монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Нек ти је на спасење овај линк, вероватно ћеш нађи то што тражиш i што те тишти у души читајући га:

http://www.prijateljboziji.com/shared/media/books/21/pdf-serb.pdf

"Uvek i u svemu treba da se prekorevamo i osuđujemo, i to sasvim iskreno. Jer, onoga koji sam sebe ukoreva - opravdava i proslavlja Bog".

+Sveti Antonije Veliki+

Не ради ти линк куме поправи ако можеш.А требало би мало и непосредно да причаш.

Само је велика одговорност одгајати децу.Али у деци човек налази утеху овосветску.Док у монаштву се човек одриче сваке утехе овог света и све имовине.А брачник има и кућу или стан,жену ,и још пуно замљских утеха.Већа је Светиња монаштво.

А зашто бежати од људи?Зашто изолација?
Какво је то човекољубље ако некоме сметају људи?

Фајл је оштећенКуме што нежелиш самном нормално да причаш шта сам ти сада скривио?.Куме некој толико да си љут на мене.Растужујеш ме кад избегаваш сваки приватни контакт самном.Немој молим те да ме избегаваш.Важи?

А зашто бежати од људи?Зашто изолација?
Какво је то човекољубље ако некоме сметају људи?

http://www.prijateljboziji.com/shared/media/books/21/pdf-serb.pdf

Jedan brat, koji je smatrao da nema nikakve koristi od napuštanja sveta, dođe kod Svetog Antonija. I poče on govoriti: "Više vredi onaj ko se podvizava u gradu ili selu i koji ispunjava sve što je potrebno za duhovno savršenstvo". Sveti Antonije ga je pitao: "Gde i kako ti živiš?" On je odgovorio: "Živim u domu roditelja, koji mi sve nabavljaju. To me izbavlja od svih briga i staranja, te se neprestano bavim jedino čitanjem i molitvom, ne rasejavajući duh ničim sporednim". Sveti Antonije ga je opet zapitao: "Kaži mi, sine moj, da li se ti žalostiš u njihovim žalostima i raduješ u njihovim radostima". On je priznao da oseća i jedno i drugo. Tada mu je starac rekao: "Znaj da ćeš i u budućem veku imati udeo sa onima sa kojima si u ovom životu delio radost i žalost. Za tebe je put koji si izabrao štetan ne samo zbog toga što se usled gotovo svakodnevne promene životnih slučajnosti tvoj um pogružava u neprestane pomisli o zemaljskom, već i stoga što te lišava ploda koji bi stekao da se svojim rukama trudiš oko prehranjivanja, po primeru apostola Pavla koji je i usred truda propovedi Jevađelja svojim rukama sebi i onima sa njim obezbeđivao potrebno, kao što govori Efescima: Sami znate da potrebama mojim i onih koji su sa mnom bili poslužiše ove ruke moje (Dap.20,24). On je to činio na naše nazidanje, da bi nam dao primer, kao što je pisao Solunjanima: Jer nismo živeli neuredno među vama, niti smo zabadava jeli hleb u nekoga, no s trudom i
mukom, radeći dan i noć, da ne bismo bili na teretu nekome od vas. Ne kao da nemamo vlasti, nego da sebe damo vama za primer, da biste se ugledali na nas (2.Sol.Z,8-9). Eto zbog čega i mi, premda imamo mogućnost da se koristimo pomoću od srodnika, pretpostavljamo da se izdržavamo u znoju svoga lica. Da je ta pomoć korisnija, mi bismo je rado prihvatili. Osim toga znaj da jedeš hleb bednih i nemoćnih ukoliko si zdrav, a živiš na račun drugih.

Ма немој,а Свете мошти?Две хиљаде гоине стара рука Светог Јована која је остала цела није разлог да порслвљамо Господа који се кроз њега прославио.И он тог Свето прославља нетрулежношћу због светости живота.Мани ме са тим протестантским причама.

...daj, Samsone, bar jednom,...izusti ime Isusa Hrista, ne stidi ga se!!!
Ne beži od Njega, jer zahvaljujući Njemu spasenje imaš. Ne divi se moštima već delima tih ruku. Ne klanjaj se telesnome već duhovnome.
Samsone moj, prijatelju moj, čuvaj se Dalile!!!
:rtfm:

Jel Hristos bio monah i apostoli?

Христос је први и најбољи монах Новога Завета. Од њега су се учили апостоли, којима су равни свега неколико светих отаца (наш свети Сава је један од њих):

Sveti Makarije stalno govori o paloj duši i učio je kako da se iz stanja tame, iskvarenosti i mrtvila iziđe na svetlost, da se isceli i oživi. Zbog toga njegove pouke nisu važne samo za monahe koji su se odrekli sveta, već i za sve Hrišćanje. Jer, Hrišćanstvo se i sastoji u tome da čovek ustane iz palosti. Zbog toga je i Gospod dolazio; tome su upravljene i sve spasonosne sveštenoradnje Crkve. On svagde kao uslov za uspeh postavlja
odricanje od sveta [tj. monaštvo]. Međutim, i svetovnjaci [Hrišćani] su obavezni da se u izvesnoj meri odreknu sveta. Jer, ljubav prema svetu jeste neprijateljstvo prema Bogu.

Gde bi tu bilo spasenja?

......sa bratom svojim u Hristu ne valja se ovako sprdačiti!:rtfm:

Ниси ти наш брат, ми протестанте за браћу немамо. Нама су браћа у Христу само Истински Православни - НИКО ВИШЕ.

+SVETI PRAVEDNI JOVAN KRONSTATSKI+(1908.)-

"Istinite reci naseg Spasitelja Isusa Hrista glase: ko nije sa Mnom, taj je protiv Mene. (Mt.12,30)
Katolici, luterani, reformatori su odpali od Hrista i Njegove Crkve... ne postuju postove, iskrivljuju dogmate spasiteljske vere. Oni nisu sa nama, oni su protiv nas i protiv Hrista".

Prijatelju moj, a ja baš na tebe mislio,.....:D
Što tebe odbaci kao brata svoga,.....
a gde ti mene nađe svrstavati,.....
Hrist svoje stado poznaje, ne zaboravi,...on će razvrstavati ovčice svoje, ne vi i vama slični,....
nego molite se Bogu i Isusu Hristu da vam ovakve misli mržnje iz srca oslobodi, ljubav prema bratu u Hristu gaji.
Ne osuđuj ni jednog, koji Hrista ispoveda i spasenje u njemu nalazi!!!
Zaboraviste da CRKVA NE SPAŠAVA I MRŽNJA U SRCU PREMA BRATU SVOM,......NEGO HRIST I LJUBAV U SRCU TVOM!!!

Hrist svoje stado poznaje, ne zaboravi,...on će razvrstavati ovčice svoje, ne vi i vama slični,....
nego molite se Bogu i Isusu Hristu da vam ovakve misli mržnje iz srca oslobodi, ljubav prema bratu u Hristu gaji.
Zaboraviste da CRKVA NE SPAŠAVA I MRŽNJA U SRCU PREMA BRATU SVOM,......NEGO HRIST I LJUBAV U SRCU TVOM!!!

http://2.***************/_4ixr6jwEER4/TJP8mgE6JSI/AAAAAAAAAhw/0ms7yyahR_g/s640/svZlatousti2.jpg

Када дакле, неверници и јеретици не обмањују никога од православних, не треба им чинити никакво зло или их мрзети. Но када ми приметимо да неверници и јеретици хоће да обману православне, тада треба не само да их мрзимо или осуђујемо, већ и да их предајемо проклетству, да им наносимо физичке ране, како бисмо тиме освећивали наше руке.

А ко је тај мој брат?:dontunderstand:Ако си на себе мислио ниси ми брат.МОЈ БРАТ У ХРИСТУ ЈЕ МОЈЕ КУМЧЕ ВЛАДАН ВАСИЛИЈЕ.А ти сигурно ниси кад видим да си адвензиста или примаоц њихових идеја. опако хулиш на Светињу.

Poslednja izmena:
To Hrist kaže,....Ko nije sa mnom, protiv mene je!!!
A što se Njega odričete i morate navoditi šta je ko u Njegovo ime rekao,...
Ja kažem šta je ON rekao!!!
Ako Hrist prepoznaje svoje, i brat tvoj u Hristu nijme se ponosi, ko si ti da ga anatemišeš,....Jednog dana On će tebe tako!!!

Momci, da vam kažem, ja puno monaha poznajem, za prijatelje ih imam, ovako, kao vas dvojica, oni ne zbore!!!

А ко је тај мој брат?:dontunderstand:Ако си на себе мислио ниси ми брат.МОЈ БРАТ У ХРИСТУ ЈЕ МОЈЕ КУМЧЕ ВЛАДАН ВАСИЛИЈЕ.А ти сигурно ниси кад видим да си адвензиста или примаоц њихових идеја. опако хулиш на Светињу.

Iz svega, ovde napisanog, očigledno je da si ovu temu otvorio da se sebi diviš,.....Ostavljam te narcisu, cvećko uvenuta da se mirišeš i diviš telu svom!!!
Jesi sretan sad kad te više ni čitati nećemo?

Iz svega, ovde napisanog, očigledno je da si ovu temu otvorio da se sebi diviš,.....Ostavljam te narcisu, cvećko uvenuta da se mirišeš i diviš telu svom!!!
Jesi sretan sad kad te više ni čitati nećemo?

Ја сам отворио ову тему јер је она намењена за оне који нису адвентисти који неподаштасвају Свету Тајну брака и монаштво.И који хуле на Свете Божије угоднике.

...nova nauka, .....Hrista ni jednom rečju ne spominju a Hrišćanstvo samo za sebe prisvojiše,.....
svakoga ko pokuša na ovoj temi da postuje svrstavaju odmah u razne bezbožnike, pripadnike drugih crkava i crkvenih zajednica, koje po njima nisu Hrišćanske,....
iz, samo njima znanih razloga,.....Hrista upoznali nisu, ljubavi u njima nema,....osnivaju, verovatno, neki novi monaški red,.....
:rtfm:

Back