MOTOCIKLI

PITANJE!!! :D
Gledam Discovery i pitam se: ako su iz Vipera ugradili pogonski agregat u "motocikl" Tomahawk da li je moguca obnuta konverzija? :shock:
Shta hocu da pitam??? :? Ideja je da se pogonski agregat neke Honde, Yamahe,... ugradi u neki mali gradski auto :shock: . Ti agregati imaju manju zapreminu,potroshnju, veliku snagu, a ni obrtni moment im ne fali. Da li je to izvodljivo(tehnicki i zakonski) i po kojoj racunici.
Stavio sam shlem i pancir, ali nemojte da osujete rafalnu ili plotunsku paljbu, malko mi je dosadno pa "filozofiram"! :wink:

CIAO! 8)

Motori nisu bas moja teritorija ali automobili jesu a pitanje ( filozofiranje ) ti je na mestu ( bar sto se mene tice ) :D

Znam za dva sucaja ( sigurno ih ima vise ) kada su ubacivani agregati iz motora u automobile. Naravno, radi se o extremnim masinama. Prvi je neki lik iz engleske koji je od toga napravio dobar biznis jer je ubacio dva motora iz Hayabuse zajedno sa menjacima u repliku Lotusa Super 7 ( sigurno znate kako izgleda, da sad ne bi postavljao slike, odlepicu ). Oba motora su postavljena uzduz i pokrecu zadnje tockove a jedan se moze isljuciti. Interesantno je da je lik i montrao dva menjaca sa rucicom iz dva dela koja se zajedno koriste kada rade oba motora ili se koristi samo jedna kada radi jedan motor! Taj Lotus ubrzava do 100 za nekih 3,5 sec ali nema veliku maksimalnu brzinu jer je jako lak i otpor vetra i aerodinamika mu prave frku. Drugi slucaj je lik iz Spanije koji je napravio V 12 ili V 16 (!) spojivsi nekoliko jamahinih V motora ( ne znam kojih ) i stavio je taj motor u neki svoj super sportski auto. Bas o ovom liku ima text u nekom od prvih brojeva Top Speeda...

Inace, jos 50 - tih je BMW ubacio u onaj cuveni model Isetta ( a i njega predpostavljam znate ) agregat iz motora i prodavao ga u velikom broju primeraka...

Za taj Lotus sam cuo preko TV-a, a za spanca sam citao u novinama. Da me bijesh ne bih se setio imena iako mi je navr' jezika.
Da li je to zakonski odobreno???
Sta kazesh na ekonomsku valjanost takvog projekta???

CIAO! 8)

Ne verujem da ima ikakvih zakonskih prepreka takvoj konverziji. Mislim, motor je motor, trosi isto gorivo, radi na isti nacin i ispusta iste gasove. Sa druge strane, pitanje isplativosti i nije toliko bitno koliko je bitno pitanje smisla cele stvari. Motori sa motocikala se vrte na mnogo vecim obrtajima od automobilskih ( duplo vecim ) i nemaju nikakav obrtni momenat koji je kod kola jako vazan i sad ako bi ubacio neki motor od recimo 120 KS, kakvih ima, u auto velicine Pola, Punta, Corse ili manji, taj motor bi se jako, ali, jako mucio da pokrene karoseriju od 900 do 1000 kg. Rezultat bi bila strasna potrosnja, ubrzanja i max brzina daleko ispod ocekivane i vek trajanja motora koji bi se merio u 100 ili 200 km pre nego sto bi agregat pukao zbog enormnog opterecena za koje nije napravljen! Sa druge strane, mora se konstruisati i odgovarajuci prenos, jer automobilski menjac nije adekvatan a ni menjac sa motora nije dobar. I sta se onda dobija, mali gradski auto koji trosi 30 litara ( ili cak i vise, uzmi potrosnju motora i pomnozi je sa 4 ili 5 puta vece tezine automobila ), koji ne ide kako treba i koji traje tri dana! Ovaj lik sa Lotusom je stavio dva komada u auto koji ima jedva 500 kg a onaj spanac je napravio prakticno i nov agregat koji nema veze sa osnovom. Licno mislim da motor za auto koji bi trebao da napravi veliki come back je V4 ali i on ima svojih problema ali o tome drugom prilikom jer su tema motocikli...

GRAZIE!!! :D na iscrpnom odgovoru. Sa tobom je pravi filing "debatovati" :D .
Potpuno si u pravu za krive snage(od 8000 do 12000 rpm dostizu max. snagu), jedino nisam nashao krive obrtnog momenta, a znam da nije bash mali.
Takodje si upravu shto se tice neophodne promene prenosnog sistema, jer naravno autic je tezi od motora.

Zar nije onaj spanac Jimenez(cita se Himenez)??? :?

CIAO! 8)

Eto saznadosmo,na našu veliku sreću, šta je sve "filing za osećaj"sveprisutnom Candyderanu.Tema su bili motocikli,a ne prerade u nekakve bastarde i monstrume na 4 točka.Bilo je i takvih nakaza kao na ROC(Race of champoins)/GXR 1100/na baggy varijanti(5.12.2004 Paris-Bercy),gde je Sabastian Loeb i Heeiko Kovaalainen
očitali lekciju Šumiju i društvu.
No ajd da pričamo o motorima a ne o Rewell modelima.Znate to su one sprave što se voze na dva točka i kad se voze naginju se da savladaju krivinu. :lol: 8) 8) :? 8)

Ja već jednom pitao, ali ostadoh bez odgovora, čak i komentara. U prvim brojevima VRELIH GUMA bio je predstavljen Yamahin prototip jednocilindraša od 50 ili 80ccm, sa 8 (osam ventila). Imao je impresivne karakteristike, a ventili su bili ovalnog oblika. Zna li neko nešto više o tome? Mislim da je bio nekakav kros, šta li...

@ T-REX
Hajde, divanite o motorima :? . Ja sam sa HEMI-jem tupio temu koja i te kako ima veze sa motorima, ali avaj... Rewell je spomenut i ubacen jer je slika originalnog R-75 bila 300 kb, pa da se clanovi ne bi zalili adminu montirao sam ovu manju :twisted: .
Drago mi je shto si srecan. :P

CIAO! 8)

jomini:
Ja već jednom pitao, ali ostadoh bez odgovora, čak i komentara. U prvim brojevima VRELIH GUMA bio je predstavljen Yamahin prototip jednocilindraša od 50 ili 80ccm, sa 8 (osam ventila). Imao je impresivne karakteristike, a ventili su bili ovalnog oblika. Zna li neko nešto više o tome? Mislim da je bio nekakav kros, šta li...

Nashao sam na WWW za Yamahu TT850 Gila koja ima 6 ventila po cilindru koji su pokretani ne ni kaishem ni lancem nego pomocu solenoida :D . Zasad josh nishta o onom tvom modelu. :(

CIAO! 8)

Svakih par godina,čini se,ciklički pojavljuju varijacije na različite teme-od broja ventila po cilindru,upravljanju ventilima(od elekromagnetskog do pneumatskog),variranjem bregastog vratila,razno-raznih lamelica i leptirčića u usisu i izduvu itd.Honda je do pojave Rossija bila prava experimentlna trkačka ekipa.Imali su,pre jedno 15-16 god.pokušaj sa ovalnim keramičkom klipovima u klasi GP-500 koji su išli odlično ali nisu bili pouzdani-znali su se razletati.
Uzgared,prati li neko SUPERBIKE šampionat?Suzuki je dobio,konačno,dobitnu ekipu,a Ducati čini se polako popušta. :lol: 8) 8)

molim ljude koji su upuceni da mi preporuce (nov)skuter do 1500 eura.naravno i gde mogu da ih kupim,na kom prodajnom mestu u beogradu i koje su povoljnosti kupovine(kredit ili lizing).
mozda je neko od vas skoro kupio nesto pa neka mi da podatke.
zahvaljujem

Sve sto bi hteo da znas o Apriliniim modelima mozes naci na http://www.apriliaforum.com.
Ono syto ja znam o njima je da koriste Rotaxov motor kao i BMW GS650 koji je do 1999 sklapala Aprilia, takodje BMW i Aprilia su ponovo podpisali ugovor o saradnji pa se ocekuje da Aprilia sklapa pocna ponovo da sklapa neke BMW modele.

Ja imam Apriliu SL1000R Falco (takodje Rotax motor)i mogu reci da sam jako zadovoljan kvalitetom, inace ovo mi je druga Aprilia.
Puno Pozdrava

Dejan

Backspace:
molim ljude koji su upuceni da mi preporuce (nov)skuter do 1500 eura.naravno i gde mogu da ih kupim,na kom prodajnom mestu u beogradu i koje su povoljnosti kupovine(kredit ili lizing).
mozda je neko od vas skoro kupio nesto pa neka mi da podatke.
zahvaljujem
Prelistaj stare postove, ova tema je otvarana više puta.

Aj da su bicilki u pitanju pa i ne bih imao komentar...Valjda se zna ko ima tradiciju i ciji su skuteri bolji u odnosu na peugeotove igracke...Pri tom mislim na elektroniku,ubrizgavanje,kocioni sistem i sl...

Ja imam pegasa, 97.g. i potpuno sam zadovoljan motorom....
Kod novijeg pegasa ( Strada ) imaš opciju između Rotax motora i Yamahinog motora s tim što se Yamahin pokazao nešto bolji i za par KS jači

Ubacujem se malo sastrane... često vas pratim, ali rijetko pišem...
Lotusa sa suzukijevim motorima sam lično vidio, dirao i sjedio u njemu, imam slike sa street race-a u OS gdje je spomenuti Lotus odneo prvo mjesto na 402
A kako već pričamo o preradama, pokušaću naći negdje u svojoj arhivi fotografija i motor ( na tri točka ) sa bubinom mašinom...
Yamaha inače od svojih korjena voli experimentirati sa brojem ventila po cilindru, sa modelom FZR1100 iz 89.g. gdje je prvi puta korišteno 5 ventila po cilindu ( ukupno 20 ) i sa glavom nagnutom 30 stupnjeva ( stepeni ) naprijed.....
idem čitati dalje, a možda se i ubacim opet koji puta

BTW: neke od slika koje sam naveo, mogu se pogledati na www.pozezani.com u foto albumu ( znam da ovo malo liči na reklamicu, ali hebiga moram malo :) )

Back