Na redu je razgraničenje Crne Gore i Hrvatske?

Što bi se reklo pravno ,naše je sve što je Italija dala Jugoslaviji , a mi će mo dati nasoj Crnoj Gori i Bosni i Makedoniji i prema zasluzi , a mozda se nesto vrati Italiji, luka Madjarskoj , luka Austriji svima pomalo da se dobije podrska.
Pa kad su u Beogradu za rvate demonstrirali "Trst je naš" da vidimo čiji su :"Transfer of the Adriatic islands of Cres, Lošinj, Lastovo and Palagruža; of Istria south of the river Mirna; of the exclave territory of Zadar in Dalmatia; of the city of Rijeka and most of the region known as the Slovene Littoral to Yugoslavia"
E pa Aleksandre Vučiću spremaj pravnike , ali majstore zanata.
A ne znam, nekako ste usamljeni u tom pravnom divljanju i svi sam se smiju i klone vas se.
Raspad SFRJ, ratuje se. Srbi drže trećinu Hrvatske, Srbi nude Talijanima neka područja koja su imali do 1943. i podjelu ostatka Hrvatske.
Talijani vas ispalili i sa Hrvatskom i Slovenijom potvrdili Osimski sporazum, čak je Italiji isplaćeno nekih 30 milijuna dolara koje SFRJ nije htjela/mogla uplatiti kao odštetu Talijanima koji su otišli.

Po takvom vašem shvaćanju sukcesije, Hrvatska može tražiti svoj dio Vojvodine ili malo slovenskih alpi.

Beli Manastir se tako zove od 1923., Bela Crkva od 1918., Bijelo polje od 1912. Nigdje neke tradicije u prošlost niti političke važnosti .
Srbi iz nekog razloga voljeli u to vrijeme sve nazivati belo/bijelo.
Weiskirchen, Fehertemplom, Biserica Alba to su imena zavisno od jezika koriscena paralelno sa srpskim Bela Crkva od osnivanja grada 1716, sada ti jos ostaje da me ubedis da da je Belograd ( Latinski, Alba Bulgarica) bio prestonica Bugarskog carstva.

Što bi se reklo pravno ,naše je sve što je Italija dala Jugoslaviji , a mi će mo dati nasoj Crnoj Gori i Bosni i Makedoniji i prema zasluzi , a mozda se nesto vrati Italiji, luka Madjarskoj , luka Austriji svima pomalo da se dobije podrska.
Pa kad su u Beogradu za rvate demonstrirali "Trst je naš" da vidimo čiji su :"Transfer of the Adriatic islands of Cres, Lošinj, Lastovo and Palagruža; of Istria south of the river Mirna; of the exclave territory of Zadar in Dalmatia; of the city of Rijeka and most of the region known as the Slovene Littoral to Yugoslavia"
E pa Aleksandre Vučiću spremaj pravnike , ali majstore zanata.
Da se imalo razumiješ u pravo, ne bi se sad ovdje osramotio kao zadnja neznalica. ;)

Sa ovim su Oni ušli u fedraciju , sa ovim su mogli da izađu .(Ono plavo je Hrvatska )
Dole na dnu se vidi razgraničenje na moru .
Opet se pokazuje tvoja kronična neobrazovanost. Godine 1918. Hrvati su ušli u Kraljevini SHS s ujedinjenim dijelovima Kraljevine Hrvatske i Slavonije te Kraljevine Dalmacije, bez Istre i Baranje i oduzetih Istočnog Srijema.

Godine 1945. Hrvati su pristupili Federaciji u sadašnjim granicama što jasno piše u Ustavu NR Hrvatske donesenom 1947. u kojem stoji da je prvo stvorena današnja Hrvatska koja se tek onda ujedinila sa ostalim republikama u Jugoslaviju.

Dakle, Hrvatska je izvukla iz Jugoslavije sve ono što joj je pripadalo na osnovu ulaska u tu federaciju.

Sinek, nemaš blage veze ni o čemu. :bye:

Oh, oh, oh...što si drčan, jedino ima mali problemčić što i ti i ja znamo da ti se drčnost ne zasniva na činjenicama...već na guslanju.

Dakle, imaš li obraza da kažeš da ono što sam napisao ne odgovara činjenicama?

Imaš li obraza da usrtvrdiš kako Split. Šibenik, Trogir, Zadar, ostrva nisu bili u vlasništvu Vizantije, koja je, prema svojim interesima pravo uprave (ali nikad pravo svojine) davala i oduzimala hrvatskim vladarima?

Imaš li obraza da ustvrdiš da Koloman, kao priznati kralj Hrvatske nije morao dve godine da se bori za dalmatinske gradove pošto oni (mada hrvatski, kako ti tvrdiš) nisu hteli da prihvate vlast kralja Hrvatske?

Da li je tačno da su gradovi u nastupajućih nekoliko vekova (osim Dubrovnika) često prelazili iz ugarsko-hrvatskog u mletački posed, i obrnuto?

Da li je tačno da su primorski gradovi, dalmatinsko primorje, ostrva od 1420. do 1797. bili u isključivo mletačkoj vlasti (osim Dubrovačke republike)?

Da li je tačno da je od 1797. do 1918. Kraljevina Dalmacija bila deo Austrije, a ne ugarsko-hravtskog kraljevstva?

Dakle, imajući u vidu sve gore navedene činjenice, imaš li obraza da i dalje tvrdiš kako hrvatska nije pravo svojine nad Dalmacijom dobila tek stupanjem u jugoslovensku državu?

I to definitivno tek 1975. kada je Osimskim sporazumima poslednji put utvrđena granica između Italije i SFRJ.

Ajde da te vidimo.

Pošto znaš da ovde soliš pamet o tome koliko je stvarno srpsko, i od kada je, da vidimo kako soliš o činjenicam od kada je nešto hrvatsko... :D
U potpuno si u krivu. Bizantski vladari su u više navrata davali Zadar, Trogir i Split na upravu hrvatskim vladarima, čak su obavezali svoje vazale Mlečane na plaćanje danka hrvatskim vladarima za slobodno korištenje luka tih gradova. Uletio si u zamku ko tele.

Drugo, Šibenik je autohtoni hrvatski grad, nije bio bizantski već hrvatski, kao i Biograd, Nin i područje današnjih Kaštela između Trogira i Splita. Ti obalni krajevi su bili Hrvatska, a ne bizantska tema Dalmacija. Sinek, nisi dovoljno obrazovan.

Dalmatinski gradovi nisu htjeli prihvatiti stranu vlast. Jedinu vlast koju su dotad priznavali bila je bizantska i povremeno hrvatska (u nekima stalno hrvatska).

Naravno da su zaključno s 1420. (pad Splita) Mlečani osvojili većinu Dalmacije i nisu je puštali, no isto je tako točno da su to pokušavali i ranije, ali da su im se brojni dalmatinski gradovi odupirali. Zadar, Biograd, Trogir, Nin itd. porušeni su gotovo do temelja više puta, upravo zato jer nisu htjeli prihvatiti mletačku vladavinu. Čim je došlo do pada Mletačke Republike većina je dalmatinskih gradova zatražila povratak pod vlast njemačkog cara, legitimnog ugarskog i hrvatskog kralja. Godine 1596. kada je oslobođen Klis u zaleđu Splita, ustanici iz Splita, Trogira, Brača, Poljica, Šibenika, Hvara itd. istaknuli su habsburšku zastavu, jer su htjeli taj grad predati stvarnom gospodaru caru Svetog Rimskog Carstva te kralju Ugarske, Bohemije, Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Hrvatski sabor nije se nikada odrekao prava na Dalmaciju. U službenom imenu kraljevine, sabora i bana uvijek je stajalo i ime Dalmacije. Pravo na Dalmaciju Hrvatski je sabor unio i u Nagodbu 1868. godine, a 1918. je Dalmaciju saborskom odlukom pripojio Hrvatskoj te cijelu Hrvatsku efemernoj Državi SHS.

Ne soli pamet obrazovanijima od sebe, jer uvijek i jedino možeš ispast budala. Ovdje sam te syebao samo koristeći odokativno znanje iz glave. Da sam sam pogledao literaturu gdje napamet znam gdje se što nalazi prošao bi kao Srbi na rijeci Marici. Ne petljaj se u ono o čemu nemaš pojma. Ovo ti je besplatan savjet. Čao!

Poslednja izmena:
Weiskirchen, Fehertemplom, Biserica Alba to su imena zavisno od jezika koriscena paralelno sa srpskim Bela Crkva od osnivanja grada 1716, sada ti jos ostaje da me ubedis da da je Belograd ( Latinski, Alba Bulgarica) bio prestonica Bugarskog carstva.
Ne uvjeravam ja ništa, samo pišem kako je bilo. Bela Crkva je bilo njemačko naselje, koje je preimenovano 1918., doslovno sa njemačkog.
Beli Manastir sa mađarskog, Bijelo Polje sa Turskog.
Beograd su tako nazvali Bugari kada su ga ponovno izgradili, to su znali i na zapadu pa su ga nazivali Bijeli bugarski grad (Alba Bulgarica).

Ne uvjeravam ja ništa, samo pišem kako je bilo. Bela Crkva je bilo njemačko naselje, koje je preimenovano 1918., doslovno sa njemačkog.
Beli Manastir sa mađarskog, Bijelo Polje sa Turskog.
Beograd su tako nazvali Bugari kada su ga ponovno izgradili, to su znali i na zapadu pa su ga nazivali Bijeli bugarski grad (Alba Bulgarica).
i vukovar i osijek su nekada bila većinska njemačka naselja...

Opet se pokazuje tvoja kronična neobrazovanost. Godine 1918. Hrvati su ušli u Kraljevini SHS s ujedinjenim dijelovima Kraljevine Hrvatske i Slavonije te Kraljevine Dalmacije, bez Istre i Baranje i oduzetih Istočnog Srijema.

Godine 1945. Hrvati su pristupili Federaciji u sadašnjim granicama što jasno piše u Ustavu NR Hrvatske donesenom 1947. u kojem stoji da je prvo stvorena današnja Hrvatska koja se tek onda ujedinila sa ostalim republikama u Jugoslaviju.

Dakle, Hrvatska je izvukla iz Jugoslavije sve ono što joj je pripadalo na osnovu ulaska u tu federaciju.

Sinek, nemaš blage veze ni o čemu. :bye:
Za divno čudo ,na ovakvim tema dodjem da vidim dokle se nervirate ,a "bregović " je pak smireni domoljub, a Vi ostali što je rekao Vaš premijer ste prodavci boze a dodao bih i magle.

U potpuno si u krivu. Bizantski vladari su u više navrata davali Zadar, Trogir i Split na upravu hrvatskim vladarima, čak su obavezali svoje vazale Mlečane na plaćanje danka hrvatskim vladarima za slobodno korištenje luka tih gradova. Uletio si u zamku ko tele.

Drugo, Šibenik je autohtoni hrvatski grad, nije bio bizantski već hrvatski, kao i Biograd, Nin i područje današnjih Kaštela između Trogira i Splita. Ti obalni krajevi su bili Hrvatska, a ne bizantska tema Dalmacija. Sinek, nisi dovoljno obrazovan.

Dalmatinski gradovi nisu htjeli prihvatiti stranu vlast. Jedinu vlast koju su dotad priznavali bila je bizantska i povremeno hrvatska (u nekima stalno hrvatska).

Naravno da su zaključno s 1420. (pad Splita) Mlečani osvojili većinu Dalmacije i nisu je puštali, no isto je tako točno da su to pokušavali i ranije, ali da su im se brojni dalmatinski gradovi odupirali. Zadar, Biograd, Trogir, Nin itd. porušeni su gotovo do temelja više puta, upravo zato jer nisu htjeli prihvatiti mletačku vladavinu. Čim je došlo do pada Mletačke Republike većina je dalmatinskih gradova zatražila povratak pod vlast njemačkog cara, legitimnog ugarskog i hrvatskog kralja. Godine 1596. kada je oslobođen Klis u zaleđu Splita, ustanici iz Splita, Trogira, Brača, Poljica, Šibenika, Hvara itd. istaknuli su habsburšku zastavu, jer su htjeli taj grad predati stvarnom gospodaru caru Svetog Rimskog Carstva te kralju Ugarske, Bohemije, Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Hrvatski sabor nije se nikada odrekao prava na Dalmaciju. U službenom imenu kraljevine, sabora i bana uvijek je stajalo i ime Dalmacije. Pravo na Dalmaciju Hrvatski je sabor unio i u Nagodbu 1868. godine, a 1918. je Dalmaciju saborskom odlukom pripojio Hrvatskoj te cijelu Hrvatsku efemernoj Državi SHS.

Ne soli pamet obrazovanijima od sebe, jer uvijek i jedino možeš ispast budala. Ovdje sam te syebao samo koristeći odokativno znanje iz glave. Da sam sam pogledao literaturu gdje napamet znam gdje se što nalazi prošao bi kao Srbi na rijeci Marici. Ne petljaj se u ono o čemu nemaš pojma. Ovo ti je besplatan savjet. Čao!

Zoki, ne kurči se kad ne umeš da letiš... :per:

Napišeš kako su vizantijski vladari nešto davali, i uzimali, što onda znači da je jasno čije je...a čije nije bilo, de yure.

Ostalo što si napisao, čak i da je tačno, su detaljisanja i sitnice. Da li su se 400 i kusur godina mlečani dopadali domicilnom stanovništvu, ili nisu, koga boli uvo. Onih 230.000 Italijana koji su "otišli" 1945-te iz Istre, ali i iz Dalmacije, bi možda imali drugačije mišljenje...ali, hebi ga...

O tome šta je hrvatski sabor odlučivao, i kakve je odluke donosio, to mačku o rep. Donosio je odluke o nečemu što mu u velikom delu nije pripadalo, što i liči na Hrvate...

Ono što sam ti u startu napisao je da je gro obale Dalmacije, njenih ostrva i većih gradova duže bilo mletačko nego hrvatsko...

I da ste to obezbedili tek ulaskom u zajedničku državu 1918-te.

Jesi to demantovao? Nisi, niti ćeš. Sve da čitaš od sada do sudnjega dana...

Što će reći, prošao si baš kao što si jedini osuđen za agresiju na BiH...za sada...

Evo tebi besplatan savet: ne petljaj se sa mnom, svaki put ćeš cvileti ko Dalmatinka na talijanskom pimpeku...:per:

Back