Motor na vodonik

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.039

Razvijen novi motor sa unutrašnjim sagorevanjem – na vodonik​

Dvolitarski agregat postiže odlične performanse – ukupna snaga je 410 KS.
IZVOR: REVIJAHAK.HRFoto: AVL Racetech

Foto: AVL Racetech​

Trudimo se da saobraćaj bude čistiji, sa smanjenom emisijom štetnih gasova, a isto važi i za motosportske aktivnosti. Austrijska kompanija AVL Racetech je sada napravila važan korak u ovom pravcu.

AVL-ovo odeljenje motosporta predstavilo je inovativni prototip motora sa unutrašnjim sagorevanjem vodonika. Pogonska jedinica je kompaktni dvolitarski vodonični turbo motor, sa inteligentnim ubrizgavanjem vode koje mu omogućava postizanje visokog nivoa performansi.

Prototip je prvi trkački motor koji je razvio AVL Racetech. Za razliku od drugih motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa pogonom na vodonik, koji obično rade sa visokim nivoom "viška vazduha" (lean-burn) i imaju niže performanse, novi trkački motor AVL Racetech može da generiše visok nivo performansi od oko 150 kW po litru radne zapremine.

Njegova ukupna snaga je 410 KS pri 6500 o/min. Obrtni moment motora, koji je razvijen u saradnji sa mađarskom Humda Lab, iznosi 500 Nm i dostupan je u rasponu od 3000 do 4000 obrtaja u minuti.
 
Ma BMW je prije 20 godina ponudio u slobodnoj prodaji motor s pogonom na vodik, nije dobro prošlo... Ovo je samo jedan od bezbrojnih pokušaja koji sežu još od 1980- ih. Gorive vodikove ćelije isto nisu najnovije čudo tehnologije, počelo se na tome raditi u 19- om stoljeću.
 

Back
Top