Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Opet ja..limfne zlezde su mi i dalje otecene,boli me grlo,i JEDVA jedem,pijem,pricam..vec par noci ne spavam ko covek..usput..odvratno je..ali na svakih 5 sekundi izbacujem slajm..Sta da radim povodom toga?da li mogu ikako da uticem na to?pomagajte

Evo ja sam sad izasao posle 4 nedelje lezanja na infektivnoj, u pojam me ubilo, ceo dan gledao u plafon i jedno te isto drvo kroz prozor. Sem dosade nije bilo nista problematicno, cim mi se pojavi temperatura zveknu mi diklofen, za grlo sam dobijao kortikosteroide i neku odvratnu tecnost za ispiranje, ultrazvuk na nedelju dana da vide velicinu jetre i slezine, i puste me kad se vrate u normalu nalazi u krvi i velicina jetre pa Nela ako ti je bas tesko da lezis kuci mozes i tamo da odes :P. Jedino sto mi je lezanje unistilo kondiciju i misici su mi se sasusili, i jos su mi zabranili svaku ozbiljniju fizicku aktivnost nekoliko meseci pa cu ovakav i ostati neko duze vreme. Mene sad zanima samo jedna stvar, doktor mi je rekao da nisam vise zarazan, sad nisam bas siguran da li je mislio da nisam zarazan da me smesti u izolaciju ili nisam uopste zarazan, jer sam malopre negde na netu procitao da mogu druge da zarazim preko sluzi narednih 18 meseci pa mi je ovo bitno iz,jelte ociglednih razloga :D. Tip virusa koji me je zarazio nije Epstajn Barov virus nego Citomegalovirus, tako da koliko vidim prema ucestalosti zaraze jednim i drugim, sansa da opet ovo zakacim je neznatno manja, ali nisam valjda toliki baksuz.

Dobro..bitno da si se se ti sad iscupao i da ti se zivot kol'ko-tol'ko vraca u normalu..Sto se mene tice..HVALA BOGU..temperaturu nemam vise a zlezde mi nisu vise otecene tako da se osecam mnooogo bolje..i tako..sto se bolje osecam sve mi je nelogicnija cinjenica da moram da lezim..a onda..pomisao da necu moci da treniram nekoliko meseci me ubija psihicki tako da ce od ove mononukleoze pre da mi pukne mozak a ne slezina..:-)..A procitala sam i ja to za tih 18meseci..nznm..NADAM se da nije bas tako..mogu samo da ti kazem da ako nesto saznas..javi!

e ovako... prvo da vas pitam da li je moguce simptome mononukleoze, tj samo uvecanje zlezda dobiti posle samo jednog dana? takodje, da li prenosilac virusa mononukleoze moze biti osoba koja nije nikad bila zarazena?
evo proslo je vec 10 dana, i meni nije nista, nemam temperaturu, upalu grla i sve ostalo, jedino me zateze zlezda na levoj strani vrata koja mi je i prirodno nesto malko uvecana... da li ima mogucnosti da imam mononukleozu? stvarno se plasim jer sam aktivni sportista i bas bi to sve moglo da me slomi... a i kao za inat imam fobiju od vadjenja krvi iz vene, pa da vas pitam da li je moguce analize raditi na osnovu krvi izvadjene iz prsta... hvala unapred :)

Prvo zelim da se se zahvalim dr na odgovorima i savetima!Imala sam strpljenja i evo vec nedelju dana se osecam potpuno zdravo!Sledece nedelje vadim krv da bi se proverile vrednosti koje su bile uvecane i radim kontrolni eho abdomena zbog velicine slezine.Prvi put, velicina slezine je bila 13cm X 6.1cm a jetra je bila normalne velicine,4cm, homogena bez fokalnih promena.Zlezde su mi se povukle posle 10ak dana,a temperaturu sam imala 4 dana i nije prelazila 37 sa 9..Pa me ineresuje da li to sve lici na blazi oblik mononukleoze?Jedan lekar kaze da fizicke aktivnosti zaboravim na 2meseca,drugi na 3 a treci na 6 meseci?!I da li je taj period bez fizickih aktiivnosti jednak i za onog kome je slezina bila uvecana 1 cm i za onog kome je bila uvecana dva puta?Hvala jos jednom za prethodne odgovore..i..hvala unapred za ove sad:)

Hoces, ali mi nismo mali ljudi koji zive u kompjuteru - imamo svoje redovne poslove, zivote, porodice.....Imajte malo strpljenja. Nema blazeg ili tezeg oblika mononukleoze - ili imas ili nemas mononukleozu. Period mirovanja zavisi od snage i kondicije i imuniteta organizma. Jedan Federer je svoju mononukleozu preneo na nogama igrajuci Australian open (ako mu je verovati da je to opravdanje za gubitak titule), i odlezao je 15 dana i ustao da igra. Ti svakako to ne bi mogla. Dakle, nikakvi intenzivni fizicki napori 6 meseci od prelezane bolesti. To je moj savet. A ti naravno mozes ciniti onako kako mislis da je najbolje za tebe, to je ipak tvoje telo i tvoj zivot.

pitanje, da li je moguce da ja zarazim devojku mononukleozom, a da meni ne fali nista, ni jedan simptom, a napominjem da ona ima temperaturu vec mesec dana. nisam prelezao, nisam bio u kontatu sa osobama koji su imali mono... bar koliko ja znam.
nemam jak imuni sitem, prehladim se lako, njen je jos gori.
ok, znaci da li moze? posto sam cuo od strucnih lica dve razlicite price.

Ajde misli malo - pa ne mozes joj preneti nesto sto nemas vec samo nesto sto imas, zar ne? Mozes nemati simptome mononukleoze ali virus koji mononukleozu izaziva moras imati da bi joj ga preneo. Ako si joj preneo mono, nema sta da ti se pojavi - vec je tu. IDi i uradi nalaz krvi na EB virus i znaces.

ok, devojka ima mono, i sada je pitanje da li sam joj ja preneo, posto ona nema pojma odakle joj. mislim ja, ali kada jedan doktor kaze da nije moguce, a drugi da jeste, to je vec druga stvar. bio cam kod doktora, i napisao mi je uput da idem da vadim krv, ali tipa da je nepotrebno sada, ako mi bude lose, tj pojavi se neki sindrom , da idem da vadim.
znaci, ako ginemo, ginemo zajedno (:

Ne mora da bude da je dobila mononuklezu od tebe.
To je kapljicna infekcija, dovoljno je da joj se neko u autobusu sa mononukleozom nakasljao u lice pa da dobije infekciju.

jos samo ovo, dakle, da li je moguce da sam joj ja preneo, a da ja jos nemam nikakvih simptoma, a da njoj vec uveliko traje, i kako? za par dana cu znati da li sam ja zarazen, ali sada ne mogu da se smirim, pa mi trebaju neki ovakvi odgovori.

e ovako... treba mi pomoc... pre jedno 5 dana sam osetila da mi polako naticu zlezde na vratu... pre dva dana su bile zaista velike, pritom je leva duplo veca od desne, i osetila sam pritisak u levom uhu. Odmah sam posumnjala na upalu uha... otisla sam kod lekara opste prakse koji me je uputio kod specijaliste. Specijalista je rekao da imam upalu levog uha i rinitis koji je upalu prouzrokovao. dobila sam da pijem panklav i clarinase i dvoje kapi za nos. Uho me ne boli samo osecam jak pritisak i neprijatan osecaj.
Naime, sutra sam otisla da radim analizu krvi... Svi nalazi su mi dobri osim neka dva za koje mi je doktorka rekla da se odnose na jetru. trebaju da budu od 0 do oko 40 a meni su oko 85 oba. Legla sam i pokusala je da napipa jetru i slezinu kao i zlezde pod pazuhom al;i nije napipala uvecanja. Konstatovala je zbog nalaza u krvi da je mononukleoza, ali me je pritom uputila i na infektivnu kliniku i snimanje abdomena. Zanima me kolike su sanse da je mononukleoza s obzirom da su mi zlezde ogromne, ali se ne umaram, nemam temperaturu i nalazi nisu TOLIKO losi?
I s obzirom da imam decka vec duze vreme, kako to da njemu nije nista a vidjamo se svaki dan? Kaze da je nije imao koliko on zna. i da li je moguce da ce je dobiti iako mu do sad nije nista? Koliko treba njega da se klonim ukoliko sam opasna po njega, to me najvise interesuje jer ne mogu da zamislim ni dan bez njega... unapred hvala

Postoje sanse i to dobre da je mononukleoza ali moras sacekati rezultat virusoloskih testova.
Dakle prvo moras da se javis infektologu.
Ako imas mononukleozu, do sada si decka vec dobro ugrozila, da li ce on dobiti inefekciju zavisi od njegovog imuniteta.

Poznajem devojku koja je pre jedno godinu dana imala mononukleozu (možda i manje, 10-11 meseci), bila u bolnici i sve.

Interesuje me kolike su sanse da i ja dobijem tu istu bolest od nje, naravno, u slučaju da budem s njom zajedno, i da li mi se uopšte isplati da se u to upustam?

Pročitao sam celu ovu temu (i konsultovao wikipediju i sve) i koliko sam skapirao, postoji mogućnost da neko preleži bolest i ne bude kliconoša. Ovde piše da se luči u pljuvačci prvih 6 meseci posle izlečenja, wikipedia kaže 18 meseci...

Znam da niko ne može tačno da mi odgovori na ovo, ali barem dajte savet neki, hvala unapred :)

Back