Mrzim fiziku.

• Začetnik teme Začetnik teme neven
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako to da ti matematika ide tako dobro a fiziku nemaš pojma?
Fizika je lakša od matematike,po mom mišljenju.

Ne znam...
mozhda zato shto idem na privatne chasove..?:think: :D

fizika mi je teshka jer moram sama da izvodim formule.. u svakom zadatq treba da se ubaci neka stara formula,iz neke stare lekcije,ili od proshle godine...

a matematika mi je laksha zato shto ima nekoliko formula koju koristim u svim zadacima,nema izvodjenja.. ili npr. lupam ona piotagorina teorema tu ima jedna formula (bar za sada..) pa je koristim prema zadatq. . .

I ja je mrzim....kad sam upisivala srednju,samo sam gledala da pobegnem negde sto dalje od prirodnih nauka.:roll:

A i kad sam prepisivala od nekoga,nikad nisam dobila vise od 2.Kad ste za nesto glupi...:roll:
Ma ja nisam tolika neznalica za ostale prirodne nauke (iako ih ne volim) solidno kapiram matis, neka oblast super, neka katastrofa, hemija odlicno (iako mrzim nast.), al' fizika nikako, meni onde nista nije jasno.../=

Hahahah znachi tema je ..no comment...jaooo ljudi boze...to swi dok idu u shkolu gowore...(i ja sam to mislila kada sam tewk dobila fiziku) ...ali brt posle swejedno shwatite da bez toga jednostawno ne mozete! tebace wam kad -tad u ziwotu ;)

Ne vidim kakav smisao ima ova nauka uci nas necemu sto vec znamo naravno da ce casa da padne nece sigurno da stoji u fazduhu i to je genijalno otkrio Isak Njutan.E bezveze.Svi koji je mrzite kazite mi zasto a ako je neko slucajno voli molim ga neka mi samo kaze zbog cega.

Smatram da je u pojedinim skolama bespotrebna, bolje da je nema, jer im u profesiji nece trebati, niti ljudi sa odredjenom strukom znaju nesto najosnovnije iz fizike.
Treba smanjiti gradivo.

Pitanje za tebe: Iz koje si skole i grada?

Ih bre.:lol:

Mene ozbiljno interesuje što je
Vlopte=4/3*r[SUP]3[/SUP]*Pi

:think:
Probaću da objasnim što jednostavnije mogu... V lopte nije 100% tačna, već se dobija neka približna vrednost.
Ako loptu izdeliš na kvadratiće tako što ćeš povlačiti linije s jednog kraja na drugi(nešto kao kada se Zemljina kugla izdeli linijama(longituda i latituda)). Kada se temena dobijenog kvadratića(zbog što približnije vrednosti V, bi trebao da bude što manji) spoje sa poluprečnikom lopte, dobija se piramida gde je H piramide=r lopte. Cela lopta je sastavljena od tih piramida čija je osnova blago zaobljena(zato se i u računanju uzimaju što manje površine osnove).
Ako posmatramo svaku od tih piramida posebno, biće V1= 1/3*B1*r (tj H piramide), pa V2= 1/3*B2*r, itd... dok ne dodjemo do poslednje Vn=1/3*Bn*r

Ako se zapremine svih piramida saberu, dobićemo V lopte.
V=1/3*B1*r+1/3*B2*r+....1/3*Bn*r
Kada se zajednički činilac izbaci pred zagradu, dobija se
V=1/3*r*(B1+B2...+Bn)što je ustvari P lopte
V=1/3*r*4r*r(iliti r na kvadrat:lol:)* Pi
Kada se sve pomnoži i sredi
V=4/3* r na treći*Pi

mags hvala puno ali

pre ovoga potreban je dokaz zašto je
Vpiramide=1/3*B*H(u ovom slučaju r) za koji u knjizi nema objašnjenja.:D

(Ja sam loptu navela samo k'o primer,ali da bih došla do nje treba mi,npr.piramida.:))

A da bi dokazala V piramide, treba da dokažeš V valjka, jer se V piramide izvodi iz zapremine valjka. Tako da smo opet na početku:lol:
Mislim da ima negde primer: "Ako tečnost iz posude oblika piramide prespemo u posudu oblika valjka (obe posude imaju istu H), tečnost će dosezati do 1/3 zapremine te posude"
Blesav način za dokazivanje neke teorije.

Poslednja izmena:

Back