Та Резолуција је наизглед тако стерилно написана да и државе које су прихватиле независност Косова кажу да је добра и да ће гласати за њу, а и државе које не прихватају независност нових држава отцепљених од постојећих чланица Уједињених нација, могу да кажу да ће за њу да гласају. То је Резолуција којом су задовољни Албанци и уопште ми не пада напамет да помислим како бисмо ми у Србији том Резолуцијом могли да будемо задовољни. Ми је данас имамо, народ ће трпети због тога, али би требало да и сви ми, политичари, а најпре они који су на све ово утицали, сносимо последице онога што се десило. Колико већ година траје борба Србије за суверенитет и територијални интегритет на Косову и Метохиј? Рекли смо, сва политичка, дипломатска, правна средства. Борба се показује неуспешном, могу слободно да ме оптуже шта бих ја радио и како бих ја, али то су приче. Ми данас имамо оно што су други урадили.
Србија је све мања на Косову и Метохији и после ове Резолуције могу само да замислим како живе Срби на Косову и Метохији. И ујутру, када устанете у Београду, прво помислите да ли имате добар превоз до посла, потом помислите и да ли је дете имало један оброк пре одласка у школу, помислите да ли имате посла, да ли ће ваша фирма почети да ради, да ли ће да ухапсе криминалца који је узео вашу фирму, а онај на Косову када устане ујутру прво помисли да ли ће за 15, 20 или месец дана морати да живи са албанском влашћу у свом селу или у свом граду. Њима, после ове Резолуције, ништа није јасно. Баш као и нама. Ми кажемо, у том предлогу резолуције, који су неки медији објавили, ако је то тачно, говорили смо да ћемо да разговарамо о свим отвореним питањима. Резолуција данас каже да ћемо да говоримо, разговарамо, преговарамо. Албанци кажу да неће да преговарају о статусу. О чему ћемо онда да преговарамо? Да ли ће неко да натера Албанце да преговарају о статусу? Неће. Да ли неко може да их натера после овога? Не може. О чему ћемо онда ми да разговарамо са Албанцима на Косову и Метохији? О уређивању њихове државе? Ваљда прво треба да се разговара о томе да ли та држава постоји. По нама, по Српској напредној странци, та држава не постоји. И та држава не може да постоји. И са том државом, о њеном уређењу, Србија не треба да преговара. Као што не може да преговара о томе како се уређује Бугарска. А ако признамо ту независност, што би нас интересовало како ће да се уреди Косово?
Tomislav Nikolić