Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da citala sam od pocetka i vecina pitanja je " da li smem da se ljubim sa deckom" ili da li smem da se napijem" mene to ne interesuje. Mene samo interesuje da li smem da putujem, posto sam vec uplatila letovanje.

Ok, sad vec napredujemo.
Dakle, mirovanje se i dalje savetuje.
Kontrola naravno sa kontrolnom laboratorijom, ako bude bilo potrebe i ultrazvukom abdomena.
To ce tvoj lekar odluciti nakon pregleda.
Ukoliko sve bude ok. nema razloga da ne putujes uz savet da se ne izlazes prevelikom fizickom naporu.

E ovako.Moja drugarica [A] je dobila mononukleozu od njenog decka koji je izgleda kliconosa.Ona [A] se ljubila sa mojom drugom drugaricom koja se ljubila sa mnom,a ta drugarica ,se ljubila sa mojom trecom drugaricom [C],koja [C] se isto ljubila sa mnom.Puno puta smo delili istu vodu ili bilo sta iz flase ili case.Drugarica [A] je danas saznala da ima monoukleozu i trenutno je u bolnici,a misli se da je pre 2 meseca zaradila klice.Koje su sanse da ja sada imam mononukleozu? Jako me boli viliva i limfni cvorovi,ali mislim da to nije od toga.Nadam se. Da li imam mononukleozu?! :(

Ti verovatno mislis da smo zaposleni na forumu?
Da nemamo svoj redovan posao, svoje porodice nego nam se sve u zivotu vrti oko toga da cim neko od vas postavi pitanje istog trenutka i odgovorimo?!:roll:

Stvarno nemam reci.

Da li ja smem da putujem na more i da se kupam ako imam monukleozu i da li smem da idem na pripreme u ivanjicu sa odbojkom 15 avgusta ako to prodje odg.i to brzo a ne da cekam 2 sata

Koji ti deo odgovora od prethodni put kada si ovo isto pitala (na drugi nacin) nije tacno jasan?!
Ili bas insistiras na odgovoru na forumu? Pa da ti odgovorim onda: ne, ne smes da putujes na more niti da se kupas niti da se suncas ako imas mononukleozu, i ne - ne smes da putujes na pripreme za odbojku 15. avgusta. Je l' sad u redu?

Poštovanje,

već sam pisao prethodno na ovoj temi, proslo je tacno 2 mjeseca od kad su se pojavili prvi simptomi mononukleoze, prije 10 dana, prilikom vadjenja posljednjih nalaza, jetrene probe su se vratile u normalu, limfni cvorovi takodjer i nisam imao nikakvih simpotoma... Slezena nije uvecana, doktorica mi je rekla da mogu poceti trenirati, sto sam i ucinio, za sada je sve ok, za par dana oticu ponovo vaditi nalaze...

Sta vi mislite da li da poslusam doktoricu i treniram ili ipak da to odgodim jos malo?

Hvala

Zavisi od treninga, i celokupne istorije - koju niko ne zna bolje od tvog infektologa koji te leci. Zato - niko ti od nas ne moze reci bolje od nje (pitanje je isto kao i prethodno, i stvarno vas ne razumem ljudi....).

Utvrdjeno je da imam mononukleozu pre malko vise od 4 meseca i do tada sam trenirao punom parom, 2x na dan (kosarka je u pitanju) i jeo svasta. Transaminaze su bile visestruko povisene, medjutim od tada sam na dijeti, ne bavim se fizickim aktivnostima, ali su i dalje dosta povisene. AST je sada oko 135, a ALT oko 55-60 (ili mozda obrnuto, nisu mi rezulrari pri ruci), sto je i dalje dosta visoko. Pre mesec dana sam takodje vadio krv i rezultati su bili skoro isti kao sada (odstupaju +/- 5), pa me brine sto nema napretka, a pridrazavao sam se ishrane zeleo bih sto pre da pocnem da treniram. Kod doktorke imam zakazano tek 2. jula

Imao sam 5-6 dana (uvece) temperaturu do 37.5 nakon cega sam otisao kod dr. koji je nakon vadjena krvi ustanovio da imam mononukleozu, iako nemam uvecane zlezde, grlo me ne boli,nemam uvecanu slezinu, osecam se odlicno. Pridrzavam se ishrane i mirovanja u vidu sedenja i lezanja kuci po ceo dan, ali uvece odem do nekog kuci kod koga opet sedim(mislim da se to podrazumeva pod mirovanjem).
Interesuje me da li sam virusan po okolinu (od prvog odlaska kod dr. proslo je dve nedelje),da li cu u septembru moci da idem u vojsku,i na letovanje, i kad cu moci da se bavim sportom posto se aktivno bavim istim?
Evo i rezultata krvi koji ce mozda biti od pomoci:

ALT 276
AST 113
GT 267
Alkalna fosfataza 226
bilirubin totalni 22.1
bilirubin direktni 6.4
CRP 14.18
leukociti 10.3
epstein bar igG 152.31
epstein bar igM 4.89
S- paul bunnell 1:80
Nisam uradio ultrazvuk abdomena
DR. molim Vas ukoliko mozete protumaciti ove rezultate i dati odgovore na neke od ovih pitanja,i da li je ovo neka vrsta blaze mononukleoze (ukoliko postoji tako nesto)?
Hvala

Back