Na osnovu čega se opredeljujete za određenu stranku ili političara?

Šta opredeljuje vaš izbor?

• Program stranke/pokreta

glasova: 9 37,5%
  • Dugoročna politika

glasova: 5 20,8%
  • Osobine lidera i članstva

• Nezainteresovan

• Predizborna obećanja

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    24
  • Anketa je zatvorena .
Pa, da ti kazem, nije to njihovo toliko iz inata.

To je sasvim logicno i secam se da su posle 5. oktobra 2000. Djindjic i ekipa gostovali u emisijama sa telefonskim ukljucenjima, pa su pricali kako je u demokratskom svetu sasvim normalno smenjivati vlast i da ce, ako treba, na svaka dva meseca da organizuju izbore, pa ako ih narod nece, onda znaci da treba i da odu.

Sad nekako dodjosmo do toga da izbori automatski podrazumevaju kraj sveta, ako Stratedzik Marketing ne kaze da je pravi trenutak da vladajuci rezim raspise izbore.

Inace, ja sam se neckao oko SRS-a zbog koketiranja sa cetnistvom, zbog velikosrpske retorike itd. , ali kad su ovi krenuli u kampanju s teskim naoruzanjem, znaci da mora malo da se napravi kompromis.

Manipulisanim i naručenim anketama i istraživanjima javnog mnjenja mnogo se postiže, s obzirom da se određeni broj birača u poslednjem trenutku opredeljuje na osnovu iskazanog mišljenja većine, tj konformiše se sa njom, a to političari veoma dobro znaju, i velike pare troše na naručena istraživanja

Zbog takvih žena (devojaka) kao što si ti, koje glasaju za nekoga na osnovu njegovog fizičkog izgleda a ne na osnovu minulog rada smo i dogurali dovde svi zajedno u paketu sa tvojim ošacovanim precednikom. Kako samo plitko razmišljate, pa to je strašno. Plitke ste ko tacna !

Kolega ivane ! :eek:
To je bilo hladno

Ja da gledam samo fizicki izgled i sarmantnost i muzevnost ja bih za Velju Ilica bila od starta, nego ja gledam sve d' uklopim, evropski da bude, kako ono kazu oni usreceni ..full package,da

Manipulisanim i naručenim anketama i istraživanjima javnog mnjenja mnogo se postiže, s obzirom da se određeni broj birača u poslednjem trenutku opredeljuje na osnovu iskazanog mišljenja većine, tj konformiše se sa njom, a to političari veoma dobro znaju, i velike pare troše na naručena istraživanja

A, pa ovaj rezim je tu skolu izucio u samom startu od Penn, Schoen and Berland Associates.

Starategic Marketing, Naci-stanje i drugi propagandni mehanizmi, pa i 'ajde nekako...

Ali da CeSID koji je kao merodavan da odlucuje o regularnosti izbora, na svom sajtu istakne:

http://www.cesid.org/lt/articles/o-nama/

CeSID, takođe, ima za cilj širenje znanja o demokratskim institucijama, podizanje svesti građana o važnosti slobodnih i poštenih izbora, ljudskim pravima i procesu decentralizacije, pri tome sve vreme radeći na promovisanju i jačajući proevropskih vrednosti, normi i standarda.

U svom radu CeSID je imao podršku od strane sledećih donatora:

Evropska Komisija;
Evropska Agencija za Rekonstrukciju;
Charles Stewart Mott Foundation;
German Marshal Fund;
Norwegian People`s Aid;
Westminster Foundation for Democracy;
Olof Palme International Center ;
United States Institute for Peace;
Rockfeller Brothers Fund;
Municipal Support Program - SDC;
National Endowment for Democracy;
Swedish Helsinki Committee for Human Rights
NDI – National Democratic Institute for International Affairs;
CIDA;
Freedom House;
IREX;
Know How Fund;
Open Society Fund;
OSCE ODIHR;
USAID – OTI;
SIDA;
USIP;
DAI;
Ambasade: Australije, Finske, Holandije, Kanade, Švajcarske, Švedske, Velike Britanije, Nemačke

Dakle, slobodno i demokratski uz chuvene strane sponzore, ali proEUropski. :dash:

A, pa ovaj rezim je tu skolu izucio u samom startu od Penn, Schoen and Berland Associates.

Starategic Marketing, Naci-stanje i drugi propagandni mehanizmi, pa i 'ajde nekako...

Ali da CeSID koji je kao merodavan da odlucuje o regularnosti izbora, na svom sajtu istakne:

http://www.cesid.org/lt/articles/o-nama/

Dakle, slobodno i demokratski uz chuvene strane sponzore, ali proEUropski. :dash:

Pa dobro, oni nikada nisu krili svoje opredeljenje. Mada, takva jedna organizacija trebalo bi da bude neutralna i da se suzdrži od iznošenja političkih stavova

Meni je najbitnija dugorocna politika stranke,ali mi je bitan i karakter i osobine lidera (ne clanstva),i trenutni program stranke....Otprilike tim redosledom. Predizborna obecanja mi nisu nesto previse bitna .

Znaci otprilike 50% dugorocni program,30% lider,20% kratkorocni program.

Samo da objasnim ono za lidera,posto za programe nema potrebe da objasnjavam,naravno da je najbitniji kakav stranka ima program. U politici je jako bitan lider,jer u ovoj podeli vlasti,izvrsna vlast uvek ima prednost nad ostale dve grane (ja cak mislim da tako i treba,ali to je druga prica),tako da je politika onako laicki shvaceno ustvari upravljanje izvrsnom vlasti. Na celu izvrsne vlasti mora da postoji jedan covek,pojedinac,koji ce biti najveci politicki autoritet i pravi lider,covek koji je na celu u stvari vodi zemlju,on je glavni,on je sef,i on treba da snosi najvecu odgovornost za sve. Svi treba da su u odredjenoj hijerarhiji ispod njega,i jako mi je bitno ko je taj covek koji ce da bude glavni. Skoro podjednako kao i program stranke,ne bih mogao da glasam nikad za stranku kojoj je kandidat za premijera Mirko Cvetkovic npr.

I bitnije su mi licne karakteristike,a licne karakteristike su meni ustvari profesionalne karakteristike jednog politicara.Ako se pod ono 'profesionalne karakteristike' podrazumeva kakav je taj covek u svojoj profesiji,to mi nije bitno (siguran sam da je Mirko dobar ekonomista,i dobar drzavni cinovnik za sve stvari koje su vezane za ekonomiju). Uopste se ne slazem sa onim da politicar treba da nesto radi,pa da onda udje u politiku. Eto npr. po meni su, sto se tice ciso tih politickih sposobnosti(znaci ne racunam njihova razmisljanja) dva najbolja politicara u drzavi Ceda i Vucic.Ljudi koji nisu nigde za stalno radili. O ovom drugom,naravno mislim sve najgore kada su njegove vrednosti i politicka ubedjenja u pitanju...

Znaci,lider mi je jako bitan...
A ne mislim da su svi isti

Ne opredeljujem se.

Koja je razlika?

Svi su isti.
Uglavnom.

Da li ces pre da pojedes sarmu ili pitu krompiracu ili barenu kelerabu ????

Hm...
Prvo što čoveku "zapadne" je način govora. Ipak je to način iznošenja misli i stavova.
Drugo bi bili sami stavovi.
I treće - diskusija i rasprava. Kako se ponaša u toku njih.

I mozda najvaznije -sta je taj covek pricao,a sta radio pre godinu dve, pet ili petnaest....Mnogi izgovaraju dobar tekst, narocito u predizbornoj kampanji-pa nije li Toma bio nezan i umiljat kao jagnje pred prosle izbore.....?????

Ja na poslednjim izborima npr. ne bih ni glasao da nisam cuo govor Mladjana Dinkica...

Ono ,,ako glasate za nas te akcije ce vam vredeti 1000 evra, a ako glasate za radikale..."

I tu mi je preslo preko... i otisao sam da glasam za radikale i glasacu ih opet.

Kad neko pocne da pribegava otvorenoj kupovini glasova gradjana nekom obecanom sumom, to nikako ne moze da izadje na dobro i znaci ne samo da je shljam nego da je shljam koji se ochajnichki uspinje da jos jednom prevari narod.

Od Vukovih plata od 1000 maraka, preko Mladjinih akcije od 1000 evra...

Sve u svemu...

banner04.jpg

Do Seseljevog i Tominog leba od 3 dinara......
i Kostunicine legalnosti.... ?????

по некој логици (од 2000) не треба мењати ове што су се накрали...као неће више :sad2:
али пошто код нас нема логике ........али има мотки гомњивих па удри.....:evil: какво гласање.....

Нису све покрали иначе се неби борили за још један мандат !

по некој логици (од 2000) не треба мењати ове што су се накрали...као неће више :sad2:
али пошто код нас нема логике ........али има мотки гомњивих па удри.....:evil: какво гласање.....

Udri da dođu drugi, koji će opet da kradu

I mozda najvaznije -sta je taj covek pricao,a sta radio pre godinu dve, pet ili petnaest....Mnogi izgovaraju dobar tekst, narocito u predizbornoj kampanji-pa nije li Toma bio nezan i umiljat kao jagnje pred prosle izbore.....?????

Toma umiljat?! Pa taj čovek ne ume da se nasmeje, bar nije umeo do prošle kampanje, a i onda je imao samo jedan propagandni spot u kome se smejao, ali nije govorio, već se samo kezio u kameru, a u pozadini je išao njegov glas. A to nas navodi na zaključak da Toma ne može da govori dok se smeje :mrgreen: onda nije ni čudo što mu Boris uvek pobegne za koji procenat

Мене је негде фебруара 2004. за политику први пут у животу озбиљније заинтересовала СРС. Шешељева истрајност, Вучићева интелигенција, Николићев патриотизам и брига за оне који лоше живе а и незадовољство влашћу ДС-Г17, први пут у животу ме је учинило страначки опредељеним.
Онда је уследила председничка кампања Томислава Николића, по мом мишљењу јако добра, после које је то уверење само расло.
Кад се делила СРС било је тешко одлучити иако сам од почетка мислио да је Тома у праву. Детаље не бих како сам и зашто преломио и то после дужег размишљања ( сад ће неко рећи да сам неодлучан као Вучић ).

Шта мене привлачи код странака- Однос према најважнијим државним и националним питањима, однос према економији и под број три да ли је та странка противник ДС-а или само глуми њиховог противника. Под број четири- да ли се држи бесмислене и глупе крилатице- Европа нема алтернативу или има и друге видике. Под број пет, да ли је та странка против НАТО. Под број шест, да ли та странка уважава људска, национална и грађанска права грађана Србије. Такође, то да ли неког сматрам поштеним, лоповом или криминалцима има битну улогу када се одлучујем. Дакле, у свом досадашњем животу сам подржавао СНС и СРС. Мислим да ћу или остати уз СНС или ако ми време покаже да грешим, прећи ћу у апстиненте. Искрено се надам да неће бити потребе за тим.

До претпрошлих избора је имало смисла сада су сви много исти

Iskreno, kakve god da su razlike na papiru, u programu i političkoj orijentaciji, mislim da su se u praksi svi pokazali kao jednako loši i nesposobni, kao pohlepna gomila koja je u stanju da čitavo društvo podjarmi u cilju ostvarenja svojih uskih interesa, od kojih niko, osim njih neće imati neke koristi

Koji su vaši razlozi koji vas navode da svoju podršku, trajnu ili trenutnu, date određenoj stranci ili političaru, i koji opredeljuju vaše ponašanje na izborima?

Da li su to predizborna obećanja? Ili možda program i politika koju određena stranka ili pokret dugoročno vodi? Ako je u pitanju njena politika, koji aspekti su vam bitni - oni koji se tiču kulture, ekonomije, životnog standarda, spoljne politike, prava....ili nečeg drugog?

I da li vam je važniji program određene stranke ili pokreta, ili karakteristike njenih lidera i istaknutijih članova i funkcionera? I koje su to osobine - lične ili profesionalne, i koje su vam važnije?

Ja sam postala nezainteresovana - nista mi vise nije vazno, ali pretpostavljam da bi to bio program i licni autoritet vodecih ljudi stranke.

Back