Korejski novi SUS motor bez zagađenja!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.140
Tojota već dugo radi na motoru koji bi išao na vodonik, imali su i model u prodaji s tim, ali realno - neki komercijalni uspeh s tom varijantom još nisu postigli.
Međutim, sad su Koreanci predstavili svoj motor na isti način koji je po njima mnogo bolji.

Jesu li Korejci izveli revoluciju? Hyundai i Kia rade na novom motoru na vodik, koji jamči izvrsne performanse!​


Korištenjem turbopunjača, koji poboljšava performanse motora, uspjeli su održati visoku toplinsku učinkovitost tijekom svih faza rada.
korejski motor.jpg


ohranjivanje vodika u spremniku pod tlakom za pogon gorive ćelije električnog vozila jedno je od rješenja koje industrija razmatra u prijelazu na nulte emisije štetnih plinova. Međutim, vodik se također može koristiti kao gorivo u motoru s unutarnjim sagorijevanjem umjesto benzina ili dizela. U motorima s unutarnjim sagorijevanjem vodik izgara u komori motora. Unatoč tome što se radi o obećavajućoj tehnologiji, široka primjena ovih motora suočava se sa značajnim tehničkim i ekonomskim izazovima koje se moraju prevladati kako bi se osigurala njihova održivost. Motor koji je predstavljen u Koreji rješava sve te nedostatke. Razvili su ga Young Choi, istraživač na Korejskom institutu za strojeve i materijale (KIMM) korejskog Ministarstva znanosti i Hong-gil Bae iz Hyundai-Kia Carbon-Free Engine Research Laboratoryja (HMC). Rezultat je dvolitreni motor s izravnim ubrizgavanjem vodika. Zajednički istraživački tim ubrizgao je vodik pri 30 bara izravno u komoru za izgaranje proizvodnog modela motora Hyudaija i Kije, modificiranog za izgaranje vodika. Korištenjem turbopunjača, koji poboljšava performanse motora, uspjeli su održati visoku toplinsku učinkovitost tijekom svih faza rada, od paljenja motora do gornje granice opterećenja, što je omogućilo stabilan rad motora tijekom cijelog procesa.

U motorima na vodik koji su dosad razvijeni, vodik izgara nakon što se pomiješa sa zrakom, ubrizgavanjem kroz gornji usisni otvor, umjesto da se ubrizgava izravno u cilindar. S ovom arhitekturom, količina zraka koja ulazi u komoru za sagorijevanje smanjuje se zbog prostora koji zauzima plinovito gorivo. Rezultat je povećana potrošnja goriva i loš rad motora.

Predstvljeni korejski motor na vodik s izravnim ubrizgavanjem rješava ovaj problem ubrizgavanjem goriva pod visokim tlakom izravno u komoru za izgaranje. Istodobno, primjena visokog omjera kompresije, raslojavanja goriva i ultra siromašnog izgaranja pridonose maksimiziranju toplinske učinkovitosti i poboljšanju energetske učinkovitosti uz smanjenje štetnih emisija. U usporedbi s benzinskim motorima, emisije ugljičnog dioksida i finih čestica smanjene su za 99%, odnosno 90%. Ovi rezultati ispunjavaju zahtjeve koje je postavila Europska unija da bi vozilo bilo s nultim emisijama. Osim toga, emisija dušikovih oksida (NOx) ispod je 15 ppm, čak i bez sustava naknadne obrade za pročišćavanje ispušnih plinova. Termalna efikasnost je oko 40 posto. Termalna efikasnost modernih benzinskim motora je od 20 do 40 posto. Dakle, ovaj motor na vodik ima još jednu prednost.

https://revijahak.hr/2024/02/14/jes...OFn8truUZ4c889W6c9hYKcnCwf59ETCvvVe5jkS-_0058

Šta mislite - hoće li ovo uspeti?
 
Neće uspeti,..
Koliku će odštetu plaćati fabrike, ako vodonik eksplodira ? Vodonik je visoko eksplozivan sa jako visokom tačkom sagorevanja.
neki manji kvar i eksplozija, gde ode i garaža i kuća,.. ili pumpa i ,.. a ljude da ne pominjem. Toyota je već davno napustila taj projekat, pa vratila,..
I vodonik se mora praviti elektrolizom - skuplja dara nego mera.
 
Neće uspeti,..
Koliku će odštetu plaćati fabrike, ako vodonik eksplodira ? Vodonik je visoko eksplozivan sa jako visokom tačkom sagorevanja.
neki manji kvar i eksplozija, gde ode i garaža i kuća,.. ili pumpa i ,.. a ljude da ne pominjem. Toyota je već davno napustila taj projekat, pa vratila,..
I vodonik se mora praviti elektrolizom - skuplja dara nego mera.
Ajnštajn je rekao _možete se igrati sa svakim elementom ali vodonik ostavite na miru , ne dirajte ga, što ne znači da nauka neće naći rešenje za ovo
 
Ja imam prigovor na onoga ko je postavio ovu temu - zasto se ne koristi srpski jezik ako vec ne engleski. Pa tako mi imamo lepu srpsku rec za tu rec koju upotrebljav sa hrvatskog sajta - vodonik a ne vodik. Zasto upetljavati hrvastinu na srpski sajt?

Celijski motori na vodonik se ispituju brat bratu vec 30 godina i nisu preterano odmakli. Pa tako nekada vodeca tehnoloska firma iz ove sadasnje moje varosi koja se zove Ballard <----->Link od nekada obecavajuce firme tavori vec 15-tak godina. A radili su sa Mercedesom i Hondom na celijskim motorima na vodonik jos ihaha. Danas zaposljavaju otprilike 25% radne snage koju su imali 2002.
 
Neće uspeti,..
Koliku će odštetu plaćati fabrike, ako vodonik eksplodira ? Vodonik je visoko eksplozivan sa jako visokom tačkom sagorevanja.
neki manji kvar i eksplozija, gde ode i garaža i kuća,.. ili pumpa i ,.. a ljude da ne pominjem. Toyota je već davno napustila taj projekat, pa vratila,..
I vodonik se mora praviti elektrolizom - skuplja dara nego mera.
И ауто-гас је под притиском па ником ништа...
 
" ... najčešće se dobija reformiranjem prirodnog gasa ili elektrolizom vode. Vodonik je eksplozivan i sagoreva u smešama gde je prisutan u koncentraciji od 4 do 75% zapremine, a prilikom sagorevanja oslobađa energiju od 286 kJ po molu mase, što je daleko više od svih poznatih goriva."

_----------------------
Bitno je (i nepovoljno po bezbednost) što je i u malim i u velikim koncentacijama jako eksplozivan.
Ranije se koristio za (autogeno) varenje, ali je ukinut jer su eksplozije strahotne.

Trebe puno energije za njegovo izdvajanje iz vode (više nego koliko se dobije iz njegovog sagorevanja) .
 
Vodonik je jedan od najjednostavnijih hemijskih elemenata, koji je uključen u sastav mnogih jedinjenja, a posebno vode. Njegova količina je skoro neograničena, za razliku od, na primer, kobalta ili nikla, čije su rezerve relativno male. Štaviše, vodonik, kao gorivo visoke energetske vrednosti omogućava prelazak na mnogo veće udaljenost od sistema koji se napaja samo na struju.

Međutim, uprkos činjenici da je element veoma rasprostranjen u prirodi, i da se može izdvojiti na mnogo načina, stvaranje visokoenergetskog goriva od njega, koje se može koristiti za pogon automobila, zahteva potrošnju dodatne energije.

Drugo pitanje je efikasnost i sigurnost korišćenja vodoničnog goriva. Ovde dolazi u pomoć lagana i izdržljiva EPP penasta plastika, omogućavajući ekonomičnu proizvodnju delova koji obezbeđuju odlična svojstva prigušenja i toplotne izolacije.

A kako se pravi vodonično gorivo?

Vodonik koji se koristi kao gorivo za automobile, proizvodi se odgovarajućom obradom, kao što je elektroliza vode. Uključuje razlaganje vode na čiste jone vodonika i kiseonika, pod uticajem struje koja teče kroz nju. Iako danas postoji mnogo tehnologija elektrolize, i one se i dalje usavršavaju, ova metoda se ne smatra savršenom.

Pre svega, tu je potrošnja električne energije, koja nije uvek „zelena“. Štaviše, energija potrebna za proizvodnju, kompresiju i kasnije transport i skladištenje vodoničnog goriva je lakša i efikasnija za direktno punjenje baterija za električne automobile.

Procenjuje se da je za svaki proizvedeni kilogram čistog vodoničnog goriva za automobil potrebno 40 do 70 KVH energije, što je dovoljno da automobil pređe 100 km. Poređenja radi, električnom automobilu treba samo 20-30 KVH da pređe istu udaljenost na autoputu.

Da li je vodonično gorivo bezbedno?

Mnogi ljudi sumnjaju u bezbednost korišćenja vodoničnog goriva u automobilima. Ali uprkos izgledu, vodonik je, kao gorivo za automobile, sigurniji čak i od benzina. Pošto je 14 puta lakši od vazduha, u slučaju tačkastog curenja u rezervoaru nastaje uzak, vertikalni plamen, koji ne stvara visoku temperaturu, i ne širi se.

Bilo je čak i eksperimenata gde je namerno oštećen rezervoar na automobilu na vodonik. Gas je izgoreo za tren, a od požara nije bilo ni traga, osim temperature vetrobranskog stakla koja je porasla na 47˚C. U svakom slučaju, proizvođači daju sve od sebe da osiguraju da rezervoari za skladištenje vodoničnog goriva koje proizvode ispunjavaju sve bezbednosne zahteve, dajući im višeslojnu strukturu i štiteći ih od bilo kakvih udaraca.

Koliko košta vožnja automobila na vodonik?Troškovi rada automobila na vodonik bi na kraju mogli biti niži od uporedivih alternativnih tehnologija, iako će konačna cena vodonika kao goriva zavisiti od brojnih faktora, kao što su troškovi proizvodnje i energija potrebna za to, ili stope lokalno nametnutih poreza.

Danas je malo automobila sa ovakvim pogonskim sistemima, što odmah znači i veoma lošu dostupnost i veću cenu vodoničnog goriva. Trenutno, kilogram vodonika u Evropi košta oko 12.85 eura. ADAC je izračunao da će, uz pretpostavku prosečne potrošnje od 0.8 kilograma na 100 km, putovanje koštati 10.28 eura.

A poređenja radi, za automobil na benzin ili dizel, sa prosečnom potrošnjom od 6.6 litara, uz cenu goriva od 1.90 eura, prelazak iste udaljenosti koštaće 12.54 eura. Naravno, ovo su evropske cene, kod nas to varira.

Vodonično gorivo kao gorivo budućnosti – da li je moguće?

Upotreba vodoničnog goriva ima svoje prednosti i mane, kao i svaka druga tehnologija. Da li će postati održiva alternativa električnim automobilima, biće određeno pravcem u kojem će se tehnologija automobila na vodonik razvijati u budućnosti. To je već vredna alternativa drugim sredstvima „zelenog“ prevoza.

Razlozi ZA, ili prednosti korišćenja vodonika kao goriva

Najvažnija prednost korišćenja vodoničnih ćelija je u tome što ne emituju štetne materije u atmosferu. Ova vrsta vozila proizvodi samo vodu tokom vožnje, što ga čini potpuno bezopasnim za životnu sredinu. Pošto vodonik kao gorivo ima visoku vrednost goriva, dometi vozila na vodonik su uporedivi sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem i brzo se pune, baš kao i kod tečnog gasa. Osim toga, vodonik kao element je sveprisutan u prirodi, tako da njegove zalihe neće biti iscrpljene.

Razlozi PROTIV, ili nedostaci korišćenja vodonika kao goriva

Najveći problem vezan za korišćenje vodonika kao goriva je njegov transport i skladištenje. Bez obzira na agregatno stanje elementa – gasovito ili tečno – uvek postoje gubici tokom transporta i postoji potreba za dodatnom potrošnjom električne energije, na primer, za kompresiju i točenje vodonika.

Energetska efikasnost celog procesa ne prelazi 37%. Drugi aspekt je visoka zapaljivost vodonika u kontaktu sa vazduhom, što može da izazove zabrinutost za bezbednost kod potencijalnih korisnika. Ipak, najsavremenije metode obrade koje postoje za inovativnu EPP penastu plastiku podržavaju razvoj zelenih pogonskih tehnologija. Ne samo da omogućavaju proizvodnju standardnih automobilskih komponenti sa poboljšanom čvrstoćom i izolacionim svojstvima, već omogućavaju i dizajn inovativnih rešenja za automobile budućnosti. Ceo tekst na linku https://www.pronadjiauto.com/blog/za-i-protiv-automobila-na-vodonik-137.html
Da se ne zalećemo, dalieko je od revolucije i zamene SUS motora
 
Dečko, koju ste ocenu imali iz hemije u osnovnoj školi ?

Pitam, da znam na kom nivou da ti tražim edukativne linkove (sajtove) po guglu ,

Ili bi to umeo i sam ?
Само јави када буде прва експлозија водоника на пумпи, па ћу да размотрим.

"Дечко" је можда старији од тебе. Не залећи се без потребе.
 

Back
Top