Музика коју слушам...

Jes' da je ovo obrada 2pacove pesme uz njegovu matru takođe, ali i pored toga što mi je originalna verzija jedna od najdražih pakovih pesama, ova obrada mi je isto odlična, što se retko kada dešava. Đare baš ubada sa svakim stihom, ta ebena shema rimovanja i opasan flou su dostigli vrhunac u ovoj pesmi

Jel ti smatraš da je Pac bio jak tekstopisac sa tehničkog aspekta? Ako gledamo poentu, poruku, storiteling, realnost on je najjači od najjačih, ali tehnika mu nije baš jača strana, nema tu nekih velikih iznenadjenja ni u tekstu ni u flow-u, veoma često recimo rimuje fly, sky, die, i tako neke baš najprostije rime, to baš u svakoj pesmi ima... inače on je pesme pisao za 15 minuta, toliko mu je trebalo. Pritom treba napomenuti da vreme u kom je stvarao nije opravdanje, jer i medju starom školom ima neverovatnih repera sa sjajnom tehnikom, multijima itd. Recimo Big Pun, Rakim, Big L, pa i Nas donekle...

Inače ja nemam pojma što ljudi toliko uzdižu Bigija, jeste imao dobar flow ali to je to što se mene tiče, Tupac je bio reper, stvaralac, revolucionar, pesnik, politički aktivista, glumac, jednom rečju zaokružen umetnik, ostavio je mnogo albuma iza sebe, a mnogo ih je izašlo i posle njegove smrti, kao i mnogo filmova. Sa druge strane Bigi je po meni sasvim prosečan, da nije tog nekog East-Weast Coast rivalstva i njegove kao i Pacove pogibije čisto sumnjam da bi ga pamtili kao nekog naročito značajnog repera. Nego kad je već tu Pac mora da postoji i counterpart, da postoji tragični heroj i jedne i druge strane... ali ovako realno gledano, lik je izdao dva albuma, jedan za života, drugi posle smrti, i jesu oni klasici ali brate daleko je to od Paca i njegove priče...

Poslednja izmena:
Pac je bio više impulsivan, nije bio perfekcionista, i otuda kilo materijala i brdo albuma objavljenih posle smrti. On je pisao u studiju i čim napiše snimao je pesmu, zbog toga što ni te pesme nisu bile dovršene mnogi bitmejkeri posle su se grabili da je ubace na svoju matricu. Iako je njegov stil jednostavan, to ne znači da je loš, on poseduje snažnu sirovu emociju koju retko ko poseduje. Po meni Biggie to uopšte nema, i njega mogu da slušam i slušao sam intenzivno čak, ali nikad me nije oduvao kao 2Pac. Bigi ima zaista odličan flou i kad ukapiraš kako zna da ošine svaki kik i svaki sner, skapiraš koliko je kompleksna njegova metoda. To je radio sa takvim osećajem za ritam. Tu mu ni Eminem ne može prismrdeti jer je kod Ema to više istaknuto kroz double time flow, mada on ima neprevaziđenu shemu rimovanja. Nekako, nemoguće je imati sve.

Pa i 2pac je imao multije.. Nije na nivou big l-a tehnički potkovan, ali veoma je prijatan za slušanje. Spominješ big pun-a kao tehnički savršenijeg repera od pac-a, a on ima najočajniji breath control ikada :D Ne potcenjujem pun-a, ponekad pustim nešto njegovo, ali on osim gomilanja multija tehnički nije specijalan uopšte.

Inače, slažem se što se tiče bigija. Slušao sam ga ranije, ali nikad nije ostavljao utisak legende.

Poslednja izmena:
Pac je bio više impulsivan, nije bio perfekcionista, i otuda kilo materijala i brdo albuma objavljenih posle smrti. On je pisao u studiju i čim napiše snimao je pesmu, zbog toga što ni te pesme nisu bile dovršene mnogi bitmejkeri posle su se grabili da je ubace na svoju matricu. Iako je njegov stil jednostavan, to ne znači da je loš, on poseduje snažnu sirovu emociju koju retko ko poseduje. Po meni Biggie to uopšte nema, i njega mogu da slušam i slušao sam intenzivno čak, ali nikad me nije oduvao kao 2Pac. Bigi ima zaista odličan flou i kad ukapiraš kako zna da ošine svaki kik i svaki sner, skapiraš koliko je kompleksna njegova metoda. To je radio sa takvim osećajem za ritam. Tu mu ni Eminem ne može prismrdeti jer je kod Ema to više istaknuto kroz double time flow, mada on ima neprevaziđenu shemu rimovanja. Nekako, nemoguće je imati sve.

Brate Bigi ima dobar flou ali ne može ni da prismrdi Eminemovom. Eminem je vrhunac u svakom smislu, znači ne samo double time nego i inače, lik ima neprevazidjen glas, flow, deliveri, tekst, šemu rimovanja. Eminem je najbolji reper u istoriji, tu nema apsolutno nikakvu konkurenciju.

Daj neki primer tog Bigijevog neprejebivog flow-a, ja ga vidim samo kao dobrog, ništa više. Inače evo jedna Eminemova novija pesma gde je prevazišao sve što je Bigi ikad radio:

Bilo koja Bigijeva dobro prezentuje njegov vrhunski flou, evo opazi ovde npr, umesto standardno kick/hat/snare druma imaš varijacije koje se završavaju sa k/h/s/k/s/k/s i on preleti preko svake varijacije prikucavajući je za svoje stihove

Problem kod Eminema u gornjoj pesmi (a i na čitavom tom albumu) jeste u promeni vokala/deliverija i zato ceo album deluje neprirodno, i važi po mom mišljenju kao jedan od njegovih najgorih. On sam se sprda posle na svoj račun što se glasa tiče, ali to ne izvlači album iz govana :lol: U gornjoj pesmi takođe on koristi ubrzavanje da bi "stigao" drum liniju, i to na vrlo neoriginalan način. To se uz kombinaciju sa neprirodnim deliverijem pokazuje kao vrlo problematično kada govorimo o flowu.

Međutim, u novijim pesmama sa Shady XV albuma on pak pokazuje svoj napredak ali onda kao da postaje još monotoniji kad je deliveri u pitanju, ne naglašava dovoljno reči da zvuče prirodno i sve to deluje više kao jedna mehanička operacija

Bilo koja Bigijeva dobro prezentuje njegov vrhunski flou, evo opazi ovde npr, umesto standardno kick/hat/snare druma imaš varijacije koje se završavaju sa k/h/s/k/s/k/s i on preleti preko svake varijacije prikucavajući je za svoje stihove

Problem kod Eminema u gornjoj pesmi (a i na čitavom tom albumu) jeste u promeni vokala/deliverija i zato ceo album deluje neprirodno, i važi po mom mišljenju kao jedan od njegovih najgorih. On sam se sprda posle na svoj račun što se glasa tiče, ali to ne izvlači album iz govana :lol: U gornjoj pesmi takođe on koristi ubrzavanje da bi "stigao" drum liniju, i to na vrlo neoriginalan način. To se uz kombinaciju sa neprirodnim deliverijem pokazuje kao vrlo problematično kada govorimo o flowu.

Međutim, u novijim pesmama sa Shady XV albuma on pak pokazuje svoj napredak ali onda kao da postaje još monotoniji kad je deliveri u pitanju, ne naglašava dovoljno reči da zvuče prirodno i sve to deluje više kao jedna mehanička operacija

Vidiš meni je taj album jedan od njegovih najboljih, posle Marshall Mathers LP, Slim Shady LP, Eminem show (tim redosledom) kao njegov četvrti najbolji kod mene dolazi Relapse. Meni ti akcenti nisu neprirodni, to je Slim Shady akcenat i nije čitav album prožet tim akcentom, nego samo pojedine pesme. Poslušaj Underground, Insane, Bagpipes from Baghdad, Beautiful, My Darling, Careful what you wish for, Elevator,Music box, to su po meni neke od najboljih njegovih skorijih pesama. Da ne spominjem 3 am, Stay wide awake, Medicine Ball, Hello, koje su me oduševile. Druga je stvar ****** što je masa površna i hoće instant hitove, ovaj album je recimo daleko iznad Encora i za nijansu iznad Recovery i ovog poslednjeg, mada na poslednjem ima pesmu Brainless koja je po meni jedna od njegovih najboljih pesama ikad.

Eminem ima najbolji deliveri u istoriji rep muzike i najbolje tekstove. Takodje ima najbolji glas, i ogroman talenat da ga modeluje i prilagodjava matrici. O flow-u i da ne pričam, mene zapravo nervira što repuje brzo u poslednje vreme, jer je recimo njegova izvedba na Marshall Mathers LP stoput bolja od bilo čega što se sad proizvodi, toliko je nenadjebiv. Uostalom nije uzalud najuspešniji rep umetnik u istoriji, ko kaže drugačije zavarava sebe. Što reče Fifti, postoje tako neki ljudi koji se rode samo da bi radili tu jednu stvar za koju su predodredjeni samim rodjenjem, to im je sudjeno, a Eminem je rodjen da bude reper.

Ne znam šta si video pogrešno u Stay wide awake, takvo nešto Bigi ne bi mogao da napiše (a kamoli odrepuje) da se rodi još triput. Meni su sve Bigijeve pesme jednolične, neinovativne, klasičan rep u kom nema ničeg izazovnog ni specijalnog. Pac je ko što si reko imao tu sirovu emociju, ovaj nema ni to. Da nije Paca i da ga nisu ubili danas ga se niko ne bi sećao, bio bi kao onaj Coolio, one hit wonder, nego njegova sreća što se Pac naljutio na njega i što su ga ubili. Ovo gore što si mi okačio nije loše, klasičan Bigi. Ali nikako nije bolji od Eminema.

Ovo niko nikad ne bi mogao ovako da napiše i odrepuje:

Poslednja izmena:
Poslušaj Underground, Insane, Bagpipes from Baghdad, Beautiful, My Darling, Careful what you wish for, Elevator,Music box, to su po meni neke od najboljih njegovih skorijih pesama.

Underground, My darling i Be carefull - su dobre baš zato što je taj glas najmanje prisutan tu. Al zapravo ako se dobro sećam mislim da je imao neki problem sa grlom tada, tako da nije toliko svojevoljno pristupio takvom izvođenju.

Bigi zna da ispriča priču i da je začini dojajnim detaljima, dok je Eminem sušta suprotnost, on više želi da šokira i da ode u što veću krajnost. Ne mogu oni da se porede baš tako jedan uz drugog. Poslušaj Aesop Rocka, on ti je definicija storitelera i vrlo je specifičan jer uzima neke sitne životne detalje i odlično ih obradi. Pritom ima najveći vokabular u istoriji repa, čak duplo veći od Šekspira. Treba se zaista udubiti u njega da skapiraš tek ponešto

Brate Eminema, lika koji je napisao najveću i najuticajniju storiteling pesmu možda i u čitavoj istoriji muzike-Stan, nipodaštavaš i svrstavaš ispod Bigija za kog ja evo ne znam da je napisao neku iole poznatiju storiteling stvar. I ne znam kako ne vidiš da je Eminem jedan od najvećih storitelera, pa poslušaj samo ovu pesmu Brainless što sam ti poslao da vidiš šta je storiteling. Da ne pričam o Brain Damage, Guilty Conscience, '97 Bonnie and Clyde, My Fault, As the world turns, Bad meets Evil, Drug Ballad, Kim, My dad's gone crazy, Evil Deeds, Mockingbird, When I'm gone, 3 a.m., Brainless, kao i već pomenuti Stan gotovo svaka zasebno čime pravo remek delo storitelinga. Ne znam ****** šta je Bigi napisao da bi se mogao približiti bilo čemu od gore navedenog. Naročito oni raniji storitelinzi, tipa Brain Damage, Stan, Guilty Conscience, ne vidim kako se Bigi storiteler takmiči sa tim.

Aesop Rock-a cenim, ali brate sprdnja je njegova porediti sa Eminemom.

Eminema slušam preko 15 godina, valjda ja cenim najviše njegov rad ali ne uzdižem ga slepo iznad ostalih. Opet mešaš babe i žabe, rekoh da su on i Bigi neuporedivi i da na drugačiji način pričaju priču, nije to ista vrsta storitelinga. To je kao kad bi neko poredio Džojsa i Borhesa a oni nemaju dodirne tačke.

Eminema slušam preko 15 godina, valjda ja cenim najviše njegov rad ali ne uzdižem ga slepo iznad ostalih. Opet mešaš babe i žabe, rekoh da su on i Bigi neuporedivi i da na drugačiji način pričaju priču, nije to ista vrsta storitelinga. To je kao kad bi neko poredio Džojsa i Borhesa a oni nemaju dodirne tačke.

Bigi je prosek brate, to hoću da kažem. Ako gledaš čitavu rep priču on bi bio nebitan da nije bilo Paca. Vrlo prosto, bio bi kao Coolio i Too Short.

Pa ne baš, on je bio vrlo cenjena glava na istoku i dosta je uticao na NY repere; ono što je karakteristično za njega je da je živeo taj dilerski život, i onda je počeo da repuje, što znači da ono što je 50 cent odradio posle nije ništa novo :lol: 2Pac je bio zagovornik tog thug life stila ali više kroz njegov unutrašnji sukob u želji da uništava koja se sukobljavala sa željom da stvara. Kad je hteo da diluje nije mu išlo dobro, i rekli su mu da se okane toga. Čovek je išao u baletsku školu, o čemu pričamo :lol: Njega je ujebao Suge Knight i ta povezanost sa Bloods bandom, zbog čega je zasigurno i izgubio glavu, a van toga nije on bio neki gangster iako je promovisao taj stil života.

Pa ne baš, on je bio vrlo cenjena glava na istoku i dosta je uticao na NY repere; ono što je karakteristično za njega je da je živeo taj dilerski život, i onda je počeo da repuje, što znači da ono što je 50 cent odradio posle nije ništa novo :lol: 2Pac je bio zagovornik tog thug life stila ali više kroz njegov unutrašnji sukob u želji da uništava koja se sukobljavala sa željom da stvara. Kad je hteo da diluje nije mu išlo dobro, i rekli su mu da se okane toga. Čovek je išao u baletsku školu, o čemu pričamo :lol: Njega je ujebao Suge Knight i ta povezanost sa Bloods bandom, zbog čega je zasigurno i izgubio glavu, a van toga nije on bio neki gangster iako je promovisao taj stil života.

Nebitno je meni da li je on živeo taj život, Big L nije živeo taj život pa je otac repa za Bigija. Ja pričam striktno o umetničkom aspektu, tu meni Bigi nije ništa posebno. Što se tiče Paca on jeste bio thug i živeo taj život, malo je to komplikovanije od pukog dilovanja droge i kriminala jer thug life zapravo nema veze sa kriminalom, nego označava filozofiju osobe koja nema nikakve resurse za uspeh, nema ništa, a ipak prevazidje sve prepreke i popne se na vrh. Drugo Tupac je imao muda, on je recimo ranio dva policajca svojevremeno, za to su ipak potrebna muda, ali Thug Life se ne odnosi na to, na taj aspekt življenja.

Jay Z je recimo ako se ne varam bio diler, pa opet nije veći ni od Paca ni od Eminema. Dovoljno je da poslušaš pesmu Renegade gde ga je Eminem pojeo, svako kad to sluša preskače Jay Z delove. Kanye West koji s dilovanjem nema veze je mnogo veći umetnik od Bigija.

Kad smo kod D12, da nije Proofa i Eminema, grupa ne bi uopšte bila poznata. Proof meni spada u sam vrh repera, i njegova prerana smrt je zaista tragična. Treba poslušati njegovu "Kurt Kobain" ili "Forgive me" i skapirati kakvu žestinu emocije on nudi, i koliko je zapravo on uticao na Ema, koji bez njega ne bi bio to što jeste. Proof je jedan!

Back