MORSKI PRASICI

:lol::-(ja sam skroz nov na forumu naiso sam tako sto sam surfovao i trazio morsko prase. ja bih zamolio nekog od vas da mi pomogne imam nekoliko pitanja
1)bojim se da mi ne pobegne negde kad ga pustim
2)dali psoje beli cisto beli prasici
3)imam iskustva sa zivotinjama imam 2 gustera papagaja ribice kornjacu i raka
al nemam iskustva s glodarima tako da vas pitam koliko hrane da mu dam i koju hranu
4)koliko kostaju

1. Zato pazi gde ga pustas:-) I obavezno pazi da ne pregrize kablove i slicno.
2. Nisam se susrela sa belim, ali jesam sa albino(oni koji nemaju pigment). Verujem da postoje i beli, zasto ne bi, samo ih je verovarno teze naci
3. forum.zekoiprijatelji.com, podforum Zamorci-imas mnogo toga o ishrani, zdravlju, ponasanju-sve sto ti treba. Samo moras prvo da se registrujes
4. Kostaju izmedju 300 i 600 dinara(zavisi u kom pet shopu uzimas) ali ja ti savetujem da uzmes neko iz kucnog uzgoja. Oni se uglavnom poklanjaju, ali ne mora da znaci.

dali su prasici laki za razmnozavanje:confused:pa bih molio nekoga da mi odgovori na jos par pitanja
u kom mesecu sw razmnozavaju
uradio sam po jednom postupku pogledao sam u jednom pet shopu oni meni izgledaju sasvim ok
:rolleyes:
kako da ih naucim da piske na jedno mesto:?:

Dobri su i prasici koji se kupuju, meni ih je iskreno receno vise zao. Nisu skupi i ko zna ko ce ih kupiti, tako da je bolje da ih kupi neko ko ce se zaista brinuti o prasetu.

I meni ali cula sam od par ljudi da su tako dobili bolesne prasice pa se ne usudjujem. A i cesto budu istraumirani.

dali su prasici laki za razmnozavanjepa bih molio nekoga da mi odgovori na jos par pitanja
uradio sam po jednom postupku pogledao sam u jednom pet shopu oni meni izgledaju sasvim ok

kako da ih naucim da piske na jedno mesto

25 sa 50 nikako nije dovoljno, pa samo prase bude kad odraste dugacko oko 30 cm. A za dvoje ti je minimum 100x70. Znaci sto vece to bolje i naravno redovno pustanje da se istrce da se ne ugoje i ne uginu.
Da li ih je lako razmnozavati? U kom smislu? Zenka je u teranju ja mislim da sam negde procitala otprilike svake 2 nedelje. I nekoliko dana(a mozda i odmah) po porodjaju moze opet da se pari sto se NIKAKO ne preporucuje jer moze da ugine od napora.
Moj ti je savet da se ne bavis time vec da uzmes dva istopolna praseta da zive srecno do kraja zivota:-) U suprotnom ces ili morati za stalno da ih razdvojis ili ces svaki cas imati male prasice.
Oko pis***** pogledaj prethodne postove pisala je krofnica.

@Look of expectancy
I ja sam cula da su ljudi imali losih iskustava sa kupovinom prasica, mada nije to bas tako cesto. Mada si ti mozda vise u toku..

Desi se da imaju gljivice, ali to moze da se primeti prilikom uzimanja praseta, a i gljivice se relativno lako lece, ako si uporan.

Eh i da se ne preplase novi vlasnici prasica - ne porastu svi prasici bas do 30tak cm. Zavisi od genetike i ishrane. Moje je prase npr imalo svega 1kg i u najdebljem periodu.
Ali im svakako treba veci prostor, potpuno se slazem sa Look of Ex. :D

Ja se duboko izvinjavam što nisam ranije odgovorila na poruke i pitanja...Što se Chupe tiče ona je na tim slikama još mala, sada izgleda kao da će da eksplodira...očekujem da se porodi :) u roku od 10 dana maximum...Što se tiče malih prasića vrlo rado ću pokloniti svakom ko ih želi, znam da moraju biti uz majku makar 3 nedelje dok ne ojačaju...posle toga ih mogu udomiti

Citala sam da gljivice ne moraju odmah da se ispolje... Zato je recimo dobro kad vec imas prase kod kuce( da prase koje je iz pet shopa odvojis od tog praseta na bar 2-3 nedelje da vidis da li ce se gljivice pojavtiti...
rey, postavi sliku praseta da ga vidimo:-)

dali su prasici laki za razmnozavanje:confused:pa bih molio nekoga da mi odgovori na jos par pitanja
:rolleyes:
kako da ih naucim da piske na jedno mesto:?:

da li su prasići laki za razmnožavanje....au joj, s njima imaš problem što mogu u proseku 3 puta godišnje da se "oprase" pa ćeš stalno imati male, ako imaš prasiće suprotnih polova. Ukoliko planiraš da gajiš tu varijantu onda obavezno neka prasići budu iz različitog legla, kako ne bi došlo do incesta. Šta se dešava kada su prasići iz istog legla? Dešava se da mali prasići budu : slabašni, nejaki, slabo rastu, bolešljivi itd.
Što se tiče toga kako da ih naučiš da idu u wc :-D na jedno mesto, paaaaa...moji su to sami skapirali da je bolje...u početku im je izmet bio na sve strane...u hrani, u svakom ćošku ma svuda...kako su odrastali tako zadnji desni ćošak kaveza im je postao toalet, ali to su oni sami odredili tako nisam ih ja naučila

@avril

Nadam se da ste im nabavili novi da se vise ne traumiraju :)

A najvise vole da jedu zelenu salatu (dobro oprana zbog prskanja i ne prepuna vode), kupus, sargarepu (ociscenu i opranu), sredinu jabuke.
I ako im dajes da jedu daj max samo jedan srednji (eventualno veci) list zelene salate/po prasetu, ILI po sargarepu ILI po sredinu jabuke.. :D

Zelena salata je zdrava za prasice koliko i za nas. Dakle, ako je ti jedes, nemoj da je uskracujes prasicima koji je jako vole, ako ne i najvise :!: Price o nitratima pusti..

Kupus ume da nadima, i verovatno nije dobar da se daje bas svaki dan, a prasici i nece da ga jedu svaki dan. Ali par puta nedeljno je odlican.

A sto se sredine jabuke tice - znaci ti kada jedes jabuku pojedes sve sem kospica? Blago tebi :lol:
Dakle sredina jabuke je jabuka koju mi jedemo plus drskica, kospice.. Moze i jabuka bez sredine, ali iz mog iskustva vise vole sredinu nego samo komadic jabuke.

Nisi u pravu Look. U nekim hranama za prasice postoje semenje suncokreta, drugo oni jedu raz, ovas, proso - to su sve kospice..
Pored prednja 4 zuba - sekutica, imaju jos dosta zuba u ustima unutra, tako da su kao i svi glodari u stanju da jako dobro sazvacu sve sto strpaju unutra. :lol:

Dakle kospice od jabuke, ako i svake druge sasvim lepo zvacu i jedu. Ne treba preterivati ni sa tim kospicama ( od jabuke, semenje moze u neogranicenim kolicinama), ali oni ih vole.

Back