Монаси

pa i žene mogu da studiraju bogosloviju. nije mi poznato da je neka žena bila starešina neke naše crkve, al verujem da će biti u budućnosti..

eo, student generacije bogoslovskog fakulteta u beogradu - devojka...

http://www.pravoslavlje.rs/broj/911/tekst/saglasje-vere-i-nauke/print/lat

:eek::eek::eek:
Da ako predjemo u protestante.

Bogoslovski fakultet ima mnogo smerova i na neke od njih mogu da konkurisu i devojke. Nikada u PC zena nece biti niti staresina u hramu niti paroh, nasa Crkva je ortodoksna i zbog mnogo manjih i bezazlenijih izmena dolazi do velikih sukoba i raskola.
To sto si ti napisao je najblaze receno napisano iz "pera" jednog neupucenog laika i neznanje je jedino moguce opravdanje za takvu napisanu nebulozu.

upisala je i fpu, a bih samo izdvojio jedan citat dragice tadić

Tokom studija nijednom nije iskusila bilo šta nalik na “diskriminaciju žena”, što ovdašnji “zaštitnici” ljudskih prava Crkvi grubo pripisuju. O položaju žena, uostalom, najbolje svedoči činjenica da je izabrana studentkinja generacije.

-Otprilike trećina studenata Bogoslovskog fakulteta je ženskog pola. Pol ne igra bitnu ulogu kada su studije teologije u pitanju. Na fakultetu, kao i u Crkvi, svi su podjednako važni i vredni. Naravno, biološke razlike među polovima prirodno utiču na razvoj različitih interesovanja kod muškaraca i kod žena, kao i različitih pristupa problemima. To svakako nije pravilo, pošto je svaka ličnost jedinstvena i neponovljiva i ne može se svrstati ni u jednu kategoriju. Ono što je najvažnije jeste da svako, bez obzira na pol, u skladu sa darovima koji su mu dati zauzme odgovarajuće mesto u Crkvi
.

Poslednja izmena:
Da , zaboravih reci, sad mi izbrisi ili izmeni post, uglavnom to ucinis kad ti se ne svidja komentar. :)

ne, apsolutno je to tvoje mišljenje koje nikoga ne vređa....ako sam ti brisao, verovatno te je neko prijavio.. a nešto se ne sećam kod mene na forumu ( :

ali zbog čega misliš da ne bi trebalo da žene budu i starešine crkava...?? misliš da se to kosi sa...čime...??

ja bih baš voleo da pročitam negde izvovore na koje se pozivaš kada je reč o crkvi...jednom, ako me sećanje služi, si govorila na temi na dip-u da crkva (spc) zabranjuje vto..na šta sam ti rekao da se to krši sa osnovnim načelima vere i spc-a. a onda si otvorila temu na Religiji, gde si dobila odgovor da nisi u pravu...tako bilo???

Poslednja izmena:
ne, apsolutno je to tvoje mišljenje koje nikoga ne vređa....ako sam ti brisao, verovatno te je neko prijavio.. a nešto se ne sećam kod mene na forumu( :

ali zbog čega misliš da ne bi trebalo da žene budu i starešine crkava...?? misliš da se to kosi sa...čime...??

ja bih baš voleo da pročitam negde izbovore na koje se pozivaš kada je reč o crkvi...jednom, ako me sećanje služi si govorila na temi na dip-u da crkva zabranjuje vto..na šta sam ti rekao da se to krši sa osnovnim načelima vere i spc-a. a onda si otvorila temu na Religiji, gde si dobila odgovor da nisi u pravu...tako bilo???

OMG

Ja nemam ni jednu otvorenu temu ni na kom forumu osim sto sam jednom greskom upisana da sam na politici otvorila temu o ni manje ni vise nego Ratku Mladicu :) Tako da si izmislio to sto pises ( i moderatori su ljudi pa ponekad lazu :) )
Nasa crkva ne dozvoljava vestacku oplodnju ( ja i dalje stojim iza onoga sto sam tvrdila u nasoj raspravi na DIP ) i ja nemam razloga pitati to bilo koga ja na pdf Religija to znam i bez njih a mozda i bolje od njih. Nase Vladike imaju veliku autonomiju i samostalnost u donosenju odluka, davanju odobrenja ili izdavanju zabrana tako da se moze desiti negde neki izuzetak od pravila.
Ja nigde nisam napisala da smatram da zene ne treba da budu staresine u crkvi samo sam napisala da u Pravoslavlju toga nema i ne moze biti, a ako se desi da uvedemo i tu novinu onda vise nismo ortodoksni i pravoslavni vec smo nesto drugo. To bi znacilo nestanak SPC.

jeste, ja jesam, a ti nisi... :hahaha:
aha, znači ti to tvrdiš i dalje, nisam pogrešio ko je bio u pitanju, ..jer niko drugi osim tebe nije tvrdio tako nešto...
momenat samo...ako nisu ti bila, neko je otvorio temu na Religiji i dobio potvrdu da crkva ne zabranjuje vto...

Poslednja izmena:
katarina, zar omalovažavaš ljude koji tamo postuju u koji su vernici ?? i ne samo to...
sećam se tačno da je čak i jedan zelot rekao da zabrana nema veze sa mozgom....drago mi je da si pratila..i da se sećaš...

katarina, zar omalovažavaš ljude koji tamo postuju u koji su vernici ?? i ne samo to...
sećam se tačno da je čak i jedan zelot rekao da zabrana nema veze sa mozgom....drago mi je da si pratila..

Nikog nikada ne omalovazavam samo ponekim ljudima ne verujem, jednim zato sto govore neistinu iz neznanja a drugim zato sto svesno lazu iz nekih svojih razloga.

to se već kaže drukčije, katarina, nije hriščanski vređati ljude.. i njihovu veru, ovako si ih nazvala.....
a forumske vrle teologe ili na teologe "zapadno" orijentisane
zeloti bi bili oduševljeni da pročitaju.. ( :
ne radi se o neznalicama...dobar broj tih ljudi zna barem kanone svoje crkve i poštuje ih...
to sui životne stvari, o kojima se razgovara...dakle, spc ne zabranjuje vto...ma šta rekla katarina..

Poslednja izmena:
nije mi poznato gde se u sv. pismu pominje zabrana službe ženama ....

Imas spisak svakakvih zabrana za zene,lista je podugacka,sve izvuceno iz Svetog pisma,bila je tema na Religiji,bas o tome,ranije su zene bile djakonese,ali su i to ukinuli.
Zato sto je zena drugorazredno bice,njoj je glava muskarac,zena Boga pronalazi iskljucivo kroz muskarca.

"Svakome mužu je glava Hristos, a muž je glava ženi, a Bog je glava Hristu"

Edit:
Pod velikim verskim uticajem jevreja je formiran hriscanski odnos prema zeni a u sredistu je prica o Evi,njenoj krivicu za prvi greh.

Poslednja izmena:
nije mi poznato gde se u sv. pismu pominje zabrana službe ženama ....

Pa zena ne sme da pristupi Svetoj tajni ispovedi i pricesca odredjeno vreme u mesecu, ne sme da udje u oltar, ne sme da kroci na tlo mnogih svetinja pravoslavnih, pa ti to znas zasto se pravis nevest?
Nije pravoslavlje manje lepo i manje nase ako je zena diskriminisana u njemu po merilima modernog drustva. Ono sto prividno gubi pravilima Crkve pravoslavna vernica dobija i vise u nekom drugom pogledu i nekim drugim oblastima zivota. Biti "jednaka kao muskarac" nije jedina pravda za zenu ili barem nije jedina pravda za svaku zenu.

to se već kaže drukčije, katarina, nije hriščanski vređati ljude.. i njijovu veru, ovako si ih nazvala.....zeloti bi bili oduševljeni da pročitaju.. ( :
ne radi se o neznalicama...dobar broj tih ljudi zna barem kanone svoje crkve i poštuje ih...
to sui životne stvari, o kojima se razgovara...dakle, spc ne zabranjuje vto...ma šta rekla katarina..

Pa sad Munjo ti si moderator nisi moj duhovnik tako da mi o pravilima ponasanja mozes govoriti ali samo onim vezanim za ucesce na forumu, a sta je hriscanski i sta ne i ko je teolog a ko farisej reci ce mi moj duhovnik, a ako pogresim ( a gresim naravno) ni njemu nece biti tesko da mi ukaze na to. :)
Znati kanone i drzati se kanona razlicite su stvari. Vestacka oplodnja je pojava novijeg vremena pa tako da o njoj nema nekih vekovnih pravila. Tumaceci zakone na svoj nacin teolozi su i doveli SPC ovde gde jeste a plasim se da ni tu nije kraj.
Ali da ne duljimo, odstupili smo od teme.
I da, da ne zaboravim, pravoslavlje ne odobrava vestacku oplodnju ma sta pisali ucesnici Religije na Krsti! :)

mas spisak svakakvih zabrana za zene,lista je podugacka,sve izvuceno iz Svetog pisma,bila je tema na Religiji,bas o tome,ranije su zene bile djakonese,ali su i to ukinuli.
Zato sto je zena drugorazredno bice,njoj je glava muskarac,zena Boga pronalazi iskljucivo kroz muskarca.
spisak zabrana u sv. pismu...??
pa nema potrebe ni da budu đakonese.. ..( :

ena ne sme da pristupi Svetoj tajni ispovedi i pricesca odredjeno vreme u mesecu, ne sme da udje u oltar, ne sme da kroci na tlo mnogih svetinja pravoslavnih, pa ti to znas zasto se pravis nevest?
Nije pravoslavlje manje lepo i manje nase ako je zena diskriminisana u njemu po merilima modernog drustva. Ono sto prividno gubi pravilima Crkve pravoslavna vernica dobija i vise u nekom drugom pogledu i nekim drugim oblastima zivota. Biti "jednaka kao muskarac" nije jedina pravda za zenu ili barem nije jedina pravda za svaku zenu.
crna katarina, kako nema ispovesti žene u crkvi??
niko nije to ni rekao o "manjoj lepoti"...a ovaj gore link koji sam ti ostavio ti govori nešto više o "diskriminacij"
pa, valjda ni ta tevojka " laže", a i nema pojma kako stvari stoje...

Na primer,u kom drugom pogledu?

Zasto mislis da si manje vredna jer si zensko?

A gde to napisah za Boga miloga?
To sto sam napisala da se ne osecam uskracenom ako ne mogu biti svestenik ili da mi ne smeta sto ne smem na Svetu Goru znaci da imam komplekse manje vrednosti zbog toga sto sam zena???

Odgovor na prvo pitanje:
Zeni pravoj vernici ( na zalost ne smem se ni u sali tako deklarisati) vera i molitva nadoknadjuju sve ono sto joj pravila Crkve kojoj pripada naizgled oduzimaju. Tesko je shvatiti ako nisi verujuca a ako si verujuca suvisno je da postavljas ovakva pitanja, trebalo bi da vec znas odgovor na njih.

Pa sad Munjo ti si moderator nisi moj duhovnik tako da mi o pravilima ponasanja mozes govoriti ali samo onim vezanim za ucesce na forumu, a sta je hriscanski i sta ne i ko je teolog a ko farisej reci ce mi moj duhovnik, a ako pogresim ( a gresim naravno) ni njemu nece biti tesko da mi ukaze na to. :)
Znati kanone i drzati se kanona razlicite su stvari. Vestacka oplodnja je pojava novijeg vremena pa tako da o njoj nema nekih vekovnih pravila. Tumaceci zakone na svoj nacin teolozi su i doveli SPC ovde gde jeste a plasim se da ni tu nije kraj.
Ali da ne duljimo, odstupili smo od teme.
I da, da ne zaboravim, pravoslavlje ne odobrava vestacku oplodnju ma sta pisali ucesnici Religije na Krsti! :)

katarina, svi lažemo osim tebe i tvog duhovnika....i crkva i ta gadna provinijencija, forumaši vernici iako su pri manastirima, čak se i loguju odatle, a najviše moderatori...dobro... ( :

nego da se vratimo na temu...kod tebe u okolini parohije, ima li nekog ženskog manastira, šta ti misliš,. il možeš i duhovnika da pitaš....da li je više ženskih ili m. manastira....

Poslednja izmena:
spisak zabrana u sv. pismu...??
pa nema potrebe ni da budu đakonese.. ..( :

crna katarina, kako nema ispovesti žene u crkvi??
niko nije to ni rekao o "manjoj lepoti"...a ovaj gore link koji sam ti ostavio ti govori nešto više o "diskriminacij"
pa, valjda ni ta tevojka " laže", a i nema pojma kako stvari stoje...

Hajde se pocni ponasati korektno i prestani me optuzivati za nesto sto ni u ludilu ne bih pomislila a ne napisala. Ove lazne optuzbe vec prelaze meru.
Nisam napisala da za zenu nema pricesca u crkvi nego da nema pricesca odredjeno vreme u mesecu tj. ne sme se ispovedati i pricescivati za vreme menstruacije.
I sad bilo ili ne hriscanski ja cu reci da ti zaista jesi neznalica i pises smesne stvari, a ja sam verovala da barem znas osnove i zato sam se ukljucila u temu. Pokusao si malo neistinom da me diskreditujes pa kad si uhvacen u lazi onda si se pozivao na ljude za koje ne vidim razlog da njihova rec vredi vise nego moja i na kraju podlo se sluzis izvrtanjem sve u cilju da dokazes nesto sto nikako nije moguce. Najbolje da prekinemo, danas ti nesto ne ide bas kako si zamislio a nema drugog moderatora da zakljuca temu :):bye:

katarina, svi lažemo osim tebe i tvog duhovnika....i crkva i ta gadna provinijencija, forumaši vernici iako su pri manastirima, čak se i loguju odatle, a najviše moderatori...dobro... ( :

nego da se vratimo na temu...kod tebe u okolini parohije, ima li nekog ženskog manastira, šta ti misliš,. il možeš i duhovnika da pitaš....da li je više ženskih ili m. manastira....

A to "SVI" ste ti i dva teologa sa Krste. :roll:

Back