Montevideo, Bog te video!

ANALIZA FILMA

**** VAS MONTEVIDEO!

Eto tako, ne znam ni ja zašto, možda zbog toga što mi je neko zamjerio da na ovom blogu nijedan film ne može dobiti pozitivnu ocjenu (iako su rijetki ipak dobili hehe). Film is good for all the bad reasons. Sve je super a opet i nije. Jasno je da se puca na široke narodne mase, i to može biti dobro koliko i loše, i sve zavisi od nastavka koji može samo da nastavi da eksploatiše najniže srpske sentimente, ili da nešto učini povodom toga. Nemam ništa specijalno da napišem, nikakva posebna mana se tu ne nalazi (osim očigledne da ne glumi Bata), a opet imam osjećaj da ništa ne valja. Film su nahvalili ljudi čije mišljenje poštujem, i film zaista ima pozitivnu energiju koje odavno nije bilo u srpskoj kinematografiji, ali pitanje koje me kopka jeste na šta je ta pozitivna energija potrošena? Na sport i na formiranje tima sigurno nije, ovdje ništa nećete naučiti o fudbalu, koji služi (bar u prvom dijelu) samo kao dekor za neku potpuno drugu priču.

Više na:
http://camerapolitica.blogspot.com/2011/03/****-vas-montevideo.html

Pa film najmanje veze ima sa fudbalom ,fudbal ti je u filmu kao ''alat '' da bi napravio nesto . i u tome je bit . prema tome dabome. Onaj ko je ocikivao da ce gleda fudbalsku utakmicu to moze uraditi na druge nacine .

tako da malo nauci da gledas dubinu price ,bit necega.

Jedna od bit-a price u filmu je da ako imas jako definisan cilj da u necemu uspes velika je sansa da i hoces .

Poslednja izmena:
Po meni obe su dobre, ali ipak mislim da Nina bolje glumi. Ali, Bože zdravlja, to je samo jedan film, videćemo ih u nekim drugim ulogama, pa ćemo rezimirati

Ma nije bas... Mozda u Montevideu a i tu je razlog sto je NIna dobila ne mozemo reci vecu ulogu ali imala je vise da glumi... A ako mislis da je Nina bolja od Danine pogledaj seriju "Pare ili Zivot" i promenices misljenje.. Danina najbolja! Evo uclanite se na ovu stranicu na facebook-u

https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Danina-JefticNajlepsa-glumica/194628263902801?sk=wall

ljudi, montevideo je razlog zbog kojeg bi trebalo svake godine da izlazi po jedan Serbian movie. Jedina dobra stvar je sto je ulozeno malo vise para i sto su se neki novi zanrovi (znaci uvoda izvoda) uveli na ovim prostorima ili digli na neki veci nivo
kako oss

Mene nije impresionirao film,nije da je nešto katastrofalan,ali ništa posebno.Mislim da je jedini razlog što se digla prašina,osim besomučnog reklamiranja,taj da je ovo jedini film snimljen u skorije vreme koji nije mračan i nasilan.Izabrali su pravi trenutak da ga izbace.Da je drugo vreme,pitanje je da li bi bilo ovolike jagme.

ja sam bio poprilicno skeptican ali film uopste nije los i vredi ga pogledati, sasvim pametno potrosenih 250 din :cool:

Pf bas kao sto sam mislio..prazna prica..ono mislim se posle nekog vremena kad pocinje radnja..pa se smorih kad ce kraj i sta dave u nekim praznim scenama..ono nisam se razocarao jer nisam nista ni ocekivao..realno zamerke nemam mladim glumcima koji nose film..ajd kao nije ni rezija losa..sve u svemu ne bih ga pogledao jos koji put sto je dovoljno kakav utisak ostavlja..ja ne znam dal su ove mladje generacije gledale kultne filmove domace kinematografije pre 20-30-40 god kad im je ovo dobar film

Pf bas kao sto sam mislio..prazna prica..ono mislim se posle nekog vremena kad pocinje radnja..pa se smorih kad ce kraj i sta dave u nekim praznim scenama..ono nisam se razocarao jer nisam nista ni ocekivao..realno zamerke nemam mladim glumcima koji nose film..ajd kao nije ni rezija losa..sve u svemu ne bih ga pogledao jos koji put sto je dovoljno kakav utisak ostavlja..ja ne znam dal su ove mladje generacije gledale kultne filmove domace kinematografije pre 20-30-40 god kad im je ovo dobar film

pa,to,meni je film iskreno bio dosadan i pomučila sam se do samog kraja,nema šanse da bih opet gledala.
A mladima se sviđa jer je klasična limunada i priča je pitka,mislim,pravljena je ciljano da se svidi što većem broju ljudi.

Ma nije bas... Mozda u Montevideu a i tu je razlog sto je NIna dobila ne mozemo reci vecu ulogu ali imala je vise da glumi... A ako mislis da je Nina bolja od Danine pogledaj seriju "Pare ili Zivot" i promenices misljenje.. Danina najbolja! Evo uclanite se na ovu stranicu na facebook-u

https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Danina-JefticNajlepsa-glumica/194628263902801?sk=wall

Moguće, nisam ih nikada gledala u drugim ostvarenjima. Ali činjenica je da je Nina pokupila kajmak u ovom filmu. Možda čak i nepravedno.

..ja ne znam dal su ove mladje generacije gledale kultne filmove domace kinematografije pre 20-30-40 god kad im je ovo dobar film

Na koje kultne filmove misliš? Molim te napiši bar pet. Želim da vidim sa čim je trebalo da poredim Montevideo.

A mladima se sviđa jer je klasična limunada i priča je pitka,mislim,pravljena je ciljano da se svidi što većem broju ljudi.

A zašto se sviđa starima (meni) ?

pa,to,meni je film iskreno bio dosadan i pomučila sam se do samog kraja,nema šanse da bih opet gledala.
:ok:
Na koje kultne filmove misliš? Molim te napiši bar pet. Želim da vidim sa čim je trebalo da poredim Montevideo.

A zašto se sviđa starima (meni) ?

Ovde ne delim na ratne ili komedije..nego vredne filmove..ono da ih pamtis po textu..radnji..glumcima..originalnoj prici..znaju i vrapci ko to tamo peva..maratonci..nacionalna klasa..varljivo leto..balkan express..balkanski spijun..andjeli..tito i ja..ma mogu do sutra nabrajam

ko to tamo peva..maratonci..nacionalna klasa..varljivo leto..balkan express..balkanski spijun..andjeli..tito i ja..ma mogu do sutra nabrajam
Anđeli su loš film, na primer.

Mislim da oboje generalizujete, zato sam vas pitala. Mogu ja da imam svest o stvarno dobrim filmovima, a da uživam u nečemu drugom. Ja nisam očekivala novog Balkanskog špijuna, znala sam na čiji film idem. Mislim da je antipatija prema Montevideu (ili bilo kom popularnom filmu) prosto srazmerna reklami koja prati film, i komercijalnom uspehu stvaraoca, što je donekle i razumljivo. Ako na trenutak zaboravimo lične antipatije prema autorima, reklamu, finansijski uspeh, i razmišljamo racionalno, a ne emocionalno, dobijamo da, pitak i zabavan film sa plejadom (koja reč! dugo je nisam ni čula ni upotrebila :) ) mladih glumaca, koji se da, udvara gledaocima, ali ih i nasmeje i opusti - šta je loše u tome? Film koji je dobro snimljen, ima dobru scenografiju i kostime ... i, na kraju krajeva, drugačiji je - tematikom, izgledom - od većine filmova koje smo videli u poslednje vreme, što takođe predstavlja osveženje... razumem kada film kritikuju ljudi koji su uvek isključivi, ali mi je smešno da neko ko recimo gleda sve i svašta iz američke produkcije i toleriše sve i svašta odjednom postaje ultrakritičan po pitanju Montevidea...

Poslednja izmena:
Ne moze da bude los film kad ga svako zna napamet:lol:dakle ne poredim filmove..nema poredjenja..nego sta je vredno gledanja i pomena..ne pada mi na pamet da izvlacim nesto na misice ne bi li nasao u njemu nesto pozitivno..treba da udjem u bioskop i da mi se film prosto svidi..kao gore pomenuti

Upravo si napisao da je popularnost dokaz da je film dobar : )
I šta ćeš da radiš ako gomila klinaca za par godina bude znala Montevideo napamet? (Iako ne verujem da će se to dogoditi)
Ma nema veze, meni nije cilj da te ubeđujem da je Montevideo dobar film, shvatam ja sve ljude koji ga kritikuju, samo me je isprovociralo ono o 'mladima'.

Anđeli su loš film, na primer.

Mislim da oboje generalizujete, zato sam vas pitala. Mogu ja da imam svest o stvarno dobrim filmovima, a da uživam u nečemu drugom. Ja nisam očekivala novog Balkanskog špijuna, znala sam na čiji film idem. Mislim da je antipatija prema Montevideu (ili bilo kom popularnom filmu) prosto srazmerna reklami koja prati film, i komercijalnom uspehu stvaraoca, što je donekle i razumljivo. Ako na trenutak zaboravimo lične antipatije prema autorima, reklamu, finansijski uspeh, i razmišljamo racionalno, a ne emocionalno, dobijamo da, pitak i zabavan film sa plejadom (koja reč! dugo je nisam ni čula ni upotrebila :) ) mladih glumaca, koji se da, udvara gledaocima, ali ih i nasmeje i opusti - šta je loše u tome? Film koji je dobro snimljen, ima dobru scenografiju i kostime ... i, na kraju krajeva, drugačiji je - tematikom, izgledom - od većine filmova koje smo videli u poslednje vreme, što takođe predstavlja osveženje... razumem kada film kritikuju ljudi koji su uvek isključivi, ali mi je smešno da neko ko recimo gleda sve i svašta iz američke produkcije i toleriše sve i svašta odjednom postaje ultrakritičan po pitanju Montevidea...

Pa rekla sam već u nekom postu pre-film je izašao u trenutku kada su se ljudi umorili od ovoliko mračnih tema u srpskoj kinematografiji,i uspeh mu je bio manje-više zagarantovan.
Na stranu onoliko reklamiranje,ili antipatija prema autorima,
da u filmu ima dobrih fora,nečega što će se citirati i pamtiti-nema
da likovi nisu stereotipni-ne bih rekla,pogotovu mi se nije svidelo kako je Tirketov lik urađen
dijalozi su slabi,i tako u nedogled.To su moji osnovni razlozi.

Ljudi,ovo je jedna pitka limunada za siroke narodne mase i nista vise.Pamtice ga jedino oni koji nisu odgledali vise od dva-tri domaca filma,zakljucno sa doticnim.
Meni nije jasno kako mi ne mozemo da napravimo jednu dobru komediju,a zaista smo izuzetno duhovit i inteligentan narod.Pa nemamo mi samo izvetrelog Pavica,Kovacevica i Mihica,tako da,ako oni ne naprave nesto,e onda ***...Gde su ti mladi scenaristi?Zar je moguce da se sve radi kako bi se plagirao Holivud i da se narodu prica jedna te ista prica,o ratovima,socijalnoj bedi,duhovnoj osiromasenosti?
S vremena na vreme bljesne neki dobar,vedriji film na nasem kinematografskom nebu,ali su sve to samo kratki bljesci i nista dugorocnije,sto ce povesti autore u tom pravcu.
Pa mi jos od "Mrtav 'ladan" i "Kengura" nemamo neku dobru komediju.Eventualno,moze da prodje kao simpatican pokusaj "Potera za Sreckom" i to je sve.
U zadnje vreme me je odusevio jedino "Tamo i ovde",ali to je vise neka ljubavna prica,u koju je implementirana komedija mentaliteta,tako da nije klasicna komedija u bukvalnom smislu.
Ne znam,ja jos uvek cekam dobru srpsku komediju,ali sam skeptican vise nego ikad,posto se hvatamo za slamku i ovakvu limunadicu kao sto je "Montevideo",smatramo necim optimisticnim.

Pa mi jos od "Mrtav 'ladan" i "Kengura" nemamo neku dobru komediju

A zašto je Kengur razlog za radovanje, a Montevideo nije?
(malo mi je smešno što sam u poziciji branioca Montevidea, a nije to, stvarno, nego ne razumem: kada napadaš Montevideo, kao primer dobrog filma daš Kengura. Zašto niko ne kuka za Živojinom Pavlovićem ili Sašom Petrovićem? Za novim Kovačevićem? Kengur, Montevideo, Mrtav ladan, Anđeli, Tesna koža - sve to su filmovi za široke narodne mase, sa malim varijacijama...)

A zašto je Kengur razlog za radovanje, a Montevideo nije?
(malo mi je smešno što sam u poziciji branioca Montevidea, a nije to, stvarno, nego ne razumem: kada napadaš Montevideo, kao primer dobrog filma daš Kengura. Zašto niko ne kuka za Živojinom Pavlovićem ili Sašom Petrovićem? Za novim Kovačevićem? Kengur, Montevideo, Mrtav ladan, Anđeli, Tesna koža - sve to su filmovi za široke narodne mase, sa malim varijacijama...)

Jednostvno - "Kengur" je jedno 100000 puta duhovitiji od "Montevidea".
Drugo,brkas pojmove.Ja ovde govorim o komediji i o njenim reprezentima.Pavlovic i Petrovic su autori koji su se bavili znatno ozbiljnijim tematikama(Kovacevica sam pomenuo,jedino ako ne mislis na Sinisu).
Komedija treba da bude duhovita,a "Montevideo" je daleko od duhovitog filma.E sad sto je nas narod snizio standarde po tom pitanju,pa se valja od smeha kad Segej odalapi jedno dve-tri socne psovke,to je druga stvar.
Trece,filmovi koje navodis su kultni(mrzim taj termin,ali moram da ga upotrebim:D),sa bezbroj replika koje su i dan danas aktuelne.
"Andjeli 1" i "Kengur" su generacijski filmovi,"Tesna koza" ozbiljno karikira tadasnji sistem,a "Mrtav 'ladan" je jedna izuzetno dobro smisljena road komedija,sa sjajnom radnjom i zapletom.
Slazem se da su to filmovi za siroke narodne mase,ali su to filmovi koji se pamte i posle 20 godna,a "Montevideo" se zaboravlja 20 minuta posle gledanja

a "Montevideo" se zaboravlja 20 minuta posle gledanja

Ja sam zaboravila i ove ostale, da budem iskrena - jedini razlog zbog koga se još sećam Anđela je zato što ih neko stalno spominje... i zato što glumci iz filma IMAJU OBRAZA da dvadeset goina kasnije poziraju u reklamama sa istom tematikom. A i kada pomislim na taj film, setim se samo jezivih kostima, a ne nekih (kojih, molim te?) duhovitih replika... a to je kao moja generacija u pitanju.
Ali dobro, nema veze, to je sve pitanje ukusa, i smisla za humor, zato sam se jedino i pobunila, što se toliko napada Montevideo, kada je u pitanju lagana komedija za narod... a sad ispade da je Tesna koža neznasekakvakritika režima, a dobro se sećam da je to bio bezvezan i prost film u ono vreme, samo mu je patina dodala (možda, nisam proveravala) neki šarm...

a sad ispade da je Tesna koža neznasekakvakritika režima, a dobro se sećam da je to bio bezvezan i prost film u ono vreme, samo mu je patina dodala (možda, nisam proveravala) neki šarm...

Ne rezima,koliko tog drustvenog sistema,rukovodecih kadrova,ali i opsta slika pravog zivota u ono vreme.Mada se nas narod uvek lozio na te porodicne komedije,pa i ne cudi sto je toliku popularnost stekao :D

Evo još jednog 'kultnog' filma
http://www.imdb.com/title/tt0088175/

lude%20godine%206.jpg
sta_se_zgodi_kad_se_ljubav_rodi_dvdrip_1984_www_serbian-warez12830020100416102622.jpg

:mrgreen:

Toliko od mene, na ovoj diskusiji : )

Back