мудрост

Dakle Dragosteine, da ti preformulišem pitanje, možda ti Adamov genijalni gen proradi (evo postavit' ću ga čak i u crvenoj boji da ga ne promašiš pa previdiš):

Postavi mrtvu mačku u Schrodringerovu kutiju, i prema njoj otpuštaj bilo kakve čestice (volja ti, otpuštaj 'božiju česticu' recimo), pa mi reci da li je mačka u kutiji živa i mrtva u isto vrijeme.

Uzimajući u obzir date uslove, postoji li i jedna superpozicija u kvantnom polju (koja proističe iz tih uslova) u kojoj bi mačka mogla biti živa u toj kutiji?

Kako znamo priroda kvantnih superpozicija je da one postoje samo dok jedna, samo jedna od njih ne postane stvarnost, sve druge se urušavaju i nestaju.
Postoji li u tvojoj tintari takva superpozija iz koje može postati stvarnost u kojoj će otvaranjem kutije da se osvjedoči da je mačka živa?

To pitanje važi za lakonca.

Moj odgovor na Šredingerov paradoks je poznat i jednostavan:
Subjektocentričnost čoveka ga upućuje na samo jednu istinu,dok stvarnost je policentrićna
i prava istina o stvarnosti je policentrićna-toliko ima istina koliko i entiteta koje je iskazuju!
Objasnio sam u temi o slobodi da tu istinu može znati Weltgeist (istinu sveta ljudi),Sent spirit,
Prana,Duh Univerzuma i sl.

Odgovori na postavljeno pitanje, to je što od tebe tražim.
Kakva je to stvarnost u kojoj se stvaraju superpozicije koje manifestacijom samo jedne od njih urušava postojanje svih drugih a koja sobom (kad izabrana) ne donosi istinu o načinjenom izboru ili pak istinu o sebi, kao postojećoj superpoziciji iz čijeg se izbora manifestovala subjektivna istina onoga koji bira?

Odgoviri na pitanje o "mrtvoj mački", odgovori jasno kao što sam ti jasno postavio pitanje. Nećeš valjda da ga još jednom ponovim? Ili očekuješ da ga ha odgovorim za tebe?

Dalje,
ako ljudska subjektivnost upućuje na samo jednu istinu, evo ti se uzdigni iznad nas pa budi objektivan i daj mi taj 'objektivni odgovor'. Ili je ta 'objektivnost' samo fikcija tvoje subjektivnosti? Kako jedan subjekat uopšte može da govori o objektivnoj realnosti??? Kako drugačije do subjektivno. Bilo kako bilo, u mom pitanju su postavljeni uslovi, jasni kao dan. Dakle, opet, kakve su superpozicije tih datih uslova a koje se eto bez tvog podsvjesnog razuma stvaraju u kvantnom polju? Postoji li i jedna superpozicija tih uslova koja će se otvaranjem kutije manifestovati u pojavu žive mačke?

Ako pak misliš da kvantno polje proizvodi superpozicije samo od sebe samo zarad toga što mu se može, kakva je onda svrha kreacije tih superpozicija kad one ne mogu biti izabrane i stoga manifestovane kao tvoja subjektivna realnost? Misliš li da superpozicije postaju nezavisno od pozicije na osnovu koje i u odnosu na koju se stvaraju? Zar ne misliš da superpozicije postaju upravo na osnovu tih manifestujućih pozicija i da služe samo i isključivo onome koji se u tim pozicijama doživljava postojećim i koji će od svih tih trenutnuh superpozicija izabrati samo jednu kao svoju subjektivnu istinu? Ako je tako, a tako je, zahtijevam da mi daš odgovor kojim ćeš da argumentuješ svoj suludi smijeh, inače prestani da poklapaš svako iole validno mišljenje drugih na ovom forumu.

Poslednja izmena:
Subjektocentričnost čoveka ga upućuje na samo jednu istinu,dok stvarnost je policentrićna
i prava istina o stvarnosti je policentrićna-
toliko ima istina koliko i entiteta koje je iskazuju!

Vidiš, to je opet tvoje 'subjektocentrično' zapažanje i zaključak o tome šta je 'stvarnost'.
Kako ti koji si subjekat, stoga 'subjektocentričan', možeš tvrditi da postoje i druge istine izvan tvoje svjesnosti, izvan stvarnosti subjekta koji jesi???
Koji su to argumenti kojima to ti-subjekat možeš da argumentuješ?

Šta su tvoji dokazi tvrdnje o policentričnosti?
Objekti koje vidiš?
Pojave koje doživljavaš?
Zar sve to nije u svjesnosti subjekta koji jesi?

Objasnio sam u temi o slobodi da tu istinu može znati Weltgeist (istinu sveta ljudi),Sent spirit,
Prana,Duh Univerzuma i sl.

Ništa ti nisi objasnio.
Kako uopšte možeš tvrditi da univerzum postoji izvan tvoje svjesnosti???
Zar tvoja tvrdnja da 'subjektocentričnost čovjeka ga upućuje na samo jednu istinu' ne pobija tu tako genijalnu tvrdnju da postoji istina izvan one koju sad evo zagovaraš?
Nije li to samo 'subjektocentričnost' Dragosteina koji ne može da vidi da iz nje donosi tobož' objektivne zaključke?
Sam sebe ubadaš u petu.

Poslednja izmena:
Nisi ti dovoljno inteligentan da shvatiš lukavstvo uma Hegela koje sadrži Weltgeist...
Uopšte se i ne pominje stvarnost van uma-sve je kod Hegela u umu...
Pročitaj Fenomenologiju duha njegovu pa se javi,ako budeš u stanju da razumeš ...Ozi koji je još
"na Kantu i Šopenhaueru" ne razume i zove to ,poput Šopija,"ludnicom"...:mrgreen:
A u stvari je vrh umnosti klasićne nemačke filozofije i prethodnik Hajdegeru i Huserlu-rodonačelniku nove nauke
Fenomenologije...

Dunning-Krugerov efekt je sklonost prema kojoj ljudi ispodprosječne inteligencije smatraju da su inteligentniji nego što to jesu u stvarnosti i istodobno podcjenjuju inteligenciju ljudi koji im stoje nasuprot.
S pdf Psihologija.:mrgreen:

Da znam, na to sam ti odgovorio i na drugoj temi, a TI ODGOVORA NA MOJE PITANJE I DALJE NEMAŠ.
Evo kopirat' ću ti moj odgovor:

"To ti je upravo ono što ponovo treba da pročitaš, s razumijevanjem (ako možeš). Ti si onaj koji 'smatra', pri tom misleći da imaš i dokaze za to. "

Dunning-Krugerov efekt je sklonost prema kojoj ljudi ispodprosječne inteligencije smatraju da su inteligentniji nego što to jesu u stvarnosti i istodobno podcjenjuju inteligenciju ljudi koji im stoje nasuprot.
S pdf Psihologija.:mrgreen:

opet lupetas...prvo spoznaj svoje duhovne mogucnosti pa onda pokusaj da razumes tudja ucenja..a ne da apsorbujes znanje sa wikija kao macka koja mrda repom na wiskis... tragedija si

Nisam ja to citirao iz wiki...Ima tamo tema o tom...A Wikipediju previše anatemišete...Meni je dobar podsetnik na davno pročitane knjižurine...

pazi, nemam nista protiv ni da je neko procitao samo jednu knjigu... mudrac od jedne knjige je veci od nekoga ko se proserava velikim znanjem a ne razume sustinu

- - - - - - - - - -

a to je bio berkli koji mi je ovih dana u glavi te nesto kontam koliko je bio bistar lik

Jednostavno je to...izgleda...:mrgreen:
Lobanja ti je kao mišolovka :senzacija može unutra,ali napočje niks! To što mi laprdamo i gibamo ,to je samo reakcija na tog miša-senzaciju!:lol:
A taj miš-senzacija se vremenom smiri,ako ga ne hranimo -smanjuje se i na kraju ga se jedva i sećamo ili novi mišovi-senzacije ukvaćeni u tu lobanju-mišolovku
bivaju aktuelni...
Svet u lobanji-senzolovci je svet za sebe-nema napolje gospodo i dame senzejšns.:per:
Naravno,ovo je blesavi pokušaj prikaza Berklijevog solipsizma...;)

Jednostavno je to...izgleda...:mrgreen:
Lobanja ti je kao mišolovka :senzacija može unutra,ali napočje niks! To što mi laprdamo i gibamo ,to je samo reakcija na tog miša-senzaciju!:lol:
A taj miš-senzacija se vremenom smiri,ako ga ne hranimo -smanjuje se i na kraju ga se jedva i sećamo ili novi mišovi-senzacije ukvaćeni u tu lobanju-mišolovku
bivaju aktuelni...
Svet u lobanji-senzolovci je svet za sebe-nema napolje gospodo i dame senzejšns.:per:
Naravno,ovo je blesavi pokušaj prikaza Berklijevog solipsizma...;)

I tako si ti dakle, samo u svojoj 'lobanji' tako inteligentan... inače 'napolju' si ćorak...

Šta bi sa odgovorom na moje pitanje???

Hoćeš li da ti opet ponovim?
Dobro, evo:

Postavi mrtvu mačku u Schrodringerovu kutiju, i prema njoj otpuštaj bilo kakve čestice (volja ti, otpuštaj 'božiju česticu' recimo), pa mi reci da li je mačka u kutiji živa i mrtva u isto vrijeme.
Kakve su superpozicije tih datih uslova a koje se eto bez tvog podsvjesnog razuma stvaraju u kvantnom polju? Postoji li i jedna superpozicija tih uslova koja će se otvaranjem kutije manifestovati u pojavu žive mačke?

Zirafa se saginjati nece :zplez:

:malav:

- - - - - - - - - -

Pozic za matorog :cmok2:

- - - - - - - - - -

Што би рекао чика Шелинг: Свемир је скуп свега што постоји, а човек је грешка поменутог скупа.

kad si sam i okrenut sebi i duhovnom u neopterecujucoj formi, zabole te sta ce neko da misli o tebi
budali je potreban prostor sirina ordeni medalje rulja koja ga hrabri cim zine bez da neko analizura besmisao koji iz njegovih usta izlazi... naravno to vazi i za lazne mudrace hohstaplere manipulatre ljigavce dvolicnjake... jedino merilo je unutarnji bol koji iz usta i pisanija izlazi, ako ga nema znas oma ko pise

Back