монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Па да знаш да јесте пуна је љубави и саосећања..Она је ко створена за манастир Нови Стјеник.:D

Kad je neko pun ljubavi, bolje je da radja decu.

Jer ima cine i da ih vaspita. :)

A to stovi sve izvrcete u vasu korist, druga je stvar. Ne bi me cudilo da je to neki zilotski manastir, no ko ce vas vise pohvatati..

A to stovi sve izvrcete u vasu korist, druga je stvar. Ne bi me cudilo da je to neki zilotski manastir, no ko ce vas vise pohvatati..

Постоји и она савршенија љибав коју ти непознајеш има од ње да буде добра монахиња..Волео бих да се и она крсти у СИПЦ.

Он није мој брат у Христу мислим на коба.Он је јеретик
prvo nepismeni nisam KOBA vec COBI to je velika razlika, a drugo koliko vidim na svim ovim stanicama mnogo vise dokazase svi drugi pa i ja da si ti i takva bratija najveca jeser od doba apostola.Ja bih voleo da mozes argumentima da pokazes na sovonu cega sam ja jeretik u odnosu na Hristovo jevandfjelje a ti si ispravan?Doklazo sam ti i ako treba ponovicu poreklo monastva ali si sav jadan brze bolje pretcao preko tog istorijskog izvestaja,jer protiv njega se ne mozes boriti

Ја сам отворио ову тему јер је она намењена за оне који нису адвентисти који неподаштасвају Свету Тајну брака и монаштво.И који хуле на Свете Божије угоднике.
sinko na kakvim drogama si ti,je li?Ko ter bre toliko mentalno nagrdi da lupetas ovakve guposti,pa mi za BLUD pre braka ISKLJUCUJEMO iz vernistva crkve,a tvoja sektaska bratija vencava sa stomacima do zuba,cuti i pokri se usima vise od neznanja i sramote

Poslednja izmena:
А зашто ти мислиш да су жене мушкарцима нешто без чега се неможе и да је то нека нужност и обрнуто?Како не разумеш да је су хришћани вековима намерно и својом вољом бирали безбрачни живот.А има пуно и оних који су из брака отишли у монаштво.Немој ми само одговрити да су то радили из разочарења у своје жене.Или да су жене из брака одлазиле у монахиње.Света Ефросинија је оставила мужа и подвизавала се.
dakle da ponovimo:
lepa bajka za malu decu i za one koji su razocarani u zene pa ajde sad ce da budemo nesto posebno,monasi sto NEMA nikave veze ni sa Isusom Hritom ni sa Bibijom.Bog NIKADA od nas NIJE trazio da idemo i da se zatvorimo negde i tako zivimo"bogougodni"zivot.To je potpuno suprotno Isusovom nalogu koji je dao ucenicima u Jevandjelju po Mateju

Mat 28:19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Mat 28:20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin.

Dakle prvo je IDITE zapovedni nacin a ne zabijte se u neke meljive sobe i time cete da ispunjavate moju volju.
No da vidimo poreklo monastva pa ce onda sve biti jasno:(pogotyovu boldovani deo)

Fenomen monaštva bio je poznat mnogo pre nego što se javio u hrišćanstvu. Slična pojava primećena je kako u nekim judaističkim tradicijama (Eseni, Terapeuti), tako i u paganskim asketskim verovanjima, koja su postojala na teritorijama gde su živeli hrišćani. Monaštvo je karakteristično za staropersijske, indijske i staroegipatske religije. Budizam, nastao uIndiji u VI veku p.n.e., imao je razvijen sistem monaškog života koji je obuhvatao: celibat, odricanje od bogatstva i porodice i strogu vegetarijansku ishranu. Paganski oblik monaštva postojao je u Egiptu još sredinom IV veka p.n.e. Prema arheologu F. Petriju, ono nije došlo iz Grčke, već je doneto iz Indije u vreme kada se Persijsko carstvo protezalo od severne Afrike do Indije (oko 340. p.n.e) i uveliko je podsećalo na budističko monaštvo iz ranog perioda nakon Budine smrti. U Egiptu, u hrišćansko doba, monasi su bili poklonici boga Serapisa.2 Takođe, elementi asketizma bili su sastavni deo nekih gnostičkih grupa. Njihov asketizam proisticao je iz platonskih ideja i bio zasnovan na dualističkom viđenju sveta - kao neprijateljstva između materije i Boga.
S druge strane, u ranoj crkvi postojala je klasa ljudi oba pola, nazivanih "askete" ili "oni što se uzdržavaju", koji su se dobrovoljno odricali braka i imanja, posvetivši sebe postu, molitvi i duhovnom razmišljanju. No, oni se nisu izdvajali iz društva da bi živeli usamljeno van naseljenih mesta, nego su delovali upravo među ljudima s kojima su živeli. O tome Tertulijan piše: "Među nama nema nikakvih braminskih ili indijskih gimnosofita, nikakvih pustinjaka ili usamljenika... Mi se ne odričemo ni foruma, ni tržišta, ni kupatila, ni knjiga, ni krčmi, ni vašara, ni trampe. Mi boravimo s vama u svetu". Monaški način života, koji podrazumeva povlačenje iz javnog života i asketske vežbe, bio je tuđ hrišćanstvu u prva dva veka.

izvori:

Aleksandar Smeman, Istorijski put pravoslavlja, Cetinje, Mitropolija cetinjska, 1994,144-145.)
(Philip Schaff, History of the Christian church, Grand Rapids, W. B. Eerdmans, 1992, 390

Mislim da bi trebalo poštovati na obe strane odluke a ne nabijati što je ok što ne.
Osobna stvar pojedinca.
Ako ga volja nek na brdu živi cjeli život..
Pa što??
Velika stvar.
A isto tako ni playboya ne treba osuđivati ,neka čovjek kara.
A i one u sredini između ta dva extrema također poštovati.
No što imamo??
Imamo verbalne ratove oko čisto privatne stvari...
Bez veze...
.

Па да знаш да јесте пуна је љубави и саосећања..Она је ко створена за манастир Нови Стјеник.:D
ne preteruj s komplimentima :rumenka: :hvala:

Bog zna sta je najbolje i ko je pun ljubavi i ko je za manastir ...Nase licne zelje ne poklapaju se uvek sa realnoscu...Ja se cuvam od osudjivanja--svako ima svoje razloge za to kako postupa.
U svakom slucaju najbolje za svakoga je da pokusa da voli bliznje,cak i kada ih ne razume bash najbolje.

Back