монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Težak je brdsko-seoski život, veoma težak. Razumem zašto je duša njegova vapila za skloništem i mirom i tišinom.
Takođe mislim da je on o monaštvu razmišljao još mnogo pre nego mu je otac umro. Još dok je bio povučen i tih i dok je postio, on je živeo monaškim životom, ali u svome domu. Ono o čemu sam Ti pričao. Ovo drugo je samo želja da se preseli na mesto sa mnogo mira i tišine, daleko od svakodnevnih, uobičajenih životnih zbivanja.

Али нетреба човек само да остане на жељи јер онда није ништа учинио.:think:

Pa da, svaka volja koja se rađa iz Ljubavi je Božija volja.

Није баш тако.Ово што ћу да цитирам је исправно.
Своју вољу не треба претпостављати вољи Божијој, него, учинивши са своје стране све што је потребно, остало препустити Богу. 6. 721.
• Све што не зависи од нас препустимо вољи Божијој, а оно што зависи од нас прилагодимо вољи Божијој, било испуњавањем, било покајањем због неиспуњавања. 6. 581
• Правилно и тачно испуњавање воље Божије немогуће је без познавања судова Божијих. Шта су - заповести Божије? To је воља Божија, објављена људима да би се њоме руководили у делима која зависе од њихове слободне воље. Шта су - судови Божији? To су дејства или допуштења воље Божије, на које човекова слободна воља нема никаквог утицаја. Очигледно да је за потпуно испуњење воље Божије од стране човека неопходно да човек заузме правилан однос и према заповестима и према судовима Божијим.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija03.htm#08

Своју вољу не треба претпостављати вољи Божијој, него, учинивши са своје стране све што је потребно, остало препустити Богу. 6. 721.
• Све што не зависи од нас препустимо вољи Божијој, а оно што зависи од нас прилагодимо вољи Божијој, било испуњавањем, било покајањем због неиспуњавања. 6. 581
• Правилно и тачно испуњавање воље Божије немогуће је без познавања судова Божијих. Шта су - заповести Божије? To је воља Божија, објављена људима да би се њоме руководили у делима која зависе од њихове слободне воље. Шта су - судови Божији? To су дејства или допуштења воље Божије, на које човекова слободна воља нема никаквог утицаја. Очигледно да је за потпуно испуњење воље Божије од стране човека неопходно да човек заузме правилан однос и према заповестима и према судовима Божијим.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija03.htm#08

Zar Ti misliš da volja, koja je iznikla iz Ljubavi, može da nije u skladu sa zapovestima i sudovima Božijim, nebeskim?

Zar Ti misliš da volja, koja je iznikla iz Ljubavi, može da nije u skladu sa zapovestima i sudovima Božijim, nebeskim?

Ја само се слажем са наводима које сам изнео.Није ми само јасно та потреба за том термонологијом ЉУБАВ?Које и чије књиге си читао?Бог је човекољубац.....:think::tajna:

Kako koje knjige, pa Sveto Jevanđelje.
Hajde mi odgovori na pitanje?
Воља човекова која је прображена Светолитургијким и уопште Светотајинским животом кроз испуњавање Јеванђелских заповести и следовање Светим Оцима је у скалду са Судовима Божијим.Оносно из љубави према Богу.Зато те питам,јер ми је та терминологија помало протестантска коју ти употребљаваш.

Воља човекова која је прображена Светолитургијким и уопште Светотајинским животом кроз испуњавање Јеванђелских заповести и следовање Светим Оцима је у скалду са Судовима Божијим.Оносно из љубави према Богу.Зато те питам,јер ми је та терминологија помало протестантска коју ти употребљаваш.

Sad po Tvome ispada da je Ljubav jedino Ljubav prema Bogu. A gde su Ljubav prema pravdi, Ljubav prema istini, Ljubav prema bližnjem svom, Ljubav prema samome sebi?

Sad po Tvome ispada da je Ljubav jedino Ljubav prema Bogu. A gde su Ljubav prema pravdi, Ljubav prema istini, Ljubav prema bližnjem svom, Ljubav prema samome sebi?

Бог је Правда и Истина.Да треба волети блиљем.А љубав према себи то није она љубав само да мени буде добро у овом животу.Него,ако заиста волим себе ја ћу да испуњавам оно што је мени на спасење.

Бог је Правда и Истина.Да треба волети блиљем.А љубав према себи то није она љубав само да мени буде добро у овом животу.Него,ако заиста волим себе ја ћу да испуњавам оно што је мени на спасење.

Pa da, Ljubav prema samome sebi je polazna tačka za sve ostale Ljubavi, jer Ljubav se uvek rađa u samome čoveku, ne van čoveka. Pa ako čovek prvo ne spozna Ljubav prema samome sebi, kako onda može da spozna Ljubav prema bližnjem?

Pravilnije je reći da su pravda i istina Božiji, nego da su Bog. Bar ja tako osećam.

Pa da, Ljubav prema samome sebi je polazna tačka za sve ostale Ljubavi, jer Ljubav se uvek rađa u samome čoveku, ne van čoveka. Pa ako čovek prvo ne spozna Ljubav prema samome sebi, kako onda može da spozna Ljubav prema bližnjem?

Pravilnije je reći da su pravda i istina Božiji, nego da su Bog. Bar ja tako osećam.

Ево ти линк,па читај о томе.А препоручујем да прочиташ целу књигу и да се придржаваш ствари које у њој пишу.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija14.htm

Одо ја да спавам.:zzzz:

Ajde pitaj te prepodobne pa odgovori
vec sam ti pisao ali zbog drugih jos jednom:
zamisli sledecu situaciju: u 2.sv ratu Nemci steljali neke ljude i tu je bilo ocevidaca recimo njih 5 koji su posle toga dali pismene izjave u sudu i koje se u potpunosti slzu po pitanju tog nemilog dogadjaja.E sad,neko iskopa danas grobnice i krene sud da ispituje slucaj i ti dodjes kao svedok na sudu i das izjavu koja je suportna ocevicima koji su dali napismeno pre 60 godina.Sud te pita kako to ,a ti kazes nisu oni u pravu,meni je tat ispricao da je njemu deda ipricao da je on cuo,,,Kome ce sud da veruje?

Није само то.Тема је ''брак или монаштво''-И све у вези тога.Мада може да се пише и о поређењу тих ствари код екумениста и код Истински Православних.

Šta misliš, kada će ljudi početi već jednom da prestanu da se deklarišu i početi istinski da ispunjavaju volju Božiju, poniklu iz Ljubavi, u miru i tišini?

Šta misliš, kada će ljudi početi već jednom da prestanu da se deklarišu i početi istinski da ispunjavaju volju Božiju, poniklu iz Ljubavi, u miru i tišini?

...generalno gledano, do dolaska Hristova nikad,....pojedinačno gledano, crkva Hristova već danas to čini, samo što taj primat mnogi sebi prisvajaju, nesvesni da to može učiniti jedino Hrist, jer je On glava crkve i jedino On prepoznaje svoje,...
Pametovanje sigurno nije obeležje onih, koji mu pripadaju, već ljubav u srcu prema bližnjem svom, otvorenost i susretljivost, imanje vremena i strpljenja u ovim poslednjim vremenima za svakog, ko traži Hrista,.....
Sigurno to nije distanciranje i od brata svog,......a ponajmanje anatemisanje svega što nisam ja,....Ja ne postoji za onog ko živi Hristu! Ono postoji samo za one koji žive telu svom!!!

Ne razumem ovo gore, šta si hteo reći?

...ne shvatam šta tu ne može da se razume,....
Osoba koja živi u Hristu, živi u duhu a ne u telu,...živi duhu a ne telu,....
Pravi Hristov sledbenik teži da se približi Hristovom savršenstvu, duhom se ispunjava a ne žudi samo za telesnim zadovoljstvima,...
Apostol Pavle je na tu temu veoma lepo i sadržajno propovedao,...

Pravi Hristov sledbenik teži da se približi Hristovom savršenstvu, duhom se ispunjava a ne žudi samo za telesnim zadovoljstvima,...

Али да се не би живело само телу већ да бу се живело у Христу могуће је само у Истински Православној Цркви Христовој.

Isto je propovedao i Isus, kada je jeo i pio sa carinicima i grešnicima, i kada su rekli za njega da je izelica.

Dok je na Zemlji, čovek živi i u duhu i u telu, a ako ode u Carstvo nebesko, tada živi samo u duhu, jer Carstvo nebesko je carstvo duha.

Предивно. :ok::ok::ok:

Back