Не знаш ти шта европска историографија сматра као ни већина аналитичара јер ти то читао ниси као ни већину осталог.Историчари, и то не само српски као што сам ти показао, тај извештај сматрају за извор али далеко од тога да је толико релевантан да се по томе могу тумачити догађаји у балканским ратовима већ управо обратно, прсти и намере великих сила које су креирале политичку слику на Балкану.То се не негира тек онако већ из оправданих разлога, тако да затварати очи пред чињеницама и гутати шта се сервира могу само нискоинтелигентна бића.
Опет цинизам и лаж, причаш о страним ауторима? Ти који ниси прочитао ниједну књигу на историјску тему, осим исполитизованих прича учесника на новосадском Јутјуб каналу.
Наравно, извештај је извор, и то врло релевантан са доста сведочења из прве и друге руке.
То је била моја поента – треба схватити да ако нешто није општеприхваћено у Србији, то није разлог зашто би то историографија одбацила и сматрала непоузданим.
Смешно је и апсолутно монструозно да се ти, који имаш логичко размишљање на нивоу основне школе, обраћаш европској историографији и мени као бићима ниске интелигенције.
То једноставно показује да ниси само ментално ретардиран већ и заостао за временом, не само у културно-социјалном а можда и у сваком другом погледу. И то је одређени менталитет и стереотип.
Да, и зато и потписују уговор као гаранцију да ће тако и бити, и то јесте правна обавеза, иначе земље не би ништа ни потписивале него би се усмено договарале, логично свима сем теби.Ту пише да је то међународни уговор јер га потписују две независне земље управо међународно признате од стране тих за које си рекао да креирају тадашње међународно право, за које опет не знаш ни како је изгледало док ти нисам објаснио.Е зато је то међународни уговор а не зато што постоји неко посебно међународно право које треба да следе.....што опет твоју констатацију која се може извући из твојих вратоломија да српско-бугарски споразум није уопште међународни уговор чини будалаштином године.
Нисам ја то тврдио него ти, да је међународно право услов потписивања свих признатих међународних споразума, али сада си научио да неког општег права и није било тада.Европски поредак и међународни односи да али не и међународно право, које постаје опште тек формирањем међународних организација.
Правни односи и обавезе се не утврђују само потписом уговорних страна.
По ком правном основу је потписан овај уговор? Шта је гаранција? Којој институцији је поверено решавање спорова по уговору?
Престани са ракијом. Чињеница да су две земље биле независне 1912. ни на који начин и ни по ком правилу не чини овај уговор међународним у то време.
Ово није будалштине године, него твоји коментари се крећу од глупих до још глупљих и требало би да добијеш награду за најнеписменијег модератора на форуму за фразе попут : "Међународни споразум је међународни због "међународне кореспонденције" између две независне државе“. Cвима показујеш да не разумеш шта значи "међународни" и глупо тврдиш да појам "међународни уговор" није у вези са међународним правом. Овде у овој изјави постаје јасно да си ти неписмена незналица.
Међународно право се изражава управо у овим односима између држава и регулише их. Стога се о међународним односима као о правном поретку може говорити управо од почетка 19. века. И ово су први уговори које сам већ поменуо.
Нисам рекао да је међународно право услов за потписивање свих међународних уговора. Рекао сам да у то време није било директног позивања на међународно право јер оно није постојалоу облик у формалне збирке правила или одредба попут Бечке конвенције. Управо је то била привилегија западноевропских земаља до глобалног ширења међународног права преко међународних организација.
Међународно право није постојало пре 1945. године? То је нешто што само ти можеш да кажеш, пошто једноставно не разумеш шта значи "међународни уговор". Питам се како две земље могу да потпишу правно обавезујући међународни уговор ако међународно право не постоји? Ја тврдим да то није било званично регулисано, нити су новоформиране балканске земље попут Бугарске и Србије биле субјекти међународног права, јер такви субјекти званично нису постојали 1912.
Односно, не можеш наћи ниједан документ који бугарско-српски уговор квалификује као међународно обавезујући документ.
То што ти, као и обично, тврдиш ствари, а да не можеш да их поткрепиш је чиста манипулација, да не кажем лаж.
Ја знам да си ти надобудан и недоказан али прати мало расправу да ти пет пута не понављам исто:
"Србија признаје Бугарској право на територију источно од Родопе и реке Струме, а Бугарска Србији на територију северно и западно од Шаре планине".Е видиш ова територија западно од Шаре се простире до јадранске обале, да ти нацртам.
Види се да си погубљен скроз, питао си како Бугарска може да гарантује Србији територију која је у Турској, што и јесте била, и помињао нека власничка права, и рекао сам ти да су и Француска, Русија и Британија по уговору дале далматинску обалу Италији, три године касније, иако је она тада у Аустрији већ вековима, што значи да ствари не функционишу тако како ти замишљаш.
Где бре Бугарска даје било какву територију Србији? Из које одредбе ово произилази? Ко је власник територије и ко даје гаранције за те територије, како и на који начин?
Ни Бугарска ни Русија нису дале никакве гаранције Србији, а то су потврдили и руски министар и Гешов. Пашић такође никада није оптужио Бугарску за неиспуњене "обавезе" према Јадрану.
Докле ћеш правити от себе глупана?
И докле ћеш обмањивати људе да си некакав модератор историје? Ти си навијач са образовањем осмог разреда и општим познавањем историје које долази из свих врста сумњивих медијских извора.
Нажалост, немаш капацитет за обраду аутентичних извора.
Главне и споредне разлоге сам спомињеш како би се извукао из гована у која си сам својим писањем и упао.Планови се разрађују у војним конвенцијама, а овде се наводи да ако би Србија и Бугарска по овом међусобном споразуму објавиле рат Турској онда дефинишу шта која треба да ради тада, што значи да су тим споразумом планирали рат са Турском који ће саме објавити.
Сам си то цитирао несрећо и опет не знаш о чему се ради, не измишљај више.Тврдио си да српска војска није ратовала од краја октобра до краја рата сем испод Једрена, што значи да си масно слагао.То не каже ни Милутиновић.Поставио сам Скока где каже да је 3. фебруара прекинуто примирје, док други кажу 5. феб:
Како тачно мислиш да су се операције изводиле у фебруару месецу под оваквим околностима:
Српски војник на предстражи под Једреном 1913.
То је био и разлог због чега је савезнички напад на Једрене уследио тек крајем марта када се снег отопио а терен исушио, али ти ни то ниси знао.
То и значи, прекид примирја и почетак ратног стања.Бугари су гранатирали Једрене, док су Турци гранатирали бугарске положаје на Чаталџи.
Ти си изјавио да је српска војска практично од краја октобра лежала док се Бугарска ваљда борила, само не знам где кад је примирје трајало до фебруара месеца, а после се заједно борили под Једреном.Борби са наоружаним албанским одредима разбијене турске војске је било и то јесте легитиман циљ, али то није цивилно становништво.Милутиновић каже да су се Главне операције завршиле уласком српске војске у Битољ јер је тада турска вардарска армија практично разбијена а не да касније није било борби уопште.Главне борбе су се преселиле тада под Једрене и Скадар а ту и српске трупе учествују.
Не знам како уопште можеш да причаш о говaнима кад ти једини пливаш у њима. А то смо већ доказали твојим бескрајним манипулацијама и лажима које сваки пут разоткривам.
Дакле, говоримо о војној конвенцији: на почетку војне конвенције у члановима 2 и 3, јасно се говори о нападу Турске на Бугарску и Србију и шта из тога произилази као обавеза по уговору. Општи рат против Турске је предвиђен у члану 4, без навођења разлога. Свако ко има мало мозга сматрао би ову војну конвенцију одбрамбеном. На тај начин је војни савез био квалификован у то време па и сада.
Твој цитат јасно каже да је сукоб обновљен 5. фебруара. Да ли треба да ти објашњавам да је до обнављања непријатељства дошло почетком фебруара, а да су 29. јануара Младотурци прекинули примирја ?
И какве то везе има са твојом претераном изјавом да је 57 дана отприлике 3 месеца? Да нисам овде навео тачне дане примирја, ти би на овом форуму и даље објашњавао како је примирје трајало 3 месеца.
Нисам ја ништа измислио, зато имаш Милутиновићево сведочење које покушаваш да протумачиш како теби одговара. Његове речи су да, осим две српске дивизије (око 47 хиљада) код Једрена и поморског кора код Скадра (око 17 хиљада), српска војска одмарала. Односно, како год да се рачуна, око 70-75 одсто српске војске после Битољске битке почетком новембра 1912 до средине јуна 1913. године није учествовало у борбеним дејствима, а то се лако може проверити у изворима.
Скадар није био стратешка тврђава јер су главне турске трупе биле у Тракији, у Скадру је био гарнизон од 25.000 који се предао Црногорцима, пропуштен је с почастима и свим наоружањеми, потом кренуо за Тирану. Српски корпус напустио је Скадар крајем марта на лично инсистирање Николаја II.
Ипак, Бојовић и Поповић су свакако одговорни за убиство и протеривање десетина хиљада Албанаца. То чак и неки српски извори признају.
Такве славне битке вођене су за јадранску обалу, која није ни била уцртана на карту уговором између Бугарске и Србије.
Не један него двојица, види се ко то није читао, и то јесте написано поводом дискусије о обавезности српско-бугарског уговора са становишта тадашњег међународног права, што је мање битно, главно је да су тај уговор сматрали међународним документом.
Тај споразум јесте међународни јер су га потписале две државе, и ништа више није било потребно да би се он сматрао предметом званичне међународне коресподенције, и као такав се и прихвата, поготово што тада и нема ограничења везаних за међународну правну праксу, то што си ти застранио није мој проблем, питај неког ако мени не верујеш и не брукај се више, зато ниси у стању да ми одговориш који ти је то међународни уговор из тог периода који може да се сматра међународним и да објасниш због чега.Из твоје изјаве произилази да међународних уговора тада нема, а да Србија и Бугарска, мада су суверене независне државе, нису ни имале права на њих као и још пола Европе........О међународном праву само ти говориш и нико више, и не занимају ме твоје бесмислене реченице где пишеш само да би нешто написао.Нисмо говорили о Хашким конвенцијама него си Карнегијеву комисију назвао хуманитарна а навео сам ти како се она тачно називала, измишљотинама никад краја.Урадиле су то легитимно по законима својих земаља, који то други закон је потребан да би две земље потписале важећи уговор о савезу.
Опет долазимо до тога да своју перцепцију да је овај уговор међународни преносиш на аутора чланка, а он то нигде није написао.
Већ од прве реченице постаје јасно да аутор износи мишљење да се уговор може посматрати из две перспективе – политичке и правне. Ово је, понављам, чисто теоретисање, јер није постојао званични правно-административни оквир, било да се ради о организацији, правосудној институцији или кодексу на коме би се заснивао овај уговор.
Дакле, није битно колико има аутора, битно је да је сврха Новаковићевог оригиналног чланка да оправда кршење уговора од стране Србије. Толико контрадикторних теорија и претпоставки је овде уплетено, а образованом човеку који данас тo чита постаје јасно да аутор не мисли на правни оквир, већ на ову уобичајену праксу великих сила у последњих 50 година.
Другим речима, тада нису постојале званичне дефиниције које би дале правну тежину овом уговору како би се могао назвати међународним у правом смислу те речи. Штавише, анализа је спроведена када аутентични текст уговора није био познат јавности.
Додајући да реч „међународни“ у овом случају користиш не за оно за шта је намењена, већ како желиш – ова тема треба брзо завршити да се не више брукаш.