Монаси

To sto sam napisala da se ne osecam uskracenom ako ne mogu biti svestenik ili da mi ne smeta sto ne smem na Svetu Goru znaci da imam komplekse manje vrednosti zbog toga sto sam zena???.
Ne vidim drugo objasnjenje.

Zeni pravoj vernici ( na zalost ne smem se ni u sali tako deklarisati) vera i molitva nadoknadjuju sve ono sto joj pravila Crkve kojoj pripada naizgled oduzimaju.

Nije naizgled,nego tako jeste. Zbog cega? Po cemu su to zene nesposobne da budu duhovnici?

katarina, ne truj srce svoje... ( :

srećom, pravoslavlje nije primitivno kako ga ti predstavljaš...

postoji samo lični odnos čoveka da li veruje ili ne....pravoslavlje "ne proverava" i po tome je tolerantno, kao što je karakteristično po naćelu sabornosti

Poslednja izmena:
Da,otvoreno ponizavanje,diskriminacija,vredjanje i pravila ponasanja koja vaze samo za zene.

Naravno,nema potrebe ni za djakonima,ni svestenicima,jer nema potrebe ni za Crkvom :)

ma to je konstantin petljo nešto.....
haha...mislio sam na više funkcije u zvanju...što tebi tako smeta??
to je život koji ne živiš...zamisli da su svi kadri da vole nekoga i budu mu posvećeni, srcem i celim životom, ne mora da se zove bog...je l lepo to?? šta je tu loše...

što tebi tako smeta??
to je život koji ne živiš...zamisli da su svi kadri da vole nekoga i budu mu posvećeni, srcem i celim životom, ne mora da se zove bog...je l lepo to?? šta je tu loše...

Ne znam,smeta mi religija.
Ranije nije toliko kao sada. :)
Sto se tice ljubavi,slazem se,divno je voleti i biti posvecen nekome,ali zivoj osobi,pa i kucnom ljubimcu,a ne izmisljenom drugu.

Зашто се мушкарци одлучују да иду у монахе?И зашто их има мање него монахиња по манастирима?

Ko kaze da ih je manje od monahinja?Doslo vrijeme,da kazemo mogu muskarci sto i zene.Nikad nijesam nase monahe gledati ko one iz filmova.Nijesam ni o njihovim razlozima razmisljala.Trebali bi njih pitati.:)

pa imaš i onu svakodnevnu jadikovku.." da mi je da odem u manastir da se odmorim od ovakvih ljudi"
verovatno ima i takvih, kao i poročnih ljudi koji su se sklonili...al svako je otišao da nađe duhovni mir....neko baš da bi služio i bio posvećen ...

Eto,vidis da imas problem sa osecajem inferiornosti :D ;)
Daj mi bar jedan razlog zasto zene ne bi trebalo da budu svestenici?
Samo jedan. Razuman.

Nigde, ni na jednom mestu nisam napisala da je MOJE misljenje da zene nisu sposobne biti svestena lica, vec sam napisala da Pravoslavlje zabranjuje zenama da budu svestena lica a da ce zena koja zivi pravoslavlje to prihvatiti bez pogovora jer tako joj nalaze vera. Ko ne moze da prihvati ta pravila ma koliko mu ona bila daleka i izgledala nepravedna taj nije pravoslavan taj ce se okrenuti necem sto mu je blize po shvatanju zivota i po mentalitetu.
Zasto i ti kao i Munja zelis da mi pripises nesto sto nisam nigde tvrdila?

ni meni nisi odgovorila na pitanje o broju manastira...i odnosu u broju ž. i m. manastira..

A sta dokazuje broj muskih i zenskih manastira? Ako ce dokazati nesto bitno za veru da ih prebrojim ovih dana?
Odgovori ti zasto si lagao skoro u svakom postu na ovoj temi? Nalaze li to pravilnik rada moderatora ili jednostavno ne umes kao covek priznati da postoji nesto sto ne znas? Moras li svakom loncu biti poklopac?

katarina, crkva ne proverava dane u mesecu, o tome se radi..niti duhovnik ispituje..onaj koji zna čemu služi i kvakvoj veroispovesti...
tačno je da nisi rekla da žene nisu sposobne da budu sveštenici, samo si rekla da se to krši sa predstavom koju ti imaš o, kako si rekla "ortodoksnom" pravoslavlju....na šta ti nemaš primedbe...i slažeš se sa svojim duhovnikom...

Kako sad,napises da je tako po Pravoslavlju,prava vernica bez pogovora da slusa kako joj se kaze,da li se ti slazes sa takvim stavom Crkve prema zeni?
Iz tvojih postova sam zakljucila da se itekako slazes,sto se sad izvlacis?

Kao uplasila se tebe pa se izvlacim :roll:
Laku noc, ne bih te vise zadrzavala, sve si rekla...Nisam ja na tvom nivou, potrazi sebi ravne ( na pdf zabava),

katarina, crkva ne proverava dane u mesecu, o tome se radi..niti duhovnik ispituje..onaj koji zna čemu služi i kvakvoj veroispovesti...
tačno je da nisi rekla da žene nisu sposobne da budu sveštenici, samo si rekla da se to krši sa predstavom koju ti imaš o, kako si rekla "ortodoksnom" pravoslavlju....na šta ti nemaš primedbe...i slažeš se sa svojim duhovnikom...

E nek si mi pojasnio ja sve ove godine mislila da ima neko zaduzen da zaviri zeni u gace kad ulazi u hram. Svasta, na kakvom nivou ti diskutujes.:(
Hajde Munjo i tebi laku noc, imas evo istomisljenike na temi pa caskajte!:bye:

A sta dokazuje broj muskih i zenskih manastira? Ako ce dokazati nesto bitno za veru da ih prebrojim ovih dana?
Odgovori ti zasto si lagao skoro u svakom postu na ovoj temi? Nalaze li to pravilnik rada moderatora ili jednostavno ne umes kao covek priznati da postoji nesto sto ne znas? Moras li svakom loncu biti poklopac?

to je konstatacija iz uvodnog topica, mislio sam da možda znaš...približno, naravno..
ja nisam lagao da si rekla da vto zabranjuje pravoslavna crkva.. i sama si večeras potvdila da i dalje to misliš..i pozivaš se na svog duhovnika...

da imalo znaš nešto o pravoslavlju ne bi tvrdila da vto zabranjuje spc...to je sramota da izjaviš i kao vernik - pošto nije tačno...ni kao žena - tiće se najplemenitijeg osećanja žene, majčinstva koje veličaju sve religije....i odsustvo empatije prema ljudima koji su manjina i nikoga ne ugrožavaju time što se bore za roditeljstvo....
i ovde tačka na tvoja dalja vređanja učensika diskusije....
------------------------------------------------------------------------------------
dakle hajmo sada na temu zbog čega se ljudi odlučuju da vode monaški život
i da li ima više monahinja ili monaha, kako vama izgleda ...koga ima više...i da li je brojnost pokazatelj i ako jeste...kakav, čega pokazatelj?? šta nam to govori....
i, naravno, zašto se muškarci odlučuju za monaštvo...

Poslednja izmena:
to je konstatacija iz uvodnog topica, mislio sam da možda znaš...približno, naravno..
ja nisam lagao da si rekla da vto zabranjuje pravoslavna crkva.. i sama si večeras potvdila da i dalje to misliš..i pozivaš se na svog duhovnika...

da imalo znaš nešto o pravoslavlju ne bi tvrdila da vto zabranjuje spc...to je sramota da izjaviš i kao vernik - pošto nije tačno...ni kao žena - tiće se najplemenitijeg osećanja žene, majčinstva koje veličaju sve religije....i odsustvo empatije prema ljudima koji su manjina i nikoga ne ugrožavaju time što se bore za roditeljstvo....
i ovde tačka na tvoja dalja vređanja učensika diskusije....
------------------------------------------------------------------------------------
dakle hajmo sada na temu zbog čega se ljudi odlučuju da vode monaški život
i da li ima više monahinja ili monaha, kako vama izgleda ...koga ima više...i da li je brojnost pokazatelj i ako jeste...kakav, čega pokazatelj?? šta nam to govori....
i, naravno, zašto se muškarci odlučuju za monaštvo...

Па просто људи немогу да себе потпуно посвете Богу,ако имају ма коју бригу осим бриге како ће да достигну неко духовно савршенство.

Back