Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mononukleoza vreba od svuda - to je kapljicna infekcija i dovoljno je da stojis pored nekog u autobusu ko kine pored tebe i da je dobijes. Ne pravite bezrazloznu frku oko ljubljenja idiotski je reci "pazi s kim se ljubis!" (a izvinite, kako cete znati da se ljubite sa nekim ko je u inkubacionom periodu mononukleoze? gripa? meksickog gripa? HIVa?! Stvarno - glupo!). Jos najbolje da zabranimo deci i da se ljube - jos bolje da ne disu, ili da se ne voze javnim prevozom jer je verovatnoca da se zaraze u autobusu daleko veca nego da se zaraze ljubljenjem!

Poslednja izmena:
Htela bih ipak da mi kazete dali postoi neki rok, koliko vremena posle normaliziranja jetrenih enzima moze da se pocne sa fizickim aktivnostima? Dali postoje neka pravila? Molim clanove za savete i iskustva. Hvala!

prije 20tak dana mi je dijagnosticiran mono, nakon sto sam pio summomed, primio nekoliko pencilina (zahvaljujuci nekoliko doktora) da bi konacno bio upucen na pretrage gdje mi je mono test bio pozitivan... nakon 7 dana patnje, grlo se smirilo, nestalo je temperature, limfne zlijezde su se povukle, osjecam se fit i sve, kontrolu imam za 3 dana, nigdje se za to vrijeme nisam kretao nego sam se pridrzavao dijete i savjeta lijecnika...

Prema pregledu lijecnika, na osnovu dodira nije bilo znakova uvecane slezene, niti me je bolila jetra i sl. Posto se bavim raznoraznim sportskim aktivnostima, zanima me kad se mogu vratiti redovnim treninzima i koliko ce dugo trebati da se jetra oporavi...

Ovo su rezultati jetrenih probi:

ALT 224 (range 0-55)
AST 145 (range 5-34)
CRP kvan. 65.4 (range 0.0-5.0)
GGT 75 (range 12-64)
LD 541 (range 125-243)
Uk.bilirub 33.7 (range 3.4-20.5)
WBC 8.70

ukoliko se neko razumije pa da mi ovo malo pojasni jer mi doktor nije nista jasno rekao, samo je rekao da ima boljih a i gorih rezultata...

nove nalaze sto sam radio jucer, doktorica kaze da je infekcija prosla, da sad treba samo da forsiram jetrenu dijetu i da odmaram, leukociti su se vratili u normalu i ostalo kod krvne slike jedino su mi se jetrene probe malo izmjenile tj. neke povecale jer kaze doktorica da je infekcija i dalje trajala nakon prvog testiranja...

ovo su nove jetrene probe:

ALT 508 (range 0-55)
AST 217 (range 5-34)
CRP kvan. 3.1 (range 0.0-5.0)
GGT 98 (range 12-64)
LD 386 (range 125-243)
Uk.bilirub 27.3 (range 3.4-20.5)
WBC 4.7

01.06 pocinje obuka na pol. akademiji pa me zanima koliko ce se tijelo oporaviti i ima li nekih savjeta, jer ja cu morati na akademiju u svakom slucaju, doktorica je fizickim pregledom utvrdila da jetra i slezena nisu povecane (ja cu prije akademije uraditi i Ultrazvuk), ja se super osjecam, svi simptomi su prosli, ne osjecam se cak ni umorno...

hmm :( problem je sto mi je ovo zivotna sansa za akademiju, vjerovatno cu tamo imati 2-3 puta sedmicno fizicku nastavu, ukoliko mi slezena i jetra ne budu otecene, i probe mi se snize, kakvi su rizici?
Ризик постоји и то је сасвим довољно.
Последице или компликације које могу да уследе су превелике.
Могли би те задесити неуролошки проблеми- менингитис, енцефалитис, па запаљење јетре, руптура слезине (пуцање слезине), да пређе у хроничну форму која за последицу може дати неку од лимфопролиферативних болести (читај, неку форму леукемије).

Дакле, батали те вежебе и напоре. Цена је превисока.
Само да напоменем, неке од ових компликација могу резултовати и смртним исходом.

Мононуклеоза је болест која се веома лако лечи и има одличну прогнозу, ако пацијент слуша свог доктора.
Зато буди разуман.

Zdravo svima, ovo mi je prva poruka na ovom forumu.
Naime pre nesto vise od mesec dana primetio sam uvecani limfni nodus na desnoj strani vrata, lekar opste prakse me je poslao na vadjenje krvi i krva slika je idealna. Zatim sam otisao na UZ vrata kad specijaliste i nalaz je sledeci:
Anamneza povecani lifni nodusi
UZ vrata

Stitasta zlezda i parastitasne zlezde uredne obostreno bez foaklnih promena.
Parajugularna regija deso uredna, a levo se uocava vise linfnih nodusa homogenih hipoehogenih do 8mm.
U preskalenskoj i nuhalnoj regiji desno se uocava vise plocastih linfnih nodusa oko 17,11,12 i 20 mm, podvilicne regije obostrano uredne.
Sa leve strane se uocava parajugularno vise linfnih nodusa do 8mm iza mskim oko 15 i 13mm kao i u nuhalnoj regiji do 13mm. Svi nodusi su homogeni hiperehogeni poneki sa hiperehogenim fibroznim sredistem.
Posle ovoga lekar opste prakse me je poslao na seriju testova na razne viruse na koje treba da idem u narednom periodu. Imam 21 godinu i preplasen sam, posto retko imam bilo kakvih zdravsvenih problema. Najvise se plasim naravno limfoma i to mi je stalno u glavi i ne mogu normalno da funkcionisem. Zlezde su malo tvrdje mislim da se pomeraju i ne bole me na dodir, ali ponekad zaboli taj deo varta na kojem se nalaze, temperaturu sam imao par dana po par sati 37.3, mozda i na nervnoj bazi. Stvarno se izvinjavam sto stavljam ovaj post na ovu temu posto ne znam gde drugo da pitam za misljenje, Unapred hvala na odgovoru.

Hvala na odgovoru.
Ma uradicu testove samo me interesuje jel je moguce da je limfom toliko prosiren, a da ne daje nikakve simptome? To je jedino u principu sta me plasi, bice neizmerno srecan ako se otkrije da je neki viraus, ma koji on bio:). Ne znam sta da uradim, a da budem 100% siguran sta je u pitanju, posto punkciju i biopsiju niko nece da radi ko da je to nesto toliko strasno.

Ma i ja to nekad pomislim ali sto vise citam na tu temu po netu sve vise se nerviram, i umisljam simptome. Znaci u momentu dok citam preznojim se, i pomislim aha simptom, a dok ne razmisljam nista. Najvise me nervira sto nisu mekane nego su tvrdje, nisam siguran sta to znaci. U svakom slucaju uvek mi je lakse kad sa nekim pricam, pogotovo ako je strucan, hvala.

Ma znam. Ali ne umisljam bolesti bez razloga, tek kad imam "opipljiv" razlog onda pocnem da panicim. Nalazi krvi su mi u radu sem dve stavke :MCH 26.6 (28-36), LYMPH 42,8 (19-40). Sta znaci to povecanje broja limfocita?

CRP-C reaktivni protein.
Bilo bi za lekare milina kad bi jedan laboratorijski parametar stajao odmah pored znaka jednakosti za stanje koje ga izaziva.
U brojnim stanjima moze biti povisen, a tebi savet da se malo smiris i da sacekas kraj ispitivanja.
Moze?

Back