Na današnji dan 1453 pao je Konstatinopolj-

a šta mi treba ovde da radimo?

osećam se isto ko ono kad mi ženska kaže: "dobila sam"
jel treban ešto uradim, kupim, popravim?

Pa da možda shvatimo šta je taj pad nama doneo i da procenimo gde možemo dalje da se udenemo u kontekstu tog dogadjaja.

Ako niste primetili mi još uvek živimo u vremenu tog pada, i da svetske sile još uvek pokušavaju da ga iskoriste .

Padom koja označava konačnu propast Carstva Romeja mi smo izgubili (bez obzira na sve) jednog moćnog zaštitnika tj imperiju sa kojom smo delili iste ili slične vrednosti

Novi zaštitnik koji se pojavio (sa sličnim vrednostima ) Rusija em je daleko, em je sklona potresima, kako god nesigurna

Drugi zaštitnici Zapad su kao u vreme Carstva Romeja naklonjeni samo kontroli te teritorije, bez ikakvog razumevanja za naše pitanje

Zato ne čudi što smo u jednom istorijskom momentu pomislili da poveća država kao Jugoslavija model našeg opstanka, što se pokazalo kao zabluda

Gde tražiti nove zaštitnike i da li je kontrolor Carigrada ključ našeg opstanka ?

Poslednja izmena:
mislim da je jasno da 'ovaj prostor' trenutno kontrolišu sa zapada,tako da je i konstantinopolj 'njihova' stvar

mi treba da brinemo o srpskim zemljama

Srpske zemlje su u kontekstu toga, možda zato što jesmo/nismo shvatili šta je pad Konstantinoplja nama doneo i jesmo u ovoj poziciji ... mislim da je pad berlinskog zida sitan istorijski dogadjaj i da je on za našu istoriju manje bitan od ovoga.

Ja mislim da je pad Konstantinopolja bio pogubniji za Srbiju od poraza na Kosovu. Hoćeš paralelu sa današnjicom? Mislim da ne bi puno pogrešio ako kažem da je danas Moskva novi Konstantinopolj i da bi eventualni pad Moske za Srbiju imao iste posledice kao i pad pravog Konstantinopolja.

Potpuno se slažem, da je pad Konstantinopolja u potpunosti odredio našu političju sudbinu koja je sa Kosovskim bojem- i predanjem o njemu amortizovana.

Da li je Moskova adekvatna zamena za Konstantinopolj ?

Mislim da nam Moskva nije ona bezrezervna brana kakva nam je bio Konstantinopolj.

Da li ikada više možemo imati ono što smo imali sa Konstantinopoljom i koliko nam je Istanbul uzeo ili dao od toga?

- - - - - - - - - -

Ne kazes da su dominantnu ulogu u potkopavanju zidina, i busenju tunela imali srpski i saski rudari, iz Novog brda, Zvecana i dr.mnogobrojnih rudnika srednjevekovne Srbije, koju su VAZALI iz Smedreva dovukli.

Nismo u 1453 godini, ako nisi primetio,,, jedno su dnevno političke prilike i odluke pojedinaca drugo su istorijski procesi

Ne mešaj dnevnu politiku 565 godina kasnije

Svaki čovek u svakom istorijskom trenutku ima izbor šta će biti i kako će se ponašati i čije interese zastupati. Istorija donosi sud kakva je njegova odluka bila.

Srpske zemlje su u kontekstu toga, možda zato što jesmo/nismo shvatili šta je pad Konstantinoplja nama doneo i jesmo u ovoj poziciji ... mislim da je pad berlinskog zida sitan istorijski dogadjaj i da je on za našu istoriju manje bitan od ovoga.

ne znam šta smo to trebali da shvatimo - pre svih su grci izgubili, a upravo su oni danas u toj osovini, doduše u lošim odnosima sa turcima

Srbi pod svim Nemanjicima, posebno car Dusan je bio ogorceni protivnik Romeja, na nagovor Mlecica iz Venecije, pa orodili su se sa obitelj najmocnijeg Dandolo unuka, za Stefana Prvovencanog.
Posle krunica od papice Honoriusa 1217 (jubilej pre 801 g), a za uslugu kidisanje i unistavanje ortodoxnih Romeja.

Nekad Mletacka kuckica, danas je kuckica Srbija Britanije, gde su se sklonile najbogatije porodice Mlecicke, posle katolickog suveza "Liga iz Kambre" i bitke kod Bergama 1509.

http://www.*********************/casopis/?id=06&br=303&cl=25

Posle se mi Srbi cudimo, sto nas katolici sustavno unistavaju i pakuju u jame i masovne grobnice, gotovo industrijski.

Poslednja izmena:
ne znam šta smo to trebali da shvatimo - pre svih su grci izgubili, a upravo su oni danas u toj osovini, doduše u lošim odnosima sa turcima

Pa to da nisi deo jednog kulturnog, istorijskog i vrednosnog sistema (sve naše borbe su bile u okviru tog sistema bilo za priznavanje ili prevalast, nikako protiv), da smo ga možda zauvek izgubili , da sve nove koje smo stekli nisu adekvatna zamena- i zato naša lutanja

Kad smo se oslobadjali od Turaka mi smo se borili da izbacimo i njihov sistem.

Pokušali smo sa usvajanjem zapadnog, ali nas na zapadu nisu prihvatili možda i zbog vizantijskog nasledja ( sadašnje članstvo u EU ne znači prihvatanje)

S druge strane Albanci koji uopšte nemaju vizantijsko nasledje ili Hrvati su prihvaćeni i njihovi interesi su uvažavaju.

Vizantija nije samo i jedino grčko pitanje...

- - - - - - - - - -

Srbi pod svim Nemanjicima, posebno car Dusan je bio ogorceni protivnik Romeja, na nagovor Mlecica iz Venecije, pa orodili su se sa obitelj najmocnijeg Dandolo unuka, za Stefana Prvovencanog.
Posle krunica od papice Honoriusa 1217 (jubilej pre 801 g), a za uslugu kidisanje i unistavanje ortodoxnih Romeja.

Nekad Mletacka kuckica, danas je kuckica Srbija Britanije, gde su se sklonile najbogatije porodice Mlecicke, posle katolickog suveza "Liga iz Kambre" i bitke kod Bergama 1509.

http://www.*********************/casopis/?id=06&br=303&cl=25

Posle se mi Srbi cudimo, sto nas katolici sustavno unistavaju i pakuju u jame i masovne grobnice, gotovo industrijski.

Pa zašto nas još uvek smatraju za "vizantijski kulturni prostor" i da li to znači da smo nadalje "otomanski kulturni prostor"... nastavak znaš i sam

Pa to da nisi deo jednog kulturnog, istorijskog i vrednosnog sistema (sve naše borbe su bile u okviru tog sistema bilo za priznavanje ili prevalast, nikako protiv), da smo ga možda zauvek izgubili , da sve nove koje smo stekli nisu adekvatna zamena- i zato naša lutanja

Pokušali smo sa usvajanjem zapadnog, ali nas na zapadu nisu prihvatili možda i zbog vizantijskog nasledja ( sadašnje članstvo u EU ne znači prihvatanje)

S druge strane Albanci koji uopšte nemaju vizantijsko nasledje ili Hrvati su prihvaćeni i njihovi interesi su uvažavaju.

uspela si da me zbuniš, ne baš i ubediš, ali ok :D

to, kome trenutno pripada konstantinopolj, ne menja činjenicu da se za slobodu srpskih zemalja borilo i protiv vizantije i protiv osmanlija, mada je svakako borba protiv osmanske invazije bila čistija i žešća, zbog civilizacijske odbojnosti

kao i da, posle pada dotičnog grada, kreće i okupacija evrope, koja svoj vrhunac ima u poslednjim vremenima

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Pa zašto nas još uvek smatraju za "vizantijski kulturni prostor" i da li to znači da smo nadalje "otomanski kulturni prostor"... nastavak znaš i sam

Oj, Natašo,

Zapad je nastao u Italijanskim gradovima koji su se podigli na trgovinskim ustupcima, papskim bulama, a potom na pljački Vizantije !

Romantičari će to nazvati Renesansom

Prostudiraj Crno plemstvo !

Dva veka posle Italijana je trebalo Holanđanima, FR, Nemcima i Britancima da ukapiraju kako se pljačka dok nisu Zapad formirali !

Zapad ne može bez pljačke - tako su rođeni - tako će i umreti !

uspela si da me zbuniš, ne baš i ubediš, ali ok :D

to, kome trenutno pripada konstantinopolj, ne menja činjenicu da se za slobodu srpskih zemalja borilo i protiv vizantije i protiv osmanlija, mada je svakako borba protiv osmanske invazije bila čistija i žešća, zbog civilizacijske odbojnosti

kao i da, posle pada dotičnog grada, kreće i pad 'suverenosti' cele evrope

Kao mali i sve manji narod uvek smo imali i imaćemo zaštitnike ili garante naše državnosti ...

Već duže imam utisak da na zapadu postoji dogovor da smo mi ipak ingerencija Carigrada.

Da li se trebamo boriti protiv toga ili prihvatiti?

]Da stvarno, u Evropi postoje dva kraka postantičko-hriščanske kulture, zapadni i istočni. Mi smo preko Konstantinopolja pripali istočnom kraku i tu smo i ostali bez obzira koliko su se elite nove Srbije trudile da promenimo stranu. Rusjia je isto tako imala brojnu elitu koja je stalno pokušavala da se ubaci u zapadni krak ali ni njima nije išlo/ ne ide. Mada je pomalo čudno što Grci , Rumuni i Bugari nemaju sa tim problema koliko Srbi i Rusi.

Kao mali i sve manji narod uvek smo imali i imaćemo zaštitnike ili garante naše državnosti ...

Već duže imam utisak da na zapadu postoji dogovor da smo mi ipak ingerencija Carigrada.

Da li se trebamo boriti protiv toga ili prihvatiti?

Ingerencija Carigrada/Konstantinoplja, grada koji ne postoji? Misliš da su nas prepustili Erdoganu?

Oj, Natašo,

Zapad je nastao u Italijanskim gradovima koji su se podigli na trgovinskim ustupcima, papskim bulama, a potom na pljački Vizantije !

Romantičari će to nazvati Renesansom

Prostudiraj Crno plemstvo !

Dva veka posle Italijana je trebalo Holanđanima, FR, Nemcima i Britancima da ukapiraju kako se pljačka dok nisu Zapad formirali !

Zapad ne može bez pljačke - tako su rođeni - tako će i umreti !

Znam doro da je Venecija napravljena na pljački Carigrada

I da je Zapad samom promenom imene Carstva Romeja u Vizantiju učinio da taj prostor i vreme postanu nešto imaginarno, i da ga izvlači samo po potrebi ...

- - - - - - - - - -

Naš srpski odnos sa Vizantijom je bio celim tokom dvojak, od saveza do rata i obratno.
Svako ko tvrdi da je Vizantija imala nekakav paternalistički odnos prema Srbima i Slovenima je ili slepac za istoriju ili svesni lažov.

U kontekstu tadašnjih dešavanja nije, u kontekstu istorije nameće se kao takav utisak

Znam doro da je Venecija napravljena na pljački Carigrada

I da je Zapad samom promenom imene Carstva Romeja u Vizantiju učinio da taj prostor i vreme postanu nešto imaginarno, i da ga izvlači samo po potrebi ...

Još uvek duvaju isti geopolitički vetrovi od 1204- pa na ovamo !

Ne treba imati iluziju kada Solženjicin kaže Batakoviću.

Šta !? Mi Rusi da Vam pomažemo kao 1917. - nikada više !

]Da stvarno, u Evropi postoje dva kraka postantičko-hriščanske kulture, zapadni i istočni. Mi smo preko Konstantinopolja pripali istočnom kraku i tu smo i ostali bez obzira koliko su se elite nove Srbije trudile da promenimo stranu. Rusjia je isto tako imala brojnu elitu koja je stalno pokušavala da se ubaci u zapadni krak ali ni njima nije išlo/ ne ide. Mada je pomalo čudno što Grci , Rumuni i Bugari nemaju sa tim problema koliko Srbi i Rusi.

Dobro, hajde kaži nam ti što Rumuni i Bugari nemaju tu vrstu pripadnosti zabole ih mali prst za Vizantiju nego furaju samo svoju nacionalnu priču ?

Back