Музика коју слушам...

čitao sam onaj tvoj tekstić ovde i ti još uvek ne umeš da sklopiš multisilabilne rime, kako zaključih (mada sklapanje tih i takvih rima uopšte nije neki ekstreman poduhvat, vežbom i rutinom se vrlo brzo postiže)

daj da, za promenu, okačimo nešto dobro, i da još neko uživa u tome, sve van toga je notorna bespotrebnost (bar na ovoj temi)

brate to sam bzvz napisao,a inace,iam 17 godina i sad snimam samo zaebanciju
Aj reci dal si cuo da neko sa nase scene ima kompleksne rime ?
Ovo se odnosi na Prti,Bvanu i slicne ,jer radimo isti zanr... heroin rap :D

inace danas sam kupio matru od Baster Dzija(blind biznis clan). .nije losa..
uzeo lik cd od onih indijanaca iz knez mihajlove i izvukao semplove :lol:

brate to sam bzvz napisao,a inace,iam 17 godina i sad snimam samo zaebanciju
Aj reci dal si cuo da neko sa nase scene ima kompleksne rime ?
Ovo se odnosi na Prti,Bvanu i slicne ,jer radimo isti zanr... heroin rap :D

inace danas sam kupio matru od Baster Dzija(blind biznis clan). .nije losa..
uzeo lik cd od onih indijanaca iz knez mihajlove i izvukao semplove :lol:

Krang ima kompleksne rime, Marčelo takodje (poslušaj pesmu Senke, recimo). Ima ih još, da ne nabrajam sad, mada to ume i da smara... nekad je bolje kad neko obrati više pažnje na poentu, emociju, a manje na kompleksnost.

Od tih koje si nabrojao, niko, mada je kod njih to bespotrebno ;)

Multiiji su suvisni i beznacajni detalji koji ne doprinose ni tekstu ni muzici, barem u kontekstu rep muzike.

Razumem da multiji potpomazu boljem "flow"-u i da je potreban skil da se osmisle, ali problem je sto nemaju nikakvu povezanost sa tekstom i muzikom. Tema, smisao i retorika teksta su zrtvovani zarad boljeg ritma i zvucnosti recitovanja (mada, da li je zrtvovanje ili neznanje, nisam siguran, ali da ne zalazim sad u to), dok je muzika potpuno nebitna stvar koju zovu "matrica" i koju kupuju od "bitmejkera".

Uzmi primer Direkt-a - "Organized Konfusion - Bring it On".

Multiji su na mestu, sve ostalo je ocaj. Obrati paznju na "muziku". Obrati paznju na tekst.

Multiiji su suvisni i beznacajni detalji koji ne doprinose ni tekstu ni muzici, barem u kontekstu rep muzike.

Razumem da multiji potpomazu boljem "flow"-u i da je potreban skil da se osmisle, ali problem je sto nemaju nikakvu povezanost sa tekstom i muzikom. Tema, smisao i retorika teksta su zrtvovani zarad boljeg ritma i zvucnosti recitovanja (mada, da li je zrtvovanje ili neznanje, nisam siguran, ali da ne zalazim sad u to), dok je muzika potpuno nebitna stvar koju zovu "matrica" i koju kupuju od "bitmejkera".

Uzmi primer Direkt-a - "Organized Konfusion - Bring it On".

Multiji su na mestu, sve ostalo je ocaj. Obrati paznju na "muziku". Obrati paznju na tekst.

Postoje i ljudi koji umeju da usklade tehniku sa suštinom, znaš.

Mada, malo ih je, pa ti je konstatacija (skoro) na mestu.

P.S. Od stranih izvodjača, Eminem je jedan od onih koji su to sjajno spojili.

aj leba ti,da vidim taj album gde je atmosfera izmedju izvodjaca i bitmejkera(ili orkestra)bolja nego ovde.
Da vidimo ko jos ima i takav liricki skill,ko jos moze da sklopi takve reci,metafore i izraze.. Lako je navesti albume koji su jaki sto se tice jedne strane

1) Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
2) Pink Floyd - The Wall
...i bilo koji drugi album pink floyda al necu vishe da navodim
3) QOTSA - Songs For The Deaf
4) Deftones - White Pony
5) Porcupine Tree - In Absentia
6) Portishead - Dummy
7) Tricky - Maxinquaye
8) Pearl Jam - Ten
9) RATM - The Battle Of Los Angeles
10) Manu Chao - Clandestino

1) Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
2) Pink Floyd - The Wall
...i bilo koji drugi album pink floyda al necu vishe da navodim
3) QOTSA - Songs For The Deaf
4) Deftones - White Pony
5) Porcupine Tree - In Absentia
6) Portishead - Dummy
7) Tricky - Maxinquaye
8) Pearl Jam - Ten
9) RATM - The Battle Of Los Angeles
10) Manu Chao - Clandestino

Tražio je da mu navedeš rep albume, a ne ove koje pripadaju drugim žanrovima. :)

P.S. Od stranih izvodjača, Eminem je jedan od onih koji su to sjajno spojili.

Primer pesme?

Eminem ima veoma lose tekstove koji se svode na to da je on besan i da ga nervira ceo svet. Uglavnom, nula od retorike, najobicnije gundjanje. Flow mu samo pomaze da izgleda kao nadrkano i nezadovoljno gundjalo.

Uzmi "The Real Slim Shady" za primer:

On u pesmi sebe opisuje kao nekog nadrkanog lika koji ne podnosi pop muziku, imitiranje i glamur. Uglavnom, nervira ga muzicka industrija (iako recimo on radi u istoj). Vredja poznate pop licnosti i za ebava fanove koji ga imitiraju i koji se poistovecuju sa njim.

Dakle, svodi se na kontroverziju.

Poslednja izmena:
Sing for the moment, Underground, Still don't give a fu.ck, White America, Soldier, Say goodbye to Hollywood, Marshall Mathers, Stan (dobro, u Stanu tehnika nije toliko zastupljena)

on ima mali milion pesama, ti si se uhvatio za udarničke singlove, i tu je greška

morao bi da preslušavaš čitavu diskografiju koja je jako obimna, a bukvalno svaka druga pesma mu je genijalna u smislu tekstova

Poslušaj, recimo - White America, pa ćeš videti koliko si daleko od bilo kakve poente u slušaju definisanja Eminema kao "tekstualno lošeg"

P.S. Ni Tupac, kao ni svi ostali reperi se ne razlikuju po tom "besu" koji napominješ - kad sve rezimiraš, ispada da se svi koji su kvalitetni vrte oko istih stvari, samo na drugačiji način

Poslednja izmena:
Sing for the Moment i Stan, njih se dobro secam, posto jedna drugu potire. U prvoj prica o tome kako ne siri nasilje a u drugoj prica o zaludjenom fanu koji na kraju ubije i sebe i svoje dete jer mu Eminem nije odgovorio na vreme.

Manje agresivnosti, ali nigde veze izmedju flow-a i teksta i muzike.

Čekaj, kako on pesmom Stan širi nasilje, ne razumem?

Znači, po tvom mišljenju, ako ja napišem priču o tome kako se austrijski general ubio pucajući sebi u glavu, pre toga ubivši svoj garnizon bombom - ja širim nasilje?! Pa da je tako, svetska kultura uopšte ne bi napredovala, piše se i o negativnim stvarima, zaboga

Opet lupetaš gluposti, ne verujem koliko si površan

čekaj - po tvom mišljenju, stvaralaštvo jednog umetnika bilo kog kalibra mora da bude ujednačeno? Ništa on tu ne potire - nego piše o tome da su glupi oni koji pesme poput Stan shvate kao poziv na nasilje. :) Nisi ništa shvatio, nažalost

Kad neko stvara, ima tu slobodu da se bavi širokim rasponom tema

da li ti uopšte shvataš aspurd ovog svog posta? ne znam ni zašto raspravljam s tobom, uopšte

P.S. Flow, emocija, i matrica su sasvim u skladu sa TEMAMA, za koje bi iole normalna osoba znala da mogu biti RAZLIČITE.

Wow, wow, wow, smiri se malo.

U pesmi Stan svoje fanove predstavlja kao zaludjene likove koji su preoptereceni njihovim idolom (Eminemom).
U pesmi Sing for the Moment on prica o tome kako oni nisu takvi.

Dakle, prvom pesmom priznaje da postoje takvi fanovi, dok u drugoj prica o tome kako njegovi fanovi nisu takvi. Jedno drugo potire manje-vise.
Osim toga, retorika u pesmi Stan je veoma losa i apsolutno ni u jednom trenutku on ne implicira da je takav fanbojizam nepozeljan. Pouka je "budi strpljiv", a ne "nemoj da budes zaludjeni fanboj".

EDIT:

Flow, emocija, i matrica su sasvim u skladu sa TEMAMA, za koje bi iole normalna osoba znala da mogu biti RAZLIČITE.

S tim sto je muzika u pesmi "Stan" otudjena od teksta. Jeste, malkice je sentimentalna kao i sam tekst, ali to je sve. Poredi to sa drugim zanrovima i videces o cemu pricam.

No, to nije moja glavna zamerka. Vrati se par postova unazad i videces da je moja glavna zamerka to sto su multiji totalno muzicki nebitni i otudjeni. To jeste sposobnost ali ne muzicka jer ne doprinosi muzici ama bas nikako. Ja sam te razumeo da si mi rekao da Eminemovi multiji imaju neki smisao i da su povezani sa samom muzikom, pa sam ti s tim i rekao da se pesme koje si naveo ne razlikuju od ostalog repa po tom pitanju. Ne znam, mozda nisi na to mislio.

Druga zamerka mi je bila to sto su tekstovi u rep muzici mnogo losiji u odnosu na tekstove u drugim zanrovima. Eminem nema nista korisnog da kaze, vecina tema su mu "meta-teme" iliti drugim recima peva o onome sto peva. Peva o tome kako njegove pesme ne uticu lose na decu, peva o tome kako su njegovi fanovi zaludjeni, peva o muzickoj industriji tako sto vredja sve redom, itd itd.

Retorika ocajna. Smisao prost. Jezik vulgaran.

Poslednja izmena:
Wow, wow, wow, smiri se malo.

Okay, daddy, I will. :trepće:
U pesmi Stan svoje fanove predstavlja kao zaludjene likove koji su preoptereceni njihovim idolom (Eminemom).

Ne, već u toj pesmi prikazuje pogubnost opsednutosti nekom javnom osobom do te mere - i uopšte ne naziva sve svoje fanove takvim (poremećenim), nego izdvaja pojedinačne slučajeve i od njih pravi pesmu. Inače - od vidjenijih američkih književnih kritičara proglašena kao vrhunsko poetsko delo sa izvrsnom pričom i stilom.

U pesmi Sing for the Moment on prica o tome kako oni nisu takvi.

Ne, već poručuje onima koji jesu takvi - da ne budu takvi. Uopšte nije ciljao na čitavu rep publiku, već na one koji se u potpunosti poistovećuju sa tekstovima odredjenih pesama, uz želju da ih zažive u stvarnosti. Rekoh već da pojma nemaš.

Dakle, prvom pesmom priznaje da postoje takvi fanovi, dok u drugoj prica o tome kako njegovi fanovi nisu takvi. Jedno drugo potire manje-vise.

Da, u prvoj priznaje da postoje - a u drugoj poručuje tim istim fanovima da je sve to šoubiznis i da se ne oslanjaju na čitavu stvar u tolikoj meri. Funkcija pesama je ista - samo što je u prvoj upotrebio brutalan storiteling, kako bi prikazao nakaznost takve situacije, a u drugoj se obraća direktno njima - na tako briljantan način u tekstualnom smislu, da oni koji se iole razumeju ostaju zadivljeni. Tu je fantastično spojio i multije i poruku.

Osim toga, retorika u pesmi Stan je veoma losa i apsolutno ni u jednom trenutku on ne implicira da je takav fanbojizam nepozeljan. Pouka je "budi strpljiv", a ne "nemoj da budes zaludjeni fanboj".

Opet pogrešno tumačiš. Pouka je - imam razumevanja za svakog ko voli ono što radim, i rado ću se potruditi da mu izadjem u susret, ali jedno je voleti moj rad - a nešto sasvim drugo saživeti se u toj meri sa njim da zapostaviš sve ostalo u životu, i na kraju - zbog nekih prethodnih razočaranja, odeš u krajnost bilo koje vrste, što je Stan iz pesme i uradio.

S tim sto je muzika u pesmi "Stan" otudjena od teksta. Jeste, malkice je sentimentalna kao i sam tekst, ali to je sve. Poredi to sa drugim zanrovima i videces o cemu pricam.

Mračan, izuzetno hladan beat plus mutan zvuk gitare, uz zvuk pisanja pisma u pozadini, i uz svu sentimentalnost koju je Dado u refrenu iznela. Savršeno uklopljeno. Lupetaš.

No, to nije moja glavna zamerka. Vrati se par postova unazad i videces da je moja glavna zamerka to sto su multiji totalno muzicki nebitni i otudjeni. To jeste sposobnost ali ne muzicka jer ne doprinosi muzici ama bas nikako. Ja sam te razumeo da si mi rekao da Eminemovi multiji imaju neki smisao i da su povezani sa samom muzikom, pa sam ti s tim i rekao da se pesme koje si naveo ne razlikuju od ostalog repa po tom pitanju. Ne znam, mozda nisi na to mislio.

U hiphopu, dobra upotreba multija, uklopljena sa poentom i smislenošću, predstavlja lirički vrhunac. To je zato što takav vid rimovanja daje neverovatnu jezičnu tečnost, prilikom verbalne recitacije - odnosno repovanja. Multiji su izuzetna prednost, ako se dobro iskoriste. Ne razumeš da hiphop nije poput ostalih muzičkih žanrova. Zato je i neuporediv, u neku ruku. I da - pravila koja važe za druge žanrove, ne važe za ovaj, pa je bespredmetno pričati na tu temu.

Druga zamerka mi je bila to sto su tekstovi u rep muzici mnogo losiji u odnosu na tekstove u drugim zanrovima. Eminem nema nista korisnog da kaze, vecina tema su mu "meta-teme" iliti drugim recima peva o onome sto peva. Peva o tome kako njegove pesme ne uticu lose na decu, peva o tome kako su njegovi fanovi zaludjeni, peva o muzickoj industriji tako sto vredja sve redom, itd itd.

Retorika ocajna. Smisao prost. Jezik vulgaran.

Pa, to je već individualno vidjenje. Kako rekoh, ima mnogo stručnijih od tebe koji mnoge tekstove smatraju itekako smislenim i vrednim. Uzmi za primer našeg Marčela.

Uostalom, nekome su i tekstovi Sex Pistols besmisleni i jadni - baš zato što su tako direktni. Nekome, pak, više odgovara takva poetika, nego zavijanje u celofane, kako to rade bendovi poput Pink Flojd ili Nirvane. Ja, lično, volim i jedno i drugo, slušam mnogo toga, a čisto napomene radi - i u repu postoje takvi tekstovi (puni metafora i teško razumljivih simbola). Poslušaj grupu Atmosphere, pa će ti se samo kazati.

Pozdrav

P.S. Kreptomane, nikako, bar što se mene tiče, ali kako rekosmo - stvar individualnog vidjenja. :)

Poslednja izmena:

Back