MULTIPLEKS SKLEROZA_-----POMOC?

Ako uspeš postići trajno psihičko stanje neiscrpnog optimizma, u kome sebe vidiš samo kao zdravu osobu, onda ćeš i ozdraviti!
Sve je u mozgu i sve iz mozga dolazi. Mozak zna rešenje svakog problema i lek od svake bolesti. Zato se treba obraćati njemu (kao subjektu, živom biću) i pomoć tražiti od njega. On će vam uvek izaći u susret.
Kao prvo, apsolutno se ne nervirati, izbaciti sve agense koji negativno utiču na nerve (duvan, alkohol, previše kafe...) kao i hraniti se, što više, svežim voćem i povrćem, bogato vitaminima, kao i ribom; mesa sa previše masnoće potpuno izbaciti.
Za održavanje psihičkog optimizma najbolje će pomoći knjiga Moć pozitivnog mišljenja od Norman Vincente Peal.

Gledala sam na Discovery-ju bas danas emisiju o lecenju pcelinjim ubodom. Nekoj zeni je bila paralizovana ruka i noga a sada normalno funkcionisu. Ali poenta je, koliko sam shvatila, da se tako ne moze izleciti, vec samo poboljsati stanje. Mada, verujem da i to mnogo znaci.

STEFANELI:
Bolujem od ove bolesti ,jako malo o njoj znam pa bih molila ako neko zna vise o ovoj bolesti da mi pomogne i kaze kako se sa njom moze lakse ziveti.Doktori nista ne govore iz razloga sto i sami malo znaju a i ono sto znaju nece da kazu,a zasto pojma nemam.Meni licno bi bilo mnogo lakse kada bih cula od nekog "strucnjaka" kako da nastavim zivot dalje nego da se sama "obrazujem". :-( Molim vas kazite mi sve sto znate bez ustrucavanja!!!Kazite mi da li se mora hormonska terapija primati dva puta godisnje (kao sto je kod mene slucaj).Nemojte mi reci da se za savjet obratim nekom doktoru jer mi oni do sada nisu puno pomogli. :cry:
E sad koliko ja znam................Pa znam da nisam jos cula da je neko izlecio!!!Znam da mozes da usporis njen napredak ali ne mozes da ga zaustavis!!!!Napada nervni sistem,izaziva invaliditet,trajno gubljenje vida etc!!!Sinteticki oblici interferona koriste se da uspore napredak bolesti!Redovne vezbe jako pomazu!!!Ma samo ne brini,dosta se poslednih godina radilo na tome da se nadje lek za ovu bolest i iako nije nadjen,bolest moze znacajno da se uspori!!!! :-D

koji ja imam tip 4 relapsa za 1 god bez nekih vecih ostecena na poslednjoj otpusnoj listi pise STANJE NA OTPUSTU NORMALNO mada se ja bas ne osecam tako.Na listi sam za interferon.Sta mogu da ocekujem dalje. Koliko interferon moze stvarno da pomogne posto citam sve i svasta Eto toliko od mene ako neko ima nesto pametno da kaze hvala

rogerzeka:
koji ja imam tip 4 relapsa za 1 god bez nekih vecih ostecena na poslednjoj otpusnoj listi pise STANJE NA OTPUSTU NORMALNO mada se ja bas ne osecam tako.Na listi sam za interferon.Sta mogu da ocekujem dalje. Koliko interferon moze stvarno da pomogne posto citam sve i svasta Eto toliko od mene ako neko ima nesto pametno da kaze hvala
Da li si promenila/o ishranu?
Mislim da je to jako vazno.

Moja mama boluje od MS, dobila je u kasnim 50-tim stoje netipicno.Citala sam o tome po netu i naisla sam na jedan clanak gde psiholozi kazu da MS dobijaju osobe koje sve vole da kontrolisu a posto to u realnom zivotu nije izvodljivo vrse atak na samog sebe okrecuuci imuni sistem protiv sebe u nemoci da kontrolisu okruzenje.Kod moje mame je zvucalo logicno jer je bas odgovaralo njenom opisu (control freak). Mislim da je za MS jako vazna i psihoterapija a da se te sve kod nas zanemaruje!

oljamol:
Moja mama boluje od MS, dobila je u kasnim 50-tim stoje netipicno.Citala sam o tome po netu i naisla sam na jedan clanak gde psiholozi kazu da MS dobijaju osobe koje sve vole da kontrolisu a posto to u realnom zivotu nije izvodljivo vrse atak na samog sebe okrecuuci imuni sistem protiv sebe u nemoci da kontrolisu okruzenje.Kod moje mame je zvucalo logicno jer je bas odgovaralo njenom opisu (control freak). Mislim da je za MS jako vazna i psihoterapija a da se te sve kod nas zanemaruje!
Da li mozes da ostavis link gde si ovo procitala/o?

Petka:
Da li mozes da ostavis link gde si ovo procitala/o?
Na zalost ne.Bilo je to davno ali urezalo mi se jer je delovalo tako logicno. Mada ima jos jedna stvar oko koje smo vodili polemiku.S mamine strane bilo je kombinovanja gena u nekoj vrsti srodstva (dva sela u brdima) i mnogi u njenoj familiji imaju bolesti nervnog sistema (sizofrenija, multipla skleroza, depresija). Dali i to moze da ima veze?

To je smešno. Kolika je eskimska populacija? Kod njih sigurno ima mešanja gde ne treba a nemaju MS. ;) A control freak koliko ih znam, baksuzi neviđeni, sahraniše sve oko sebe iz svoje porodice i komšiluka a oni se drže i dalje. Jesi čitala o plombama za zube, o veštačkim aditivima u hrani, o virusima i o milion raznih teorija od kojih ni jedna nije potvrđena? Ne opterećuj ni sebe ni majku sa tim.
Pozdrav.

Bolujem od MS-a skoro dvanaest godina i imala sam samo dva pogorsanja.Prema recima lekara koji me vodi, to je benigna forma bolesti.Cim sam izasla iz bolnice (1995.) ,nastavila sam aktivno da se bavim sportom - free climbingom - i to veoma uspesno.Na terapiji sam interferonom od 2004. i mogu reci da je zaista jedini lek koji utice na smanjenje broja relapsa i njihov intezitet.Slozila bih se i sa tvrdnjama da je nacin ishrane veoma vazan.Naime, dve godine hranila sam se iskljucivo presnom hranom,znaci bez mesa , uz upotrebu ribe i mlecnih proizvoda.I - osecala sam se fenomenalno.Ovaj nacin ishrane toplo preporucujem a korisna knjiga je - Ernst Ginter '' Zivot bez bolesti ".Mislim da mi je ovakav nacin zivota pomogao da se odlucim da postanem mama i prodjem bez ikakvih problema nakon porodjaja( zna se da je zena toko trudnoce zasticena ali je problem period tri meseca nakon porodjaja ).Rekla bih da je izuzetno vazan pozitivan stav prema sebi i zivotu,jer, iako mi nije bilo lako da prihvatim da bolujem od MS-a,odlucila sam da se borim i da pokusam da budem " zdrava " . Volela bih da mi jos neko, ko je na terapiji interferonom kaze kako reaguje na terapiju - ja cesto imam glavobolje ,temperaturu,javila se anemija i pomalo sam depresivna.
Pozdrav svima!

cao svima!!! moja mama vec skoro devet godina boluje od ove bolesti :-( veruj te u pocetku mi uopste nije bilo lako,ali vremenom sam shvatila da moram da se pomirim sa tim.......tesko je pretesko.....ali napred mora......
doktori nista ne znaju,lece je na skroz bezveze,ona pije samo neke vitamine,trudim se da je postedim stresa koliko je to moguce, da manje radi po kuci
ali ja se tako plasim za nju.... tuzna sam zbog toga
uvek ono pitanje sto bas njoj
ako znate neke super vitamine ili tako nesto pisite
a svima vama yelim sve najbolje
HVALA

Eleila:
cao svima!!! moja mama vec skoro devet godina boluje od ove bolesti :( veruj te u pocetku mi uopste nije bilo lako,ali vremenom sam shvatila da moram da se pomirim sa tim.......tesko je pretesko.....ali napred mora......
doktori nista ne znaju,lece je na skroz bezveze,ona pije samo neke vitamine,trudim se da je postedim stresa koliko je to moguce, da manje radi po kuci
HVALA

http://www.pansport.co.yu
Ovde mozes da izaberes sta te interesuje.

I prodavnice Lama. U njima ima Twinlab i Now vitamina i minerala i raznih drugih dodataka koji su dobro dosli.

Eleila:
cao svima!!! moja mama vec skoro devet godina boluje od ove bolesti :-( veruj te u pocetku mi uopste nije bilo lako,ali vremenom sam shvatila da moram da se pomirim sa tim.......tesko je pretesko.....ali napred mora......
HVALA

Verujem da ti nije lako,nikom nije narocito ako je u pitanju neko veoma blizak.Mislim da lekari ipak znaju sta rade i kako da lece tvoju mamu,jer i ja sm prvih devet godina pila samo vitamine ABCDE (zvuci kao abeceda! ) a od skoro primam i interferon .Ne znam da li je i ona indikovana za tu terapiju , a ako imas bilo kakvih nedoumica ,prosetaj do drSubotica - Instituta za neurologiju ,tu su najbolji lekari koji se bave ovom bolescu.A tu su i prostorije Drustva MS Srbije .Rekla bih ti jos samo da je ishrana veoma vazna-licno sam se u to uverila i svima bih preporucila - sto vise presne hrane ,svezeg voca i povrca ,zitarica i umerena fizicka aktivnost.
Tebi i tvojoj mami zelim sve najbolje!

crveni patuljak:
Bolujem od MS-a skoro dvanaest godina i imala sam samo dva pogorsanja.Prema recima lekara koji me vodi, to je benigna forma bolesti.Cim sam izasla iz bolnice (1995.) ,nastavila sam aktivno da se bavim sportom - free climbingom - i to veoma uspesno.Na terapiji sam interferonom od 2004. i mogu reci da je zaista jedini lek koji utice na smanjenje broja relapsa i njihov intezitet.Slozila bih se i sa tvrdnjama da je nacin ishrane veoma vazan.Naime, dve godine hranila sam se iskljucivo presnom hranom,znaci bez mesa , uz upotrebu ribe i mlecnih proizvoda.I - osecala sam se fenomenalno.Ovaj nacin ishrane toplo preporucujem a korisna knjiga je - Ernst Ginter '' Zivot bez bolesti ".Mislim da mi je ovakav nacin zivota pomogao da se odlucim da postanem mama i prodjem bez ikakvih problema nakon porodjaja( zna se da je zena toko trudnoce zasticena ali je problem period tri meseca nakon porodjaja ).Rekla bih da je izuzetno vazan pozitivan stav prema sebi i zivotu,jer, iako mi nije bilo lako da prihvatim da bolujem od MS-a,odlucila sam da se borim i da pokusam da budem " zdrava " . Volela bih da mi jos neko, ko je na terapiji interferonom kaze kako reaguje na terapiju - ja cesto imam glavobolje ,temperaturu,javila se anemija i pomalo sam depresivna.
Pozdrav svima!

Moram da te pitam, da li si interferon dobila pre ili posle porodjaja? I cuo sam da u trudnoci su zene zasticene od MS-a, ali sam mislio da su, da kazem, zasticene i posle porodjaja, kakav je problem naredna 3 meseca posle trudnoce, i da li on traje samo ta tri meseca a posle ga nema? U siroj familiji imam jednu osobu koja boluje od ove bolesti i ona misli da je resenje u trudnoci, mada mozda sam je pogresno razumeo...unapred hvala na odgovoru.

Baaataa:
Moram da te pitam, da li si interferon dobila pre ili posle porodjaja? I cuo sam da u trudnoci su zene zasticene od MS-a, ali sam mislio da su, da kazem, zasticene i posle porodjaja, kakav je problem naredna 3 meseca posle trudnoce, i da li on traje samo ta tri meseca a posle ga nema? U siroj familiji imam jednu osobu koja boluje od ove bolesti i ona misli da je resenje u trudnoci, mada mozda sam je pogresno razumeo...unapred hvala na odgovoru.

Interferon sam pocela da primam 14 meseci nakon porodjaja.Tacno je da su zene tokom trudnoce zasticene od MS-a , i da su prva tri meseca nakon porodjaja najrizicija.Obzirom na prirodu bolesti to moze biti tako ali i ne mora .Mogucnost pojave novih simptoma nije vremenski ogranicena ,sto znaci moze se javiti bilo kad ( osim tokom trudnoce ) Jedno je vrlo bitno da znas TRUDNOCA NIJE LEK PROTIV MS-a ,jer lek ne postoji!Prema novijim istrazivanjima lekari cak savetuju mladim zenama sa blagom formom bolesti trudnocu ali na to se reba odluciti u dogovoru sa lekarom!
pozdrav!

Ja o ovoj bolesti ne znam mnogo, pocela sam da se raspitujem kada mi je drugarica obolela (u 21 godini). Veoma ti je bitan nacin zivota i ishrane. Nemozes je izleciti ali mnogi ljudi koji strogo vode racuna o nacinu zivota, idu redovno na kontrole i sta vec sve ide uz to nikad ne dospeju u kolica. Moja drugarica je 10 god. nakon sto je saznala da boluje od MS rodila prvo dete. Jos uvek se na njoj nemoze primetiti da boluje od bilo cega. Za njenu bolest znaju samo njeni najblizi. Ali je jako rigorozna u svemu.

Draga Stefaneli.. Nema rjeci koja bi mogla reci sta te ceka.. Dacu ti primjer iz mog zivota. Prije 17 godina mojoj majci su rekli da ima MS ,a li Magnet nije nista pokazo( plakove koji ustvari potvduju da se zaista radi o MS-u) primala je kortikosteroide jer doktorica nije podnjela da ona nema MS. Naravno oni joj nisu godili i pogorsali joj zdravlje. Dobila osteoporozu, osteoartritis. Manifestovalo se tako da joj je ljeva noga malo oslabila i javlja se neka malaksalost. Nakon 17 godina mama je osjecala dobro, nisu joj potvrdili MS ali kao preliminarno ona to ima. Prije 15 dana u pola 4 ujutro, osjetila je slabost u ljevoj ruci i nozio i poteskoce u govoru, sto je meni licilo na klasicni mozdani udar. Prilikom hospitalizacije CT- a poslje i magnet pokazu da ima vaskularnu leukopatiju, ali nasi doktori opet sumnjaju na MS jer kao klinicki ona njima izgleda kao MS. Prilikom razgovora sa doktoricom kaze da postoji vrsta MS i da je ovo kod nje ona oblik koji svakih godina daje posljedice. Oporavak nakom tog oduzimanja ljeve strane nakon dana je vidljiv, pocela je pomalo hodati, ruka je bolja, nalazi svi uredu ali i dalje sumnjaju na MS, Kazu da je najmjerodavnije da se uzme LIKVOR i da se posalje na analizu, sto ona kategoricki odbija. Ja sam iz Bosne i planiram u skorijoj buducnosti dok se sada malo oporavi dovest je u Zagreb kako bih napravili detaljne preglede i jednom za sva vremena bili sigurni sta je. Ne podcjenjujem nase doktore ali ovako izgleda lezanje u nasoj bolnici u Sarajevu. Moras platiti portiru, pa onda lopatom davati doktoricama, a da nekazem za sestre pored kojih mozes umrijeti:(. Ne odustaj bori se ni oni sami nisu sigurni ni sta je ni kako se ljeci . Samo budi hrabra ne odustaj i bice sve OK. Pa nisu oni pametniji od tebe :)

Draga Mubice ,ne znam koji lekari su pregledali tvoju majku i kako to da nisu sugurni sta je ,ali znam da se prilikom postavljanja dijagnoze rukovode rezultatima magnetne rezonance ( glave ili kicme ) i nalazom likvora (prisustvo oligoklonalnih traka ). Lumbalna punkcija nije bauk ,jeste da je malo neprijatna,ali ako doktor zna sta radi,nije strasno.Moj ti je savet da mamu sto pre odvedes kod nekog neurologa koji ce znati kako da joj pomogne.Ja sam iz Beograda i ovde imamo par odlicnih lekara koji su strucnjaci u ovoj oblasti.
Tebi i tvojoj mami zelim sve najbolje i da konacna dijagnoza ne bude MS!
Pozdrav!

Back