mt:s- Pitanja i odgovori

ima li neko pametno objasnjenje za sledecu situaciju? u septembru sam bila u hrvatskoj i na kraju dobila racun za taj mesec (postpejd) od 42.000,00din.!!! bila sam sokirana al ko velim pa dobro pricala jesam u romingu i jesam i zvala i primala pozive. mnogo jeste ali nisam znala da to toliko moze da izadje. sada sam u decembru bila takodje u hrvatskoj od 26og dec. u januaru stize racun od 31.200,00 din. ponovo sokirana ali ovog puta sasvim opravdano jer znam da sam samo par puta na kratko nazvala i cestitala novu godinu u srbiji. setim se da mogu da izlistam listing i imam sta da vidim: pocev od 26og dec. kako sam usla na teritoriju hrvatske pocinje nocna mora. naime u listingu stoji na svakih 31min (tačno!) gps prenos podataka od 0kB cena 78.08 din bez poreza i na to jos 18% a na to jos 10%. dakle ukupno 101.35 din mi je skidano sa racuna ni krivoj ni duznoj i to svih dana i dok sam spavala i dok sam setala i dok je tel bio prazan. da napomenem one poruke od domacih operatera u hr tipa " dobro dosli ...." sam bacala u smece i nisam otvarala. uredno sam dobijala poruke od mts svaki put nakon takvih poruka da se prenos podataka u romingu ne tarifira kao u nacionalnoj mrezi. ja ni ne znam iskreno receno da to koristim i nikad nisam surfovala netom preko mob. napominjem da je svaki put registrovano 0kB. ne samo to kad god sam posla poruku u srbiju oni su je tarifirali po nekoliko puta. imam u memoriji sve poruke koje sam poslala sa tacnim vremenom i na listingu sam proverila recimo ako sam posla sms u 11:04:16 oni su je registovali i naplatili i tada i jos u 11:04:17 pa u 11:04:18 pa onda u 11:04:19 i u 11:04:20. dakle na svaku sekundu. pomislila sam da je to zato jer je poruka duga pa onda su je cepkali. ali ne konkretno to je bila sms od jedne recenice a neke sms od po 4-5 recenica su tarifirali kao samo jednu poruku. ocajna otisla sam u mts i tamo dozivela horor i verujete tesko mi je da o tome i pisem jer je toliko bezobrastine nemara neznanja i osionosti na jednom mestu da ja to ni u ovoj zemlji srbiji nisam jos dozivela a jesam svasta dozivela. elem radi se o ekspozituri u pancevu. dakle nisam obila objasnjenje jos uvek ali racun necu platiti. samo me jako zanima njihovo obrazlozenje moje reklamacije. korisnik sam vec preko 10god iste mreze i istog broja . poslednjih god imam utisak da me potkradaju ali lenjost mi nije dala da to ispitam. pravila sam paralelu kad sam bila u romingu sa osobom koja ima isto postpejjd u telenor mrezi cija je tarifa poslovna jer je frmin broj i svaki put bila zapanjena jer su moji računi bili mnogo visi od racuna tog broja a ja sam daleko manje pricala i vodila racuna o potrosnji dok ova druga osoba nije se obazirala na duzinu i broj razgovora jer je firma placala racun i pozivi su bili poslovne prirode.
ima li neko slicno iskustvo

to cu svakako da uradim. moram priznati da me jako zanima sta ce biti dalje tj koje je njihovo objasnjenje koje ce pokusati da mi prodaju kako bi opravdali svoje insistiranje na placanju racuna. s druge strane zanima me da li se nesto slicno nekome dogodilo i kakav je epilog bio. ;naime citala sam na nekom forumu da je neki tip slicno prosao u telenor mrezi dok je bio u turskoj na letovanju. njemu se takodje u racunu pojavila stavka skidanja podataka koje niti zna da skida niti zna da koristi net. ali ne znam sta je na kraju bilo jer je ceo razgovor izmedju njega i referenta u telenoru pratio neko ko je o tome i pisao na forumu.

to cu svakako da uradim. moram priznati da me jako zanima sta ce biti dalje tj koje je njihovo objasnjenje koje ce pokusati da mi prodaju kako bi opravdali svoje insistiranje na placanju racuna. s druge strane zanima me da li se nesto slicno nekome dogodilo i kakav je epilog bio. ;naime citala sam na nekom forumu da je neki tip slicno prosao u telenor mrezi dok je bio u turskoj na letovanju. njemu se takodje u racunu pojavila stavka skidanja podataka koje niti zna da skida niti zna da koristi net. ali ne znam sta je na kraju bilo jer je ceo razgovor izmedju njega i referenta u telenoru pratio neko ko je o tome i pisao na forumu.

ma svuda ima spijuna..pazi da i tvoj razgovor sa nekim ne izbije na netu jednog dana

Naravoucenije: kupiti jednu pre-paid karticu za odlaske u inostranstvo-tu je barem cist racun i ne mogu neograniceno da kradu. Nekoga ovde uposlis da ti uplacuje kredit i to je to, ovako sa post paidom mogu da kradu koliko hoce i uvek ce naci izgovor da se izvuku!

TAČNO JE DA NE MOGU DA NEOGRANIČENO KRADU ALI MOGU DA KRADU. SUPRUG JE NOSIO PRIPEJD KARTICU I PONEO KREDIT OD 1000 DIN. ZA JEDAN KRATAK RAZGOVOR KOJI JE PRIHVATIO U ROMINGU SKINULI SU MU CEO KREDIT A NIJE IZMENIO NI 5 REČENICA.
DANAS JE 8MI DAN OD REKLAMACIJE. ČEKACU JOS JEDNU NEDELJU PA ODOH U ASOCIJACIJU ZA ZASTITU POTROSAČA. DANAS SAM IM UPLATILA SAMO OSNOVNU PRETPLATU SA OBRAČUNATIM PDV I POREZOM OD 10%. I TO CE BITI SVE. JEDNIO NE ZNAM DA LI DA CEKAM DA ME ONI TUZE ILI DA IH JA ODMAH TUZIM.

TAČNO JE DA NE MOGU DA NEOGRANIČENO KRADU ALI MOGU DA KRADU. SUPRUG JE NOSIO PRIPEJD KARTICU I PONEO KREDIT OD 1000 DIN. ZA JEDAN KRATAK RAZGOVOR KOJI JE PRIHVATIO U ROMINGU SKINULI SU MU CEO KREDIT A NIJE IZMENIO NI 5 REČENICA.
DANAS JE 8MI DAN OD REKLAMACIJE. ČEKACU JOS JEDNU NEDELJU PA ODOH U ASOCIJACIJU ZA ZASTITU POTROSAČA. DANAS SAM IM UPLATILA SAMO OSNOVNU PRETPLATU SA OBRAČUNATIM PDV I POREZOM OD 10%. I TO CE BITI SVE. JEDNIO NE ZNAM DA LI DA CEKAM DA ME ONI TUZE ILI DA IH JA ODMAH TUZIM.

isteraj to do kraja, samo sledeci put nemoj da vices, to jest nemoj da pises velikim slovima..forumaska pravila

Naravoucenije: kupiti jednu pre-paid karticu za odlaske u inostranstvo-tu je barem cist racun i ne mogu neograniceno da kradu. Nekoga ovde uposlis da ti uplacuje kredit i to je to, ovako sa post paidom mogu da kradu koliko hoce i uvek ce naci izgovor da se izvuku!

Odes lepo i izvadis listing s kim si razgovarao, koliko si poruka poslao, uporedis sa vremenom razgovora na mobilom telefonu i tacno vidis da li te kradu ili ne... Ja jos uvek nisam imala problema, da kucnem u drvo!

Odes lepo i izvadis listing s kim si razgovarao, koliko si poruka poslao, uporedis sa vremenom razgovora na mobilom telefonu i tacno vidis da li te kradu ili ne... Ja jos uvek nisam imala problema, da kucnem u drvo!

Mislim da nisi dobro i pazljivo citala. ja sam s pocetka price vec navela da imam listing:
"setim se da mogu da izlistam listing i imam sta da vidim: pocev od 26og dec. kako sam usla na teritoriju hrvatske pocinje nocna mora. naime u listingu stoji na svakih 31min (tačno!) gps prenos podataka od 0kB cena 78.08 din bez poreza i na to jos 18% a na to jos 10%. dakle ukupno 101.35 din mi je skidano sa racuna ni krivoj ni duznoj i to svih dana i dok sam spavala i dok sam setala i dok je tel bio prazan. da napomenem one poruke od domacih operatera u hr tipa " dobro dosli ...." sam bacala u smece i nisam otvarala. uredno sam dobijala poruke od mts svaki put nakon takvih poruka da se prenos podataka u romingu ne tarifira kao u nacionalnoj mrezi. ja ni ne znam iskreno receno da to koristim i nikad nisam surfovala netom preko mob. napominjem da je svaki put registrovano 0kB. ne samo to kad god sam posla poruku u srbiju oni su je tarifirali po nekoliko puta. imam u memoriji sve poruke koje sam poslala sa tacnim vremenom i na listingu sam proverila recimo ako sam posla sms u 11:04:16 oni su je registovali i naplatili i tada i jos u 11:04:17 pa u 11:04:18 pa onda u 11:04:19 i u 11:04:20. dakle na svaku sekundu. pomislila sam da je to zato jer je poruka duga pa onda su je cepkali. ali ne konkretno to je bila sms od jedne recenice a neke sms od po 4-5 recenica su tarifirali kao samo jednu poruku....."

Pa sta su ti rekli u njihovoj poslovnici??? ja sam imao slican problem pre nekoliko godina... racun mi je bio oko 10 000 iz roaminga iz Crne Gore... zalio sam se i posle nedelju-dve su mi ponovo preracunali racun i smanjili za par hiljada... Od tad u roaming nosim iskljucivo prepaid broj :)

Ljudi, treba mi pomoc. Prepaid sam korisnik ali planiram da se prebacim na pospaid. Ne zbog kupovine telefona vec zbog nekog prihvatljivog paketa .Onaj koji mi je zapeo za oko jeste MixNet paket, najmanji -S. U okviru istog imam 200 mb za net, pa me zanima da li je to dovoljno za surf po netu s vremena na vreme, proveru mailova, vesti,bla,bla...Dakle, nista youtube i slicne stvari, net bih koristio iskljucivo za "lagani" surf, a i nadam se da cu tako manje trositi nego sad, na prepaidu. Sta generalno mislite o ovim paketima? Hvala puno!

@Jolanda

Nije mi jasno to skidanje putem, kako ti navodis gps-a, verovatno si mozda mislila na gprs, i ako imas takav telefon kome je ukljuceno da abdejtuje nesto ( tipa vremensku prognozu, ili slicno). U svakom slucaju je lopovluk, ja ne bih platio racun, i nemoj im ni platiti , ja sam koristio 10 godina njihovu mrezu pa sam presao na telenor. Najsmesnije je kod njih sto nikad ne mozes proveriti stanje racuna kako treba, za to su ti se i dogodile te stvari, jer da si na vreme uvidela da nesto nije u redu ti bi odmah nazvala korisnicki centar ili jednostavno ugasila telefon i slicno. Opet mi nije jasno kako ti se racun pravio i dok ti je baterija bila prazna, ako je tako to je apsolutno 'greska' u njihovom sistemu.

"Telekom" tužio 280.000 korisnika mobilne i fiksne telefonije

Glas javnosti 12.02.2011 16:25

Preduzeće "Telekom Srbija" je u 2010. godini podneo 280.173 zahteva za prinudnu naplatu neizmirenih telefonskih računa u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, a predate su 83.333 tužbe više nego u prethodnoj godini, rekli su u tom preduzeću.

U Telekomu ističu da naplata računa za fiksnu i mobilnu telefoniju iznosi 95 odsto, ali da je u 2010. godini primećen rast broja vlasnika telefona koji nisu iskoristili sve mogućnosti za plaćanje kako ne bi bili tuženi.
U tom preduzeću nisu mogli da kažu koliki broj tužbi se odnosi na vlasnike mobilnih, a koliko na vlasnike fiksnih telefona.
U Osnovnom sudu u Leskovcu tokom 2010. godine od "Telekoma" su stigla 4.464 zahteva za sprovođenje postupka prinudne naplate dugovanja, većinom napravljenih na mobilnim telefonima koje su vlasnici kupili za jedan dinar sa postpejd karticom.
Vršilac dužnosti predsednika tog suda Nebojša Lazić rekao je da je kompanija "Telenor" predala 69, a VIP operator 272 tužbe protiv vlasnika telefona koji nisu platili račune za utrošene telefonske impulse.
"Na ovim slučajevima radi samo dvoje sudija koji ne stižu u toku radnog vremena da popišu predmete i izdaju izvršna rešenja. Naš sud je, zapravo, postao servis za naplatu računa", kazao je Lazić.
U velikom broju slučajeva izvršitelji tog suda nisu u stanju da naplate dugovanja, jer vlasnici mobilnih telefona nemaju nikakvu imovinu.
"Imamo slučajeve da su za neplaćene račune za mobilne telefone tužena po tri člana jedne porodice i da naš izvršitelj nije u stanju da dug naplati plenidbom nepokretne imovine, jer ta porodica nema ničeg vrednog u kući. Tužbe su podnete i protiv velikog broja mladih ljudi bez imovine", istakao je Nebojša Lazić.
Operatori mobilne telefonije prodaju aparate za jedan dinar uz ličnu kartu kao jedino sredstvo obezbeđenja za plaćanje utrošenih impulsa.

Back