Kao sto i sama znas MS je neizleciva, dakle ne postoji lek koji ce da je izleci, ali postoje lekovi koji mogu da uspore progresiju bolesti, ili da ublaze dejstvo simptoma u relapsima. Navodno postoje i terapije sa ogromnim dozama beta ferona posle koje bi trebalo da bolesnik notmalno zivi 5 do 10 godina, ali ni to nije neki garant.Terapija traje oko godinu dana i nisam bas sigurna za cifru ali mislim da mesecna terapija kosta oko 1200 eura.
Ono sto je sigurno da bolesnik moze da preduzme to je ishrana na prvom mestu, dakle zaboraviti na svinjetinu, zasicene masti, alkohol, zatim rehabilitacija u dogovoru sa kvalifikovanim doktorima i fizioterapeutima jos u najranijim stadijumima bolesti (vezbe istezanja i jacanja misica) i naravno taj pozitivan stav koji uvelliko pomaze bolesnicima da se izbore sa ovom bolescu.
Mada ono sto je za mene posebno ohrabrujuce je ono sto se desilo na VMA nedavno, presadjivanje maticnih celija i na osnovu toga stvaranje potpuno novog imunog sistema koje je uradjeno jednom momku kod koga je bolest jako brzo napredovala, tek je bolovao 8 godina. Medjutim, kod njega ce rezultati biti vidljivi tek za nekoliko meseci, tako da cemo vise o tome znati kada objave kako je on.
Nedavno sam citala i da su dve grupe naucnika u Americi dekodirarale 3,1 milijardu delova DNK, za sta navodno tvrde da ce omoguciti izlecenje MS.
Zato glavu gore, medicina napreduje.
Ako zelis, ostavi mi svoj mail, mogu da ti posaljem dokument od 40-tak stranica o toj bolesti, kao i nacin da se "normalno" zivi sa MS. Mozda je malo sokantno ako nisi upoznata sta MS sa sobom nosi, ali u svakom slucaju, bar vise nece biti nepoznanica....
Sve najbolje!