MUŠKI ŠOVINIZAM

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Njoj nije upropastio život; barem ona toga nije svesna, zato što je on za nju idealan muškarac, tj. tako ga vidi.
Igre bez granica.
On pleše svoj tango samo kad nije sa njom, a ona misli da je njegova glavna partnerka. Nisu uskladili plesne korake, i nikad neće.
Beda.

Хоћеш да кажеш да се она осећа вољеном?
Па онда супер. :D

Bila sam ironična, po običaju :lol:

Naravno da nije nikakva idila u pitanju. A ako mene pitaš, ni sa njene strane nije neka ljubav nego više želja da se "skrasi" i "sredi svoj život" koju tako mnogo (... nekakvih) žena ima.
Mislim, komentarišem po ugledu na vrlo slične primere koje sam viđala ili za koje sam čula u životu. Ima i takvih veza, ali je za brakove to tipičnije (jer se teže raskidaju). Tačnije, ne sudim (o) njima lično, ne znam ni o kome se radi :-D Valjda razumeš.

Jasno mi je da ne razumeš, i šta ne razumeš :-D
Svako ima svoje viđenje zatočeništva, (samo) u tome je poenta.

Naravno, bez namere da sudim, procenjujem i ocenjujem - kao i uvek kad su viđenja u pitanju, svako ima prava na neki stav. Ja sam to svoje pravo iskoristila :wink:

Poenta mog izlaganja (podstaknuta tvojom kvalifikacijom njega kao licemera) bila je zapravo da je muški šovinizam ženska tvorevina isto koliko i muška. Svet funkcioniše po principu ključa i brave, iliti "krpe i zakrpe" - neće se ni muški šovinista, licemer, švaler "skrpiti" sa osobom koja mu po nivou svesti ili čega već ne odgovara.
I, veliko je pitanje kako bi se on (on je jadnik sad na tapeti :lol: ni kriv ni dužan, a samo je primer) ponašao, i kakav bi bio da je ona drugačija. Ili da je, bolje rečeno, drugačiju odabrao. "Krivica" (ako je ima) je podeljena.

Elle, naravno da je "krivica" podeljena.
Ali, ovaj čovek je mentalno superiorniji od svoje žene. Toga je svestan od početka. I zloupotrebljava njenu inferiornost tako što je pravi blesavom. Ne poštuje je; samim tim - i ne voli. Koliko god ona imala mana, zaslužuje poštovanje. Svi joj se smeju iz prikrajka, a ona to ne primećuje. Njen život je kula od karata, a ona je "idealna žrtva".
Da, njemu ona kao takva odgovara, jer je pogodna za manipulaciju. Onda to čak prevazilazi licemerje i postaje zlo.
Svog prijatelja gledam drugačijim očima nego ranije.
A volim ga više nego njegovu ženu, jer ga poznajem od malih nogu.
Kakav bi bio sa drugom ženom - ne znam; ali znam da, jednog dana, njihova (buduća) deca neće živeti u atmosferi ljubavi.

Poenta mog izlaganja (podstaknuta tvojom kvalifikacijom njega kao licemera) bila je zapravo da je muški šovinizam ženska tvorevina isto koliko i muška. Svet funkcioniše po principu ključa i brave, iliti "krpe i zakrpe" - neće se ni muški šovinista, licemer, švaler "skrpiti" sa osobom koja mu po nivou svesti ili čega već ne odgovara.
I, veliko je pitanje kako bi se on (on je jadnik sad na tapeti :lol: ni kriv ni dužan, a samo je primer) ponašao, i kakav bi bio da je ona drugačija. Ili da je, bolje rečeno, drugačiju odabrao. "Krivica" (ako je ima) je podeljena.

Другачију не би одабрао.
Такви мушкарци траже само идеалне жртве.
Кривица није подељена. Искоришћавати туђу љубав је зло.
Са једне стране љубав а са друге лаж. Где ту има места за поделу кривице?

Elle, naravno da je "krivica" podeljena.
Ali, ovaj čovek je mentalno superiorniji od svoje žene. Toga je svestan od početka. I zloupotrebljava njenu inferiornost tako što je pravi blesavom. Ne poštuje je; samim tim - i ne voli. Koliko god ona imala mana, zaslužuje poštovanje. Svi joj se smeju iz prikrajka, a ona to ne primećuje. Njen život je kula od karata, a ona je "idealna žrtva".
Da, njemu ona kao takva odgovara, jer je pogodna za manipulaciju. Onda to čak prevazilazi licemerje i postaje zlo.
Svog prijatelja gledam drugačijim očima nego ranije.
A volim ga više nego njegovu ženu, jer ga poznajem od malih nogu.
Kakav bi bio sa drugom ženom - ne znam; ali znam da, jednog dana, njihova (buduća) deca neće živeti u atmosferi ljubavi.

Slažem se ja u potpunosti sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno ... nemam ja zamerki u tom pogledu.
ALI ... To shvatanje nje kao "žrtve" a ne aktivnog aktera u sopstvenom životu je osnova svakog muškog šovinizma - odnosno takvog gledanja na stvari, sa čije god da je strane poteklo.
Njegova mentalna superiornost nije izgovor - ni njemu ni njoj, za nju ne pogotovo jer je to nešto što se gradi, a sigurno se ne gradi ... građenjem kule u oblacima, kao što ona čini. On ne poštuje nju, Ok, slažem se i njega ništa ne pravda, ali je pravo pitanje koliko ona poštuje sebe, ali realno i zaista, a ne u svojoj bajci kao po pitanju njenog braka.
Njeno poštovanje sebe je ovde presudno, a ne njegovo nje.

I, opet, njega ništa ne pravda, ali ne pravda ni nju da zauzima tako pasivan stav kad je sopstveni život u pitanju.

Другачију не би одабрао.
Такви мушкарци траже само идеалне жртве.
Tu se slažem, kad se radi o njemu.

Кривица није подељена. Искоришћавати туђу љубав је зло.
Са једне стране љубав а са друге лаж. Где ту има места за поделу кривице?
Krivica je podeljena, za njihov odnos za koji je Borac i sama rekla da je "kula od karata", što definitivno jeste.
Iskorišćavati tuđu ljubav jeste zlo, slažem se. A u njenu ljubav, pravu ljubav ne verujem, jer po ovom opisu ona nije realna, trezvena osoba, pa samim tim njena "ljubav" i nije ljubav već zaluđenost. Ona je u njemu našla "spasioca" i rešenje svojih problema, a to nije ljubav nego potreba. Moje mišljenje.

Чуј ''спасиоц''...
Мислим да управо овакви ставови жена/мушкараца дају крила злу...
Да ли је та жена имала прилике у животу да се запита шта је то што она сама жели, сем да усрећује друге? Да ли је, полазећи од сопствене доброте, успела да види да на свету постоје заиста зли људи? Да ли је некада била вољена...
Не.. Хајде да кажемо да су добри људи глупи јер не поштују себе и да завршимо са причом...

Mislim da si me pogrešno razumela.

Hajde da krenemo od ovoga - ti misliš da ona nije odgovorna za sopstveni život, bila dobra ili ne ?
I, ako je dobra, zašto nije dobra prema sebi ? I, u čemu se ogleda ta njena dobrota ? Ja do sada nisam kod nje (te, za mene hipotetičke osobe :lol: ) primetila da je bilo reči o bilo kakvoj žrtvi, davanju zarad tuđe sreće, blagostanja a nauštrb svog. Tačnije, žrtve će tek biti, kada se deca rode, i ako se rode, jer će onda to zaista i biti. I to ne (samo) njegova, nego i sopstvenih ružičastih naočara koje nosi, i sopstvenih iluzija.
Ja se ne slažem s tim da su naivni ljudi "dobri". Daleko od toga, smatram da dobra može da bude jedino racionalna, zrela i svesna osoba. I, nije dobrota ponižavati se. To tek nije.

Ja se ne slažem s tim da su naivni ljudi "dobri". Daleko od toga, smatram da dobra može da bude jedino racionalna, zrela i svesna osoba. I, nije dobrota ponižavati se. To tek nije.

Није... али зрела и свесна особа зна да људи различито схватају појам ''понижавање'''... Што је за тебе понижење, за њу није.
Добра особа не мора да буде ни зрела ни рационална... Хоћеш да кажеш да се деца рађају зла?

Ok, sve to, ali meni nije jasno (od toga sam i pošla) kakve uopšte sad ima veze dobrota sa svim ovim, ne znam zašto si to uopšte provukla kroz priču. Mislim, objasni, nije mi jasno šta si zapravo htela da kažeš.

Imala sam utisak da si dobrotu poistovetila sa nekim drugim stvarima pa sam u skladu s tim i komentarisala. Da "poniženje" izbacimo - relativno je, deca se definitivno ne rađaju zla, a izgleda da nam se shvatanja dobrote razlikuju pa te zato i pitam da objasniš, ne mora da znači uopšte da nam se mišljenja potpuno razilaze.

I, ne kontriram ti :wink: Samo polemišemo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back