монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
А онда су те ''теолози'' и студенти БФ уверили у супртоно,али пошто је и код тебе као и код већине факултет нешто што даје валидност чињеницама ти си им поверовао.

Pa i ne baš.Zapravo studenti sa kojima sam pričao su imali nepovoljan stav po pitanju ekumenizma.

Pa i ne baš.Zapravo studenti sa kojima sam pričao su imali nepovoljan stav po pitanju ekumenizma.

Аха:confused:У страну зашто још ја не идем.Шта мислиш да ли у неким манастирима СПЦ има превише удобности које су далеко од неког аскетког начина живљења

Poslednja izmena:
Ја само знам како живе монаси СИПЦ у ком одрицању.И знам кад сам био верник СПЦ како су живели у манстирима СПЦ.А за ово једење меса сам чуо од оних који су живели тамо.

I kakve sad to ima veze?Crkva nije manje Crkva ako su njeni članovi grešni,jel tako?

I kakve sad to ima veze?Crkva nije manje Crkva ako su njeni članovi grešni,jel tako?

Ја спомиљем кршњењ завета .Односно завета испосништва тамо где се једе месо.Што показује рслабљеност вашег монаштва јер немају благодат за подвижнички живот пошто су далеко од православља.

Односно завета испосништва тамо где се једе месо.Што показује рслабљеност вашег монаштва јер немају благодат за подвижнички живот пошто су далеко од православља.
glupost. zhivot bicja sa slobodnom voljom zavisi samo od tog bicja samog. ja uopshte nisam hrishcjanin, a zhivim vrlo moralno. znachi ja imam blagodat? ne, nego se jednostavno trudim da zhivim asketski.

Voda se pije na izvoru!
Upoznaj Hrista i druga voda ti neće biti potrebna!
Hrist je platio punu cenu za svaki greh kao savršena žrtva!
Svako novo žrtvovanje tela i duha spasenja radi, besmisleno je.
Možeš to činiti ali se nećeš Hristu primaći više ni milimetar.
Širi Jevanđelje među onima koji ga još nisu upoznali i Imažeš ga u srcu!
Monaštvo, radi jačanja duha i vere Hristove u cilju širenja iste ima smisao!
Ništa manje mio Hristu nije pojedinac koji se odluči za brak i živi u njemu u ljubavi i smernosti.
Smisao je u tome da imaš ljubavi k Njemu i bližnjemu svom a ne da se zanimaš samo sa sobom, što ti neprestano činiš!!!

А шта мислиш о овом тексту горе?
lepa bajka za malu decu i za one koji su razocarani u zene pa ajde sad ce da budemo nesto posebno,monasi sto NEMA nikave veze ni sa Isusom Hritom ni sa Bibijom.Bog NIKADA od nas NIJE trazio da idemo i da se zatvorimo negde i tako zivimo"bogougodni"zivot.To je potpuno suprotno Isusovom nalogu koji je dao ucenicima u Jevandjelju po Mateju

Mat 28:19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Mat 28:20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin.

Dakle prvo je IDITE zapovedni nacin a ne zabijte se u neke meljive sobe i time cete da ispunjavate moju volju.
No da vidimo poreklo monastva pa ce onda sve biti jasno:(pogotyovu boldovani deo)

Fenomen monaštva bio je poznat mnogo pre nego što se javio u hrišćanstvu. Slična pojava primećena je kako u nekim judaističkim tradicijama (Eseni, Terapeuti), tako i u paganskim asketskim verovanjima, koja su postojala na teritorijama gde su živeli hrišćani. Monaštvo je karakteristično za staropersijske, indijske i staroegipatske religije. Budizam, nastao u Indiji u VI veku p.n.e., imao je razvijen sistem monaškog života koji je obuhvatao: celibat, odricanje od bogatstva i porodice i strogu vegetarijansku ishranu. Paganski oblik monaštva postojao je u Egiptu još sredinom IV veka p.n.e. Prema arheologu F. Petriju, ono nije došlo iz Grčke, već je doneto iz Indije u vreme kada se Persijsko carstvo protezalo od severne Afrike do Indije (oko 340. p.n.e) i uveliko je podsećalo na budističko monaštvo iz ranog perioda nakon Budine smrti. U Egiptu, u hrišćansko doba, monasi su bili poklonici boga Serapisa.2 Takođe, elementi asketizma bili su sastavni deo nekih gnostičkih grupa. Njihov asketizam proisticao je iz platonskih ideja i bio zasnovan na dualističkom viđenju sveta - kao neprijateljstva između materije i Boga.
S druge strane, u ranoj crkvi postojala je klasa ljudi oba pola, nazivanih "askete" ili "oni što se uzdržavaju", koji su se dobrovoljno odricali braka i imanja, posvetivši sebe postu, molitvi i duhovnom razmišljanju. No, oni se nisu izdvajali iz društva da bi živeli usamljeno van naseljenih mesta, nego su delovali upravo među ljudima s kojima su živeli. O tome Tertulijan piše: "Među nama nema nikakvih braminskih ili indijskih gimnosofita, nikakvih pustinjaka ili usamljenika... Mi se ne odričemo ni foruma, ni tržišta, ni kupatila, ni knjiga, ni krčmi, ni vašara, ni trampe. Mi boravimo s vama u svetu". Monaški način života, koji podrazumeva povlačenje iz javnog života i asketske vežbe, bio je tuđ hrišćanstvu u prva dva veka.

izvori:

Aleksandar Smeman, Istorijski put pravoslavlja, Cetinje, Mitropolija cetinjska, 1994,144-145.)
(Philip Schaff, History of the Christian church, Grand Rapids, W. B. Eerdmans, 1992, 390

lepa bajka za malu decu i za one koji su razocarani u zene pa ajde sad ce da budemo nesto posebno,monasi sto NEMA nikave veze ni sa Isusom Hritom ni sa Bibijom.Bog NIKADA od nas NIJE trazio da idemo i da se zatvorimo negde i tako zivimo"bogougodni"
А то што су Свети Јован Крститељ и Свети пророк Илија живели по пустињама?То по теби нема везе са монаштвом?Селективно прихваташ Свето Писмо.

А то што су Свети Јован Крститељ и Свети пророк Илија живели по пустињама?То по теби нема везе са монаштвом?Селективно прихваташ Свето Писмо.
Nisu živeli da bi smo ih po tome pamtili nego zato što su imali poslanje od Boga dano,....i po tome ih treba pamtiti,.....jadni bi oni bili da ih pamtimo samo po načinu života,...Oni su pripremili put, kojim mi treba da koračamo,....
Isto ne možeš primeniti na današnje vreme, kada je Zakon ispunjen prinošenjem savršene žrtve, .......Kada je Hrist platio cenu za naše grehe,....Sada nam je Hrista prihvatiti za iskupitelja i zastupnika pred Bogom i ispuniti ono što nam je rekao da treba da učinimo, da širimo Jevanđelje, radosnu vest o Njegovom drugom dolasku i našem iskupljenju,.... i radujemo se tome,...

prvo oni NISU sveti samo je Bog svet,drugo po tom principu si ispustio i Mojsija koji je 40 godina bio u pustinji,jel i on bio monah:hahaha:Ko selektivno uzima sveto pismo zaista je vise nego ocigledno.Pustinja je bila mesto osame i pripreme karaktera da izvrse misliju koju im je Bog poverio a ne da provedu svj zivot ziveci u pustinji ili ciceci na drvetu.
Nego pretrca ti preko citata kao da ga nema,a to kazu pravoslavni izvori.Dakle,kome da verujemo tebi ili Bibliji i istriji i pravoslavnoj istoriji?1:3 u velikoj si manjini.
To se zove sah-mat.:whistling:

Mene samo zanima jedno pitanje. Da li se monaski zivot moze ziveti samo u manastiru? Ili je takav zivot, uslovno receno "monaski", moguc bilo gde, dokle god su nase misli konstantno ili povremeno posvecene ispunjavanju Bozjih zapovesti.

Па тешко.Није немогуће да живиш безбрачно.Да непадаш у грех са девојкама,али пошто је монаштво тежи савршенству хришћанског живота у овом оваквом свету то није могуће да се постигне.

Back