Quantcast

Multietničnost i multikulturalnost

Da li su multietničnost i multikulturalnost mogući?

  • Da

    glasova: 36 52,9%
  • Ne

    glasova: 32 47,1%

  • Ukupno glasova
    68
  • Anketa je zatvorena .

čedina_zebra

Legenda
Poruka
53.449
Normalo da je multietičnost i multikulturalnost moguća ali nije poželjna, naime nećete naići na primer da neki državnih ili monarh kaže da je to nepoželjna kategorija ali ih stvarnost demantuje. Jedan od jasnijih primera za takvo nešto razbijanje SFRJ gde se ta multietičnost svim silama nastojala razbucati od zapadnih sila da bi se nasuprot tome sada počela podsticati u BiH.
Šizofrena politika zapada u kojem isti princip ne važi na jednoj teritoriji je i dovela do toga da se svako voli zatvoriti iza svojih vrata i tačno onako kako su započeli taj projekat dezintegracije tako će se po principu prelivanja i dovršiti hteli oni to ili ne jer dok se taj proces ne dovrši do kraja mira neće biti.
 
Poslednja izmena:

Titus.

Ističe se
Banovan
Poruka
2.276
Koncepti multietničnosti i multikulturalnosti podrazumevaju ravnopravno postojanje i funkcionisanje zajednica različitog etničkog porekla i kulturnih obeležja, i predstavljaju se kao jedna od bitnijih tekovina modernog doba, i poželjnog načina organizovanja države i društva.
Međutim, da li su ovi koncepti poželjni, i zaista ostvarivi? Svaka zajednica koja sebe vidi u svetlu svog etničkog porekla i kulturnih osobenosti, na druge gleda kao na nešto strano, tuđe, pa često i kao na našto što ugrožava njen opstanak. Etnički i kulturni centrizam veoma često se razbuktaju širom sveta, pa i na mestima gde se gotovo i ne očekuju. Mnogo je dokaza manjkavosti ovih koncepata i njihovog nefunkcionisanja u praksi, poput Irske, Belgije, Balkana, Idije... i još gomile žarišta u svetu. Multietničnost bi još nekako i mogla da zaživi, ali multikulturalnost za sada deluje nemoguća - svaka kultura uključuje određen pogled na svet, koji dotičnoj zajednici izgleda kao jedini ispravan, i nužno se zbog toga sukobljava sa onima koji pripadaju drugim, kulturno drugačijim zajednicama. Tu su još i religijska učenja, sastavni deo kulture, koja gotovo u svim slučajevima tvrde da poseduju monopol na apsolutnu istinu. Sa druge strane, koncept se nameće, kao što rekoh, kao jedno od dostignuća naše civilizacije, i obećava konačno rešenje i postizanje mirnog zajedničkog života različitih zajednica na istoj teritoriji. A to bi nužno podrazumevalo promene kulturnih obrazaca i načina života, koje ljudi često žilavo brane i teško ih se svesno odriču.

Da li je po vama ovaj koncept nekako ostvariv, da li treba da pretrpi neke izmene, ili mu treba nači zamenu?

Evo do cega dovodi taj koncept tzv multietnicnosti i multikulturalnosti.

http://white-pride.org/2009/10/cry-our-beloved-south-africa/

Aparthejd je mrtav, ali ovo su posledice tog ubistva....ti sam proceni ima li izgleda se da se uspostavi takav koncept igde, a da nije na stetu bele rase...
 
Poslednja izmena:

Titus.

Ističe se
Banovan
Poruka
2.276
Evo do cega dovodi taj koncept tzv multietnicnosti i multikulturalnosti.

http://white-pride.org/2009/10/cry-our-beloved-south-africa/

Aparthejd je mrtav, ali ovo su posledice tog ubistva....ti sam proceni ima li izgleda se da se uspostavi takav koncept igde, a da nije na stetu bele rase...

Dakle, nad belcima se vrsi nevidjeni genocid u Juznoj Africi, a kanadska vlada odbija da da azil izbeglicama iz tog pakla! Mondijalisticka vlada Kanade smatra perverznim zahteve belaca za azil! Smradovi mamonski smatraju valjda da je normalno svakodnevno terorisati i klati belce!:roll:

http://www.nationalpost.com/story.html?id=2129036

Eto, to je ta "multikulturna" i "civilizovana" Kanada!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.