora ? o lazarovoj godini rodjenja 1329, 1326, 1323

teoretski i prakticno, lazar je mogao postati otac, npr. 1323+15 = 1338. godine ...

sada jos milica
kad je ona rodjena, i gde ?
negde pise 1335 godine, negde, da je bila 2 g mladja od lazara ? ova dva podatka se verovatno ne slazu ! ?

pominje se i njen brat zupan nikola, negde severno od dubrovnika ?

milicine kosti_mosti ?

koliko zena je imao vratko ? kad su umrli milicini roditelji ?

kada su se L&m vencali ?
negde pise za vreme dusanovo, 1333 ... 1355 ?
negde pise 1353 ?

Али не и са Милицом која је била 2 године млађа, с друге стране ако се Лазар родио 1329 а Милица 1331, и да су се венчали 1353 то изгледа нормално, али мало теже за Бранковиће, јер ако се Мара Лазаревић удала за Вука Бранковића 1371 и родила Ђурђа Бранковића 1372, а брат Марин Високи Стеван се по ДНК требао родити 1377. Све то би се свело на 22 године између Маре и брата јој Стевана, и ако је било још 5 сестара у том периоду ипак је мало сумњиво, а после свега тога треба додати и Вука.

da, zanimljivo !
malo opsirnije na istu temu ...

u ono doba devojcice su sazrevale sa 12 godina, sluzbeno su bile punoletne,
do 20 g sposobnost radjanja zdrave dece se naglo povecavala, priblizno stagnirala, na tom razmerno visokom nivou, izmedju 20 - 30, naglo opadala posle 30 i pala skoro na nulu izmedju 40 - 45 godine.
mozda nam kakav MedicalDoctor moze reci nesto vise o tome ?

ako je milica bila rodjena M=1331 (M=1325) i vencala se V=1353 (V=1337 minimum),
onda je bila sposobna najverovatnije izroditi onu decu do V+15= 1368 (1352) godine

u skladu sa ovim prirodnim pretpostavkama, godine rodjenja ...
mara + vuk > deca je sve u redu
dragana + sisman > deca je sve u redu
olivera + bajezit > deca je sve u redu
...
visoki je mogao graditi crkve 1370-ih godina
visoki je mogao 1389 pregovarati sa sigismundom
visoki je mogao 1389-1392 ratovati zajedno s bajezitom u maloj aziji
visoki je mogao voditi srpske trupe u konju 1387 godine i razgovarati s muratom
vuk je mogao umreti u 50. godini 1410-50=1360 rodjen

po "zvanicnoj" prici, ako je visoki bio rodjen 1377,
milica je mogla imati najmanje 12+(1377-1353)=36 godina i posle njega izroditi jos nekoliko dece, sto je vec malo na tesno,
ili najvise 1377-1325=52 godine i posle njega izroditi jos nekoliko dece, sto je vec mnogo na tesno ...

i mnoge druge stvari se ne slazu ...

sto se tice DNK nigde na heliksu ne pise icije ime
oni su mogli samo zakljuciti uporedbeno srodstvo otac (but u ravanici) - sin (zub u manasiji)
DNK ne kaze koji sin !

ako je "zvanicno" u koporinu visoki = 174 cm
a onaj u manasiji je bio visok 178 cm ... ?
niti jedan nije bas VISOKI

da li su proverili da kosti iz manasije, tj glava i preostali delovi pripadaju istoj osobi ?
koliko sam procitao, oni su uspeli analizirati samo zub iz manasije ?
a grobnica je bila otvarana ... telo nije bilo zasticeno balsamom ?
kako sve to tumace ?
slicno je bilo i u koporinu ?

Они раде за паре и што више буду радили то ће добити више пара. У француском историјском речнику из 19 века има опис Бајазита и некаквога српског деспота по имену Persislas ili Pesirlаs и пише да је погинуо у битци у Ангори, тамо где је Бајазит био заробљен од Тамерлана, али ипак наводи да је Бајазит био ожењен његовом сестром. Да ли би то могао бити неко други, а не Високи, или је то име преведено на Турски или неки други језик.

ja sam citao Hammer-a u nemackom_beckom originalu
beleska upozorava na gresku u francuskom delu, gde se pominje neki PesirLaus,
sto je u stvari Puser (sin) Lazarov, u osmanlijskom originalu, tj Visoki

jos se pominje i Lazar, sin Wulk-ov [Brankovic], tj
lazarovi i vukovi sinovi su bili u Angori_Ankari svako sa svojim cetama
neki izvori navode kako su se svi borili "k'o lavovi"

vizantinski izvori navode i ime plemica, koji je otkupio brankovice iz zatvora u carigradu,
u kojega ih je dao zatvoriti visoki
pretpostavljam, ovaj plemic je bio s brankovicima u angori

visoki se dobro poznavao sa ioannes VII palaeologos, i s manuelom,
iz 1389-1394 kad su skupa ratovali na bajezitovoj strani.
manuel je bio tada 1402 godine leta u zapadnoj evropi
zato su visokog pustili u carigrad,
odveli ga na lesbos i s brodom u bar ?
posle ga ozenili sa sestrom od i7p zene i dali mu titulu despot

zbog onom zatvaranja i nesuglasica > jos jedna kosovska bitka 1402 novembra
brankovici protiv lazarevica i balsica (koji je posle podlegao povredama)

То би требало разјаснити, јер око Немањића је скоро све познато, осим родитеља краљице Јелене Анжујске, међутим о Лазаревићима, Мрњачевићима и Бранковићима, ништа није на сигурно тачно, и ја у скоро ништа не верујем што је негде написано, зато ја трагам на све стране, али увек завршим код Орбина, Филозофа и Хаммера.

Knjiga "Sveti knez Lazar i kosovski zavet" ? Jel na tu knjigu misliš?

Ako je ta.....okači je mačku o rep...Čitao sam feljton, koji ukratko prikazuje o čemu se u knjizi zapravo radi... Pazi ovo:

"Pouzdani Mavro Orbin, takođe, hvali uzornog raškog kneza. Lazar se retko pojavljuje u istorijskim dokumentima."

Ako je Mavro Orbini pouzdan ja ću da pojedem tastaturu.....:roll:

A i sve je jasno kad su se setili da knjigu izdaje sada kad je politička situacija takva kakva je i kad je izdaje izdavačko-informativna ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora" i kompanija "Novosti" uz blagoslov patrijarha Pavla.....:roll:

Nikako da nadjem ko je sve pisao knjigu, znam samo da je rad više autora....:?

vujadin:
Јесте баш та, и хвала ти на мишљењу, али се они похвалише данас да је све тамо уписано,
па сам мислио да можда има неки податак којега ми нисмо претресали.

Pa nego.....svako svoju robu hvali....

Koren ljubavi u Resavi ravnoj

U OKTOBRU ove godine biće svečano obeležena 600-godišnjica od početka izgradnje manastira Manasija, po rečima nemačkog pisca Gustava Raša, najvelelpnije crkve koju je video u Srbiji.
Na čelu Odbora za obeležavanje jubileja, koji je nedavno formirala Vlada Srbije, nalazi se premijer Vojislav Koštunica, čime je još jednom potvrđen veliki značaj ovog događaja.
Istovremeno, trg u centru Despotovca od jeseni krasiće velelepni spomenik despotu Stefanu, istaknutom srpskom državniku, vitezu, ratniku, diplomati i pesniku, rad beogradskog vajara Zorana Nikolića…
G. M. ZORIĆ, 6. avgust 2007,
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=106969&datum=2007-08-07

Ni pomena o "pronadjenim" despotovim moštima… Zanimljivo…

Obeležavanje šest vekova manastira Manasije

Arhijerejskom liturgijom u crkvi Svete Trojice u manastiru Manasiji, zadužbini despota Stefana Lazarevića, počelo je obeležavanje šest vekova postojanja tog hrama Srpske pravoslavne crkve. Liturgiju je služio episkop braničevski Ignjatije sa arhijerejima Braničevskog okruga, pored moštiju svetog despota Stefana (1377-1427), uz prisustvo velikog broja vernika i gostiju, među kojima je bio i ministar vera Radomior Naumov. Ignjatije je, posle liturgije, izjavio da je, posle mnogo vremena, najzad potvrđeno da su mošti despota Stefana sahranjene u manastiru Manasiji, njegovoj zadužbini iz 15. veka. Manastir Manasija ili Resava iz vremena despotovine, bio je mesto okupljanja učenih ljudi koji su se bavili pravopisom i prepisivanjem knjiga odakle je i potekla čuvena Resavska škola. Odbor za obeležavanje jubileja predvodi premijer Srbije Vojislav Koštunica, a domaćini proslave tog jubileja su Eparhija braničevska i opština Despotovac. U okviru proslave, na centralnom trgu u Despotovcu biće otkriven spomenik despotu Stefanu Visokom, kako ga je zvao srpski narod i čije ime ovako slovi u narodnom predanju i istorijskim zapisima.

mcnmwjyuwny4jmm45izr.jpg

Back