MOTOCIKLI

jok bre..samo mi cudno da iz 125 kubikova izvuces 30 konja..i to pre10-ak godina..
ali verovatno je stvar u obrtajima, ( jednotaktna masina ) i kolicini goriva koju sagori u tih 125 kubika...

jok bre..samo mi cudno da iz 125 kubikova izvuces 30 konja..i to pre10-ak godina..
ali verovatno je stvar u obrtajima, ( jednotaktna masina ) i kolicini goriva koju sagori u tih 125 kubika...
Upravo tako.
Sa druge strane, tih 30 konja - jel to na točkovima ili na zamajcu?

Sinoć u Sarajevskoj, tačno ispred Teatra, skoro u ponoć, dečko je pao sa mopeda. Čuo sam prasak, i onda zapomaganje njegovih drugara. Zatekao sam ga kako leži na leđima, bez svesti, glava mu je bila u lokvi krvi. Mlad dečko, oko 23 godine. Imao je prelom baze lobanje, na temenu, više sa leve strane. Čelo mu se izdeformisalo. Očni kapci naduli od unutrašnjeg krvarenja. NJegovi drugovi plaču, urlaju, psuju, zapomažu... On jedva diše. Osećaj bespomoćnosti neopisiv. Gledaš ga, onako unakaženog u krvi, i shvataš da ne možeš da vratiš vreme. Desilo se, nema nazad. Hitna stiže posle više od 5 minuta, nisu baš bili brzi. Odvoze ga u Urgentni. Daj bože da je živ, i da će se oporaviti. Zove se Ivan.
Nosite kacigu ljudi, molim vas...
Znam kakav je to osećaj, letos sam naišao pola minuta posle pada dvojce motorciklista. Sudarili se bili valjda. Ja sam naišao kada je narod potrčao ka njima. I taj osećaj bespomoćnosti... :sad2:

Još jedna mudrost...žena i automobil (motocikl) se nikom ne daju... E sad, ako tvoj drug ima mnogo poverenja u tebe, to je drugo...:lol:
Pun sam nešto mudrosti od jutros...:lol: :D
Šta si to jeo? :lol: :rotf:

Došli su lepi dani, mnogi klinci su uz pomoć svojih neodgovornih roditelja iznakupovali makine tokom zime, savladalo se "šaltanje", ali nestrpljenje mladosti je to - već se krenulo sa učenjem ludorija kako bi se upalo u centar pažnje devojčica i kako bi se bilo glavna "faca" među ortacima...

Ovaj lik na klipu je nosio kacigu i još zaštitne opreme, pa je preživeo...

Kako možeš na još jedan način da padneš sa motora, na naizgled sasvim naivan način:

Nemaš kacigu, glavna si faca, svi te vide...rasteš k'o peštanski kvasac...
Razvučeš do jedno 100, 110 km/h u gradu, kad te odjednom lepi zunzara ili neko drugo leteće živinče po sred čela...recimo ona zelena buba :lol: Boli i kad lupi dok hodaš, a kamo li na 100 i više km/h...
Jes' malo bizarno, ali meni se dešavalo, srećom pri manjim brzinama...:lol:

lebem vise ovaj skuter.Koliko lakse ide prodaja kola 100x lakse.Samo zovu kao ludi i pricaju kako sutra dolaze pa kad dodju *****ju.Sad cu poludim i cepim neku cenu extra povoljnu i prodam za 1 dan

cim prodam ovaj skuter ima da dodam para i uvezem neku opasnu trkalicu do 125.Dvoumim se izmedju aprilie rs 125 od 36ks i cagive mito 125 39ks.Imam vremena da se odlucim.Mislim da sta god uzmem necu se pokajati

Mislim da šta god uzmeš, da ćeš se pokajati, a pogotovo ako kupiš Apriliju. Jer koliko sam čitao, to je toliko kvarljiv motorčić, da ubrzo postaje noćna mora svojih vlasnika. A delovi za sve italijanske motore, pa samim tim i za Apriliju su papreni...

meni nesto sad nije bash jasno..ako to sa 125 kubika mozes da izvuces 30 konja, linearno bi motor od 2. litra trebao da ima 480 konja.....a nema ni 200?
gde se gubi tolka snaga?

U slucaju manje kubikaze radi se o dvotaktima (veca snaga) , a u vecoj kubikazi dominiraju cetvorotakti koji imaju ravnomerniji rad , ali manju snagu od dvotakta ...
Nezgodna stvar kod 2-takta velike kubikaze je to sto su nepredvidivi u radu agredata , neravnomerniji , cesto znaju da zatrokiraju , pa se neocekivano odtrokiraju itd...itd... sto pri velikoj kubikazi (snazi) moze da bude prilicno jbno ...

Model: Suzuki RG 500 Gamma
Year: 1988
Category: Sport
Displacement: 498.00 ccm
Engine type: In-line four
Stroke: 2
Power: 95.00 HP (69.3 kW)) @ 9500 RPM
Compression: 7.0:1
Bore x stroke: 56.0 x 50.6 mm
Fuel control: Rotary valves & variable discharge openings
Cooling system: Liquid
Gearbox: 6-speed
Transmission type final drive: Chain
Weight incl. oil, gas, etc: 181.0 kg
Front brakes: Dual disc
Rear brakes: Single disc
Speed and acceleration
Top speed: 228.0 km/h (141.7 mph)
1986_RG500_450.jpg

Na drugom sajtu jos bolje performanse:

Make Model
Suzuki RG 500 Gamma
Year
1985
Engine
Liquid cooled, two stroke, square four cylinder, rotary valve with exhaust port valves,
Capacity
498
Bore x Stroke 56 X 50.6 mm
Compression Ratio 7.0-1
Induction
4x 28mm Mikuni VM28SH Flatslide carbs
Ignition / Starting
Magnetically Triggered / kick
Max Power
95 hp 70 kW @ 9000 rpm (rear tyre 83. hp @ 10000 rpm )

Max Torque
72 Nm 7.3 kg-m @ 9000 rpm

Transmission / Drive
6 Speed / chain

Dry-Weight / Wet-weight
156 kg / 175 kg

Fuel Capacity
17 Litres (5L)

Consumption average
11.5 km/lit
Standing ¼ Mile
11.2 sec / 193.9 km/h

Top Speed
236.4 km/h

Poslednja izmena:
covece retko ko voli motore od 125cccm.Po glavi mi se motaju ideje da kupim neku stariju masinu 92,93gd ali od 750kubika pa i ako me juri murija sa tim cu lako da pobegenm.Isto toliko se plasim za sebe ono skoci adrenalin da se ne budem kurcio pa da koknem negde pu daleko bilo.Motor je malo zaje**na stvar.Treba imati pre svega mozga da bi se vozilo normalno

Posto nisi citirao, verovatno si mislio na moj post ?
covece retko ko voli motore od 125cccm.
Ne govorim ja o 125 ccm , vec o Poredjenju 2-takta sa 2-taktima i 4-takta sa 4-taktima :
meni nesto sad nije bash jasno..ako to sa 125 kubika mozes da izvuces 30 konja, linearno bi motor od 2. litra trebao da ima 480 konja.....
Linearno bi i imao 400 konja - Ali Dvotakt !
125 ccm od 30 konja su Dvotakti ... A ovi od 2000ccm. su Cetvorotakti ... sto se naravno ne moze porediti ...
a k'o sto gore rekoh 2-takti od 500+ ccm su nepredvidivi , nezhvalni , nesigurni , opasni ... a mnogo snazni ...

.Po glavi mi se motaju ideje da kupim neku stariju masinu 92,93gd ali od 750kubika pa i ako me juri murija sa tim cu lako da pobegenm.Isto toliko se plasim za sebe ono skoci adrenalin da se ne budem kurcio pa da koknem negde pu daleko bilo.Motor je malo zaje**na stvar.Treba imati pre svega mozga da bi se vozilo normalno

No Comment ...

Posto nisi citirao, verovatno si mislio na moj post ?

Ne govorim ja o 125 ccm , vec o Poredjenju 2-takta sa 2-taktima i 4-takta sa 4-taktima :

Linearno bi i imao 400 konja - Ali Dvotakt !
125 ccm od 30 konja su Dvotakti ... A ovi od 2000ccm. su Cetvorotakti ... sto se naravno ne moze porediti ...
a k'o sto gore rekoh 2-takti od 500+ ccm su nepredvidivi , nezhvalni , nesigurni , opasni ... a mnogo snazni ...

No Comment ...

vala,,,

brekicu, pokusaj da ne vozis motor. Ne bih voleo da se desi isto kao prosle godine kod medicinske skole onaj lik 86godiste, Bog da mu dushu prosti, kada se odvalio o drvo.

covece retko ko voli motore od 125cccm.Po glavi mi se motaju ideje da kupim neku stariju masinu 92,93gd ali od 750kubika pa i ako me juri murija sa tim cu lako da pobegenm.Isto toliko se plasim za sebe ono skoci adrenalin da se ne budem kurcio pa da koknem negde pu daleko bilo.Motor je malo zaje**na stvar.Treba imati pre svega mozga da bi se vozilo normalno

Kakvo razmisljanje...:eek::eek::eek:

Back