Мрачни средњи век

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sto se tice prezivljavanja...tu si u pravu, moj pradeda je imao 12 cerki od kojih su 6 pa jos kasnije 2 umrle.... a presao golgotu i albaniju i sta sve ne... i dosao na male krstove. ali oni su umrli zbog siromastva a danas se umire iz obesti jer nikad nije bilo toliko suicida kao zbog kako kazes dobrog zivota. a 'de ces vece dekadencije od toga...

imas i danas rak i sidu i milion posasti za koje nema leka i pored milijardi i zlata koje imas pa sta? kada bi razmislio sa kojom funkcijom je covek postavljena na ovu planetu shvatio bi da je ta funkcija otisla u tri lepe zbog tog kako kazes dobrog zivota. zato postoji visa sila koja ce to da preokrene i da nas vrati gde nam je mesto...

/QUOTE]

Danas se umire za 50 na rak tada se umiralo kao beba na proliv. Naravno da ima jos bolesti koje se ne mogu leciti ali je uvek prica stvar procenti danas je retko da jedna porodica izgubi 2-3 dece pre 200 godina najnormalnije na svetu.

naravno.. zato se danas i vodi politika kontrolisanih ratova da se dostigne taj nivo iz srednjeg veka da ne bi svi mogli da zive dobro kao neki :lol:

sto se tice prezivljavanja...tu si u pravu, moj pradeda je imao 12 cerki od kojih su 6 pa jos kasnije 2 umrle.... a presao golgotu i albaniju i sta sve ne... i dosao na male krstove. ali oni su umrli zbog siromastva a danas se umire iz obesti jer nikad nije bilo toliko suicida kao zbog kako kazes dobrog zivota. a 'de ces vece dekadencije od toga...

Kakvo siromastvo gledaj malo koliko su dece plemica umirali, a oni su imali najbolje moguce uslove da prezive.

Samoubistvo je bilo zabranjeno u Hrscanstvu zato ga je i manje bilo.

Ako je uopste bilo manje samoubistava, u to se isto moze sumljati.

Poslednja izmena:
Kakvo siromastvo gledaj malo koliko su dece plemica umirali, a oni su imali najbolje moguce uslove da prezive.

Samoubistvo je bilo zabranjeno u Hrscanstvu zato ga je i manje bilo.

a danas nije "zabranjeno"?

ovo je zanimljivo, znaci mislis li da cim je oslabio uticaj religija odmah se "bolje zivi".... ili se ja varam da je to potka onoga sta si napisao?

ja ti opet tvrdim da se sve radi na tome da se ustolici na planeti opet srednji vek u onoj najnegativnojoj konotaciji. pocev od igre sa virusima kuge i slicnih posasti, preko masovnog istrebljenja onih koji nisu podobni..naravno danas se to ne radi kao onda, sirovo hladnim i ostalim oruzjima, vec 'nako tehnoloski suptilno .... sto covek ima vecu moc ima vecu odgovornost prema covecanstvu pre svega a posle prema sebi kao predstavniku te vrste.

takvog olosa u srednjem veku nije bilo..danas ga ima kolko osh i josh ti se smeje sa svih medija a ti si duzan da mu se divis jer ti je kako kaze, on omogucio boljitak :lol:

posto si dodao ovo o suicidu ne znam da li ti je poznat podatak da je najveci broj tih akata bio u zemljama koje su bile onako bas idealne, bez nasilja, kriminala i sa standardom koje su sve ostale sanjale... severne zemlje primerice svedska. znaci nesto nije u redu sa tim "dobrim" zivotom cim ljudi toliko dizu ruku na sebe.

Kako da ne. Ljudi su ranije živeli i po 4x više no danas, samo što to nećeš naći u zvaničnim knjigama.

kolega sa tinejdzera sad na istoriji :eek: :mrgreen:

naravno da se zivelo duze jer se zivelo zdravije ma kako ovo bilo nekima uvrnuto.. nije ovo pdf za tu pricu, ali uvek razmisljam kako bi se ne daj boze ljudi snasli da se desi neka posast i da nemaju nista a nadju se sami u nekoj sumi... mislim da bi 90 njih pocrkalo treceg dana u potrazi za konzervama i gotovim jelima il' najblizim mekom il' kfc-om :lol:

posto si dodao ovo o suicidu ne znam da li ti je poznat podatak da je najveci broj tih akata bio u zemljama koje su bile onako bas idealne, bez nasilja, kriminala i sa standardom koje su sve ostale sanjale... severne zemlje primerice svedska. znaci nesto nije u redu sa tim "dobrim" zivotom cim ljudi toliko dizu ruku na sebe.

To je bilo u tim zemljama uvek prolbem, posto u nekim delovima danima nema sunca na nebu.

To nikakve veze nema za modernizacijom zivota.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back