Какве бре инсинуације? Тврдио си да је Поенкаре прочитао уговор и да је био блиско упознат са њим. Али чињеница је да му га је Сазонов прочитао у симултаном преводу са руског. Сазонов Поенкареов став повезује са незаинтересованошћу Француске за судбину балканских земаља. Ти тврдиш супротно, иако ниси прочитао ни једну страницу ни Сазонова ни Поенкареа.
Не знам зашто мислиш да је неко морао да се правда. Русија је тада имала механизме утицаја на балканске земље. За распад Балканског савеза криве су прво Бугарска и Србија, а тек онда Русија.
Твоје, тврдио сам да је Поенкаре био упознат са уговором што сам и каже у својој књизи, и то је најважније за ову дискусију, а остало су твоје инсинуације како би некако оправдао своје фантазмагорије.
Морао је Сазонов, јер је на једној страни Русија била покровитељ балканског савеза који је окренут против Турске, док је са друге стране Русија у исто време у савезу са Француском која заговара статус кво на Балкану.Имала је механизме али јој они као што знамо нису помогли, јер су балканске земље ипак објавиле рат Турској и поред тога.Русија је хтела по сваку цену да сачува балкански савез.
Па ако нико није знао и није дефинисано у споразуму, о каквим офанзивним плановима и ратовима причаш, бре ? Уговор је поставио темеље за сарадњу балканских земаља и заштиту њиховог суверенитета и интереса. Где бре, усамљени човече, има планирани рат у уговору? Знаш ли ти шта значе реч "планирани" и шта "могући" ?
Решавање источног питања није био главни циљ овог уговора, као ни вођење великог рата против Турске на три фронта.
У историографији (бугарској, руској, српској) Балкански рат је дефинисан као рат за освајање европских територија Турске.
"Ослободилачки" рат је један од твојих изума.
Нису дефинисане тачно војне операције ало, уговор као политички акт две земље је тачно дефинисан и окренут је против Турске, али добро бар си дошао до тога да је српско-бугарски споразум
можда увод у балкански рат.Комплетна будалаштина, у српској историографији балкански рат је приказан само као ослободилачки рат за ослобађање територија под Турском на Балкану, за шта сам ти дао и бројне цитате српских исртричара, а поготово Срби себе нису видели као освајаче турских територија, него као ослободиоце, а прилично сам сигуран да је исто стање и код Бугара, ти си баш што се овога тиче једини који тврдиш другачије.
Из прокламације краља Петра Карађорђевића о присаједињењу нових области:
"Мом драгом народу ослобођених и присаједињених области
Мојим данашњим прогласом присаједињене су на основу закључених међународних уговора ваше земље Краљевини Србији... Све старање моје биће управљено да сви ви без разлике у вери и порекла будете у сваком погледу задовољни, просвећени и закриљени правдом и безбедношћу које ће вам јемчити владавина слободне Србије. Сви ћете бити пред законима и властима једнаки. Вера свачија, имање и личност биће поштовани као светиња...
(25. август 1913. у Рибарској Бањи)"
http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekstovi/red-broјeva-red-pregovora
Не, Миловановић то уопште не каже јер правиш интерполације – односно покушаваш да његове речи уклопиш у своју визију.
Да буде јасно – Миловановић никада није рекао шта ће Србија урадити и када – а шта неће.
Објаснио сам ти шта је Миловановић мислио када већ сам ниси у стању да разумеш прочитано, зато престани да га кривотвориш и користиш за неке сумануте теорије.
Нема тамо војни планови, само распоређивање трупа у случају страног напада. У ту сврху је и састављен уговор.
Колико пута ти је речено да овај уговор нема за главни циљ заузимање турских територија, већ да спречи страну војну интервенцију и заштити националне интересе Бугарске и Србије. То ти чак и Граовац каже.
Дакле уговор је имао рок важења да закључимо.Национални интерес Србије и Бугарске јесу биле турске територије на Балкану, и то су хтели да заштите од страних фактора.
Не, причали смо о албанској аутономији (цитат сам већ навео), у ширем контексту појма аутономија, који не подразумева само територију – овде територија није толико битна. Тада се врло добро знало на којим територијама живе Албанци.
Поента је да си покушао да представиш ствари на овај начин: да није било Аустрије, нико никада не би чуо ништа о Албанији и њеној независности. Будалштина.
Рекао сам ти шта је та аутономија подразумевала, а шта су Албанци добили од великих сила касније, то једно са другим нема никакве везе.Да није било Аустрије не би било ни Албаније тада, карикираш написано, покрет Албанаца у Турској је био познат још од раније.
Са више места ти је показано да је по Бечкој конвенцији и после ње – међународни уговор сваки уговор који су потписале две државе које су субјекти међународног права ако су се сагласиле и потврдиле да њихов споразум треба да буде обавезујући по међународном праву.
Сада је на теби да овде докажеш шта је била дефиниција међународног уговора пре 1912. године. Чекамо тачан текст у коме ћеш објаснити зашто је овај уговор из 1912. међународни. Опет кажем, немој се сраоти да објављујеш књиге којима ниси ни прочитаo цео наслов.
Да ли си ти икада читао Санстефански уговор и шта там пише? Какве то везе има са бугарско-српским уговором и шта тиме желиш да постигнеш?
Рекао сам ти да си показао само да ништа не знаш, и да ти је циљ само да тераш контру мени и ништа више, чак и ако сам постајеш још више дискредитован него што већ јеси.Показао сам да је то међународни уговор и тако га сви и посматрају.У Санстефанском уговору такође нема позивања на неко међународно право, што сматраш да је основа да би уговор био међународни, из тог разлога сам га и поменуо, а то углавном нема ниједан међународни уговор, тешка глупост.
Поставља се питање како сy обе стране требало да се увери да аутономија није могућа? Где се о томе расправљало? Када су две земље разговарале о аутономији након освајања Македоније од стране српских трупа?
Када одговориш на ова питања, видећеш колико је овај уговор неадекватан за тако велики догађај као што је Балкански рат.
Балкански рат де факто и де јуре не прати одредбе уговора. То је видљиво из захтева Србије за ревизију уговора и реакције Бугарске. Ништа од овог уговора није испуњено. Турске територије су подељене по принципу: освајај и владај.
Амбиције за Јадран су можда биле део плана Србије, али је доказано да за њих није било претходног војног плана све до септембра 1912. Тако да о томе нема потребе расправљати. Цела ова јадранска операција је опортунистичка српско-црногорска акција, неусклађена ни са Русијом, ни са Бугарском. Србија би ионако добила довољно територије, с обзиром на њену тадашњу величину – Косово и Санџак, а можда и Скопље. Тако да не мораш стално да кукаш, а да гледаш на ствари из неутралне перспективе јер је твоја тачка гледишта, у најмању руку, веома уска.
(Про)бугарско становништво у Македонији није бугарско гледиште већ доминантно мишљење већине европских географа, етнографа и историчара тог времена.
Да стварно знаш о чему се ради у уговору то питање не би ни постављао:
"ако би се обе стране увериле да је организовање те територије у засебну аутономну област немогућно с обзиром на опште интересе српске и бугарске народности или из других спољашњих или унутрашњих разлога".
Захтев за ревизију уговора и одбијање од стране Бугарске је доказ да је тај уговор битан и једној и другој страни, и зато се и позивају на њега.Па није испоштована подела територија из уговора због стране интервенције и због тога Србија и тражи ревизију.Каквог војног плана за Јадран, колико пута треба да ти напишем да би разумео, небитан је овде било какав војни план, избиј то себи из главе, битно је како је територија Турске по уговору подељена, а територија од Шаре до Јадрана требала је да припадне Србији.Ти знаш колико је коме довољно, свашта.Видео сам те етнографе и картографе, празном пушком плашиш слонове.
Питање је зашто се од сваке битке морају правити легенде? Мит о Брегалници је прилично цинична конструкција југословенске и српске историографије. Нема ту ничег епског, ничег јунашког. Такви митови хране лажни патриотизам неких људи и стварају измишљотине попут твоје фразе „Балкански ослободилачки рат“.
Од сваке битке се и не прави легенда, а кад измишљаш неке своје конструкције историјских догађаја се зове митоманија.Балкански рат јесте ослободилачки и то није фраза, а није ни моја, већ чињеница.