MORSKI PRASICI

Pozvacu ga sutra...znam da aktivnog ugalj(verovatno an to mislis) pomaze kod pasa, macaka, a i kod ljudi...uglavnom se sa time ciste pred test na drogu ...mnoogoo se palsim...na suncu nije...a vruce mu jeste isto koliko i meni...nema logike...jedino mi ta palmica pada na pamet...nisam sigurna da li mu uopste nesto fali...mozda se samo umirio od vrucine, a ja sam istripovala zato sto mi je ovaj bebac uginuo :(
Mada, cini mi se da je smrsalo, a uglavnom je sklono gojenju pa ga ja povremeno acam na dijetu, blagu, naravno...a sad mu dajem normalno, a cini mi se da jesmrsalo...mozda opet trip, a mozda i nije...
Cak mi se cini i da mu se krzno malo promenilo, ali oept nisam sigurna....
Pozvacu sutra Popovica...
A ako iko zna nekog veterinara u Nisu, molim da javi broj
:(:(:(
P.S. Sta mislis o antibioticima ,,na slepo'' ?(tako ih daje ovaj nas krusevacki...kad ensto ne valja on kljokne antibiotik, pa kao ako pomogne...)

Nevenaa, ako dolazis u Nis, obavezno svrati u Vet Impuls, to ti je u dusanovoj ulici, kod kafica Image, tamo su veterinari jako dobri i meni su spasili vec dva praseta :worth::worth: !
Trazi doktor Sasu, sigurno je tamo od 13 do 16 h, inace drugi vet je Bosko, zna i on dosta o prasicima, ali Sasa je stvarno covek odlican, sto se tice prasica. Ako nista drugo svrati makar da pitas za savet, rado ce ti pomoci, ako imas problema da ih nadjes, javi mi se na PM, da ti posaljem moj broj, pa cu ja da te odvedem kod njih. Ja sam im, nazalost, stalni musterija, ljudi me znaju i stvarno su na mestu, cak mi nekad i ne naplate za neke sitne stvari. Ja sam im nosila materijal sa neta o prasicima, tako da su poprilicno obavesteni o svemu, a vidim i da ih interesuje i zele da uce, ne prave se pametni i rado saslusaju kad imas nesto da im kazes. Jednom recju ja sam odusevljena njihovim radom :worth:!

I nikako nemoj davati antibiotike na slepo, ali nikako, prasici ne mogu da primaju antibioike na bazi penicilina i smrtno su opasni po njih, sigurni antibiotici su ti: Enrofloksacin (u svetu poznatiji kao Baytril), Bactrim (sulfametoksazol trimetoprim), Doksiciklin (Doksiciklin, Dovicin), Hloramfenikol !
Ne smeju sledece antibiotike:

Penicilinski antibiotici

-amoksicilin (Amoksicilin, Sinacilin, Bactox)
-ampicilin (Ampicilin, Pentrexyl)
-amoksicilin+klavulonska kiselina (Panklav, Amoksiklav, Augmentin)
-fenoskimetil penicilin (Cliacil)
-benzil penicilin+prokainpenicilin (Jugocilin)

Cefalosporinski antibiotici

-cefaleksin (Cefaleksin, Palitrex)
-cefahlor (Alfacet, Cafaklor)
-cefadroksil (Galadrox)
-cefiksim (Pancef)
-ceftibuten (Cedax)
-cefazolin (Cefazolin, Galacef)
-ceftriakson (Lendacin, Longaceph)
-ceftazidim (Forcas)

-Klindamicin, Linkomicin
-Eritromicin
-Streptomicin
-Amracin

Nadam se da nisam zakasnila sa porukom, i iskreno se nadam da ce sve biti u redu!

Poslednja izmena:
Pozvacu ga sutra...znam da aktivnog ugalj(verovatno an to mislis) pomaze kod pasa, macaka, a i kod ljudi...uglavnom se sa time ciste pred test na drogu ...mnoogoo se palsim...na suncu nije...a vruce mu jeste isto koliko i meni...nema logike...jedino mi ta palmica pada na pamet...nisam sigurna da li mu uopste nesto fali...mozda se samo umirio od vrucine, a ja sam istripovala zato sto mi je ovaj bebac uginuo :(
Mada, cini mi se da je smrsalo, a uglavnom je sklono gojenju pa ga ja povremeno acam na dijetu, blagu, naravno...a sad mu dajem normalno, a cini mi se da jesmrsalo...mozda opet trip, a mozda i nije...
Cak mi se cini i da mu se krzno malo promenilo, ali oept nisam sigurna....
Pozvacu sutra Popovica...
A ako iko zna nekog veterinara u Nisu, molim da javi broj
:(:(:(
P.S. Sta mislis o antibioticima ,,na slepo'' ?(tako ih daje ovaj nas krusevacki...kad ensto ne valja on kljokne antibiotik, pa kao ako pomogne...)

Nikako! A šta ako ne pomogne:?::!:

Pa od jutros mi je nesto zivhanije...meni su se planovi za Nis pokvarili, ne znam da li cu moci da idem kolima, a njega ne mogu da vodim busom:( Sad cekam da mi jave da li cu imati voznju, cemu se iskreno nadam...puno vam hvala, o antibioticima sam i ja isto mislila...
Zeka_pufnasti, hvala za informaciju...svakako cu svratiti do njih, cak i ako podjem bez praseta(a i sveg srca se nadam da cu moci da ga povedem)

Nevenaa drago mi je što mu je bolje. Nadam se da će biti dobro.

Da li znate neki pet-shop na novom beogradu gde mogu da kupim cavia complete hranu pošto svi kažu da je dobra. Čula sam da košta 300 din. To je tačno? Koliko košta cavia crispy? Gde je mogu kupiti na Novom Beogradu? Koja je razlika između njih dve?

Želela bih da znam odgovore na ova pitanja pošto sam čua da su obe hrane:super:.

Moja Cupe je imala kijavicu prosle zime,davala sam joj hranu koja u sebi ima puno vitamina i za dan,dva je proslo iovako joj dajem hranu koja je jako zdrava posto se i mi trudimo da jedemo zdravo tako da uvek ima i za nju.Uopste nije debela(a ima redovne obroke,ukljucujuci i seno koje gricka),dlaka joj je sjajna,vidi se da joj odgovara.Ako se ikome prehladi savetujem da ne cekaju dugo,ako vidite da ni posle dva,tri dana ne prolazi odmah vodite veterinaru morsko prase.

E, evo mene...
Pa nisam nasla onog veterinara u Nisu(mada ne bi nista ni znacilo, jer prase nisam mogla da povedem)...cini mi se da je sada prase skroz ok...jede normalno(s tim sto semenje nece ni da okusi,ili ako mu dam samo to za celo pre podne gricne malo- mada to je tako vec 5-6 meseci), raspolozeno je za mazenje jako cesto, mada ima povremeno minus faze kao danas kad osecam da bi samo da je pustim vise...postalo je zivahnije, ponasa se normalno, jedino sto vise ne trci ka dnevnoj sobi cim se otvore vrata...i da, preselilo se...ranije je uvek spavalo u kucici koju sam mu napravila, a sada ispod kreveta...ne skici...pa cak ni kad znam da je gladno, jako malo, cisto da obavesti...ima normalnu tezinu(inace nekada ima periode kada se ugoji pa je ja bacim na ,,dijeticu'')...povrce i voce tamani sve sto joj dam, ali ne skici za pola sata za jos, kao sto je bilo dok je malo prase bilo zivo...
i ja sam pomislila da je mozda trudna...ne znam...mada, za sada je sve u savrsenom redu...(mozda sam se ja malo bila i istripovala od straha, a ona je bas tad imala period ,,mirnog stanja''-sto se i ranije desavalo)...ili mi je bilo cudno jer je dok je malo bilo tu sve bilo trubolentno, non stop je trcalo , skicalo...
Ne znam...pratim je, pa ako primetim bilo kave promene, bilo sta cudno alarm je na stand by :) sedam u kola i vodim ej za nis u tom slucaju, jer ne bih podnela da se i njoj desi nesto...
jedino mi je bedak ako je stvarno trudna(mada ne verujem) da li bi uopste prezivela porodjaj :(

Odlicno sto je prasica bolje!! :heart:

Samo da dodam komentar - verovatno se krije ispod kreveta jer joj je tu veca hladovina (ovo u slucaju da nemas tepih/prostirku ispod kreveta)

I mozda bi mogla da probas da joj promenis semenje?

:bye:

Nevenaa drago mi je što mu je bolje. Nadam se da će biti dobro.

Da li znate neki pet-shop na novom beogradu gde mogu da kupim cavia complete hranu pošto svi kažu da je dobra. Čula sam da košta 300 din. To je tačno? Koliko košta cavia crispy? Gde je mogu kupiti na Novom Beogradu? Koja je razlika između njih dve?

Želela bih da znam odgovore na ova pitanja pošto sam čua da su obe hrane:super:.

Ljudi, molim vas pomagajte. Valjda ima ovde neko da mi pomogne da nađem tu :super: hranu za morske prasiće.:(

Nevenaa: super je njoj, super je tebi. Samo je malo teže čistiti ali ništa strašno.:)

Imala sam iskustva sa peškirima.
Ništa nije opasno, ali nije baš praktično. Zgura sve u jedan ćošak da bi tu spavala, a nuždu vrši tamo gde ne spava tj. van peškira!:confused::lol:

To odvratno izgleda, a teško se menja.
Piljevina je veruj mi najbolji izbor ukoliko si se opredelio/la za kavez, akvarijum ili kutiju.:)

Mada peskir može biti opasan ukoliko prase ima naviku da gricka sve, pa i peškire.:roll:

Moje prase ima seno i cebence u svom ,,kutku'' ....na cebencetu spava(to je ono cebence za bebe, pa ga ja lepo slozim-bude mu kao dusek:)), i skroz je ok, ne moze da ga zgura nigde...za piljevinu ne znam, ja je nikada nisam koristila, jer sam citala da je jako losa za njih. Jel vasi prasici u piljevini i spavaju? Pa nabavite im nesto udobnije, tipa neko cebence, fortir koji mozete da slozite tako da bude debeo i mekan ,,krevetic'' , jastuce, bilo sta...
Inace, kako dajete prasicima seno? Par puta dnevno kao obroke, ili ga imaju uvek? Provalila sam da moje prase jede seno i dok jede nesto drugo, onako povremeno, kao mi salatu :)

Back