Može li se Bog spoznati kroz prirodne nauke?

Pa upravo tako, ne trebaju mi nedefinisani pojmovi, unose zabunu i konfuziju. A sama proizvoljnost u tumačenju božanstva (od strane ljudi) mi se ne uklapa u modele, a i ne treba mi kao što napisah. Zato i nastavljam sa korišćenjem termina - priroda (svet opažanja). I uzroke pojava u prirodi ću tražiti upravo - u prirodi. Nema potrebe da se pozivam ni na kakvo božanstvo. Interesantno, i prirodu pišeš velikim početnim slovom...opet ne znam zašto? ;)
:lol:

puAxXvS.png

Pa upravo tako, ne trebaju mi nedefinisani pojmovi, unose zabunu i konfuziju. A sama proizvoljnost u tumačenju božanstva (od strane ljudi) mi se ne uklapa u modele, a i ne treba mi kao što napisah. Zato i nastavljam sa korišćenjem termina - priroda (svet opažanja). I uzroke pojava u prirodi ću tražiti upravo - u prirodi. Nema potrebe da se pozivam ni na kakvo božanstvo. Interesantno, i prirodu pišeš velikim početnim slovom...opet ne znam zašto?

Ovo su dva identična posta. Zar ne?

Pa nauka i jeste definisala prirodu. Besmisleno bi bilo suprotno. Ako pod prirodom podrazumevaš i boga (meni potpuno neodređen pojam) implicitno o sledi da je nauka definisala boga. Zar ne?

To bi bio zakljuzčak iz izjave pokojnog popa Romaneckova. Moje poimanje Boga je drugačije. Priroda mu je andjeo čuvar (u prevodu na jezik vernika). Materija, prostor i vreme je andjeoska oblast. Bog je izvan toga. Zato ja ne mogu da Ga definišem. :sad2:

To bi bio zakljuzčak iz izjave pokojnog popa Romaneckova. Moje poimanje Boga je drugačije. Priroda mu je andjeo čuvar (u prevodu na jezik vernika). Materija, prostor i vreme je andjeoska oblast. Bog je izvan toga. Zato ja ne mogu da Ga definišem. :sad2:

Zaista, interesantno razmišljanje, ali iskreno meni potpuno nejasno jer je puno neodređenih pojmova. Osim toga, poimanje boga od strane ljudi unosi mnogo individualnosti, odn. proizvoljnosti, ali nemam ništa protiv toga. Ovo sam prvi put čuo, i kao što napisah - interesantno ali i bajkovito. Očigledno je onda, da boga ne mogu da poistovetim sa prirodom. A ne mogu ni da ga definišem kao "nešto" izvan prirode (jer sam u tom slučaju jedan nepoznat pojam "bog" zamenio drugim - "nešto"). Puno neodređenosti, ali mi pažnju skreće "Bog je izvan toga. Zato ja ne mogu da ga definišem". Ali kako onda možeš da govoriš o nedefinisanim pojmovima?

Jasno je meni, da pojam boga mora da izađe iz oblasti naše percepcije, jer bi u suprotnom bio besmislen. Osim toga, u prirodnom poretku stvari, bog mora da bude na najvišem nivou, jer bi u suprotnom, opet pojam bio besmislen. Svakako, kao što je poznato, mora da bude večan, jer bi u suprotnom pojam boga opet bio besmislen. Ali onda mi se javljaju mnoga pitanja na koje nemam odgovor, ali nisu ni predmet nauke,već religije, ili filosofije. Tako da, odgovor na pitanje da li se bog može spoznati kroz prirodne nauke, je krajnje jednostavan ;)

Zaista, interesantno razmišljanje, ali iskreno meni potpuno nejasno jer je puno neodređenih pojmova. Osim toga, poimanje boga od strane ljudi unosi mnogo individualnosti, odn. proizvoljnosti, ali nemam ništa protiv toga. Ovo sam prvi put čuo, i kao što napisah - interesantno ali i bajkovito. Očigledno je onda, da boga ne mogu da poistovetim sa prirodom. A ne mogu ni da ga definišem kao "nešto" izvan prirode (jer sam u tom slučaju jedan nepoznat pojam "bog" zamenio drugim - "nešto"). Puno neodređenosti, ali mi pažnju skreće "Bog je izvan toga. Zato ja ne mogu da ga definišem". Ali kako onda možeš da govoriš o nedefinisanim pojmovima?

Jasno je meni, da pojam boga mora da izađe iz oblasti naše percepcije, jer bi u suprotnom bio besmislen. Osim toga, u prirodnom poretku stvari, bog mora da bude na najvišem nivou, jer bi u suprotnom, opet pojam bio besmislen. Svakako, kao što je poznato, mora da bude večan, jer bi u suprotnom pojam boga opet bio besmislen. Ali onda mi se javljaju mnoga pitanja na koje nemam odgovor, ali nisu ni predmet nauke,već religije, ili filosofije. Tako da, odgovor na pitanje da li se bog može spoznati kroz prirodne nauke, je krajnje jednostavan ;)

Sam si dao odgovore na mnoga pitanja koja si meni postavio. :lol:
Ako je već enigma da li Bog postoji ili ne filozofski odgovor je DA, jer ne možemo pričati o nečemu što ne postoji. Ako ne postoji nema elemenata koji bi mogli da se analiziraju. Druga je tema kako Bog izgleda i šta sve "radi". Tu se uključuje Religija i njen postulat-vrovanje. Verujemo da je ovako ili onako ali ne dokazujemo.

Prvi zadatak nauke bi bio da definiše Boga. Posle toga je cela stvar jednostavnija.

Slažem se!
Recimo da je Bog sve stvorio, znači i sve protone, neutrone i elektrone.
Prema tome on uopšte ne bi mogao biti 'materijalno' biće jer ne bi mogao sam sebe da stvori iz ničega....
Ili bi mogao da bude samo čista energija koja sama sebe pretvara u materiju!?:whistling:

Pa nauka i jeste definisala prirodu. Besmisleno bi bilo suprotno. Ako pod prirodom podrazumevaš i boga (meni potpuno neodređen pojam) implicitno o sledi da je nauka definisala boga. Zar ne?

Baš i nije! Nauka proučava prirodu i njene zakone, ali recimo nije definisala kako je sve ovo nastalo itd...
Koliko ja razumem pojam Boga, on je Tvoritelj, a ne izvršitelj 'zakona/policajac':bye:

Btw: Mislim da vernici potpuno pogrešno tumače pojam Bog!
Citat iz Knjige Postanka:
I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" 27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.
---------
A ovo što je stvorio, više naginje uništavanju, nego stvaranju ( a na sliku Boga je!)!:rotf:

Sam si dao odgovore na mnoga pitanja koja si meni postavio. :lol:
Ako je već enigma da li Bog postoji ili ne filozofski odgovor je DA, jer ne možemo pričati o nečemu što ne postoji. Ako ne postoji nema elemenata koji bi mogli da se analiziraju. Druga je tema kako Bog izgleda i šta sve "radi". Tu se uključuje Religija i njen postulat-vrovanje. Verujemo da je ovako ili onako ali ne dokazujemo.

Slažem se.

Ako je to jasno vernicima, onda će jednoga dana valjda apsolvirati i da je Univerzum večan!:klap:

Pa slažem se.Ali vernici promenu oblika smatraju stvaranjem, kreacijom u bukvalnom smislu. Naučno, to se suprostavlja osnovnim zakonima u prirodi. Materija jeste večna, kako kaže nauka, ali prmenu njenog oblika traže u božanstvima... suvišna su po meni, jer uzrok treba tražiti upravo u prirodi. U suprotnom, pojam prirode bi onda bio besmislen i suvišan.

Pa slažem se.Ali vernici promenu oblika smatraju stvaranjem, kreacijom u bukvalnom smislu. Naučno, to se suprostavlja osnovnim zakonima u prirodi. Materija jeste večna, kako kaže nauka, ali prmenu njenog oblika traže u božanstvima... suvišna su po meni, jer uzrok treba tražiti upravo u prirodi. U suprotnom, pojam prirode bi onda bio besmislen i suvišan.

Ne znam baš da li vernici imaju ikakav stav o tome:
Ako se ne varam, Biblija ne spominje iz čega je Bog sve ovo stvorio, a vera im zabranjuje propitkivanje takvih stvari!?:super:

Za pocetak sta dokazuje E = mc [SUP]2[/SUP]

da li to moze biti dokaz da Bog postoji...

edit by Paganko:

Pitanje sam namerno isekao u novu temu jer se o ovome može vrlo fino raspravljati. Pri tome molim da se suzdržite od poturanja pseudonauke. Dakle, može li se priroda boga otkriti kroz metode prirodnih nauka?

ne moze biti dokaz. zaboga, odakle ti takve stvari padaju na pamet..

da li je pitagorina teorema dokaz da je vidovita zorka u pravu.. to je na tom nivou..

Za pocetak sta dokazuje E = mc [SUP]2[/SUP]

da li to moze biti dokaz da Bog postoji...

edit by Paganko:

Pitanje sam namerno isekao u novu temu jer se o ovome može vrlo fino raspravljati. Pri tome molim da se suzdržite od poturanja pseudonauke. Dakle, može li se priroda boga otkriti kroz metode prirodnih nauka?

Koliko mi je poznato, prirodne nauke ne priznaju mogućnost postojanja Boga!?
kako bi onda mogle potvrditi/utvrditi postojanje istog!?:whistling:

Čemu stremi nauka i šta želi da dokaže svojim delovanjem? Ne bavi se unapred postavljenim konstatacijama. Nauka ne može da apriori isključuje postojanje Boga jer to nije njen metod. Bogom u religijskom smislu se ne bavi.

To je u genima čoveka, kao i radoznalost koje čak imaju i mačke!

[C. Nauka ne može da apriori isključuje postojanje Boga jer to nije njen metod. Bogom u religijskom smislu se ne bavi.[/COLOR]

Zavisi? Ako se nauka bavi samo pitanjima tipa: Kako je ovo i ono, tj. zakonima koji sve ovo definiraju,
ali ako se bavi i pitanjima tipa zašto je ovo-ono ovako, a ne onako?

Poslednja izmena:
Čemu stremi nauka i šta želi da dokaže svojim delovanjem? Ne bavi se unapred postavljenim konstatacijama. Nauka ne može da apriori isključuje postojanje Boga jer to nije njen metod. Bogom u religijskom smislu se ne bavi.

Ali recimo može da utvrdi i/ili postavi teoriju o mogućem nastanku i Boga u Velikom Prasku!?
Nije valjda sve ovo nastalo u trenutku toga BB-a.
Neko/nešto je od 'šrapnela' trebao da sklepa sve ovo!:worth:

Back