Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Sinoc sam imao raspravu o Bibliji, tj. Starom zavetu. Poznato je da ima mnogo toga preuzetog iz ostalih religija, knjiga itd. Npr. "Ep o Gilgamesu", pominje se potop, inace "Ep o Gilgamesu" je pisan klinastim pismom. Dobio sam odgovor da to nije tacno jer je Stari zavet prva knjiga na svetu i sta ti ja znam, misliiim... I fora je sto od Novog zaveta vaze nova pravila. Jos ovo, Hriscani su nastali od Jevreja po Bibliji. What now?
А види друже, ако очекујеш одговор на овом форуму можеш их добити две врсте, и добијаћеш. Један је у складу са Окамовом оштрицом, што ће рећи entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, односно проблем се решава тако што се не уводе додатне претпоставке. Ако је Достојевски писао исто што и Шекспир, логично је претпоставити да га је покрао... или лепше речено, позајмио. Тако ако је Библија млађа од Гилгамеша, а јесте, следи такав закључак.
Е, неко други ће ти причати о "усменом предању", итд...
Sinoc sam imao raspravu o Bibliji, tj. Starom zavetu. Poznato je da ima mnogo toga preuzetog iz ostalih religija, knjiga itd. Npr. "Ep o Gilgamesu", pominje se potop, inace "Ep o Gilgamesu" je pisan klinastim pismom. Dobio sam odgovor da to nije tacno jer je Stari zavet prva knjiga na svetu i sta ti ja znam, misliiim... I fora je sto od Novog zaveta vaze nova pravila. Jos ovo, Hriscani su nastali od Jevreja po Bibliji. What now?
Opis Potopa u Gilgamesu i Postanku je isti.
Moguce da je Ep o GIlgamesu stariji od Petoknjizja. Medjutim, ovakve stvari samo idu u prilog Bibliji. To jest, dokazuju da se Potop zaista desio i da razni narodi svijeta imaju price o tome. Zapravo, postoji oko 300 prica iz raznih kultura svijeta koje opisuju Potop i sve su vrlo slicne. Te price su se prenosile u pocetku usmeno, s koljena na koljeno, a onda su ih odredjeni ljudi zapisisvali. Tako je i prica o Potopu prenosena usmeno preko biblijskih patrijarha od Noja pa nadalje. A zapisana je u vrijeme Mojsija.
To je moje shvatanje vaskrsenja jer je jedino, gledano sa naucne strane, moguce. Biblija? Biblija je cela incestoidna. Novi zavet je u redu, ali Stari zavet je cista bajkica i veoma je zanimljiva. Sad se pomirite sa time da postoji samo jedan Bog i da ga svako dozivljava na svoj nacin, zato i postoje religije. Gnevu, koje je bozje ime?
Nije cijela incestoidna! Na pocetku se desio incest (izmedju Adamovih i Evinih potomaka) jer je to bio jedini nacin za dalje razmnozavanje. Inace, tada incest nije bio isto sto i danas. U Adamovo doba, genom je bio prilcno ocuvan i nije se moglo desiti da se rode degenerici, ali se vremenom degradirao zbog pada u grijeh, tako da je Bog kasnije strogo zabranio incest. http://www.cps.org.rs/Cks7/cks702.html
Bozjih imena ima koliko hoces. JHVH, Adonaj, Elohim, El Shadaj, Savaot, Ehye-Asher-Ehye....
Vidim sta zelis da kazes. Ok. Ako cemo tako, sta ako su ih neki ljudi sakrili da se ne bi znalo da su ukrali odatle ideju? Gnevu, znaci priznajes da je hriscanstvo zasnovano na drugim religija i da nije originalno?
Vidim sta zelis da kazes. Ok. Ako cemo tako, sta ako su ih neki ljudi sakrili da se ne bi znalo da su ukrali odatle ideju? Gnevu, znaci priznajes da je hriscanstvo zasnovano na drugim religija i da nije originalno?
sto bi se to krilo......lakse je bilo lopovu razbiti tablice u paraparcad i mirna backa...
niti su sumeri prepisali bibliju niti je biblija prepisala ista sa tih tablica
i jevreji i asirci su potomci hama i sema koji su stvarno doziveli potop i to su kasnije njihovi unucici zapisali...neko tamo.. neko vamo ..neko odma posle potopa ..neko malo kasnije... ali prica je ista...i to je vazno...
Ne razumes, Iris. Covek, ako je samo covek, on je mesavina dobra i zla. Jedino ako tezi da zivi kao pravi Hriscanin, on tezi da se oslobodi zla u sto je moguce vecoj meri i da kod njega preovlada dobro. Na taj nacin, on sve vise prestaje da bude obican covek i priblizava se Bogu. On na taj nacin tezi da se obozi, tezi da postane svet i cist kao i sam Bog. U Pravoslavnoj Crkvi covek dobija i snagu za izvrsavanje Bozijih Zapovesti i tako mnogi na kraju svog puta uspeju da se ociste od zla i da se spasu.
Moguce da je Ep o GIlgamesu stariji od Petoknjizja. Medjutim, ovakve stvari samo idu u prilog Bibliji. To jest, dokazuju da se Potop zaista desio i da razni narodi svijeta imaju price o tome. Zapravo, postoji oko 300 prica iz raznih kultura svijeta koje opisuju Potop i sve su vrlo slicne. Te price su se prenosile u pocetku usmeno, s koljena na koljeno, a onda su ih odredjeni ljudi zapisisvali. Tako je i prica o Potopu prenosena usmeno preko biblijskih patrijarha od Noja pa nadalje. A zapisana je u vrijeme Mojsija.
Такве приче иду у прилог тези да постоји јединствена духовна (а и друга) историја људи, те да је Петокњижје и уопште Библија њен део. Колико иду прилог?! Зависи од угла посматрања. Некоме не смета што је хришћанство део једне старије традиције. Тај коме то не смета сигурно неће друге религије оптуживати за "сатанизам"
Njegovo vidjenje drugih religija je satanizam. Najjace mi je za onog lika sto je pricao punih cetri sata i kad je rekao "Ja sam citao 300 stranica za 20 minuta... I kada sam prestao da se bavim okultizmom, ja sam shvatio da ne znam da citam" ili "Taj demon je bio lik moje majke i onda je prisao da me poljubi za laku noc. Meni je to bilo cudno jer me majka nikad ne ljubi za laku noc... Znaci to je bila silueta moje majke ali nisam mogao da vidim lice i onda je poceo da vristi samo sto je on vristao u mojoj glavi, znaci u centru za sluh koji je povezan sa ORGANOM cula sluha"
Njegovo vidjenje drugih religija je satanizam. Najjace mi je za onog lika sto je pricao punih cetri sata i kad je rekao "Ja sam citao 300 stranica za 20 minuta... I kada sam prestao da se bavim okultizmom, ja sam shvatio da ne znam da citam" ili "Taj demon je bio lik moje majke i onda je prisao da me poljubi za laku noc. Meni je to bilo cudno jer me majka nikad ne ljubi za laku noc... Znaci to je bila silueta moje majke ali nisam mogao da vidim lice i onda je poceo da vristi samo sto je on vristao u mojoj glavi, znaci u centru za sluh koji je povezan sa ORGANOM cula sluha"
Тај лик мора да је био наркоман, а не окултиста. Ако је био и једно и друго, такве "успехе" може само да захвали белом...
Ко рецимо Каца с Лукац, овај Аца Лукас који је знао да се уради па 48 сати пева без престанка на свадби...
(Изгледа да му је бело неповратно оштетило систем за расуђивање )
Ne razumes, Iris. Covek, ako je samo covek, on je mesavina dobra i zla. Jedino ako tezi da zivi kao pravi Hriscanin, on tezi da se oslobodi zla u sto je moguce vecoj meri i da kod njega preovlada dobro. Na taj nacin, on sve vise prestaje da bude obican covek i priblizava se Bogu. On na taj nacin tezi da se obozi, tezi da postane svet i cist kao i sam Bog. U Pravoslavnoj Crkvi covek dobija i snagu za izvrsavanje Bozijih Zapovesti i tako mnogi na kraju svog puta uspeju da se ociste od zla i da se spasu.
ja ne razumem zasto mislite da je samo u hriscanstvu, (neki kazu pravoslavlju, neki kazu u js, neki kazu.....) moguce "obozenje" sto ocigledno ne razumes. jer covek, ako se obozi, nije apsolutno dobar, vec je naprotiv iznad dobra i zla, za obozenog coveka unutrasnje, a samim tim i spoljasnje podele na dobro i lose
ne postoje. zasto mislis d nije moguce "obozenje" krzo budizam npr? znaci svi oni nesrecnici koji su rodjeni n istoku nemaju nikakve sanse da se oboze?
jos samo da se dogovorite koji oblik hriscanstva je jedini istinit
Dakle, imam mnogo prijatelja koji su hriscani, veruju u Boga, Isusa, ali drze se budistickih, ponekad i ateistickih shvatanja. Ne mogu reci da su agnostici, ne mogu reci ni da ne mogu da odluce, jednostavno tako zele. Misljenje?
Вавилон је постао познат по Кули. Дакле, која је улога Куле?!
... оне што стражари
Али на плантажи не тече све глатко ... која је улога сове?
Мултирелигија: Ево овако...
Синкретизам треба да је прилагођен месту развоја. Што би рекли поднебљу. У том смислу природан је спој нечег у келтској и нечег у католичкој традицији Ирске (пример). И једно и друго је део идентитета нације. Природни су и неки спојеви са веће даљине - рецимо Бактрија (данашњи Авганистан ) са хелено-будистичком културом. Или, није тешко наћи паралеле између сердара и самураја. Мемедовић је на Памиру нашао веома сличне обичаје онима у Црној Гори. Религија има ту своју улогу.
Није случајно православни владика рекао "Србија је сусед Европе, Индуси и Китајци су наша браћа". Дакле, некад ти је онај даљи ближи од географски ближег.
Са друге стране, не видим неку своју претерану блискост са култовима тропске Африке, па ни блискоисточним... А није ли хришћанством кроз свој "универзализам" (као и ислам, наравно) баш хтело да потре те различите погледе на свет, који проистичу из различите природе?! Ко живи у питомим шумама, има разлога да обожава Природу. Ко живи у пустињи не сме да се одвоји од Ауторитета (Књиге). Некима није доста ни прихватање хришћанства, него би да искорењују аутохтоне "паганске" обичаје, који су душа једног народа. Надам се да се слажете да Срби нису Јевреји, нити сви људи света могу бити Јевреји...
Најзад, како у (пост)модерном свету свако зна све (и не схвата ништа ) ја не могу да негирам ако нешто сазнам о култовима Африке, рецимо... Односно, могу да негирам, да се правим да не знам нешто што знам, или ако препознам да ми се нешто свиђа да ми се то не свиђа. Но, то је потискивање, потискивање рађа фрустрације, фрустрације рађају бес...
И коначно, али не најмање важно, ово јесте доба кали-југе. Ерго, како би Калајић рекао, процеси који убрзавају крај нису лоши. Крај може бити нови почетак, а и без тога значи барем окончање агоније...
Da, slazem se. Isus je bio jevrej.
Ma ja mislim da nas, ljude, neko zesce podjebava. Hriscani su potekli od Jevreja, Jevreji od Mamuta i tako. Najbolje da smislimo svoju religiju kao npr. ovi http://sh.wikipedia.org/wiki/Hri%C5%A1%C4%87anski_ateizam