Multietničnost i multikulturalnost

Da li su multietničnost i multikulturalnost mogući?

• Da

glasova: 36 52,9%
  • Ne

glasova: 32 47,1%

• Ukupno glasova
    68
  • Anketa je zatvorena .
Ne racunamo "Istocno Sarajevo " zar ne ?

Posto ih tamo ima masala :D

Ja govorim na osnovu licnog utiska, i stekao sam utisak da Srba u Sarajevu ima dosta vise nego sto vi pominjete, naravno, sigurno je da ih je dosta manje nego pre rata, ali nije ima tako strasno ni lose sad, kako se vi trudite da prikazete ...

Pre 3 nedelje sam poslednji put bio u Sarajevu, gde mi Sarajlije rekoše da Srba ima manje nego Kineza! U suštini su svi fini i ljubazni, ali kada čuju odakle dolazimo ipak se nešto menja. Na nekoliko mesta smo doživeli da nas pitaju koje smo vere i nacije, a da nas zatim popreko gledaju kada čuju odgovor. Ne znam koliko multietničnosti zaista ima u Sarajevu, i koliko je miran suživot moguć, kada na svakom ćošku stoji mermerna tabla koja ovekovečuje i stalno podeseća na "zločine srpskih agresora". Mislim da se tenzije time samo podgrevaju

Pre 3 nedelje sam poslednji put bio u Sarajevu, gde mi Sarajlije rekoše da Srba ima manje nego Kineza! U suštini su svi fini i ljubazni, ali kada čuju odakle dolazimo ipak se nešto menja. Na nekoliko mesta smo doživeli da nas pitaju koje smo vere i nacije, a da nas zatim popreko gledaju kada čuju odgovor. Ne znam koliko multietničnosti zaista ima u Sarajevu, i koliko je miran suživot moguć, kada na svakom ćošku stoji mermerna tabla koja ovekovečuje i stalno podeseća na "zločine srpskih agresora". Mislim da se tenzije time samo podgrevaju

Pa mislim posle svega sto se zbilo, ipak ima solidno multietnicnosti , makar po mom misljenju ... Reci cu ti , sto se tice mladjih generacija, ipak ima predrasude, ali cim se ljudi upoznaju zabole ih krac jesi li Srbin il Bosnjak ... Tako sam upoznao jednog Srbina u Sarajevu, zivi na Cengic Vili , Bosnjaci ga cijene i postuju vise nego vecinu Bosnjaka ... Decko i cijela njegova porodica su ceo rat ostali u Sarajevu ... I takvih primera ima dosta i svi ih postuju ... Ja sam prosle nedelje bio u Sarajevu, i bio sam u nekom trznom centru na Lukavici , pa brate, skoro da sam se osecao k'o u Beogradu ... Bg akcenat na sve strane ... Djevojke opusteno nose krst oko vrata, niko ih popreko nije ni pogledao ...

Suzivot je moguc veruj mi, ali potrebno je da obje strane spuste loptu, smire strasti , i prestanu da dizu tenzije, a vjeruj mi ne rade to samo Bosnjaci , nego i Srbi , nekako su mi Hrvati u ovoj prici najbolji ...

pa multietnicnost nije losa kada nije na silu isforsirana kao sto se to danas radi i kada su u pitanju relativno kulturni narodi
recimo NS je jako dugo, skoro od osnivanja pa do II svetskog rata imao odnos po 30% Srba , Madjara i Nemaca , a ostalo Jevreji , Slovaci i slicno i od toga je grad samo profitirao i svi su doprineli njegovom ubrzanom razvoju
iako je uvek postojao neki animozitet izmedju tri naroda i borba za prevlast nikad nije bilo nekih vecih problema i medjusobnog klanja osim u ratno vreme
al to su sve bili u neku autohtoni narodi koji su tu ziveli pa jenekako bilo normalno da su svi tu , a nije se nametalo neko isforsirano multi-kulti drustvo nego je jednostavno bilo tako

nikad nije bilo nekih vecih problema i medjusobnog klanja osim u ratno vreme

Pa samo toliko, a mi na Balkanu

Cinjenica je da su najmocnija, najuspesnija i najproduktivnija drustva uvek bila ili monokulturna ili pod apsolutnom dominacijom jedne nadmocne kulture, a nikako tuzni buckurisi i galimatijasi kakvi se danas propagiraju

Sto vise raznolikosti, to manje kohezivnosti, to manje solidarnosti. Nema tu nekog filozofiranja.

Dakle, samo jedna te ista rasa kad se mesa dovodi do (incestuoznog) zatupljivanja i zaglupljivanja nacije.

Да, живи пример су Енглези, је.бу се међу собом на острву већ вековима а створили највећи империју икада забележену. Кавки затупљени глупани.

Да, живи пример су Енглези, је.бу се међу собом на острву већ вековима а створили највећи империју икада забележену. Кавки затупљени глупани.

Bilo nekad, sad se pripoveda...

I njihovi intelektualci vec priznaju da tamo ima svega 2% "mislecih", dok ostalih 98% je obicna stoka koja ujutru spava po metroima sa akt-tasnama u rukama, a vikendom trosi pare na pivo i kladionice, tj. konjske trke!

Pa mislim posle svega sto se zbilo, ipak ima solidno multietnicnosti , makar po mom misljenju ... Reci cu ti , sto se tice mladjih generacija, ipak ima predrasude, ali cim se ljudi upoznaju zabole ih krac jesi li Srbin il Bosnjak ... Tako sam upoznao jednog Srbina u Sarajevu, zivi na Cengic Vili , Bosnjaci ga cijene i postuju vise nego vecinu Bosnjaka ... Decko i cijela njegova porodica su ceo rat ostali u Sarajevu ... I takvih primera ima dosta i svi ih postuju ... Ja sam prosle nedelje bio u Sarajevu, i bio sam u nekom trznom centru na Lukavici , pa brate, skoro da sam se osecao k'o u Beogradu ... Bg akcenat na sve strane ... Djevojke opusteno nose krst oko vrata, niko ih popreko nije ni pogledao ...

Suzivot je moguc veruj mi, ali potrebno je da obje strane spuste loptu, smire strasti , i prestanu da dizu tenzije, a vjeruj mi ne rade to samo Bosnjaci , nego i Srbi , nekako su mi Hrvati u ovoj prici najbolji ...

Слатка је ова причица , пуна љубави и чежње, али шупља и звечи некако.Фали јој садржај.

Хоћу да кажем да такви субјективни погледи базирани на цртицама из живота нису никакав репер за мултиетничност, поготово не за Хрватску коју истичеш.

Да би заиста дошло до било какве мултиетничности, а потом и мултикултуралности у Хртавској, потребно је да се испуни основни услов, да тамо заиста живе различити народи.Али тога, као што је познато нема.Срби су као конститутивни народ зверски побијени или протерани , а данашња власт наставља ту политику.

Дакле твоја лепа причица остаће само слово на папиру, односно пост на пдф.у.

Koncepti multietničnosti i multikulturalnosti podrazumevaju ravnopravno postojanje i funkcionisanje zajednica različitog etničkog porekla i kulturnih obeležja, i predstavljaju se kao jedna od bitnijih tekovina modernog doba, i poželjnog načina organizovanja države i društva.
Međutim, da li su ovi koncepti poželjni, i zaista ostvarivi? Svaka zajednica koja sebe vidi u svetlu svog etničkog porekla i kulturnih osobenosti, na druge gleda kao na nešto strano, tuđe, pa često i kao na našto što ugrožava njen opstanak. Etnički i kulturni centrizam veoma često se razbuktaju širom sveta, pa i na mestima gde se gotovo i ne očekuju. Mnogo je dokaza manjkavosti ovih koncepata i njihovog nefunkcionisanja u praksi, poput Irske, Belgije, Balkana, Idije... i još gomile žarišta u svetu. Multietničnost bi još nekako i mogla da zaživi, ali multikulturalnost za sada deluje nemoguća - svaka kultura uključuje određen pogled na svet, koji dotičnoj zajednici izgleda kao jedini ispravan, i nužno se zbog toga sukobljava sa onima koji pripadaju drugim, kulturno drugačijim zajednicama. Tu su još i religijska učenja, sastavni deo kulture, koja gotovo u svim slučajevima tvrde da poseduju monopol na apsolutnu istinu. Sa druge strane, koncept se nameće, kao što rekoh, kao jedno od dostignuća naše civilizacije, i obećava konačno rešenje i postizanje mirnog zajedničkog života različitih zajednica na istoj teritoriji. A to bi nužno podrazumevalo promene kulturnih obrazaca i načina života, koje ljudi često žilavo brane i teško ih se svesno odriču.

Da li je po vama ovaj koncept nekako ostvariv, da li treba da pretrpi neke izmene, ili mu treba nači zamenu?

Koncept multietnicnosti i multikulturalnosti se ostvaruje prirodno ukoliko nema sukoba interesa dve nacije na nekom tlu bilo po pitanju teritorije ili usled medjusobnog kulturoloskog i verskog ugrozavanja. A toga ima svuda, a ne samo na Balkanu i u Irskoj i gde si jos vec spomenuo. Ono sto ove delove koje si nabrojao razdvaja od drugih je sto su na tim podrucjima bacene kapisle koje dovode do razdora, a na drugim mestima istorijskom igrom slucaja nisu. Kada bi se samo po jedno zrnce shovinizma i nacionalizma ubacilo u svaku etnicku grupu u USA i malko podstaklo propagandom, ubrzo bi se videlo da i tamo gde sve "cveta od ljubavi i tolerancije" postoje koreni sacinjeni od trulezhi i licemerja.

A o verskim pitanjima ne zelim ni da polemisem. To nisu pitanja kulture podlo je podvoditi ih pod kulturu. Ne postoji ni jedan valjan razlog zbog koga bi trebalo da se dozvoli institucionalizovano urusavanje bilo koje istine koju je neki narod kao celina nekada kroz istoriju prihvatio. Ne kazem da podrzavam monopol nad istinom u religijskom smislu, vec mislim da je dovoljno imati pojedinacnu slobodu odlucivanja po pitanju vere i da je odobravanje i institucionalizovanje verskih ogranaka bilo kakve vrste opasno ne samo za sazivot nacija, nego i za sazivot ljudi uopste... jer to dovodi do rasplamsavanja sektashkih aktivnosti i do slobodnog a cesto i pogresnog tumacenja morala.

Слатка је ова причица , пуна љубави и чежње, али шупља и звечи некако.Фали јој садржај.

Хоћу да кажем да такви субјективни погледи базирани на цртицама из живота нису никакав репер за мултиетничност, поготово не за Хрватску коју истичеш.

Да би заиста дошло до било какве мултиетничности, а потом и мултикултуралности у Хртавској, потребно је да се испуни основни услов, да тамо заиста живе различити народи.Али тога, као што је познато нема.Срби су као конститутивни народ зверски побијени или протерани , а данашња власт наставља ту политику.

Дакле твоја лепа причица остаће само слово на папиру, односно пост на пдф.у.

Aman ljudi, pogrsto ste me shvatili ...

Pod 1. ne pokusavam promovisati Hrvatsku, nego kazem da oni najmanje se*u u ovo j prici o BiH ...

Ne isticem Hrvatsku, sta vise , nikada nisam ni bio u Hrvatskoj (nazalost) tako da ne isticem njihovu multikulturalnost niti imam pojma o o tome ... Samo sam rekao da oni najmanje *****ju, i prica je bila o FBIH ...

I ne treba ocekivat da ce to vratiti odjednom u sekundi opet smo braca, nema sanse, ali sa ovom politikom do te multikulturalnosti, koja je na Balkanu neophodna, nece doci ako se nastavi ovakva politika sa sve tri strane.... Treba sacekat nove generacije, ali im ne usadjivati predrasude...

Aman ljudi, pogrsto ste me shvatili ...

Pod 1. ne pokusavam promovisati Hrvatsku, nego kazem da oni najmanje se*u u ovo j prici o BiH ...

Ne isticem Hrvatsku, sta vise , nikada nisam ni bio u Hrvatskoj (nazalost) tako da ne isticem njihovu multikulturalnost niti imam pojma o o tome ... Samo sam rekao da oni najmanje *****ju, i prica je bila o FBIH ...

I ne treba ocekivat da ce to vratiti odjednom u sekundi opet smo braca, nema sanse, ali sa ovom politikom do te multikulturalnosti, koja je na Balkanu neophodna, nece doci ako se nastavi ovakva politika sa sve tri strane.... Treba sacekat nove generacije, ali im ne usadjivati predrasude...

nikad nisi bio u hrvatskoj :eek: sandzaklija?

Back