MORSKI PRASICI

Ako ti nije problem da mi kazes - zasto si odbacila kao mogucnost prof Popovica? Jesi li bila kod njega?
Ne pitam, ni slucajno, iz sujete, ili tako nesto, nego treba da vodim moje prase kod njega, pa me zanimaju iskustva drugih prasica.

trebala si gledati na njih kao na decu...tacnije u startu im dati do znanja sta da rade a sta ne smeju....kada nesto ne smeju grdis ih, i posle vishe puta nauce sta smeju sta ne...moje morsko prase je sada poslusno...nisam znala da su pametni toliko....

vladimird:
Bar vece,kupio sam slatko malo prasence i sad imam nekoliko pitanja.
1)Procitao sam ovde da ne valja suncokret,a u hrani koju sam kupio(Raggia di solle)ima semenki suncokreta pa ne znam da li da ih uklanjam?
2)Valja li ta hrana ili mi preporucujete neku drugu?Cavia...?
3)Zasto ne ispusta zvukove? :D
4)Da li mu treba neka kucica unutar kaveza da se zavuce u nju?
5)Koliko piljevine da mu stavim u kavez?da pokrijem sve?kolika visina?2,3cm?NEMOJ DA MU STAVLJAS PILJEVINU, BAS JE LOSE I ZA NJIH I ZA HRCKA, MOZE IM POVREDITI OCI, PLUCA...ZNAM IZ ISKUSTVA SVOJE DRUGARICE...ONA JE IMALA 4 HRCKA I BAS SU BILI NADRLJALI ZBOG PILJEVINE...PRETPOSTAVLJAM DA JE ISTA PRICA I ZA PRASICE, NAROCITO ZATO STO JE NINA VEC JEDNOM TO POMINJALA....
6)Kako da mu dajem hranu?u odredjeno vreme?ili da stalno bude unutra?i za vodu isto pitanje.
Hvala unapred.
Inace prasence se zove Cheda i jako je shlatko.

Nemam iskustva, niti znam mnogo o prasicima, lemy je kod mene tek mesec dana...ali na ovo sam morala da odgovorim, nikako ne mogu da zaboravim ove hrcke, bas mi ih je bilo zao...
inace, sta je sa Ninom? Nema je vise ovde...njoj sam nekako najvise verovala i mislim da je prasice najozbiljnije shvatala...tako da sam i poslusala savet sto se tice suncokreta i kukuruza, nekako, ima logike...ne zanm, mozda sam pogresila....
Umalo da zaboravim, htela sam da vas pitam da li se gljivice prenose sa jednog praseta na drugo? moja drugarica ima prase, a htela sam i ja da kupim jos jedno, ali se plasimo da ih ovo moje ne povredi...uzgred, da li se prasici kada imaju gljivice cesu? Ovo moje se mnogo cese, pa se plasim da mu nismo dali pogresnu dijagnozu, mozda nisu gljivice nego sugarac? Jel opada dlaka od sugarca?

L.krofnica:
Ako ti nije problem da mi kazes - zasto si odbacila kao mogucnost prof Popovica? Jesi li bila kod njega?
Ne pitam, ni slucajno, iz sujete, ili tako nesto, nego treba da vodim moje prase kod njega, pa me zanimaju iskustva drugih prasica.

Ja nemam loseg iskustva sa njim, ali cujem kako se ljudi sve cesce zale.On je super za kozne bolesti posto je dermatolog.Sta je tvom prasetu? Mozda na kraju i odem kod njega, neznam sta cu,videcu u ponedeljak. :neutral:

Vladimire verovatno ne ispusta zvukove zato sto je jos plasljiv,tako ni moja nije prvih par nedelja, zato sada sve nadoknadjuje.Sto se tice hrane svako prica drugu pricu, vet. kaze da im ne smeta suncokret, mada ga ja retko dajem prasici jer se davi od njega.Bilo bi dobro da ima neku kucicu,pogotovo sad u pocetku da moze da se zavuce i sakrije kada svi krenu da ga spopodaju.Slamu mu davaj stalno bez ogranicenja,a neko ne pisano pravilo je da jedu 3 puta dnevno,mada moja jede mnogo vise, ali nije bas mnoogo debela jer se puno krece i trci po sobi.

Hvala na savetima.Morao sam mu napraviti kucicu jer je hladno u stanu pa sad uziva.Prestalo grejanje.Majku im.Inace,nocas je prvi put normalno spavao.odnosno nije se budio.Hvala bogu.Sada kuca maturski zajedno sa mnom :-D

tamaranbg:
Ja nemam loseg iskustva sa njim, ali cujem kako se ljudi sve cesce zale.On je super za kozne bolesti posto je dermatolog.Sta je tvom prasetu? Mozda na kraju i odem kod njega, neznam sta cu,videcu u ponedeljak. :neutral:
Pa ne znam! Mozda je dobila artritis, ima izmedju 7.5 i 8 godina. Kazu da to hoce da se desi u starosti. Koce joj se nogice! Tj od juce je pocela vrlo tesko da ih pomera. :(

Sutra cu ici kod Slobodana Mufija ordinacija "Spina" u Arsenija Carnojevica 17a, a u ponedeljak kod prof Popovica, pa sta mi ko kaze. Trebalo bi da je snime rendgenom..

Evo je Nina, rekla sam slobodno da me cimnete za sta god me treba, jednostavno mi se ne svidja da budem ovde dugo ;)

Evo ovako -

Raggio di Sole je jedna od najgorih hrana i ujedno je mix za glodare a ne hrana.
Izborila sam se teskom mukom da svaki drugi pet shop ima Cavia Complete hranu - jedinu kvalitetnu i peletiranu hranu kod nas.
Da, naravno da mu treba kucica, Trixe vigvam ili drvena kucica (1 300 dinara Pet sho Jet Set kod Paliluske pijace)
Suncokret ne.
Piljevinu bacite, samo pomislite sta sve iz nje udisu.
Peskirice ispod stavite staze za kupatilo pa sve zajedno u masinu na 95 stepeni i svi srecni.
Slamu dajte ponekad , nikako stalno, nema nikavih nutritivnih vrednosti - to su otpaci.
SENO dajte svaki Bozji dan u neogranicenim kolicinama.
Ovo prase sto se ne oglasava - samo je, i tu nema mudrosti - ne zeli da prica sam sa sobom.
Moguce da ce kasnije da prede kad nauci da se mazi sa gazdom.
Voda uvek, sveza NE FILTIRIRANA!!!, moze bilo koja flasirana (ne ona sa jodom)

Nevenaa - hvala sto mislis na mene.
Ako se cese - nek drustvo saceka, gljivice su jako zarazne, kao i sugarac.
CEo kavez na dezinfekciju, a meni opisi kako izgleda cela situacija tu.

Hrana - gotova hrana se daje 2x dnevno po 20 -30 grama do godinu dana.
Posle toga jednom po 40 grama i ne sklanja se.
Povrce ja dajem u 5 manjih obroka dnevno.

Dr. Popovic nije moj izbor, niti bilo koga ko je ikada bio sa svojim prasetom kod njega.
Covek je mozda okej ovako, ali je zaboravio na lepu rec koja se zove "nova sanzanja i metode, te lekovi se menjaju" i "nije sve u igli", kao i to da bolesno prase nje stvar koja se moze zameniti.
Ostanite kod Mufija, covek ima i svoje prase (drugo mu je uginulo), uci, obrazuje se i ne dize glavu od posla.

Imate moj mail na ovih milion strana, slobodno me cimnite za nesto sto je hitno, ili me nadjite tu
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?action=forum

filadendronhouse:
Cao ljudi!!!!!!!!!!! Moj problem je resen,okupao sam Djoleta "neostomosanom" (neko smrdljivo sranje u ampuli),i sad je kao nov....prestao je u potunosti da se cesa..... A imam,jos vesti......Djole se ozenio.....dobio je Micu,slatku malu sarenu prasicu...... A sad posto ce se verovatno pariti kako da prepoznam kad je trudna,itd...
-------------------
GDE SI KUPIO TAJ ''NEOSTOMOSAN" I POSTO JE???

Kada prasici dostizu svoju maximalnu velicinu?
Bila sam juce kod jednog coveka koji prodaje glodare, pa sam ugledala jedno prase koje je skoro duplo vece od mog, a on tvrdi da ima tek mesec dana, dok moje ima cak i vise (skoro 2 meseca). Da li je moguce da tezina i velicina varira?
Moja blentava Lola se josh toliko plashi, da je to strashno. Cini mi se da je malo "istraumirana" od silnog mackanja koje sam morala da joj radim, ne bi li je izlecila. Jel moguce da je od toga ili je mozda previse usamljena? Razmisljam da joj uzmem drugaricu, jel mislite da bi to bilo pametno (s obzirom da je bila bolesna, mada je izlecena)?

Pozdrav

- Citam ove diskusije i pitam se...kako je moguce da neko nesto preporucuje ,a neko to isto izricito zabranjuje.To nije normalno.Konkretno,moje prase obozava zelenu salatu do ''ludila''.Na sajtu koji se bavi ishranom prasica http://www.guineapigcages.com/forum/diet-nutrition, preporucuju svo lisnato zeleno povrce,a neki od Vas kazu da im to ne treba davati,i kome sad da verujem.Takodje prodavac gde kupujem hranu kaze takodje da od zelene salate mogu da umru,tako sto dobiju proliv.(Mogu da je jedu bez posledica 10 puta i 11. put da bude kobno)...i sta sad???
- Takodje svi kazu za seno,ali ne mogu da prepoznam dal mi je prodavac dao slamu umesto sena,jer to nije isto.Kako da ovo razlikujem?Dal postoji za glodare i seno i slama i zasta se koristi jedno a zasta drugo?
- I moje prase se cese,ali kako da znam do koje mere je to normalno?
Molim za vasa saznanja i iskustva, da ovo prebrodim...
P.S.
a sad malo zanimljivosti: moje prase ne sme da prelazi ivicu tepiha kad jurca po sobi,i uvek je najsigurnije ispod stola.Granicu tepiha i parketa jednostavno ne sme da predje,sto je za mene dobro jer uvek znam gde je.Takodje uvek piski i kaku u kavezu,vrlo retko na tepihu.
Toliko od mene,pozdrav
Duki

Duki to sto se tice hrane ne znam sta da ti kazem,moja jede salatu i sasvim je ok.Slama je zuckaste boje, a seno koje ti trebas njemu da dajes je zeleno i unuta ima raznih trava.Pa normalno je da se ponekad pocese ali ne cesto,pregledaj ga ako ima ranice,ako mu otpada dlaka na odredjenim mestima,ili mu se ljusti kozica kao perut onda ima neki problem.E i moja isto ne prelazi sa tepiha na parket,stane na rub i onda skici da je neko uzme, ali zato piski svukuda a ja samo ribam i cistim za njom.

Sad sam bila kod vet. Slobodana u Spini,za onu infekciju mi je dao da mazem malenoj Geramicin mast,ali ako joj se ne popravi stanje morace na inekcije.Ima li nekoiskustva sa tim inekcijama, mene je stah da je vodim bojim se.

Ja sam Cici svojevremeno davala injekcije. A mozda cu i sada ..
Dakle, nije strasno mada je ona cichala i uzasno se preplasila. Na kraju joj je dve injekcije dao doktor (za ljude) i to je mnogo bolje podnela od onih koje joj je davao veterinar.
Sve zavisi, verovatno od praseta a i od onoga ko daje ;)

vladimird:
Nevenaa,ako mozes da mi kazes sta onda da radim sa piljevinom?odnosno sta da mu stavim umesto piljevine jer ne verujem da ce mu biti zanimljivo da hoda po ovoj hladnoj plastici.Hvala unapred.

Mom prasencetu je seno bilo 'podloga' do skoro...kazem 'podloga' , jer ono nije u kavezu, vec slobodno seta po celoj sobi, ali ima svoj 'kutak', i u njemu mi stoji dno kaveza sa senom...sad ima i jedno cebence pored tog dna od kaveza, tu voli da spava...sigurno mu je mnogo udobno...sam ga je izabrao :) Zapravo, to je staro, malo, cebence koje sam koristila kad sam bila beba, sada je stajalo na dnu garderobera sa jos nekim starim glupostima,...i posto meni garderober cesto ostane otvoren...kad god bi se to desilo, prase bi uskocilo u garderober i zavalilo se u to cebence...skroz mi je bilo slatko, pa sam mu poklonila cebence i sada stoji u njegovom kutku...u svakom slucaju, ako ti je tesko da peres krpe, staze za kupatila ili bilo koje druge udobne tkanine, mozes staviti seno kao podlogu...mislim da je skroz ok, jer pored svega imaju sta da grickaju celog dana...:) Ako gresim, neka me neko ispravi...pozzzzzzzzz :)

@NinaG.
Sto se tice ove odvratne bolestije koje ima moje prase...Opadala mu je dlaka na stomaku i ispod 'pazuha'...povrsina ogoljenih mesta nije bila mnogo velika...prvo sam mu po preporuci veterinara(u koga nemam poverenja) mazala nystatin, a kasnije, po tvojoj preporuci daktanol i kupala ga u mycosebu...pocelo je da mu pomaze, ali jaaaako sporo...ona mesta su mu se zadlakavila malo, ne potpuno...medjutim, ja ga nisam ni mazala ni kupala redovno...to nije ni malo jednostavno jer moram da krijem od majke da je bolestan i, jer bi ga, ako bi znala SIGURNO izbacila iz kuce...i ovako ga jedva trpi...tako je bilo proslo par dana da ga nisam namazala , ni okupala i kada sam ga ponovo mazala, videla sam da mu je ogoljena i unutrasnjost sape, koja ranije nije bila...tako da, iako su neka mesta MALO bolje, to se izgleeda siri...medjutim, poslednjih dana je pocelo da se ceska mnogo vise nego pre, i cesto skici...doduse ovo sa skicanjem uglavnom prestane kada dospe u centar moje paznje, tako da verovatno nema nikakve veze sa celom pricom...to je od prilike to...pa sad ne znam...sta ti, a i svi vi ostali mislite...gljivice ili sugarac?
P.S. Zaboravila sam da napomenem, pre bilo kakve terapije je imao i 'perut' , ali je ona kupanjem u mycosebu potpuno nestala...
pozz svima......

Kada prasici dostizu svoju maximalnu velicinu?
Bila sam juce kod jednog coveka koji prodaje glodare, pa sam ugledala jedno prase koje je skoro duplo vece od mog, a on tvrdi da ima tek mesec dana, dok moje ima cak i vise (skoro 2 meseca). Da li je moguce da tezina i velicina varira?
Moja blentava Lola se josh toliko plashi, da je to strashno. Cini mi se da je malo "istraumirana" od silnog mackanja koje sam morala da joj radim, ne bi li je izlecila. Jel moguce da je od toga ili je mozda previse usamljena? Razmisljam da joj uzmem drugaricu, jel mislite da bi to bilo pametno (s obzirom da je bila bolesna, mada je izlecena)?

Pozdrav

duki01:
GDE SI KUPIO TAJ ''NEOSTOMOSAN" I POSTO JE???

E matori,ja sam to uzeo kod mene u pet shopu... To ti je antifungicid,i kosta 120 din ampula.... Ampulu rastvoris u litru tople vode i vatom im utrljavas,sacekas nekih 10-15 minuta,i isperes ih cistom toplom vodom,i sve to radi u dobro zagrejanom kupatilu,i EXTRA ih dobro osusi pre nego sto ih vratis u kavez,kucicu....ili sta god....8-)

Kolika bi trebalo da bude visina kaveza ako ima sprat,posto sam resio da ga sam pravim.I sta bi moglo da bude umesto piljevine.Na forumu zeko i prijatelji kazu da moze na dno linoleum ili mushema a preko neki carsavi ili peskiri pa sve u masinu a musema se samo prebrise sundjerom umocenim u rastvor voda i sirce u odnosu 50:50.Ima li neko iskustva u ovome?

Moja Cica je uginula. Imala je 7 godina i izmedju 8 i 9 meseci.
Uginula je od degenerativnoh promena na kicmenoj mozdini.

Iako je imam tako dugo nisam ni pomislila da kod njih stanje moze da se pogorsa tako brzo. Ona je meni uginula bukvalno za 5 dana. U cetvrtak je bila zivahno zdravo prase, malo staro po godinama, ali mi je delovala zdravo. U utorak je uginula.
Pisem vam da biste odmah reagovali ako primetite da vasem prasetu nije dobro. Oni imaju brz metabolizam i kod njih je sve mnogo mnogo brze. Pogotovu kod starijih.

Drugo, pisem vam da ne biste odustajali od prof Popovica. Ovde je bilo negativnih komentara o njemu, ali on je po meni ubedljivo ubedljivo najstrucniji i najvise prakse ima sa morskim prasicima.
Ja sam Cicu vodila u "Spinu" u nedelju. Jer do prof Popovica nisam mogla da dodjem preko vikenda. I dr Mufi je fin veterinar, hoce sve da objasni, ali nije toliko strucan za prasice, ili nema toliko iskustva kao prof Popovic.
Prof Popovic mi je u ponedeljak rekao da Cici dam injekcije, ali posto je Cica vec bila pod terapijom dr Mufija, ja sam mislila da ce Cici mozda biti lose od tolikih lekova i po preporuci Mufija koji je rekao da je to sve isto, sacekala sa terapijom prof Popovica jedan dan. Da sam pocela sa terapijom mozda bi Cica zivela duze. Ne znam koliko, ali bi makar imala sansu. Ovako kao da sam je pustila da ugine.

Eto, samo toliko.
Pozdrav svim morskim prasicima i ljubiteljima prasaca.

Back