Морал и неморал у м/ж односима?

Samo se ti čuvaj da te neka ne obrlati 😆
Pa nije tu stvar da te obrlati, na kraju krajeva svi mi volimo da budemo ispunjeni s nekim. Da nam je lepo, nego su tuzni motivi. Mnogi ne dozvole sebi da se zaustave i uzivaju u momentu bez da prevrcu buducnost i moguce ishode. I tako prodje vreme. To je tuzno.

Шта су за вас морални, а шта неморални мушкарци/жене ?
Najpre bi trebalo definisati šta je to moral. U osnovi je to neki set prava i vrednosti koje neko nameće ljudima - tipa društveni moral, crkveni moral i sl. Tu je da nas opomene i upozori kada samo "grešni".
Sada moral i etika ne idu nužno zajedno, moral je uglavnom dosta zatucaniji, dok je etika prilično subjektivna.

Pošto sam amoralan, nema za mene moralnih i nemoralnih ljudi (samo njihova etika ne mora da se slaže sa mojom).
Јел заиста постоје неке опште смернице које откривају то или све зависи од угла гледања јединке ?
Uglavnom je do ugla gledanja, mada ne bih rekao da je baš do jedinke, moralna načela donose i propovedaju uglavnom kultovi i slične verske organizacije, građanski moral je na to samo dodao neki bonton o pristojnom ponašalju u javnosti i to je to...

Najpre bi trebalo definisati šta je to moral. U osnovi je to neki set prava i vrednosti koje neko nameće ljudima - tipa društveni moral, crkveni moral i sl. Tu je da nas opomene i upozori kada samo "grešni".
Sada moral i etika ne idu nužno zajedno, moral je uglavnom dosta zatucaniji, dok je etika prilično subjektivna.

Pošto sam amoralan, nema za mene moralnih i nemoralnih ljudi (samo njihova etika ne mora da se slaže sa mojom).

Uglavnom je do ugla gledanja, mada ne bih rekao da je baš do jedinke, moralna načela donose i propovedaju uglavnom kultovi i slične verske organizacije, građanski moral je na to samo dodao neki bonton o pristojnom ponašalju u javnosti i to je to...
Etika (od grčkog ethos – običaj, ethikos – moralan, koji se odnosi na moral; lat. philosophia moralis, philosophia practica) je filozofska disciplina koja za svoj predmet istraživanja ima moral, moralne vrednosti, moralne pojave..O čemu ti pričaš?

Etika (od grčkog ethos – običaj, ethikos – moralan, koji se odnosi na moral; lat. philosophia moralis, philosophia practica) je filozofska disciplina koja za svoj predmet istraživanja ima moral, moralne vrednosti, moralne pojave..O čemu ti pričaš?
To je etika u kontekstu naučne discipline poput one koju predaju na filozofskom...
Pisao sam o ličnoj etici tj. osećaju i vrednostima koje dolaze iznutra.
Lična etika ako neko ode u njenom smeru odbacuje neka od moralnih načela koje je neka zajednica propagirala i pojedinac gleda da izgradi vrednosti na osnovu svog ličnog iskustva.
Moral je krut, lična etika je fleksibilna.

To je etika u kontekstu naučne discipline poput one koju predaju na filozofskom...
Pisao sam o ličnoj etici tj. osećaju i vrednostima koje dolaze iznutra.
Lična etika ako neko ode u njenom smeru odbacuje neka od moralnih načela koje je neka zajednica propagirala i pojedinac gleda da izgradi vrednosti na osnovu svog ličnog iskustva.
Moral je krut, lična etika je fleksibilna.
Vidi, o tome može nasiroko, pričas uopsteno

Шта су за вас морални, а шта неморални мушкарци/жене ? Јел заиста постоје неке опште смернице које откривају то или све зависи од угла гледања јединке ?
Ne postoje smernice, svi smo nemoralni jer je moral nedostizan tj. transcendentan tj. nesto sto je izvan ljudskih mogucnosti..

Mislim da je jednostavno, ne činiš drugima što ne bi želeo oni tebi da čine. Doprineseš tome koliko možeš 🙂

Da li je ljubav jača od toga, tj od nekih principa?
Iz nase perspektive ljubav jeste jaca. Zbog ljubavi bez razmisljanja pogazicemo mnoge moralne nazovi principe
ali iz perspektive recimo nekog islamskog fanatika, mislim da ljubav tesko moze da pobedi njihova moralna predubedjenja...

Back