Muke Posebnih žena

Selenić je u nekoj knjizi pisao o ženi, koja je bila lepa i živela u Bg za vreme nemačke okupacije.
Imala je malo dete, samohrana majka i tu i tamo bi joj jedan Nemac doturio hrtanu za dete, i to je bilo sve (grubo se sećam knjige, ali tako nekako)

Kroz roman se provlači da je ona bila lepa. (bitna stvar)

Dolazi oslobođenje, partizani upadaju u kuće..a ovu ženu neka (obična) komšinica potkaže kako je "nešto sa Nemcem jednim imala.." (npr)

I tu lepu hvataju, tuku partizani, a glavnu reč vodi neka muškobanjasta krajišanka koja uzima kolac i svom snagom ga nabija lepoj ženi među noge uz rečenicu "Oćeš Njemačkoga qrca kruv ti iebem !"

Hoću da kažem, veliko Zlo se ne krije u velikim diktatorima i političarima..

veliko zlo se krije u malom čoveku, običnom neprimetnom..i samo čeka svoju priliku.

Najveće gadosti jesu radili krajišnici i hercegovci, najčešće mešani jadnici
još došli u Beograd
to je neki poremećaj u mozgovima na tom delu Balkana.... zna to zapad... samo što često uvuku celu Srbiju u to...

Izjave o sadističko-bbolesnim osobama su sevale tokom 99'te

Ja bi gospdodže Drakulič ili gospodžice... da, jel gospdže ili gospodžice?

dobro, ja bi ukazao na jedan manje potresan sociološki momenat gde nametnuta veštačka društvena pravila padaju u vodu a nije ratno stanje
bilo to pre nekolio godina na kruzeru u Italiji "Konkordia"... pa bio jedan moj poznanik...

kaže, alo, brod se nasukao jer je plićak, obala jedva 100 metara od nas a na brodu - cika vriska panika, proradila TITANIK ekranizacija
svet onaj kulturan iz evrope, čupa žene za kosu i izbacuju decu iz čamaca za spasavanje a može se prepliva...

Kako ruzno... :(

Gospodja Drakulic. Imala sam cast da je upoznam.
Bila je "zamoljena" da napusti Hrvatsku, jer je kritikovala Tudjmana. Jos na pocetku rata.
Neustrasiva zena. Svoja. I eto, jedna od tih Posebnih. :)

imamo nešto slično u katoličkoj engleskoj gde je crkva spaljivala lepe devojke proglašavajući ih vešticama
ali tu već ulazimo u segment psihopatologije i poremećaja poimanja sveta oko sebe

mislim da si pregrubo počeo kako lepe žene nemaju šanse...
ili je reč o biološkoj selekciji?

vidi, a rekao sam da ću odati tajnu kad tad, samo nisam znao gde...

reče - nezadovoljstvo?
da, ali u kome?
u onome to očekuje da mu drugi nadomesti sve neafirimsanosti i neispunjene želje bilo realne bilo nerealne...

ja sam trenutno u izvesnom nezavidnom statusu ali sam ZADOVOLJAN U DUŠI
možda sam trenutno bankrot ali o nije razlog za nervozu, čak sam se malo i uzajmio izaći će mi na nos
a ni iz ove firme se ne odazivaju a hitno im trebaju workeri... i to me briga, posao je simbioza možda su rešili sami da rade?
čim sam ja pročitao da su firma koja postavlja nove standarde (nem pojma jel su ih overili tj dal su priznati) ali da se prilagodavaju potrebama tržišta ja sam zaključio da se ne prilagodjava standrad tržištu nego se tržište ukalupljuje u standard nego to napisao neki dupe-glava priučeni...

a ono kad ti neko napiše: "Odlične organizacione sposobnosti. Veoma uporan i snalažljiv u datim situacijama."
to je najobičnije samoljubivo nepromišljeno govedo jer ako je uporan ne znači da je u pravu što može da bude štetno a snalažljiv znači da ume i da laže.
Ovakvi ne treba da pridju firmi...

a ja opet ZADOVOLJAN pored ostalog što neću morati da im objašnjavam da su dupe-glava

nezadovoljstvo usled ocekivanja. i onda neko ta svoja ocekivanja nekako potisne i bude zadovoljan, dok se ne pojavi neko ili nesto sto ga na ocekivanja podseti, a zaglavio u svakodnevnici. eto kod tebe se to ne ispoljava, jer mozda imas neki drugi razlog, nesto drugo gde si ispunjen. znaci i neispunjenost igra ulogu.

- - - - - - - - - -

ocekivanja, neispunjenost, nezadovoljstvo, mrznja, zlo

Ona je običnog izgleda.
Nije izazovna i nikada je ne bi primetili na ulici.
Dok muti fil za tortu njeno troje dece igraju se ispred televizora
Njen muž drema na kauču, on je dobar čovek, brižan i ružan.
To je sve što je htela od života.
To i siguran posao, da doprinosi kućnom budžetu, da joj niko nikada ne prigovori da je lenja.

Njena koleginica je prelepa ali sama.
Živi sama u stanu prepunom slika, cveća, knjiga i eklektički odabranog nameštaja.
Oduvek je svesna svog izgleda i toga da odudara od ostalih žena.

Gđa Neprimetna želi da joj pomogne i pokazuje joj sliku svog daljeg rođaka na fejsu.
„Jao ne znam..nije mi uopšte lep “ kaže lepa koleginica.
„Ma što mora bre da ti bude lep !“, kaže Ona „eno ga i onaj moj je ružan pa šta mu fali ..“
Gđa Neprimetna kasnije odlazi kod drugih koleginica, koje su takođe obične i neprimetne kao i ona, ispriča im šta se desilo i onda sve kolutaju očima uz komentare „ ma šta je ona umislila ko je ona ? “

Da li se obične žene ikad pomire sa činjenicom da nisu posebne?
Zašto obične i neprimetne žene imaju večiti pik na one žene koje zrače, izazivaju osmehe i želju?
Da li bi Gđa Neprimetna ponudila drugačiju sliku Gđici Posebnoj, da je njen muž lepotan, a ne dobri debeli mrmot.
Da li bi u drugim okolnostima, da je Gđa Neprimetna npr upravnica ženskog zatvora, Gđica Posebna imala tretman kao i sve ostale zatvorenice ?

Nekako sam citajuci ovaj tekst izgubio ko je posebna a ko je neprimetna i sta su cije osobine tako da ne bih bas mogao da se fokisiram na odgovor.
Samo mogu da kazem da je svaka zena na ovom svetu izuzetno svesna svog izgleda ma sta pricale i da shodno tome dobro znaju dokle mogu da idu jer zeni to kako ce proci u zivotu svakako zavisi od izgleda.
Muskarci sa druge strane, mnogo cesce glume da su mnogo bolji frajeri nego sto to jesu i vole da se mnogo vise duvaju i hvale nego zene.

I mogu da kazem da je u ovoj prici "posebna" daleko srecnija nego "neprimetna" bar po pitanju socijalno, drustveno, seksualno, ljubavnog zivota jer to da li ce ona da se ostvari kao majka, supruga, devojka ili svalerka zavisi samo od njenog licnog izbora.

Ona je običnog izgleda.
Nije izazovna i nikada je ne bi primetili na ulici.
Dok muti fil za tortu njeno troje dece igraju se ispred televizora
Njen muž drema na kauču, on je dobar čovek, brižan i ružan.
To je sve što je htela od života.
To i siguran posao, da doprinosi kućnom budžetu, da joj niko nikada ne prigovori da je lenja.

Njena koleginica je prelepa ali sama.
Živi sama u stanu prepunom slika, cveća, knjiga i eklektički odabranog nameštaja.
Oduvek je svesna svog izgleda i toga da odudara od ostalih žena.

Gđa Neprimetna želi da joj pomogne i pokazuje joj sliku svog daljeg rođaka na fejsu.
„Jao ne znam..nije mi uopšte lep “ kaže lepa koleginica.
„Ma što mora bre da ti bude lep !“, kaže Ona „eno ga i onaj moj je ružan pa šta mu fali ..“
Gđa Neprimetna kasnije odlazi kod drugih koleginica, koje su takođe obične i neprimetne kao i ona, ispriča im šta se desilo i onda sve kolutaju očima uz komentare „ ma šta je ona umislila ko je ona ? “

Da li se obične žene ikad pomire sa činjenicom da nisu posebne?
Zašto obične i neprimetne žene imaju večiti pik na one žene koje zrače, izazivaju osmehe i želju?
Da li bi Gđa Neprimetna ponudila drugačiju sliku Gđici Posebnoj, da je njen muž lepotan, a ne dobri debeli mrmot.
Da li bi u drugim okolnostima, da je Gđa Neprimetna npr upravnica ženskog zatvora, Gđica Posebna imala tretman kao i sve ostale zatvorenice ?

Au, koji prezir prema običnima i idealizovanje lepih žena.
Evo, ja kao ta upravnica ženskog zatvora ne bih čupala nokte tim posebnim ženama. One imaju takvu energiju da plene i očaravaju (sme tako da se kaže!?) oba pola. Svi jednako zaljubljeno blenu u njih i uživaju u njihovom društvu, kao site, zadovoljne bebe.

E, a imaš i onu kategoriju "posebnih", sa narcisoidnim poremećajem i koji, uzgred budi rečeno, odlično znaju da je reklama pola posla, i koji ne prestaju da pričaju o svojoj posebnosti, svaka naizgled usputna priča nosi istu poentu kako su fenomenalni. Zaobilazila bih te ćelije po svaku cenu, znači bez zadržavanja, gledaš u neke papire kad prolaziš pored te ćelije, glumiš zauzetost i užurbanost. Inače ako te uhvati da ti priča gotov si. :(

Poslednja izmena:
Selenić je u nekoj knjizi pisao o žen..."nešto sa Nemcem jednim imala.." (npr)

I tu lepu hvataju, tuku partizani, a glavnu reč vodi neka muškobanjasta krajišanka koja uzima kolac i svom snagom ga nabija lepoj ženi među noge uz rečenicu "Oćeš Njemačkoga qrca kruv ti iebem !"

Hoću da kažem, veliko Zlo se ne krije u velikim diktatorima i političarima..

veliko zlo se krije u malom čoveku, običnom neprimetnom..i samo čeka svoju priliku.

Ovde je jos jedan veliki problem- sto je mali balkanski mozgic preopterecen seksom. Sto ga manje ima vise mu se daje na znacaju.
Kod nas je svaki musko-zenski kontakt, naravno, zbog seksa.
Ako zena popije kafu s nekim to je neka sema, ako joj kao u toj knjizi neko pomogne znaci da je taj neko naguzio.

Pitam se da li je moguce da smo takvi zatucani primati. A zene su jos gore, narocito one koje su se nevine udale pa frustrirane laju na sve strane i svaku bar malo lepuskastu zenu nazivaju kurwom.

problem sa temom je sto se polazi od zene i od podele na posebne i neprimetne, a poseban nije neko samo po lepoti, nego i po sposobnostima, nacinu razmisljanja, znanju....

- - - - - - - - - -

recimo meni tesla stvarno nije lep covek, ali jeste bio i ostao poseban.

- - - - - - - - - -

ili kada bi birali za raseljavanje sa zemlje, ne bi gledali smao koliko je ko lep, nego i koliko je ko zdrav i kavu genetiku bi preneo potomcima u smislu zdravlja, kako bi potomstvo bilo sto zdravije.

Au, koji prezir prema običnima i idealizovanje lepih žena.
Evo, ja kao ta upravnica ženskog zatvora ne bih čupala nokte tim posebnim ženama. One imaju takvu energiju da plene i očaravaju (sme tako da se kaže!?) oba pola. Svi jednako zaljubljeno blenu u njih i uživaju u njihovom društvu, kao site, zadovoljne bebe.

E, a imaš i onu kategoriju "posebnih", sa narcisoidnim poremećajem i koji, uzgred budi rečeno, odlično znaju da je reklama pola posla, i koji ne prestaju da pričaju o svojoj posebnosti, svaka na izgled usputna priča nosi istu poentu kako su fenomenalni. Zaobilazila bih te ćelije po svaku cenu, znači bez zadržavanja, gledaš u neke papire kad prolaziš pored te ćelije, glumiš zauzetost i užurbanost. Inače ako te uhvati da ti priča gotov si. :(

Evo ja kao upravnica zenskog zatvora bih radila na emancipaciji i obrazovanju dobrih i pametnih zatvorenica, a olos ne bih ni pogledala bez obzira na lepotu.

Mislim da je ta prica o lepoti koja je sama po sebi dovoljna vise ne prolazi.
Sad zena pored toga sto joj je majka priroda dala mora da bude i negovana, sredjena, zategnuta, sjajna kosa, sredjeni zubi, nokti... a o obrazovanju, knjigama, jezicima da ne pricamo jer to zavisi u kojim krugovima se ko krece.
Danas lepota i posebnost kostaju i na tome mora mnogo da se radi. (rece zena koja je jutros u 6h pre posla vozila bajs :pljus: )

Evo ja kao upravnica zenskog zatvora bih radila na emancipaciji i obrazovanju dobrih i pametnih zatvorenica, a olos ne bih ni pogledala bez obzira na lepotu.

Mislim da je ta prica o lepoti koja je sama po sebi dovoljna vise ne prolazi.
Sad zena pored toga sto joj je majka priroda dala mora da bude i negovana, sredjena, zategnuta, sjajna kosa, sredjeni zubi, nokti... a o obrazovanju, knjigama, jezicima da ne pricamo jer to zavisi u kojim krugovima se ko krece.
Danas lepota i posebnost kostaju i na tome mora mnogo da se radi. (rece zena koja je jutros u 6h pre posla vozila bajs :pljus: )
Nada Macura hoće da omršavi?

Обична жена јесте посебна својој породици, али, рецимо да жели више.

А не може.

Посебна жена је посебна свима, па и самој себи.

Одатле и њено самопоуздање, и могућност да бира како ће живети свој живот.

Већ то је довољно да јој се завиди.

Посебна жена није само лепа жена, чак то није ни обавезно.

Довољно је да буде маркантна, да зна тачно шта жели у животу и како да то постигне.

То је довољно да изађе из анонимности и постане мета Неприметне.

ja se ne bih slozila sa ovim
ono sto nekog cini posebnim je samopouzdanje koje dobija upravo od onih kojima je najbitniji, a to je porodica

Mislim da Zoro nije mislio samo na lepotu kada je govorio o Posebnosti. To je mnogo shiri pojam. Ali recimo da je lepota, kao spoljasnja odlika, prva uocljiva.
Ta Posebna zena je lepa po mnogim drugim standardima i na mnoge druge nacine. I tu ne govorim o fizickom izgledu.

Back