Nataša Rostova
Buduća legenda
- Poruka
- 44.083
I ako se pad odigrao pre 565 godina tačno on je i dalje veliko političko pitanje... manje više znamo šta je doneo, ali šta će još donositi ovaj dogadjaj?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
a šta mi treba ovde da radimo?
osećam se isto ko ono kad mi ženska kaže: "dobila sam"
jel treban ešto uradim, kupim, popravim?
to nek vide sa grcima, omi su ga držali pa izgubili
mi imamo svojih problema
1500 godina važilo je pravilo - ko kontroliše Konstantinopolj - Carigrad- Istanbul kontroliše i ovaj prostor - pa da li je ovih 100 godina bio samo predah ili prestanak kontinuiteta..
mislim da je jasno da 'ovaj prostor' trenutno kontrolišu sa zapada,tako da je i konstantinopolj 'njihova' stvar
mi treba da brinemo o srpskim zemljama
Ja mislim da je pad Konstantinopolja bio pogubniji za Srbiju od poraza na Kosovu. Hoćeš paralelu sa današnjicom? Mislim da ne bi puno pogrešio ako kažem da je danas Moskva novi Konstantinopolj i da bi eventualni pad Moske za Srbiju imao iste posledice kao i pad pravog Konstantinopolja.
Ne kazes da su dominantnu ulogu u potkopavanju zidina, i busenju tunela imali srpski i saski rudari, iz Novog brda, Zvecana i dr.mnogobrojnih rudnika srednjevekovne Srbije, koju su VAZALI iz Smedreva dovukli.
Srpske zemlje su u kontekstu toga, možda zato što jesmo/nismo shvatili šta je pad Konstantinoplja nama doneo i jesmo u ovoj poziciji ... mislim da je pad berlinskog zida sitan istorijski dogadjaj i da je on za našu istoriju manje bitan od ovoga.
Ja mislim da je pad Konstantinopolja bio pogubniji za Srbiju od poraza na Kosovu. Hoćeš paralelu sa današnjicom? Mislim da ne bi puno pogrešio ako kažem da je danas Moskva novi Konstantinopolj i da bi eventualni pad Moske za Srbiju imao iste posledice kao i pad pravog Konstantinopolja.
ne znam šta smo to trebali da shvatimo - pre svih su grci izgubili, a upravo su oni danas u toj osovini, doduše u lošim odnosima sa turcima
Srbi pod svim Nemanjicima, posebno car Dusan je bio ogorceni protivnik Romeja, na nagovor Mlecica iz Venecije, pa orodili su se sa obitelj najmocnijeg Dandolo unuka, za Stefana Prvovencanog.
Posle krunica od papice Honoriusa 1217 (jubilej pre 801 g), a za uslugu kidisanje i unistavanje ortodoxnih Romeja.
Nekad Mletacka kuckica, danas je kuckica Srbija Britanije, gde su se sklonile najbogatije porodice Mlecicke, posle katolickog suveza "Liga iz Kambre" i bitke kod Bergama 1509.
http://www.*********************/casopis/?id=06&br=303&cl=25
Posle se mi Srbi cudimo, sto nas katolici sustavno unistavaju i pakuju u jame i masovne grobnice, gotovo industrijski.
Pa to da nisi deo jednog kulturnog, istorijskog i vrednosnog sistema (sve naše borbe su bile u okviru tog sistema bilo za priznavanje ili prevalast, nikako protiv), da smo ga možda zauvek izgubili , da sve nove koje smo stekli nisu adekvatna zamena- i zato naša lutanja
Kad smo se oslobadjali od Turaka mi smo se borili da izbacimo i njihov sistem.
Pokušali smo sa usvajanjem zapadnog, ali nas na zapadu nisu prihvatili možda i zbog vizantijskog nasledja ( sadašnje članstvo u EU ne znači prihvatanje)
S druge strane Albanci koji uopšte nemaju vizantijsko nasledje ili Hrvati su prihvaćeni i njihovi interesi su uvažavaju.
Vizantija nije samo i jedino grčko pitanje...
Pa to da nisi deo jednog kulturnog, istorijskog i vrednosnog sistema (sve naše borbe su bile u okviru tog sistema bilo za priznavanje ili prevalast, nikako protiv), da smo ga možda zauvek izgubili , da sve nove koje smo stekli nisu adekvatna zamena- i zato naša lutanja
Kad smo se oslobadjali od Turaka mi smo se borili da izbacimo i njihov sistem.
Pokušali smo sa usvajanjem zapadnog, ali nas na zapadu nisu prihvatili možda i zbog vizantijskog nasledja ( sadašnje članstvo u EU ne znači prihvatanje)
S druge strane Albanci koji uopšte nemaju vizantijsko nasledje ili Hrvati su prihvaćeni i njihovi interesi su uvažavaju.
Vizantija nije samo i jedino grčko pitanje...
- - - - - - - - - -
Pa zašto nas još uvek smatraju za "vizantijski kulturni prostor" i da li to znači da smo nadalje "otomanski kulturni prostor"... nastavak znaš i sam
uspela si da me zbuniš, ne baš i ubediš, ali ok
to, kome trenutno pripada konstantinopolj, ne menja činjenicu da se za slobodu srpskih zemalja borilo i protiv vizantije i protiv osmanlija, mada je svakako borba protiv osmanske invazije bila čistija i žešća, zbog civilizacijske odbojnosti
kao i da, posle pada dotičnog grada, kreće i pad 'suverenosti' cele evrope
Kao mali i sve manji narod
Već duže imam utisak da na zapadu postoji dogovor da smo mi ipak ingerencija Carigrada.
Da li se trebamo boriti protiv toga ili prihvatiti?
Kao mali i sve manji narod uvek smo imali i imaćemo zaštitnike ili garante naše državnosti ...
Već duže imam utisak da na zapadu postoji dogovor da smo mi ipak ingerencija Carigrada.
Da li se trebamo boriti protiv toga ili prihvatiti?
Oj, Natašo,
Zapad je nastao u Italijanskim gradovima koji su se podigli na trgovinskim ustupcima, papskim bulama, a potom na pljački Vizantije !
Romantičari će to nazvati Renesansom
Prostudiraj Crno plemstvo !
Dva veka posle Italijana je trebalo Holanđanima, FR, Nemcima i Britancima da ukapiraju kako se pljačka dok nisu Zapad formirali !
Zapad ne može bez pljačke - tako su rođeni - tako će i umreti !
Naš srpski odnos sa Vizantijom je bio celim tokom dvojak, od saveza do rata i obratno.
Svako ko tvrdi da je Vizantija imala nekakav paternalistički odnos prema Srbima i Slovenima je ili slepac za istoriju ili svesni lažov.
Znam doro da je Venecija napravljena na pljački Carigrada
I da je Zapad samom promenom imene Carstva Romeja u Vizantiju učinio da taj prostor i vreme postanu nešto imaginarno, i da ga izvlači samo po potrebi ...
]Da stvarno, u Evropi postoje dva kraka postantičko-hriščanske kulture, zapadni i istočni. Mi smo preko Konstantinopolja pripali istočnom kraku i tu smo i ostali bez obzira koliko su se elite nove Srbije trudile da promenimo stranu. Rusjia je isto tako imala brojnu elitu koja je stalno pokušavala da se ubaci u zapadni krak ali ni njima nije išlo/ ne ide. Mada je pomalo čudno što Grci , Rumuni i Bugari nemaju sa tim problema koliko Srbi i Rusi.