Mudre misli, izreke i citati

83697576_1599468123518683_6863942056423718912_n.jpg
 
"Mogu da mislim šta god hoću, učiniti ne mogu ništa. U današnjem svijetu ostaju nam samo dvije mogućnosti, prilagođavanje ili vlastita žrtva. Boriti se ne možeš, kad bi i htio, onemogućiće te na prvom koraku, pri prvoj riječi, i to je samoubistvo, bez dejstva, bez smisla, bez imena i uspomena. Nemaš mogućnosti da kažes ono što ti je na srcu, pa da poslije i stradaš! Premlatiće te da ne progovoriš, da iza tebe ostane sramota ili ćutanje."
Meša Selimovič
 
"Slušanje nečega zahtijeva da vaš um bude tih - ne radi se o mističnoj tišini, već samo o tišini.
Nešto vam govorim i da bi me slušali morate biti tihi, a ne u svojem umu imati zujanje različitih ideja.
Kad gledate u cvijet, samo ga gledate, ne imenujete ga, ne klasificirate ga,
ne kažete da pripada određenoj vrsti - kad to činite prestajete gledati.
Stoga kažem da je slušanje jedna od najtežih stvari - ... bilo koga... - samo slušati.
Samo kad slušate bez ideje, bez misli, u direktnom ste kontaktu;
i bivajući u kontaktu, otkrit ćete je li ono što je rečeno istinito ili lažno, ne morate raspravljati."

~Jiddu Krishnamurti
 
''И ево сад једне поуке којој ћеш се смејати: да је љубав од свега најважнија! Прозрети свет, протумачити га и презрети - то је ствар великих мислилаца. Али мени је једино стало до тога да волим свет, да га не презирем, да не мрзим ни свет, ни себе, да на њ, на себе и на сва бића могу да гледам са љубављу и са дивљењем и са страхопоштовањем."
Х.Хеcе " Сидарта "
 
Budući konformista, ja živim, pokušavam da živim, tako što oponašam druge, poštujući pravila igre, užasavaljući se originalnosti. Rezignacija automata: pretvaraš se da si strastan, a potajno se smeješ tome; priklanjaš se konvencijama samo zato da bi ih mogao krišom gaziti; uveden si u sve protokole, a prebivališta u vremenu nemaš; čuvaš obraz onda kada bi ga neophodno valjalo izgubiti...

Emil Sioran
 

Back
Top