Može li se priznanje povući?

Nemam ja ništa protiv zajednice sa kulturnim i razvijenim narodima. Problem je kad se ujediniš sa slabijim i nerazvijenijim od sebe.

Слабији никако јер смо ослободили много словенских држава , Чешку , Словачку , Пољску , Словенију , Хрватску....
Можда су Хрвати у новијим цивилизацијским тековинама били напреднији од Срба али не од Војвођана који су се припојили Србији.

Но руски цар је био против уједињења хрватска делегација није успела да га придобије са наивном причом о троименом народу која је била популарна тема тих година.
Руски цар би им одговорио да они не могу бити једнаки са Србима јер они слушају папу. Руски цар је имао велике ингеренције у овом процесу после је склоњен бољшевичком револуцијом па од те кобне 1917. избачен је из процеса када су хеватски циљеви постали видљиви а тежња за уједињењем неискрена већ интерес за обнављање сопствене државе кроз транзицију Југославије.
Дакле предлагали су престоницуу Сарајеву где је међу католицима хрватско име тада било тотално страно.Дакле видели су једну Југославију у којој би напреднији Хрвати задоминирали том новом државом.
Американци су били за очување Аустроугарске са променом устава и великим аутономијана покрајна. Било им је важно да одвоје Немачку од Аустрије да зауставе немачке аспирације према истоку али Аустроугарска без Немачке им је била пожељна.
Ја бих волео да је опстала Аустроугарска са обновљеном краљевином Србијом а Хрвати би своје вековне фрустрације истесали над Аустроугарима можда постала словенскија и нормалнија држава него сад. Са Србијом би је можда повезали интереси али на нивоу конфедерације где би се тачно утврдиле границе па би до размимоилажења дошло без рата као са Словенијом.

Вероватно ће доћи до новог "Балканско-светског рата" али ми га морамо одложити максимално. Повући потпис са Бриселског споразума прогласити Косово делом своје окупиране територије и наставити преговоре у том правцу.. Тражити заштиту светиња под окриљем Унеско-а а убедити умерене Албанце да је то део и њихове културне баштине на начин на који су Виминацијум , Костолац , Сирмиум наше. Ако би дошло до формирања велике Албаније размена територија би се одвила са њима а ми би смо требали инсистирати на северној Албанији са Драчем и делом Косова које би нас повезао са њим.

Немам појма шта и како али албанско Косово у Срцу Србије нам не треба сем можда као дела краљевине Србије где би формално било под круном правно-формално као што Канада још увек признаје круну велике Британије грађани Косова албанске националности не могу никако имати статус грађана Србије.Ту круни би морала признати и Црна Гора па и остале бивше републике као што ми признајемо формално примас Барске бискупије као део њене територије.

Вероватно ће доћи до новог "Балканско-светског рата" али ми га морамо одложити максимално. Повући потпис са Бриселског споразума прогласити Косово делом своје окупиране територије и наставити преговоре у том правцу.. Тражити заштиту светиња под окриљем Унеско-а а убедити умерене Албанце да је то део и њихове културне баштине на начин на који су Виминацијум , Костолац , Сирмиум наше. Ако би дошло до формирања велике Албаније размена територија би се одвила са њима а ми би смо требали инсистирати на северној Албанији са Драчем и делом Косова које би нас повезао са њим.

Немам појма шта и како али албанско Косово у Срцу Србије нам не треба сем можда као дела краљевине Србије где би формално било под круном правно-формално као што Канада још увек признаје круну велике Британије грађани Косова албанске националности не могу никако имати статус грађана Србије.Ту круни би морала признати и Црна Гора па и остале бивше републике као што ми признајемо формално примас Барске бискупије као део њене територије.

Ništa se u životu ne mora, niti se bilo koga može i smije prisiljavati na ono što ne želi. Kosovo jeste srpski problem i Srbija ima političko pravo riješiti ga u dijalogu s prištinskim vlastima, ali ostale države više ne moraju dogovarati bilo kakve saveze sa Srbijom, ukoliko to ne žele. Dakako, sve uvijek ovisi o interesu i koristi koje svaka strana ima i očekuje.

Priznanje se moze povuci,imamo primere...Biafra otcepljena pokrajina Nigerije tokom 1968-71 god,neke drzave su je priznale a zatim povukle priznanje..takodje imamo de jure drzave koje de fakto to nisu..Malteshki red koji je de jure drzava,a de fakto nije jer nema teritoriju i stanovnishtvo koje su jedna od prvih obelezhja drzavnosti..

Priznanje se moze povuci,imamo primere...Biafra otcepljena pokrajina Nigerije tokom 1968-71 god,neke drzave su je priznale a zatim povukle priznanje..takodje imamo de jure drzave koje de fakto to nisu..Malteshki red koji je de jure drzava,a de fakto nije jer nema teritoriju i stanovnishtvo koje su jedna od prvih obelezhja drzavnosti..

Nije praksa da se priznanja povuku, čak i ako ta država nije (još) članica UN-a, kao na primjeru Kosova. Biafra se jeste odcjepila, ali nisi stavio koliko je država priznalo njenu neovisnost.

Back